Dijital Pazarlama

Geleneksel pazarlama stratejilerinin etkisini yitirdiği günümüzde dijital pazarlama yani ‘digital marketing’ tüketicilerin de şirketlerin de ve hatta devlet kurumlarının da ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Hedef kitlenin niteliklerine ve şirketlerin hedeflerine göre planlanan kampanyaları göz ardı edilmesi zor bir başarı sağlıyor.

Dijital pazarlama alanının genişliği bazılarının tekniklerinin birkaçına yönelmesine neden olurken, bazıları dijital pazarlamayı bir bütün olarak ele alıyor. Günlük sohbetlerimizde dahi yer etmeye başlayan bu yeni nesil pazarlama süreci doğal olarak herkes tarafından çok merak ediliyor. Üzerine konuşuldukça SEO, SEM, sosyal medya, web sitesi, internet reklamları, sosyal medya reklamları, bloglar vb. süreçlerin derinliği net bir şekilde anlaşılabiliyor.

Dijital medya yeni nesil bir pazarlama süreci olarak hepimizin çok da aşina olmadığı dinamiklere sahip olduğu için zaman zaman büyük yanılgılara da konu olabiliyor. Dijital pazarlamanın temelleri hakkındaki bilgi eksiklikleri, dijital pazarlamanın etki mekanizmasının yanlış bilinmesi ve  çalışmalar öncesi gerekli çalışmaların tamamlanmaması gibi unsurlar, dijital pazarlamadan doğacak avantajlarının abartıldığının düşünülmesine neden oluyor.

Bu yazımızda dijital pazarlama hakkında temel öneme sahip konuları ve kavramları ele alacağız. Madem ki milenyum çağında; teknoloji ve internet bu denli gelişirken, dijital pazarlamaya ayak uydurmak zorunda kalıyoruz en azından bu konseptin temel dayanaklarının da bilinmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hazırsanız, web sitesinden sosyal medya yönetimine; internet reklamlarından stratejilerine kadar geniş bir alanı kaplayan dijital medya ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıklamaya başlıyoruz.

Dijital Pazarlama Nedir?

En basite indirgenmiş tanımıyla dijital pazarlama; pazarlama faaliyetlerinin internet üzerinden yapılması olarak ifade edilebilir. Gazete, radyo ve televizyon gibi geleneksel pazarlama mecralarının etkisini azaltan dijital pazarlamanın akıl almaz bir potansiyeli var. Dünya üzerinde interneti kullanan, sosyal medya hesabı olan, markalarla web siteleri üzerinden iletişime geçmeyi tercih eden, satın alma kararı vermeden önce internet üzerinden gerçek müşteri yorumlarını okuyan yüz milyonlarca kişi bulunduğu gerçeği dijital pazarlamanın potansiyelini anlamamız için yeterlidir.

Dijital Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Dijital pazarlama çalışmalarının tamamı firmalar ve hedef kitleleri özelinde şekillendirilir. Hedef kitlenin beklentileri, satın alma tercihleri, gelir düzeyleri, interneti nasıl ve hangi amaçla kullandıkları, hangi sosyal medya mecralarını kullanmayı tercih ettikleri, markalarla duygusal bağ kurmaları için neler gerektiği gibi birçok unsur düşünülerek planlanan dijital pazarlama çalışmaları firmaların marka bilinirliği arttırmalarını sağlayabilir. Artan marka bilinirliği ise müşteri sadakatine, sektörde tutunmaya ve satışları arttırıp büyümeye uzanan macera dolu bir yola çıkmayı kolaylaştırır.

En Temel Dijital Pazarlama Platformları Nelerdir?

Hepimizin aklına bir bütün olarak internet gelse de internetteki hangi platformların dijital pazarlama için kullanılabileceğine dair genelde çok bilgimiz olmuyor. Çalışmalar için kullanılan en temel platformalar arasında web siteleri, blog sayfaları, sosyal medya mecraları, forumlar, arama motorları ve reklam alan web siteleri yer alıyor. Bu platformları kullanılarak ürün ve/veya hizmetlerinin tanıtımını, reklamını ve tutundurmasını gerçekleştirmek isteyenlerin hedef kitlelerine en etkin şekilde erişebilecekleri platformları belirlemesi gerekiyor.

Örnek vermemiz gerekirse dijital pazarlama çalışmalarına başlamak isteyen bir bijuteri firmasının öncelikle ürünlerinin hitap ettiği kitlenin özelliklerini belirlemesi öneriliyor. Genellikle her yaştan kadın bijuteri ürünleri ile ilgilense de markanın ürünlerinin spesifik bir tarzı bulunuyorsa müşteri kitlesinin yaş gruplarını değişebiliyor. Dolayısıyla hedef kitle yaş grubu özelinde belirlenerek onlara en kolay ulaşılabilecek kanalların seçilmesi gerekiyor. Bijuteri firması için bu noktada en mantıklı tercih sosyal medya ve sosyal medya reklamları üzerinden pazarlama çalışmalarını yürütmek olarak ön plana çıkıyor.

Dijital Pazarlamada Strateji Kavramı

Dijital pazarlama stratejisi hedef kitlenin cinsiyeti, yaşı, demografik yapısı; firmanın faaliyet alanı, ürün ya da hizmetleri; firmanın pazardaki rakipleri ve rakiplerinin stratejisi, kurumsal hedefler ve geçmişteki dijital pazarlama kampanyalarının sonuçları gibi unsurlar doğrultusunda yapılan strateji planlaması olarak tanımlanabilir. Dijital pazarlamada stratejinin temel dayanakları sabit kalabilir ancak stratejinin detayları sürekli değişmelidir. Çünkü dijital platformlar doğaları gereği dinamiktir ve bu dinamizme ayak uydurulması başarılı olmak için gereklidir.

Dijital Pazarlamada Başarılı Olmak İsteyenlere 7 Öneri

1. Web Sitenizdeki İçerikleri Güncelleyin

Web sitenizdeki içerikleri güncellemek ve mevcut içeriklerinize yenilerini eklemek size sektörünüzde ön plana çıkma şansı sunmakla kalmaz aynı zamanda marka bilinirliğinizi de yükseltmenizi kolaylaştırır. Web sitesi içeriklerini güncellemeyen ve web sitelerine yeni içerikler eklemeyen firmalar Google arama motoru tarafından “ web sitesi güncel değil, ziyaretçilerime bu siteyi önermeme gerek yok” şeklinde algılanır. Google tarafından önceliklendirilmek ve SEO kriterlerini karşılamak isteyenlerin web sitelerine daha çok ziyaretçi çekebilmek için içerik üretim sürecini aksatmaması gerekir. Siz de dijital pazarlamada başarılarınızı arttırmak istiyorsanız en temel gereksinimlerinden biri olan içerik üretimini en büyük öncelikler listesine eklemelisiniz. Web sitenizde blog bölümü yoksa en kısa sürede sektörünüzle ilgili içerikleri ekleyeceğiniz bir blog sayfası açmalı, ziyaretçilerinize fayda sunmaya başlamak için düzenli içeriklerle web sitenizi beslemelisiniz.

2. Müşteri Deneyimini Mükemmelleştirin

Müşterilerinizin şirketinizle ilgili pozitif deneyimler ve duygular kazanması adına internet üzerinden size ulaştıklarında onlara en kısa sürede, onlara en yardımcı olacak bilgileri sunmalısınız. Dijital pazarlama için hangi platformları kullanıyorsanız o platformlarda aktif olmalı, müşterilerinizden gelen soru veya önerilere kayıtsız kalmamalısınız. Müşteri deneyimini iyileştirmek adına web sitenizin mümkün olduğunca hızlı açılmasını sağlamalı, müşterilerinizin web sitenize girdiği zamanlarda aradıklarına kolay ulaşabilmeleri adına kullanıcı dostu tasarım tercih etmelisiniz.

3. Yerel SEO Avantajlarını Yaşayın

Günümüzde birçok firma yerel SEO çalışmalarına yeterli önemi göstermiyor. Web sitesi içeriklerinde bölgesel hedefleme için anahtar kelime kullanılmıyor ve web siteleri de işletmeye yakın bölgelerden yapılan aramalara pozitif yanıt vermiyor. Dijital pazarlamayla maksimum oranda satış yapmak isteyen işletme sahiplerinin hem web sitesi içeriklerinde hem Google işletme kayıtlarında hem de internet reklamlarında bölge vurgusu yapmaları öneriliyor. Yeri gelmişken Google My Business hizmetinin önemini de vurgulamamız gerektiğini düşünüyoruz.

4. Google My Business Kaydı Yaptırın

Yerel işletmesi olanlar için Google My Business kaydı yaptırmak kritik derecede önemlidir. Müşterilerin işletmeyi daha rahat bulmasını sağlayan, işletme yorumlarının listelenebildiği ve dolayısıyla müşterilerin objektif değerlendirmeleri okuyabilecekleri Google My Business işletmelere değer katmanın en pratik yolları arasında yer alıyor. Bu sayfaya işletmeler çalışma saatlerini ve iletişim bilgilerini de ekleyebildikleri için müşterileri ile buluşabilecekleri kanalları çoğaltabiliyor. Google My Business ile Haritalar ve Google Arama araçları entegre olduğu için yerel işletmelere erişmek ciddi anlamda kolaylaşıyor.

5. SEO ve SEM Aynı Anda Uygulayın

Arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlaması (SEO) Google arama motoru sıralamasında yükselmek isteyen işletmelerin aynı anda başvurması gereken dijital pazarlama teknikleridir. SEO özü gereği orta ve uzun vadede etki ederken SEM doğası gereği hızla sonuç verir. Her ikisi birden kullanıldığında firmalar zaman kazanarak müşterileri tarafından daha hızlı bir şekilde fark edilebilir.

6. Dijital Pazarlama Çalışmalarını Ölçümleyin

Web site trafiğiniz ne durumda, sosyal medya hesaplarınızdan etkileşim alıyor musunuz, adwords reklamları için ayırdığınız bütçe doğru mu, paylaşımlarınızın görüntülenme oranları nasıl gidiyor? gibi soruların yanıtlarını kendinize sormalısınız. Dijital pazarlamanın en önemli avantajlarından biri dijital pazarlama kampanyalarının sonuçlarının ölçümlenebiliyor olmasıdır. Çalışmalarınızın performansını ölçerseniz hata yapıp yapmadığınızı, yapıyorsanız hangi konularda eksikliğinizin olduğunu tespit edebilirsiniz. Hedef kitlenizin somut reaksiyonlarını ölçerek bir sonraki kampanyanızda yerinde değişiklikler yapabilir ve bütçenizi verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

7. Sosyal Medyaya Direnmeyin

Marka sadakati sağlamak ve müşterilerinize varlığınızı hatırlatmak için en uygun fiyatlı ve en etkili dijital pazarlama stratejilerinden biri sosyal medya yönetimidir. Sosyal medya yönetimi için varlık gösterilecek mecra hedef kitle ve müşterilerin davranışları dikkate alınarak seçilmelidir. Tüm işletmeler Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, Pinterest ya da Twitter’da eş zamanlı profil sahibi olmak zorunda değildir. Tüm platformların dinamikleri farklıdır ve her platformda markaları öne çıkaracak hamleler aynı değildir. İşletmeler için dijital pazarlama çabalarının özü aynıdır; dijital mecralarda hedef kitleye erişebilmek adına onların bulunduğu alanlar tespit edilmelidir.

Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Kategorisinden En Popüler İçerikler

2023 yılında SaaS Pazar Analizi ve Kullanıcı Eğilimleri Raporu Yayımlandı

GOOINN, inovasyon alanında öncü bir şirket olarak, her ay farklı sektörlere yönelik

Dijital Pazarlama Adımları

Doğru atılan dijital pazarlama adımları ile globalleşen dünyada hedeflerinizi büyütmeniz ve başarıya