E-ticaret

E ticarete başlamayı ve kendi girişimcilik kariyerine güçlü bir giriş yapmayı arzu eden tek girişimci siz değilsiniz. İnternet üzerinde faaliyet gösteren onlarca rakibinizin bulunduğunu, sizin gibi e-ticarete girmek isteyen birçok girişimcinin olduğunu ve seçeceğiniz iş modeli ile başarılarınız arasında doğrusal bir bağlantı kurulduğunu unutmamalısınız.

Tüketicilerin online alışveriş tercihlerinin yükselmesi ve tüketim alışkanlıklarındaki yenilikler sayesinde giderek karlı hale gelen e-ticaret, boşuna girişimcilerin en gözde iş fikirleri arasında yer almıyor. Kimi zaman ürün tedariki yaparak kimi zaman ise al-sat mantığı ile faaliyetlerini online mecralarda sürdüren girişimciler yeterince bilgi sahibi olmadıklarında büyük bir hayal kırıklığı ile karşılaşabiliyor.

E-ticarete atılan ancak istediği başarıyı gösteremeyen girişimcilerin problemleri incelendiğinde ortada çok farklı sorunların çıkabildiği biliniyor. Bazı girişimciler e ticaret yazılımı sorunları yaşıyor, bazıları ödeme sistemlerinden dert yanıyor, bazıları arama motorlarındaki sıralama nedeniyle başarısız olduğunu düşünüyor, bazıları ise online satış girişiminin gereksiz bir çaba olduğu kanısına varıyor. Sorun ne olursa olsun e-ticarete başlayan herkes mutlu olamıyor. Neden?

Çünkü e-ticaret gibi pratik ve kolay bir iş fikri izlenimi veren girişimler konusunda planlı hareket edilme gereksinimi duyulmuyor. Herkes bir anda ünlü Pazar yeri sitelerinin başarısına kavuşacağı yanılgısına düşüyor. Ürün seçimi doğru yapılmıyor, teknik alt yapı kurulamıyor, web sitelerine özen gösterilmiyor, tedarikçilerle koordinasyon sağlanamıyor, SEO uyumu zaten hesaba katılmıyor ve ürünlerle ilgili detaylı bilgiye erişmek isteyen müşterilerin talepleri karşılanamıyor.

Bu yazımızda e-ticaret atılımı yapmayı düşünenlerin takip etmesi gereken adımları açıklayacağız. Sonrasında ise e-ticaret sitelerinin sahip olması gereken özellikler hakkında önemli bilgiler vereceğiz. Keyifli okumalar.

E-Ticaret Sitesi Kurmadan Bilinmesi Gerekenler

Kontrol listesi çizimi

E-ticaret sitesi kurma gibi bir düşünceniz, bunun için enerjiniz, sabrınız ve bütçeniz varsa yolu yarıladığınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Yine de e-ticaret serüveninin geleneksel ticaret gibi olmadığını da bilmelisiniz. Kendi içsel dinamikleri olan, sürekli gelişen ve ayak uydurabilen girişimciler için kazançlı olan e-ticaret siteleri yalnızca buzdağının görünen kısmıdır. E-ticaret sitesi kurmak apayrı bir proje, e-ticaret sitesini yönetmek ise bambaşka bir mevzudur. Doğru adımlar atılarak başlatılan e-ticaret girişimcileri yüzleri fazlasıyla güldürebilir.

1. E-Ticaret Mantığını Oturtun

Ürün ve e ticaret akış şeması

İnsanlar neden online alışveriş yapıyor? E-ticaret ile ilgili netleştirmeniz gereken en temel noktalardan biri bu soruya verilen yanıttır. Sanal mağazasını geliştirmek ve sanal mağaza üzerinden para kazanmak isteyen tüm girişimcilerin e-ticarete gösterilen bu yoğun ilginin kaynağını kavraması gerekir. E-ticaret sitelerinde ürünlerin çeşitliliği, ürünlerin fiziksel mağazalara kıyasla daha uygun ücrete satılabilmesi ve ürünler arasında karşılaştırma yapılıp müşteri yorumlarına erişebilmesi tüketicileri cezbeder. Bu nedenle de e-ticaret mantığının kavranması girişimcilerin kariyer beklentilerini etkiler.

E-ticaret felsefesini kavradıktan sonra fikrinizi olgunlaştırmalısınız. Olgunlaştırma aşamasında Pazar analizlerinizi yapmalı, rakiplerinizin stratejilerini çözmeli ve tabi ki ürün belirleme adımlarınızı hedef kitlenizin talepleri doğrultusunda şekillendirmelisiniz. Binanın temelleri gibi, e-ticaret fikrinizin temellerini sağlam atarsanız giderek yükselen başarılara imza atabilirsiniz.

2. Şirketinizi Kurun

Bir gökdelenin önünde durup yukarı bakan iş insanı

Online satış yapmak için e-ticaret sitesi projesine girmek istiyorsanız yasal zorunluluklarınızı yerine getirmelisiniz. Online olarak satılan tüm ürünlerin vergiye tabi olduğunu bilmeli, fatura kesmeli ve devlete olan yükümlülüklerinizi yerine getirmelisiniz. Tüm bunlar için de şirketinizin resmi olarak kurulumunu tamamlamalısınız. Eğer hali hazırda bir işletmeniz varsa ve siz mevcut işletmenizin işlerini geliştirmek için e-ticarete başlamayı düşünüyorsanız o zaman e-ticaret için ek bir şirket açmaya gereksiniminiz olmaz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken mevcut işletmenizin faaliyet alanı ile e-ticaret sitenizin faaliyetlerinin aynı olmasıdır. Örneğin pideci dükkanınız varsa ve siz e-ticarete girip giysi satışı yapacaksanız o zaman yeni bir şirket oluşumuna girmelisiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi e-ticaret siteleri buzdağının görünen kısımlarıdır, o yüzden her bir süreç planlanmalı ve e-ticaret danışmanlığı yapan profesyonellerden destek alınmalıdır.

3. E-Ticaret Siteniz için Alan Adı Seçin

Domain çizimi

Geldik en kritik noktalardan biri olmasına rağmen en çok göz ardı edilen adıma… E-ticaret sitesi kuracaksanız ve mevcutta bir markanız varsa işiniz kolay. Marka adınızı içeren bir alan adı satın alıp e-ticaret yazılımı ile entegre edip sitenizi açarsınız. Marka bilinirliğiniz de yüksekse ne ala! Ama gel gelelim sıfırdan bir marka oluşturup e-ticaret işine girecekseniz sıkıntılı bir sürece hazır olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Öncelikle domain yani alan adı bulmak, öyle birkaç kısa kelimenin seçilmesinden ibaret değildir. Domain adı web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını etkileyebilir. Akılda kalıcı bir isim bulamazsanız bir de sitenizin SEO uyumuna özen göstermezseniz işinizi şansa bırakmış olursunuz. Alan adı seçerken hedef kitlenizi, ürünlerinizi, nasıl hatırlanmak ve bulunmak istediğinizi ve Google’ın algoritmalarını düşünmelisiniz. Marka adı bulmakla aynı olan domain arama sürecinde yaratıcılığınızı kullanmalı, gerekirse kurumsal kimliğinizin yapı taşı olan bu konu için yine profesyonellerden destek almalısınız.

4. E-Ticaret Yazılımı

En tartışmalı konulardan biri de e-ticaret yazılımıdır. E-ticaret sitesi açmak için önünüzde iki ayrı alternatif bulunur: ilki size ve markanıza özel bir e-ticaret yazılımı siparişi vermektir, ki bu seçenek düşük bütçeniz varsa konu dışı kalır. İkinci ve en çok tercih edilen alternatif ise hazır e-ticaret yazılımlarını satın almaktır. Günümüzde hazır e-ticaret yazılımları giderek gelişmekte ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Özel yazılımlara göre daha uygun fiyatlı olmalarının yanı sıra temel gereksinimleri yerine getirmeleri hazır yazılımların tercih sıklığını arttırmaktadır. Bütün e-ticaret sitelerinde, özel ya da hazır fark etmez, mobil uyumluluk, SEO uyumu, kullanıcı deneyimi, hız, entegre çalışan servisler, geliştirilebilir altyapı ve kolay kullanılabilen yönetim paneli gibi özellikleri aramanız gerekeceğini de belirtebiliriz.

5. Hukuki Süreçleri İnce Eleyip Sık Dokuyun

Hakim tokmağı

Tüm ticari faaliyetlerde olduğu gibi e-ticaret girişimleriniz için de hukuki süreçleri doğru yönetmelisiniz. Sitenizde mutlaka gizlilik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi ve kullanıcı sözleşmeleri gibi gereklilikleri sağlamalısınız. Tek başınıza ya da bilgisine güvendiğiniz bir kişiyle bu belgeleri hazırlayamayacağınız için bilişim hukuku uzmanlığı bulunan avukatlardan yardım almalısınız. Ticari faaliyetleriniz sırasında yaşayabileceğiniz sorunları öngörerek hazırlanan hukuki bildirileri ne kadar eksiksiz hazırlarsanız olası zararlarınızı engelleyebilirsiniz. Hukuki yükümlülüklere gösterdiğiniz özeni de vurgulayabileceğiniz için müşterilerinizin size duyduğu güveni arttırıp alışveriş isteklerini canlandırabilirsiniz.

6. Tedarikçilerinizle Anlaşın

Tokalaşan eller

E-ticaret sitenizin sürekliliği için güvenilir tedarikçilerle anlaşmalısınız. Yazımızın başında da dediğimiz gibi e-ticaret sitesinde kendi ürünlerinizi satabilir ya da talep edilen ürünleri bir araya toplayıp küçük bir Pazar yeri sitesi inşa edebilirsiniz. Aynı şekilde ürünleri depolayabilir ya da siparişlerine aracılık edebilirsiniz. İş modeliniz ne olursa olsun anlaşma yapacağınız tedarikçileri araştırın, araştırmak da yetmez yerlerinde kendilerini ziyaret edin. Bu söylem üzerine tedarikçilerim Çin’de diyebilirsiniz, ancak biz de bu iş seyahati için yararlanabileceğiniz desteklerin varlığını öne sürebiliriz. Müşterilerinize satacağınız ürünlerin kalitesinden ve tedarik sürecinden gol yemeyeceğinize emin olursanız işinizi daha konforlu ve sorunsuz şekilde yönetebilirsiniz.

7. Ürün Görselleri ve Ürün İçerikleri

E ticaret sitesi ekranı çizimi

E-ticaret sitenizde satmayı planladığınız ürünlerin görsellerinin kalitesi yüksek olmalı. Potansiyel bir müşteri onlarca site arasından sizin sitenizi ziyaret etmeyi tercih ettiyse pişman olmamalı. Çamur gibi, renkleri dahi net olmayan ürün görsellerinin sitenize ve markanıza zarar vereceğini tahmin edersiniz. Bunun için de ürün görsellerinizi en iyi şekilde hazırlamalı, gerekirse profesyonel fotoğrafçılardan yardım almalı ve ürün çekimleriniz sırasında siz de bulunmalısınız. İş burada da bitmiyor, çektiğiniz güzel görsellerin anlam kazanması ve rakipler karşısında avantaj sağlaması için ürün içeriklerinin hazırlanması gerekiyor. Satın alınacak ürünlerle ilgili detaylı bilgiye erişebilen tüketiciler satın alma kararını daha kolay veriyor. Üstelik SEO uyumlu hazırlanan ürün içerikleri sayesinde e-ticaret siteniz arama motorlarında daha iyi bir konuma gelebiliyor. Ürün görselleri ve ürün içerikleri adımını olması gerektiği şekilde geçerseniz sitenizin bulunurluğunu arttırma, potansiyel müşterilerinizi satışa ikna etme ve kurumsal duruşunuzu ortaya koyma gibi birçok avantaj elde edebilirsiniz.

8. Ödeme Sistemi Seçin

Sanal pos. Resim dijital tasarım

E-ticaret sitesinin doğasında kolaylık ve pratiklik yatar. Müşterilerinizin sizin sitenizden alışveriş yapmasını istiyorsanız onlara farklı ödeme şekli alternatifleri sunmalısınız. Havale, eft, kredi kartı ve kapıda ödeme gibi alternatiflerin varlığı dahi müşterileriniz için cezbedici faktörler haline gelir. Önerimiz özellikle kredi kartlarına taksit seçeneği sunmanız yönünde olacaktır. Bankalarla teker teker görüşüp sanal pos talebinde bulunmanız gerekebilir. Tek bir sanal pos başvurusu yaparsanız başvuru yaptığınız müşterilerin tamamını kapsayamazsınız; yalnızca sanal pos aldığınız banka müşterilerine hitap edersiniz. Bu aşamada önünüzde yine iki seçenek olacaktır, ya tüm bankalara tek tek sanal pos talebinizi iletirsiniz ya da ödeme sistemleri firmaları ile anlaşma yapabilirsiniz. Böylece hem hızla ödeme alır hem sistemi hızla kurdurur hem de farklı para birimlerinde ürün satabilme ayrıcalığını yaşayabilirsiniz. Ödeme sistemleri belirlerken sitenizin güvenliğinden ve müşterilerinizin zarara uğramayacağından emin olacak şekilde tercihler yapmalısınız. Sitenize kredi kartı bilgilerini giren ve daha sonra bilgileri çalındığı için zarara uğrayan müşterilerle karşılaşmamak için internetten alışveriş için gerekli güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olmalısınız.

9. Kargo Şirketleri İle Görüşün

Ürün teslimatı yapan kargocu

E-ticaret siteniz açıldı, ürün görselleriniz içerikleriniz on numara, müşteriler sitenizi ziyaret etmeye başladı ve ürün satışları artıyor. Tam da bu noktada anlaşma yaptığınız kargo şirketi ile ciddi sorunlar yaşadınız… Müşterilerinize ürünler geç gitti, müşterilerinize gerçekten ulaşılmaya çalışmadan teslimat iptal edildi… Ne olur sizce? Emeklerinizin boşa gitmesine neden olmak istemiyorsanız ürünlerin teslimat süreçlerini de planlamalısınız. Kargo şirketleri ile görüşmeli, şartları konuşmalı, tüm olasılıkları değerlendirmelisiniz. Müşterilerinize ürünlerini hangi kargo firması tarafından teslim edilmesini istediklerini sormalı, gerekirse birden fazla kargo şirketi ile anlaşma yoluna gitmelisiniz.

Tüm bu aşamaları tamamladıysanız tebrik ederiz, e-ticaret sitenizi gönül rahatlığı ile hizmete sokabilirsiniz. Tıkır tıkır işleyen sitenizden yüksek gelir elde etmek için artık önünüzde çok önemli bir engel daha kaldı. Onu da aştıktan sonra başarı ihtimalinizi zirveye çıkarabilirsiniz.

10. Reklam

YouTube açık telefon ekranı

E-ticaret sitenizin reklamını yapmak için önünüzde farklı seçenekler bulunur. Hem geleneksel yöntemleri tercih edebilirsiniz hem sosyal medyada var olabilirsiniz hem de genel anlamda dijital pazarlamanın tüm imkanlarından yararlanabilirsiniz. Google Adwords ve sosyal medya reklamlarıyla, remarketing ve retargeting gibi pazarlama yöntemleri ile işinizi büyütebilirsiniz. Ancak bu aşamada bir miktar pazarlama bütçesini gözden çıkarmalısınız. Girişimcilerin büyük kısmının düştüğü hatadan uzak durmak için reklam bütçenizi iyi optimize etmenizi öneriyoruz. Bu sırada e-ticaret sitenizin faaliyet alanını, hedef kitlenizin demografik özelliklerini, hedef kitlenize nasıl en kolay şekilde ulaşabileceğinizi, onları nasıl etkileyebileceğinize ve sizi tercih etmelerini sağlayabileceğinize karar vermelisiniz. Reklam ve pazarlama özelinde hizmet veren profesyonellerden yardım almak işinizi kolaylaştıracaktır.

E-Ticaret Sitesi Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

E-ticaret sitesi açmak isteyen girişimcilerin üzerinde durması gereken en önemli konulardan olan e-ticaret sitesi özelliklerini sizler için bir araya getirdik. E-ticaret sitenizi size özel yaptırsanız da hazır e-ticaret yazılımı satın alsanız da sitenizin bu özellikleri taşıdığından emin olmalısınız.

E-Ticaret Siteniz Kullanıcı Dostu Olmalı

E-ticaret sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterileriniz sitenizde aradıklarını bulabilmeliler. Hızlı bir şekilde alışveriş yapmalı ve gereksiz sayfalara yönlendirilmeden işlerini bitirmeliler. Kullanıcı dostu bir web sitenizin olması tüm başarılarınızı etkileyeceği için şunlara dikkat etmelisiniz:

 

E-ticaret

E-ticaret Kategorisinden En Popüler İçerikler

En Karlı E Ticaret Ürünleri

Ek gelir elde etmek ya da yeni bir iş kurmak için sizin

İnternetten Ne Satabilirim? Nasıl Ürün Satılır?

İnsanlar için temel geçim kaynağı olan online işler çağımızda zorunlu hale gelmiştir.

E-ticaret Tarafından Enes Öksüz