Tarım Sektörüne Destekler

Ülkemizde tarım ve hayvancılık için çiftçilerimizin kullanımına sunulan pek çok destek ve hibe bulunmaktadır. Bakan Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamalara göre, Türkiye Cumhuriyeti devleti izlemekte olduğu politikalar gereği 2019 – 2020 yılı planlamaları dahilinde tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişilere hibe, teşvik ve kredi kullanım olanakları sağlamaktadır. Devam edeceği yönünde açıklamalar yapılan tarım destek kredilerinden ve hibelerinden yararlanıp tarım alanında finansal destek almak isteyen kişilerin belli başlı şartları yerine getirebiliyor olması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara uygunluk gösteren kişiler, bakanlığın anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla oldukça uygun koşullara sahip olan tarım ve hayvancılık desteklerinden yararlanabilmektedirler. Kullandırılan destek ve hibeler oldukça geniş kapsamlı olup tarımsal alet ve ev ekipmanlarından sertifikalı tohum alımlarına kadar pek çok konuda devletten teşvik, kredi, hibe ve destek alınabilmektedir.

Tarımsal Hibe ve Destekler Nelerdir?

Tarımsal hibe, kredi ve teşvik destekleri; genç çiftçilere tarımsal alanda gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin artırılması amacı ile sunulan en önemli finansman desteklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tarımsal alanda iş kurmak için finansman konusunda sıkıntı yaşayan kişiler, ilgili kurum tarafından belirlenmiş olan şartları yerine getirmeleri durumunda devletin hibe desteklerinden yararlanabilmektedirler. Devlet bu tür destekler için ayrılan bütçeleri her geçen yıl biraz daha genişletmekte ve daha fazla kişinin yararlanmasını mümkün kılmaktadır. Devlet hem tarıma hem de çiftçilere destek olabilmek için gübre ekipmanlarından sulama işlemlerine, tohumdan meyve sebze paketlemelerine kadar geniş bir alanı kapsayacak şekilde devlet destekleri sağlamaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından;
Köye dönüş yapan genç çiftçilere 30.000 – TL destek sağlanmaktadır. Ayrıca, tarımsal alanda üretim yapan çiftçilere geri ödemesiz hibe destekleri verilmektedir. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından belirlenen programlara uygun olacak şekilde verilen hibe desteklerinin yanı sıra Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi iş birliği sayesinde tarım alanında faaliyet gösteren kişilere faizsiz ya da düşük faizli kredilerden yararlanma olanağı sağlanmaktadır.

Ayrıca; tarımsal alanda ürün yetiştiriciliği yapacak olan kişiler yetiştirdikleri ürünlere göre belirlenen oranlarda gübre ve mazot desteklerinden yararlanabilmektedirler. Bununla birlikte yıl içerisinde gerçekleşmesi olası mazot zamları ile destekleme ücretlerinde değişiklikler yapılabilmektedir. Bunların dışında analiz yapıp tarımsal arazileri denetlemek amacı ile kurulmuş olan laboratuvarlara, seracılık ile uğraşanlara ve organik tarım yapan çiftçilere de destekler sağlanmaktadır.

Bunun yanı sıra 2019 – 2020 yılında uygulanmaya başlayan pilot uygulama kapsamında Amasya, Mardin, Düzce ve İzmir’de kırsal alanda yaşamakta olan ya da yaşayacağını taahhüt eden; gıda, tarım, hayvancılık, ormancılık, su ürünleri konularında yüksekokul ya da üniversite mezunu olan kişiler uygulayacakları projeler için 100.000 – TL’ye kadar hibeden yararlanabileceklerdir. Henüz pilot uygulama aşamasında olan konu ile ilgili olarak Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında hayvansal ve bitkisel ürünler, yöresel tarım ürünleri, su ürünleri, tıbbi ve aromatik ürünlerin üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesini kapsayan projeler desteklenmektedir. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu projeleri kapsayan diğer hibe programlarından yararlanmakta olan kişiler, bu karar kapsamında yer alan desteklerden yararlanamamaktadırlar.

Tarım Hibeleri 2019 Yılında da Verilmeye Devam Ediliyor

2019 yılı için belirlenmiş olan tarım hibeleri Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ ne üye olan ve tarımsal faaliyet yürüten kişilere verilmektedir. Tarımsal desteklerden ve hibelerden yararlanmak isteyen kişilerin sağlaması gereken şartlar şu şekilde belirtilmektedir:

✔️ Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı bulunmak,
✔️ İl ve ilçe ziraat odalarında kayıtlı olmak,
✔️ Yapılmakta olan tarımsal faaliyetleri, ekilmekte olan dikili alanın tapusu veya kira sözleşmesi ile birlikte Ziraat odalarına bildirmek,
✔️ Tarımsal desteklerden ve / veya hibelerden yararlanmak isteyen çiftçilerin ilgili kuruma gerçekleştirdikleri başvurular kurum yetkilerince değerlendirme sürecine tabi tutulmaktadır.

Gerekli şartları sağlayıp başvuru süreçleri olumlu sonuçlanan çiftçiler ödemelerini Ziraat Bankası aracılığı ile alabilmektedir. Çiftçinin alacak olduğu hibe miktarı ne kadarlık alanda ekim yapıldığına, hangi ürünün ekildiğine ve kilogram başına göre değişiklik göstermektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından; fındık bazlı gelir desteği, iyi tarım desteği, organik tarım desteği, zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği, ÇATAK desteği, yurtiçi sertifikalı tohum kullanımı – üretimi desteği ile sertifikalı fide – fidan üretimi ve kullanımı desteği sağlanmaktadır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri arasında bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerine destek projesi de yer almaktadır.

Çiftçilere 30.000 – TL Faizsiz Finansman Desteği Fırsatı

2018 yılında olduğu gibi 2019 yılında da çiftçiler faizsiz olarak 30.000 TL kredi alabilmektedirler. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen çiftçiler başvurularını Esnaf Kefalet Kooperatifleri’ne yapabilmektedirler. Başvuruda bulunan çiftçilerin talepleri kurum tarafından değerlendirilmekten sonra bankaya gönderilmekte, Halk Bankası başvurunun onaylanması durumunda çiftçilerin ödemelerini gerçekleştirmektedir.

Genç Çiftçi Projesine Nasıl Başvurulabilir?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kaydı bulunup 24 ile 30 yaş arasındaki genç çiftçiler bu proje için başvurularını internet üzerinden gerçekleştirebilmektedirler. Yapılan tüm başvurular incelenmekte, projeden yararlanabileceği konusunda karar verilen genç çiftçiler 30.000 – TL tutarındaki ödemelerini Ziraat Bankası’ndan alabilmektedirler. Genç Çiftçi projesi ile ilgili başvuru tarihleri bakanlık tarafından duyurulmakta olup başvuru yapmak isteyen kişilerin duyuruları takip etmesi önerilmektedir.

Ayrıca Ziraat Bankası Köye Dönüş hibesi almaya hak kazanan genç çiftçilere Genç Çiftçi kredisi kullandırabilmektedir. Devletin genç çiftçi projesi kapsamında proje bazlı olarak köyüne dönüş yapan çiftçilere verdiği 30.000 – TL hibenin yeterli gelmemesi durumunda Ziraat Bankası da çiftçilere 90.000 – TL’ye kadar kredi kullandırabilmektedir. Verilecek olan kredi tutarı ile çiftçiler traktör, küçükbaş hayvan, büyükbaş hayvan, sera kurulumu ve tarla alımı gibi giderlerini karşılayabilmektedirler. Bu krediyi kullanabilmek için başvuru yapan çiftçilerin öncelikle kredi notları kontrol edilmektedir. Kredi notunun yüksek olup olmadığı, yatırım projelerinin içeriği, devlet desteği alıp almadıkları ve hizmet sektörleri kredinin değerlendirme sürecinde etkili olan faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca banka gerekli gördüğü durumlarda çiftçilerden kefalet ya da ipotek gibi ek teminatlar da talep edebilmektedir.

Tarımsal Destek ve Hibelerden Yararlanmak İsteyenlere Öneriler

Devletin sağladığı desteklerden ve hibelerden yararlanmak isteyen kişilerin öncelikle destek almak istediği faaliyet alanına yönelik hibe veren kurum kuruluşlar olup olmadığını tespit etmeleri gerekmektedir. Eğer bu tarz kurumlar varsa programların gerekliliklerini öğrendikten sonra başvuru için gerekli şartların yerine getirilmesi ve başvuru tarihlerinin takip edilmesi önem arz etmektedir. Bu koşulların tamamı sağlandıktan sonra ise istenilen evraklar ile birlikte online ya da fiziki başvurunun gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

Tarım Sektörüne Destekler

Tarım Sektörüne Destekler Kategorisinden En Popüler İçerikler

Organik Tarım İçin Sağlanan Destekler Nelerdir?

Organik tarım için sağlanan destekler ve teşvik uygulamaları ile dünyada asla ölmeyecek

Tarım Sektörü Ar – Ge Çalışmaları TAGEM Aracılığı İle Destekleniyor

Ülkemizde tarım sektörüne verilen desteklerin ardı arkası kesilmiyor. Tarım alanında faaliyet gösteren