Türkiye’de istatistiklere göre 1 milyon 815 bin işletme bulunuyor. İş yeri Açma ve İşletme Kurma aşamalarında ise ilk sıraları İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler alıyorlar. Antalya ve Bursa ise toplam bulunan işletme sayısında sıralamada 4 ve 5 nci büyük şehirler olarak göze çarpıyor. Benzersiz bir iş fikrine sahip olmak her ne kadar zor olsa da büyümek, finansal bağımsızlığı kazanmak ve kendinize yatırım yapmak için gerekli şartlardan birisi. Benzersiz iş fikri derken aklınıza hiç olmayan bir iş gelmesin mevcut olan iş yerlerinin iş modelini değiştirmek bile sizi bir çok işletmeden rahatlıkla ayırt edecektir. Her işletme başarıyı kısa sürede elde edemiyor ve bir çok işletme ilk 2 yıl içerisinde kapanmaya devam ediyor. Bu da demek ki iş kurmadan önce işletmenizin kurulum aşamalarında bir çok detayı iyi incelemeniz ve işinizi sağlam temeller üzerine kurmanız gerekiyor.
İşyeri açma Bu yazımızda bir işe başarılı bir şekilde başlamak için gereken 10 adımdan bahsediyoruz. Bu adımları atarak başarılı bir işletme oluşturmaya başlayabilirsiniz.
1. Adım: Araştırmalarınızı Yapın
Büyük olasılıkla bir iş fikri düşündünüz, bu yüzden şimdi onu küçük bir gerçeklik ile araştırmaya başlayabilirsiniz. Daha ileri gitmeden önce iş fikrinizi doğrulama süreci boyunca denetlemeniz gerekecek. Fikrinizin başarılı olma potansiyeli var mı? Küçük bir işletmenin başarılı olabilmesi için bir sorunu çözmesi, bir ihtiyacı yerine getirmesi veya pazarın istediği bir şeyi sunması gerekir. Araştırma yapmak için odak grupları ve hatta deneme yanılma da dahil olmak üzere gereksinimi belirleyebilmeniz için çeşitli yollar bulunmaktadır. Piyasayı keşfederken, cevaplamanız gereken bazı sorular ise şunları içerir:
- Beklenen ürünler / hizmetler için bir ihtiyaç var mı?
- Buna kimin ihtiyacı var?
- Benzer ürünleri / hizmetleri sunan başka şirketler var mı?
- Rakipleriniz neler yapıyor?
- İşletmeniz piyasaya nasıl uyacak?
2. Adım: Bir Plan Yapın
İş fikrinizi gerçeğe dönüştürmek için bir plana ihtiyacınız var. Bir iş planı, iş yerinizi kuruluş aşamasından başlayarak, işin büyümesine kadar fikrinize yön verecek bir plandır ve tüm yeni işletmeler için bir zorunluluktur. İyi haber ise farklı işletme türleri için farklı iş planları türleri olmasıdır. Bir yatırımcıdan veya finansal kuruluştan finansal destek almayı düşünüyorsanız, geleneksel bir iş planı şarttır. Bu tür iş planı genellikle uzun ve kapsamlıdır ve yatırımcılar ile bankaların fikrinizi doğruladıkları zaman aradığı ortak bir grup kümesine sahiptir. Maddi desteğe ihtiyaç duymuyorsanız basit bir sayfalık iş planı elde etmeyi umduğunuz ve nasıl yapmayı planladığınız konusunda size netlik kazandırabilir. Hatta, bir peçetenin arkasında çalışan bir iş planı oluşturabilir ve zamanla onu geliştirebilirsiniz. Yazılı bir plan türü her zaman hiçbir şeyden iyidir. Türkiye’de ki toplam işletmelerin çok büyük bir kısmının iş planı olmadığını da unutmayın. Sadece son yıllarda Kosgeb’in zorlamaları ile iş planı ile karşılaşan girişimciler bu yüzden eski işletmelere göre daha avantajlı oluyor.
3. Adım: Finansınızı Planlayın
Küçük bir işletmeye başlamak için çok fazla para gerekmez; ancak başlangıçtaki yatırımların yanı sıra karı elde etmeden önce devam eden giderleri karşılama olanağı da bulacaksınız. İşletmeniz için bir kerelik başlangıç ??maliyetlerini (lisanslar ve izinler, ekipman, yasal ücretler, sigorta, marka bilinci oluşturma, pazar araştırması, envanter, ticari marka oluşturma, açılış etkinlikleri, mülk kira ödemeleri vb.) araştırın ve nereye ne kadar ödeme yapacağınızı önceden bilin. Ayrıca işinizi en az 12 ay boyunca (kira, kamu hizmetleri, pazarlama ve reklamcılık, üretim, malzeme, seyahat masrafları, çalışan maaşları, kendi maaşınız vb.) gibi devam edecek olan masraflar için hazırlamanız gerekir. Birleştirilmiş bu rakamlar, ihtiyacınız olacak ilk yatırımdır. İşletmelerinizi finanse edebileceğiniz çeşitli yollar olsa da en sağlamı kendi öz sermayenizle işe başlamaktır. Aşağıda ki sermaye bulma yöntemleri ise iş yeri açmak için kullanabileceğiniz diğer yöntemlerdir;
- Küçük işletme kredileri
- Küçük işletme hibeleri
- Melek yatırımcıları
- Crowdfunding- Kitlesel Fon toplama
4. Adım: Bir İş Yapısı Seçin
İşletmeleriniz tek mülkiyet, ortaklık veya limited şirket olabilir. Başlangıçtaki bir iş yapısını seçebilir ve daha sonra işletmeniz büyüdükçe ve değiştikçe yapınızı yeniden değerlendirip değiştirebilirsiniz. İşletmenizin karmaşıklığına bağlı olarak, işletmeniz için doğru yapıyı seçtiğinizden emin olmak için bir avukat veya danışmanlara başvurabilirsiniz.
5. Adım: İşletme Adınızı Alın ve Kaydedin
İşletme adınız işletmenizin neredeyse her alanında rol oynar, bu nedenle işletmenizin isminin iyi olmasını istersiniz. Seçeneklerinizi keşfederken ve işletmenizin adını seçerken olası tüm etkileri göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun . İşletmeniz için bir ad seçtikten sonra, ticari marka mı yoksa şu anda kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmeniz gerekecek. Ardından, kayıt yaptırmanız gerekecek. İşletme adınızı seçtikten sonra alan adınızı kaydetmeyi unutmayın. İdeal alan adınız alınırsa .com harici uzantıları deneyebilirsiniz.
6. Adım: Lisansları ve İzinleri Alın
Evrak işi, kendi işinizi başlattığınızda sürecin bir parçası olarak karşınıza çıkar. Başlatma işlemi sırasında işletmenizle ilgili hangi lisansların ve izinlerin geçerli olduğunu araştırmanız gerekecek. Bu konuda yardım almak ise işinizi kolaylaştıracaktır.
7. Adım: Muhasebe Sisteminizi Seçin
İşletmeler için muhasebeci tutmak aynı zamanda verimli çalışmak demektir. Muhasebe sisteminiz, bütçenizi oluşturmak ve yönetmek, oranları ve fiyatları ayarlamak, başkalarıyla iş yapmak ve vergilerinizi dosyalamak için gereklidir. Muhasebe sisteminizi kendi başınıza da kurabilirsiniz veya bazı varsayımları ortadan kaldırmak için bir muhasebeci kiralayabilirsiniz. Tek başınıza başlamaya karar verirseniz, muhasebe yazılımı seçilirken dikkatli olmalısınız.
8. Adım: İşletmenizin Konumunu Ayarlayın.
İster ev ofisi, ister özel ofis alanı veya perakende satış için bir yeriniz olsun, işyerinizin lokasyonu işinizin yürütülmesi için önemlidir. Konumunuzu, ekipmanınızı ve genel kurulumunuzu düşünmeniz gerekir ayrıca iş yerinizin konumunun, yapacağınız iş türüne göre çalıştığından emin olmanız gerekir. Ticari alanınızı satın almanız veya kiralamanın daha mantıklı olup olmadığını da göz önünde bulundurmanız gerekir.
9. Adım: Ekibinizi Hazır Duruma Getirin
Doldurmanız gereken pozisyonların ve her bir pozisyonun parçası olan iş sorumluluklarının ana hatlarını çizmek için zaman ayırdığınızdan emin olun. İş yeri sahipleri yeni açılan işletme personelleri için yararlı ilk çalışanı seçmek ve diğer ekipleri oluşturmak zorundadır.İlk kuracağınız ekip kendi destek biriminiz olacağı için onlarında en az sizin kadar hedeflerinizi anlamasını sağlayın. Ekibiniz ne kadar sağlam olursa iş hayatınız da o kadar başarılı olur.
10. Adım: İşletmenizi Teşvik Edin
İşletmeniz hazır olduğunda müşterileri çekmeye başlamanız gerekir. Benzersiz satış teknikleri oluşturarak satışlarınıza hız katmak isteyeceksiniz. Ardından, işletmenizi en etkili şekilde nasıl tanıtacağınıza karar verebilmek için mümkün olduğunca çok küçük işletme pazarlama fikirleri test etmelisiniz. Bu iş kurma faaliyetlerini tamamladıktan sonra, en önemli temellerin tümünü ele almış olursunuz. Başarının bir gecede gelmediğine dikkat edin. Ancak, oluşturduğunuz planı işinizde sürekli olarak çalıştırmak için kullanın. Böylece İş yeri Açma ve İşletme Kurma Aşamalarında başarı şansınızı artırabilirsiniz.