50.000 TL sermaye ile iş kurmak mümkün mü? Böyle mütevazi sayılacak bir sermaye ile kendinize ait, potansiyel barındıran bir iş sahibi olmak hayal değil. Yeter ki gerçekçi fikirlere odaklanın. İster iş hayatına yeni atılacaklar olsun isterse yıllardır ücretli çalışanlar olsun herkes hayatının bir noktasında kendi işine sahip olmanın hayallerini kuruyor. Kimi girişimciler bir anda parlayıp kendilerine kısa sürede köşeyi döndürecek iş fikirlerinin peşinde koşarken kimi girişimciler ise başarısı kanıtlanan iş fikirlerini hayata geçirerek kendilerini garanti altına almayı tercih ederler. Aslında hangisini tercih ederse etsin iş fikrini hayata geçirebilmek için girişimcinin yeterli sermayeye sahip olması gerekiyor. Tabii bu noktada sermayenin her şey demek olmadığının da altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Yeterli sermayeye sahip olunsa bile doğru zamanda doğru pazarda doğru hedef kitle ile buluşturulamayan iş fikirleri girişimcisi için başarıya ulaşmanın garantisini sağlayamıyor.
Ayrıca başarılı olacak iş fikirleri için de her zaman büyük sermayeler gerekmiyor. Sektör seçimini, iş planlamasını, sunacağı ürüne ya da hizmete gerçekten talep gösterilip gösterilmeyeceğini ve hedef kitle analizini etkin bir şekilde gerçekleştiren işletmeler çok yüksek sermayelere ihtiyaç duyulmadan hayata geçirilebilecek iş fikirleri ile de başarıyı yakalayabiliyorlar. Bu yazımızda biz de 50.000 TL sermayesi olan ve ne iş yapacağı konusunda fikir sıkıntısı yaşayan girişimci adaylarına faydalı olabilecek bazı iş fikirlerini bir araya getiriyoruz.
50.000 TL Sermaye İle Kurulabilecek İş ve İletme Fikirleri
50.000 TL sermaye sahibi olan ancak bunun iş kurmak için yeterli olmadığını düşünen girişimci adayları var ise öncelikle onlara morallerini bozmamalarını öneriyor ve bu rakamın iş kurmak için yeterli bir sermaye olduğunu belirtmek istiyoruz. Belki çok büyük sermayeler isteyen işlere yatırım yapamayabilir ya da yüksek franchise bedelleri isteyen markalardan bayilik alamayabilirsiniz. Ama 50.000 TL ile kendi işinizin sahibi olmanızı sağlayacak pek çok iş fikrinden kendinize en uygun olanı hayata geçirebilir ya da bütçenize uygun rakamlarla bayilik veren firmalar arasından birini seçerek iş hayatınıza atılabilirsiniz.
50.000 TL Sermaye Meyve Suyu Barları Açmak İçin Yeterli
Günümüzde insanlar beslenmeden giyime kadar pek çok alanda doğal olanı tercih ediyorlar. Sağlıklı beslenmeye verilen önemin ve bu konudaki farkındalığın artması sonucunda bu amaca hizmet eden işletmelerin sayısında da bir artış yaşanıyor. Son dönemin en popüler iş kollarından biri olan meyve suyu barlarını açmak için çok büyük sermayeler gerekmiyor. 50.000 TL sermaye böyle bir işletme için yeterli olabilir. İnsan trafiğin yoğun olduğu alanlarda büyük rağbet gören meyve suyu barları taze sıkılmış ürünleri ile özellikle kış aylarında büyük ilgi görüyor.
Sektörde bu alanda faaliyet gösteren pek çok işletme olduğu için bu alana yatırım yapmak isteyen girişimcilerin lokasyon seçimi konusunda titizlikle davranması ve bol çeşitliliği sağlayarak farklı lezzetler ile geniş bir müşteri kitlesine hitap etmesi öneriliyor. Uygun bir lokasyonda açılan bir meyve suyu barı, metrekare olarak küçük bir alana sahip olsa bile girişimcisi için yüksek getiri sağlıyor. Bu arada belirtmekte fayda var; bu sektörde faaliyet gösteren ve bayilik veren markalar da bulunuyor. Ancak bu markalardan bayilik almak isteyen girişimcilerin çok daha yüksek sermayeleri gözden çıkarması gerekiyor.
AVM’lerde Stant Açmak
Alışveriş merkezleri neredeyse günün her saati belli bir sayıda insana ev sahipliği yapıyor. İnsan yoğunluğunun ve buna bağlı olarak işletmelerin elde edeceği gelirin daha çok olabilmesi nedeni ile çoğu alışveriş merkezlerinde kiralar el yakıyor. Ancak kendi işinin sahibi olmak isteyen ve bu kiraları karşılayamayacak olan girişimciler alışveriş merkezlerinde stant açma yolunu da tercih edebiliyorlar. Alışveriş merkezlerinde stant açmak isteyen girişimcinin öncelikle bir markanın bayiliğini mi alacağı yoksa kendi markasını mı yaratacağı ya da sürdüreceği konusunda karar vermesi gerekiyor. Sahibi olduğunuz 50.000 TL sermaye ile ulusal bir markanın kiosk bayiliğini almanız mümkün olmayabilir. Alışveriş merkezlerinde açılabilecek olan stantlar; çikolatadan çiğköfteye hediyelik eşyadan kozmetik ürünlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Girişimcinin hangi alanda faaliyet göstereceğine karar verdikten sonra doğru hedef kitleye ulaşmasını sağlayacak alışveriş merkezini seçmesi işin başarısındaki en önemli etkenlerden biri olarak kabul ediliyor.
Freelance Olarak Çalışmak
Dünyada en hızlı büyüyen iş trendleri arasında freelance diğer bir deyişle serbest çalışma geliyor. Teknolojinin değişimine ve gelişimine bağlı olarak kimi işler fiziksel bir ortamda bulunma zorunluluğu gerektirmeden sanal ortam üzerinden sağlanan iletişim ile yapılabiliyor. Siz de kendi uzmanlık alanlarınıza, yetkinliklerinize ve eğitimlerinize göre kendiniz için uygun bir iş alanı belirleyebilirsiniz. Freelance çalışma web tasarımcılığından logo tasarımcılığına editörlükten sanal asistanlığa kadar çok geniş bir alanda iş olanağı sağlıyor. Seçilen alana göre bir web sitesine sahip olmak ve yaptığınız işler ile ilgili tanıtımlarda bulunmak bu süreçte kalıcı olmanın yolunu açıyor. Ayrıca şirketlere freelance çalışan temin etmek amacı ile kurulan pek çok internet sitesi de bulunuyor. Upwork, Uzmankirala, SanalUzman, Bionluk gibi sanal platformlar sayesinde işletmeler geçici ya da kontrat altına alınan kalıcı freelance elemanlara ulaşabiliyorlar. Siz de bu platformalara üye olarak kendinize yeni iş kapıları aralayabilirsiniz.
50.000 TL Sermaye İle Oto Yıkama Açmak Mümkün
Ülkemizde ne kadar çok araç olduğunu ve bu sayının ne kadar hızlı bir şekilde arttığını göz önünde bulunarak oto yıkamacı açmanın karlı iş fikirleri arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Oto yıkama açmak isteyen girişimciler isterlerse işlek bir lokasyonda hem otopark hem de oto yıkama hizmetleri verebildikleri bir işletme açabiliyorlar ya da alışveriş merkezlerinde oto yıkama hizmeti vermeyi tercih edebiliyorlar. Oto yıkama dükkanı açmak isteyen girişimcilerin işletmelerini açmak istedikleri lokasyona yakın başka oto yıkama dükkanı olup olmadığını araştırmaları gerekiyor. Ayrıca iş yeri açmadan önce düşünülen lokasyonun potansiyelini tahmin etmeye çalışmak girişimci açısından da fikir verici olabiliyor. Bu işe yatırım yapmak isteyen kişiler 50.000 TL sermaye ile istedikleri bir oto yıkama dükkanı açıp kendi işletmeleri ile iş hayatında var olabiliyorlar.
Emlakçılık Yapmak
Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve en fazla rağbet gören sektörlerinin başında inşaat ve gayrimenkul sektörü geliyor. Sürekli olarak yeni binaların inşa edilmesi, konut projelerinin artması ve bunların yanı sıra insanların ev sahibi olmasını kolaylaştıracak konut kredisi olanaklarının bulunması sonucunda emlak sektöründe büyük bir gelişme yaşanıyor. Buna bağlı olarak emlakçılık yapmak fazla sermaye gerektirmeyen karlı iş fikirleri arasında yer alıyor. 50.000 TL sermaye emlak komisyonculuğuna başlamak mümkün. Çok büyük olmayan bir ofis başarılı bir internet sitesi ile desteklendiği takdirde kolaylıkla karlı bir işletmeye dönüşebiliyor. Bununla birlikte emlak ofisi açabilmek için uyulması gereken bazı fiziki şartlar ve çalışan yeterliliği ile ilgili kriterler bulunuyor. Bu nedenle emlak ofisi açmak için gereken şartları gözden kaçırılmamasını öneriyoruz.
Kırtasiye Açmak İçin 50.000 TL Sermaye Yeterli
Öğrenci sayısı fazla olan ülkemiz sayesinde kırtasiye işletmeciliği en geniş müşteri potansiyeline sahip olan iş kolları arasında yer alıyor. Okulların ya da devlet dairelerinin yakınlarına açılan kırtasiye dükkanları, girişimcileri için ciddi kazanç sağlayan yatırımlar haline gelebiliyor. Kağıt, kalem, silgi, defter ve buna benzeyen temel malzemelerin satışını yapan işletmeciler aynı zamanda fotokopi, yazıcı hizmetleri de verebiliyor. Hatta kimi kırtasiyeler trendleri takip ederek müşterilerinin ilgisini çekebilecek ürünlere ve hediyelik eşyalara da yer verebiliyorlar. Kırtasiye dükkanı açmak için çok yüksek bütçelere ve büyük bir sektörel deneyime ihtiyaç duyulmuyor olması da elinde belirli bir miktar sermaye bulunan yatırımcıların bu işi tercih etmelerine neden oluyor. Yer seçimi konusunda dikkatli davranan ve doğru ürünleri uygun fiyatlar ile tüketicilerine sunan kırtasiye işletmeleri yatırım maliyetlerini kısa sürede geri kazanabiliyorlar.
Pide Salonu Açmak
Ülkemizde en çok tüketilen ve toplumca damak zevkimize en
uygun yiyeceklerin başında pide geliyor. Çok geniş müşteri potansiyeli bulunan
pide salonunun açılması için çok yüksek sermayelere de ihtiyaç duyulmuyor. Karlılığı
yüksek bir pide salonu açmak isteyen girişimcinin, her işin başarısındaki temel
koşul olan yer seçimi konusunda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Çok büyük
olmayan, uygun kira maliyetine sahip bir işletme bile şehrin işlek noktalarında
açıldığı takdirde yüksek kazançlar sağlayabiliyor. Gerek broşürler gerek
magnetler ile tanıtımı da yapılabilecek olan pide salonları paket servis
yaparak müşteri kitlelerini genişletebiliyor ve gelirlerini artırabiliyorlar.
50.000 TL Sermaye İle Hediyelik Eşya Dükkanı Açın
Şehrin yürüyüş yollarında ya da alışveriş için tercih edilen bölgelerinde açılan hediyelik eşya dükkanları girişimciler için karlı iş fikirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkemizin turistik bölgelerinde hediyelik eşya dükkanı açan işletmeler de büyük cirolara ulaşabiliyorlar. Çok yüksek sermayelere ihtiyaç duyulmadan açılabilen hediyelik eşya dükkanları alışveriş merkezlerinde de büyük kitlelere ulaşabiliyor. Ayrıca hediyelik eşya satışı fikrini alışveriş merkezlerinde stant açarak uygulamak da mümkün olabiliyor. Hediyelik eşya dükkanlarında çok farklı konseptler ve ürünler bulunabiliyor. İşletmede bulunan en ilginç ürünlerin ön plana çıkarıldığı konseptler ise müşterilerin daha fazla dikkatini çekiyor. Hediyelik eşya dükkanı açmak isteyen girişimciler uygun fiyatlar ile yurtdışından da ürünler getirip işletmelerinde ekonomik fiyatlar ile çok sayıda kaliteli seçeneğe yer verebiliyor.
Su Bayiliği Almak
En temel ihtiyacımız olan suya ulaşmak ne yazık ki giderek zorlaşıyor. Bir yandan hava kirliliği bir yandan ise çevre kirliliği ve kanalizasyonlar gibi faktör nedeni ile su eski temizliğini ve doğallığını koruyamıyor. Bunun sonucunda ise insanlar artık çeşme suyu kullanamıyorlar. Bunun yerine arıtma suları ya da firmaların kendilerine sundukları hazır suları tercih etmek zorunda kalıyorlar. Tüm bu durumlara bağlı olarak da damacana su sektörü Türkiye’de en büyük büyüme potansiyeline sahip sektörler arasında üst sıralarda yer alıyor. Ülkemizde damacana su sektöründe hizmet veren pek çok marka olup bunlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Damacana su sektöründe bayilik veren firmalar arasında bedelsiz bayilik veren markalar bulunsa da sektörde marka bilinirliği yüksek olan markaların bayilik bedelleri ve koşulları değişiklik gösterebiliyor. Su bayiliği farklı sektörlerdeki bayiliklere göre çok daha kolay ve hızlı bir şekilde tesis edilebiliyor.
arasında bedelsiz bayilik veren markalar bulunsa da sektörde marka bilinirliği yüksek olan markaların bayilik bedelleri ve koşulları değişiklik gösterebiliyor. Su bayiliği farklı sektörlerdeki bayiliklere göre çok daha kolay ve hızlı bir şekilde tesis edilebiliyor.
Yoga / Pilates Salonu Açmak
Sağlıklı yaşama verilen önemin artması ile birlikte yoga ve
pilatesin hayatımızda kapladığı yer de artıyor. Pilatesin insan sağlığına
faydaları ve yoganın stresi azaltmadaki katkısı artık tüm dünyada kabul
ediliyor. Özellikle büyük şehirlerdeki insanlar hem gündelik streslerinden
kurtulup az da olsa rahatlamak hem de sağlıklı yaşamak amacı ile yoga ve
pilates salonlarında giderek daha fazla vakit geçiriyorlar. Yoga, pilates ve
meditasyona ilgi duyan kişiler çeşitli kurslara katılarak eğitmenlik
sertifikalarını alabiliyor, ardından da kendi işletmelerini açabiliyorlar. Yoga
ya da pilates salonu açmak için çok yüksek sermayelere ihtiyaç duyulmuyor.
Bununla birlikte istenmeyen kazalar yaşanması ihtimaline karşı bu salonlarda
spor salonlarında uygulanan yönetmeliklerin ve kuralların uygulanması
gerekiyor. Ayrıca yoga ve pilates kurum ve standartları ile ilgili olarak da
bilgi alınması ve bunların uygulanması öneriliyor. Aksi takdirde bu zorunlulukları
yerine getirmeyen yoga ve pilates salonları cezai yaptırımlar ile karşı karşıya
kalabiliyor.
Açık Parfüm Bayiliği Almak
Hitap ettiği kitlenin kadınlarla sınırlı olmaması ve
erkeklerin de potansiyel müşteriler haline gelmesi sonucunda açık parfüm dükkanları
hayata geçirilebilecek karlı iş fikirleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Açık
parfüm dükkanı açmak için düşük sermayeler yeterli oluyor. Ayrıca bu
işletmelerin karlılık oranları% 100’e kadar çıkabiliyor. Bu nedenle açık parfüm
dükkanları girişimcilerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Sektördeki karlılığın
farkında olan bu büyük ilgi sonucunda yerli ve yabancı pek çok marka sektörel
büyümelerini bayilik vererek sürdürüyorlar. Pazardaki bu canlanmadan pay almak
isteyen girişimciler bayilik alarak kendi işletmelerinin sahibi olabiliyorlar.
Sektörde faaliyet gösteren pek çok marka çok uygun rakamlar ile bayilik vermeye
devam ediyor. Ayrıca bayilik verdikleri işletmelere taksitli ürün satın alma
gibi bazı avantajlar da sağlıyorlar.
Kahve Dükkanı Açmak
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kahve tüketimi ile birlikte kahve dükkanlarının popülerliği de artıyor. Neredeyse her sokakta her köşe başında bir kahve dükkanının olması girişimcilerin aklında soru işareti oluşturuyor. Ancak şunu belirtmekte fayda görüyoruz, kahve dükkanlarının ciroları her geçen gün artmaya devam ediyor. Orta seviyede bir kahve dükkanı açabilmek için 50.000 TL sermaye yeterli oluyor. Ama büyük kahve zincirlerinden birinin bayiliğini almak isteyen girişimcilerin kesenin ağzını çok daha fazla açması gerekiyor.
Döner Dükkanı Açmak
Gıda sektörü hiçbir zaman popülaritesini kaybetmeyecek ve
her zaman kazandırmaya devam edecek sektörler arasında tartışmasız zirvede yer
alıyor. Asla sona ermeyecek yeme ihtiyacımızı gidermemizi sağlayan işletmeler
hele ki Türk damak tadına uygunsa ülkemizde büyük ilgi görüyor. Türk halkının en
beğendiği lezzetlerden olan dönerin kaliteli ve lezzetli bir şekilde sunulduğu
işletmelerde tabiri caizse kuyruklar oluşuyor. Döner dükkanı açmak seçilen
lokasyona, işletmenin metrekare cinsinden büyüklüğüne ve dekorasyona ayrılan
paya göre farklı maliyetlere ulaşabiliyor. Üstelik marka bilinirliği yüksek ve
ülke genelinde zincir haline gelmiş markalardan bayilik almak söz konusu
olduğunda yatırım maliyeti yüzbinlerce liralara ulaşabiliyor. Elindeki sermaye
ile mütevazi sayılabilecek bir döner dükkanı açmak isteyen girişimciler için
ise 50.000 TL yeterli olabiliyor.
Büfe Açmak
Çok fazla ürün barındıran ve pek çok ihtiyacı karşılayacak büyüklükte bir market açmak çok büyük sermayeler gerektirebiliyor. Ancak işlek noktalarda açılacak ve içecek, tost, gazete ile çeşitli atıştırmalıkların yer aldığı bir büfe açmak karlı iş fikirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu tarz bir büfe açmayı düşünen girişimcilere, çok fazla benzeri işletmenin olmadığı ama ihtiyaç duyulabilecek olan şehirlerarası yol kenarları ya da sayfiye yerlerine giden lokasyonları da değerlendirmelerini öneriyoruz.
Bu yazımızda, elinde 50.00 TL sermaye olan ve buna uygun
şekilde bir iş fikri arayan girişimci adayları için fikir verebilecek
seçenekleri sunuyoruz. Ancak tabii ki değerlendirebileceğiniz alternatifler
bunlarla sınırlı bulunmuyor. Popüler olduğu kadar getirisi de yüksek olan çiğ
köfte dükkanı açmak, ev yemekleri dükkanı açmak ve e-ticaret yapmak gibi farklı
iş seçenekleri de bulunuyor. Tabii ki bunların dışında tamamen yepyeni bir iş
fikri bulmak ve bunu hayata geçirmek de girişimcilerin alternatifleri arasında
yer alıyor. Siz de elinizdeki sermayeyi göz önünde bulundurarak kendiniz ve iş
fikrini hayata geçireceğiniz lokasyon için en uygun olacak iş fikrini
belirleyebilirsiniz. Ardından yapacağınız hedef kitle analizi ile
erişebileceğiniz kitleden en fazla talep gelecek ürün ya da hizmetleri tespit
edebilirsiniz. Bu bilgiler doğrultusunda açacağınız işletme ile kısa sürede
karlı bir iş sahibi olmanın keyfini yaşamaya başlayabilirsiniz.