Uykunuz geldi ve yatmaya karar verdiniz. Tabii ki insanların ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonunuz da yanınızda. Peki telefonunuzu saniyeler içerisinde akıllı başucu lambasına dönüştürebileceğinizi duymuş muydunuz?
Akıllı lambanın ortaya çıkış hikayesinin pek çoğunuza tanıdık geleceğini biliyoruz. Uplamp’in tasarımcısı soğuk bir kış gecesi yatmak üzere yatak odasına girip ışığı açma ihtiyacı hissettiğinde, karısı uyuduğu için bunu yapamadı. O anda aklına parlak bir fikir geldi. Hemen eşini de uyandırdı ve birlikte tasarım stüdyolarına gidip akıllı telefonla çalışan bir akıllı lamba olan Uplamp’i tasarlamaya başladılar. Bir yıl sonra ise kendi “lambasız lambaları” ile uyumaya hazır hale geldiler. Bir anda fark edilen bir ihtiyaçtan ortaya akıllı, zarif tasarımlı ve gece ihtiyaç duyduğunuz ışık modunu ayarlamak için mükemmel bir ürün çıkmış oldu.
Mükemmel Bir Başucu Arkadaşı
Akıllı lamba olarak adlandırılan UpLamp aslında akıllı telefonlar ile çalışıyor ve akıllı telefonları gece lambasına çeviriyor. UpLamp, akıllı telefonun flaş kamerasını ışık kaynağı olarak kullanıyor. Sensörün ekosisteminin ışık miktarını istediğiniz şekilde kontrol etmesini sağlıyor. Özenle hazırlanan parlayan plastik reçine ve gelişmiş optik kullanımı ile bulunduğu ortamda mükemmel bir ışık etkisi verebiliyor.
Üretici tarafından geliştirilen mobil uygulama ise hareket sensörü, şarj istasyonu, otomatik uyuma ayarları ve hafif alarm gibi kullanıcıların konforunu sağlayan çeşitli özellikleri barındırıyor. UpLamp bir alkışla açılıp kapatılabiliyor yine alkışla alarm ertelenebiliyor. Tüm bu işlevleri yerine getirebilmek için de kendi mobil uygulamasını kullanıyor. Ürün ile birlikte aldıkları kodu kullanan kişiler, uygulamayı ücretsiz olarak indirebiliyor ve hemen kullanmaya başlayabiliyorlar. Işığı artırmak ya da azaltmak için el sallamanız yeterli oluyor. Bir uygulama tarafından yönetildiği için UpLamp hızlıca güncellenebiliyor ve teknolojik gelişmelere hızla ayak uyduruyor. Cihaz ayrıca şarj istasyonu olarak da kullanılabiliyor. Böylece uykudan uyandığınızda telefonunuzu nerede bulacağınızı da biliyor ve aramak zorunda kalmıyorsunuz. UpLamp, sensörleri sayesinde kullanıcıların uyuduğunu ve uyandığını anlayabiliyor. Buna bağlı olarak da otomatik olarak açılıp kapanabiliyor. Bu da gece uyanıldığında etrafın kolaylıkla görülmesini uykuya geçildiğinde ise elektrikten tasarruf edilmesini sağlıyor.
Akıllı lamba UpLamb aslında akşamları yattığında bile akıllı telefonlarını başucundan ayırmayan kitleyi hedef alıyor. Uykuya dalmadan önce sosyal medyada dolaşanlar, telefonundan haberlere göz atanlar, akıllı telefonlarını sabahları uyanmalarını sağlayan bir çalar saat olarak kullananlar için akıllı telefonlarına bir özellik daha ekleyerek akıllı lambaya çeviriyor.
Neden Akıllı Aydınlatma Kullanmalısınız?
Işık, yaşam için gereken en önemli bileşenlerden biri olarak kabul ediliyor. Güneş her ne kadar hem insanlar hem bitkiler hem de hayvanlar için ışıldamaya devam etse de biz insanlar daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle Thomas Edison’un Akkor ampulü adeta bir devrim niteliğindeydi. Hızlı bir şekilde kabul gören bu icat nesillerdir evlerimizi, ofislerimizi ve her türlü mekânı aydınlatmakta kullanılıyor. Ancak zamanla aydınlatma teknolojisinde de gelişmeler yaşandı ve 1990’lı yıllarda LED aydınlatma teknolojisi yaygınlaşmaya başladı. Daha verimli olan LED aydınlatma teknolojisi, karbon ayak izimizi azaltmamıza yardımcı olduğu ve enerji tasarrufu sağladığı için büyük ilgi gördü. Bugünlerde ise insanlar akıllı aydınlatmaya daha fazla önem veriyorlar.
İnsanların 7/24 internete bağlı olduğu günümüzde ev otomasyonları da giderek büyüyen bir trend olarak kabul ediliyor. Akıllı aydınlatma teknolojisi kullanıcılara ışıklarını her yerden kontrol edebilme imkânı sunuyor. Evlerindeki ışıkları tek bir sistemde merkezileştirebiliyorlar. Ardından tabletlerinden veya akıllı telefonlarından yönetebiliyorlar. Piyasadaki sistemler kullanıcılara güçlü bir işlevsellik sağlıyor. Bazı sistemler sayesinde kullanıcılar ışıkların rengini ya da tonunu istedikleri zaman ayarlayabiliyorlar. Bazı sistemler kişiler eve gelir gelmez ışıkları açıyor, bu uygulama kişinin akıllı telefonundaki GPS ile tetikleniyor.
Dünya genelinde kullanıcıların en sık tercih ettiği akıllı aydınlatma sistemleri arasında Philips Hue başı çekiyor. Philips, kullanıcıların uzaktan kontrol edebileceği bir renk karışımı ve ışık efekti sunan çok sayıda akıllı LED ışığı tüketicilerine sunuyor. Philips Hue lambaları, Amazon’un Alexa, Google Home ve Apple Home Kit’leri ile ve diğer pek çok akıllı ev sistemi ile entegre olarak çalışıyor. Buna bağlı olarak da kullanıcılar sesleri ile aydınlatmalarını kontrol edebiliyorlar. Eğer şimdiye kadar Philips Hue almadıysanız bir başlangıç kiti alarak ilk adımı atmanızı öneriyoruz. Başlangıç kitlerinde hem ampuller hem de ışıkların ev Wi-Fi ağına bağlanmasını sağlayan köprü yer alıyor. Orijinal Philips Hue başlangıç paketi, geleneksel A19 ampullerin yerini alacak şekilde tasarlanmış olup 16 milyondan fazla renge dönüşebiliyor. Başlangıç paketinde üç ışık ve köprü bulunuyor. Philips Hue Bridge için akıllı ışık ekosisteminin beyni dersek çok da haksız sayılmayız. Hue Bridge, evde yaklaşık 50 ışık bağlantısı kurabilmesinin yanı sıra söz konusu bağlantılara ne yapacağını, nasıl yapacağını ve ne zaman yapacağını da bildiriyor. Philips Hue ışıkları, dimmer anahtarlı ya da yeni Amazon Echo Plus içeren Philips Hue Bridge olmadan da kullanılabiliyor. Ancak, Philips Hue kullanmadan tam bir deneyim yaşamanız mümkün olamıyor. Philips bu kitin içerisinde dört ışık yer alan versiyonunu da tüketicilerine alternatif olarak sunuyor.
Kendi ürün kategorisinin en iyilerinden biri olarak kabul edilen Philips Hue akıllı ampullerin kurulum süreçleri normal bir ampul kadar kolay oluyor. Herhangi bir standart sokete takıp Philips Hue aydınlatma sistemini hazır hale getirebiliyorsunuz. Standart bir Hue ampulüne, renk değiştirebilme ya da alternatif tasarımlar gibi bazı özelliklerin eklenmesi maliyetlerin artmasında etkili olabiliyor.
Xiaomi LED ampuller de yüksek kalitede ışık yayan diyotlarla kombine edilen profesyonel bir optik yapına sahip bulunuyorlar. Kullanıcıların gözlerini mümkün olan en iyi şekilde korumayı sağlayan ve titreme olmayan istikrarlı bir ışık kaynağı oluşturuyorlar. Philips Hue’ye karşı ucuz alternatif sloganı ile piyasaya sürülen bu ürün kullanıcılarına 11 yıllık kullanım ömrü vadediyor. Xiaomi Yeelight ampulün renk sıcaklığı ve ışık rengi dahili Wi-Fi modülü sayesinde kullanıcı evde olmadan dahi mobil uygulama üzerinden kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bu akıllı lamba dahili Wi-Fi modülü içerdiği için Philips Hue’de olduğu gibi bir köprü gerektirmiyor. Kurulum için hem iOS’ta hem Android’de yer alan MiHome uygulamasının yüklenmesi gerekiyor. Uygulama kurulduktan sonra bir Mi hesabı açılıyor, telefonun Wi-Fi bağlantısı açıldıktan sonra MiHome uygulamasından yeni cihaz eklemesi yapılıyor. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra lambanın açılması – kapanması, parlaklığının artırılması – azaltılması, rengin değiştirilmesi gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor.