Hayatı, Buluşları ve Kendi Sözleri Üzerinden Albert Einstein
1879’da Almanya’da dünyaya gelen Albert Einstein bilime ve insanlığa katkısı fizik alanında yaptığı çalışmalar ile sınırlı tutulamayacak olan büyük bir aydın olarak da tanınır. Albert Einstein buluşları ile bilim dünyasında büyük yankılar uyandırarak pek çok yeni buluşun da temellerinin atılmasına olanak sağlamıştır.
Albert Einstein kısaca hayatı ve buluşları ile bilim insanlarına da ilham vermiştir. Geç konuşmaya başlayan Albert Einstein zeka geriliği çektiğinden şüphelenildiği bir çocukluk geçirmiştir. Einstein çocukluğunun hayatı üzerinde etkili olacak en önemli olayının amcası ve babasının birlikte bir elektrik şirketi kurması olduğunu söylemiştir. Bilime olan merakı elektrik şirketi sahibi olan babasının verdiği pusula ile başlamıştır. Yakın arkadaşı Talmud’un getirdiği kitaplar sayesinde bilime duyduğu merak giderek artmış, bu arada Öklid’in tüm problemlerini de çözmüştür.
Geçen yüzyılın dehası olarak da tanınan Einstein her zaman barış yanlısı olmuş, Nazilerin yükselişi nedeni ile ülkesi olan Almanya’yı terk etmiş, daha sonra da zorunlu askerlik fikrini reddederek Alman vatandaşlığından çıkmıştır.
Albert Einstein Eğitim Hayatı ve Buluşları
Eğitim hayatı süresince zorluklar yaşamış, bilim konusunda okuduğu kitaplardan sonra hiçbir dine inanmamaya başlamıştır. Bir patent ofisinde müfettişlik yapmaya başlaması pek çok buluşu da yakından incelemesini sağlamıştır. Bu sırada yazdığı makaleler yayınlanmaya başlayan Einstein, 1908 yılından itibaren çeşitli üniversitelerde fizik alanında dersler vermeye başlamıştır. 1911’de ortaya attığı yeni genel görelilik kuramı ile dünya çapında ün kazanmıştır. 1921 yılında Fotoelektrik Etkisi Kuramı ile Nobel Fizik Ödülü’nü alan Einstein, 1939’da ABD Başkanı Roosevelt’e bir mektup yazarak ülkeyi Almanya’nın atom bombası tehlikesine karşı uyarmıştır. Bu mektubun etkisi ile ABD hükümeti çalışmalara başlamış ve savaş sırasında bomba geliştiren tek ülke olmuştur.
İlginizi Çekebilecek Diğer Önemli Kişiler:
* Mehmet Akif Ersoy
Albert Einstein’in Buluşları
Albert Einstein buluşları kısaca incelendiğinde modern bilimin gelişimine ne kadar önemli katkılar sağladığı kolayca anlaşılabilir. 1905 yılında Einstein’in öne sürdüğü İzafiyet Teorisi yer çekimi kuvveti göz önünde bulundurularak ortaya atılan bir kuramdır. Cismin zamanla, zamanın cisimle, hareketin mekanla, mekanın hareketle bağlantılı olduğunu ve ışık hızından daha hızlı bir cisim olamayacağını savunur. Genel Görelilik Kuramı’nda ise uzay zamanı da içine alan, yoğun kütle etkisiyle eğrilmiş, dört boyutlu bir yapı olarak belirtilmiştir. Kütle Enerjisi Denkliği, Kuantum Fiziği ve Belirsizlik İlkesi, Brown Hareketi ve İstatistiksel Fizik, Bose-Einstein İstatistiği alanlarında da çalışmaları bulunan Albert Einstein sözleri ile de etkili olmuştur. Buluşlarının yanı sıra düşünceleri ve sözleri ile de etkili olması nedeni ile fizikçi Weizsacker, Einstein’in fizikçi kimliğinin yanı sıra sorduğu soruların saflığı felsefi olan bir düşünür olduğunu söylemiştir.
Albert Einstein tarafından bilim dünyasına katılan en büyük kavram “İzafiyet Teorisi”
Einstein hayatı kısaca ele alındığında hayatını bilime ve düşünceye adadığı, dinden ve ırkçılıktan uzak durduğu, otoriteyi sevmediği görülür. Otorite karşıtlığı sergilediği isyankar tavırlarla da anlaşılan Einstein, insanlarla arasındaki tek farkın hayal gücünü kullanış şeklinden kaynaklandığını söylemiştir.
Einstein biyografi kısa zamanda büyük başarılara ulaşmanın çok mümkün olmadığını, amaca ulaşmak ve başarıyı elde etmek için aklın zorlanması gerektiğini gösteren en önemli örnekler arasında yer alır. Albert Einstein her zaman sorgulamış, evrenin sırlarını dair merakını her zaman korumuştur. Ancak derine indikçe gerçeklerin görüldüğünü savunan Einstein bütün hayatını bilime adamıştır.