Animatör Nedir?
Animatör Olmak ve Maaşları; Animatör nedir ? İnsanların tatil yerlerinde iyi zaman geçirmeleri için bir takım eğlence ve gezi programları düzenleyen kişidir.
Animatör ne iş yapar?
Animatör ne iş yapar?
Animasyon, canlandırma demektir. Animatör, çeşitli sportif ve kültürel faaliyetlerle insanları neşelendirmeye çalışır. Bunun için; – Tatil yapmaya gelen insanların; yaşlarına, cinsiyetlerine, kültürel ve ekonomik düzeylerine göre gereksinimlerini, beklentilerini saptar, – Tatil yerinin olanakları çerçevesinde beklentileri karşılayacak bir animasyon programı hazırlar ve uygular, – Turist kafilelerini ilgili istasyon, havaalanı vb. noktalarından alarak konaklama yerine getirir ve götürür, – Boğulma, zehirlenme gibi tehlikelere karşı grubu uyarır, – Fuarlarda ve reklam kampanyalarında görev yaparken, tanıtılması istenen ürün ve hizmeti hedef kitleye en iyi şekilde anlatır.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Animatörün çok yönlü kişiliği ve çok çeşitli hedef kitlesi olduğundan kullandığı araçlar da çeşitlidir. Aşağıda bunlardan birkaç örnek verilmiştir: – Su sporlarıyla ilgili araçlar, – Çeşitli müzik aletleri, – Harita, pusula, kitap, dergi, – Tenis, masa tenisi, voleybol , futbol, kayak gibi oyunların araç gereci ve – Reklam sektörünün kullandığı araç-gereçler, bunlardan bazılarıdır.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Animatörlerin, – Düşüncelerini sözel olarak ifade edebilmeleri, – Başkalarını etkileme ve ikna etme özelliklerinin olması, – Yaratıcı olmaları, – Çabuk karar vermeleri ve kararlarını uygulayabilmeleri, – İnsanların duygu ve ihtiyaçlarına duyarlı olmaları, – Sabırlı ve coşkulu olmaları gerekir. – Ayrıca, animatörlük hareketli bir meslek olduğu için, bedence güçlü ve sağlıklı olmalıdırlar.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Animatör, turistik tesislerde, fuarlarda, radyo ve televizyon şirketlerinde çalışabilir. Çalışma ortamı çok değişken olup, görev hem kapalı, hem açık mekanlarda yürütülür. Çalışma saati de değişken olup geceleri, hafta sonu ve bayram tatillerini de kapsayabilir. Animatör, çalışmalarında birinci derecede insanların duyguları ve ihtiyaçları ile ilgilidir. Bu nedenle animatörlük, insan ilişkilerinden hoşlanan kişilere daha uygun bir meslektir. Animatör, – Turist kafileleriyle (yerli-yabancı), – Tanıtım ve reklam yapılacak hedef kitle ile, – Otel, motel, tatil köyü personeliyle, – Çalışma arkadaşlarıyla, – Amirleri ile iletişimde bulunur.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarında Eğlence hizmetleri alanı animatörlük dalında, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki, ve teknik eğitim okul ve kurumlarında İstihdama Hazırlayıcı Meslek Kursu olarak Animasyon Programı adı altında Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüklerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının işbirliği ile Animatörlük mesleğinde açılan İşgücü Yetiştirme Kurslarında ve bazı turistik tesislerde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
-İlköğretim okulu mezunu olmak yeterlidir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
– Meslek liselerinde mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. 9. sınıfın dersleri genel liseler ve meslek liselerinde ortaktır. 9.sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler. 9 ve 10. sınıflarda ortak dersler ile alan ortak dersleri, 11 ve 12. sınıflarda ise dallara özel derslerin öncelikli olarak okutulmaktadır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11. sınıfta verilmektedir. 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır. Ortak dersler : Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak bilgisi, Tarih, TC İnkilap tarihi ve Atatürkçülük, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Sağlık Bilgisi, Felsefe, Yabancı Dil, Beden Eğitimi, Milli Güvenlik Bilgisi, Trafik ve İlkyardım, Tanıtım ve Yönlendirme. Alan ortak dersleri : Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Matematik, Mesleki Gelişim, Animasyon Hizmetleri, Animasyon Aktiviteleri, Animasyonda Teknik Destek, İletişim, Konuk İlişkileri, Çocuk ve Genç Animasyonu, Yabancı Dil. Dal dersleri : İşletmelerde beceri eğitimi, Turizm Endüstrisi, Dokümantasyon, Farklı Kültürler, Oyun, Özel Organizasyon uygulamaları, – Milli Eğitim Bakanlığınca açılacak kursun süresi ise Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği esaslarına göre hazırlanarak uygulanmakta olup aşağıda belirtilen konularda eğitim verilmektedir. Konuşma teknikleri: Oyunculuk araştırmaları kullanılarak, animasyon sahnesinin ısıtılması. Konuşma eğitimi de alıyorlar. Sahne uygulamaları: Bu derste provalar yapılıyor. Öğrenciler bir proje hazırlayarak uyguluyorlar. Komedi teknikler: Komedi tarihi, prensipleri, neyin komik algılanacağı. Sahnenin müzik ve eylemlerle tamamlanması. Makyaj bilgisi; Makyaj malzemelerini tanıma, role uygun makyaj uygulamaları. Dünya tiyatro tarihi: Animasyon tarihi ve dünya tiyatro tarihi. Yaratıcı drama: Öğrencilerin yaratıcılıklarını artırıcı oyunlar oynanıyor. Kendi oyunlarını yazmaları isteniyor. Malzeme bilgisi: Animasyonda kullanılan ışık, efekt, boya ve aksesuar gibi malzemelerle ilgili her şey bu derste öğretiliyor. Ritim eğitimi ve dans: Öğrencilerin ritimsel olgularını geliştirip, ritmin farkına varmalarını sağlayarak, dansa aktarmaları amaçlanıyor. Koreografi: Amaca uygun hareketleri birbirine ekleme ve bunu seyirciye bir bütün halinde sunabilme yetisinin kazandırılması amaçlanıyor.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Yüksekokuldan mezun olan öğrencilerin, aldıkları mesleki eğitim ve deneyimler doğrultusunda, Oteller, Seyahat Acentaları, Tatil Köyleri, Yiyecek-İçecek İşletmeleri ve Resmi Kuruluşlarda rahatlıkla görev alabilmektedirler. Animatörlük veya animasyon ülkemiz için yeni bir kavramdır. Bu nedenle de istihdam olanakları sınırlıdır ve sürekli istihdam yerine geçici istihdam yöntemi uygulanmaktadır. Turizm sektörünün önemi arttıkça ve olaya bilimsel yaklaşıldıkça animasyonluk mesleğinin geleceği de parlak olacaktır. Ülkemiz bunun için uygun potansiyel oluşturmaktadır.
MESLEKTE İLERLEME
Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi,Teknik Lise, Anadolu Teknik Liselerinin Eğlence hizmetleri alanının animatörlük dalından mezun olanlar, istedikleri takdirde, Host ve Hosteslik (Otobüs), Otobüs İşletmeciliği Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık) Turizm Rehberliği,Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açıköğretim) Turizm ve Seyahat İşletmeciliği ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Eğlence Hizmetleri alanında eğitim verilmektedir.Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir. Meslekte ilerleme genellikle daha yüksek ücretle çalışma veya daha büyük tesislerde görev yapma şeklinde olur. Ancak, mesleğin çok yönlü bir yapısının olması belli bir branşta uzmanlaşmaya neden olabilir ( Spor animatörü, ziyaret ve gezi animatörü , dans kulüpleri animatörü, spor organizatörleri, yarışma organizatörleri vb.) Kişi belli bir aşamadan sonra daha sabit görevlere (İdarecilik, organizatörlük vb.) gelebilir.
BURS KREDİ VE ÜCRET DURUMU EĞİTİM SÜRESİNCE
Animatörün, eğitim süresince alacağı ücret değişkenlik göstermektedir. Mesleği pratik olarak öğrenirken , konumu ve yaptığı işe göre işverenden maaş almaktadır. Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kursuna devam ederken her yıl yeniden belirlenen miktarda günlük maddi yardım sağlanır.
EĞİTİM SONRASI
Eğitim sonrası yeni işe başlayan animatör en az asgari ücret düzeyinde bir ücret almaktadır. Bu ücret deneyim arttıkça ve yetenek durumuna göre yükselmektedir. Bugün için, asgari ücretin 7 katına kadar ücret alan animatörler bulunmaktadır.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
– İlgili eğitim kurumları, – Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi, – Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.