Dünyanın en gelişmiş, en güzel ve refah seviyesi en yüksek ülkelerinden olan Avustralya, yurtdışında yaşamak ve çalışmak isteyen pek çok kişinin hayallerini süslüyor. Avustralya’ya gitmek, buradaki hayatı deneyimlemek ve bu ülkedeki yaşama – çalışma fırsatını değerlendirmek isteyenler, talep edilen koşullara uygun olmaları durumunda Work and Holiday vizesinden yararlanabiliyorlar.
Avustralya’da Yaşamak ve Çalışmak İsteyenler İçin Uygun Olan Work and Holiday Vizesi Nedir?
Avustralya senelik iş gücü açığını giderebilmek için farklı ülkelerdeki gençlere Work and Holiday vizesi veriyor. Avustralya Work and Holiday vizesinden 18 – 30 yaş aralığında yer alan, Avustralya’da 12 aya kadar iş deneyimi edinmeyi hedefleyen gençler faydalanabiliyorlar. Bu vizeyi alan kişiler herhangi bir işte tam zamanlı olarak çalışabiliyorlar, 4 aydan fazla olmamak üzere eğitim alabiliyorlar kalan sürelerini de tatil ile değerlendirebiliyorlar. Bununla birlikte bir işverenin yanında en fazla 6 ay çalışılabilmesi sınırı bulunuyor.
Avustralya’nın Work and Holiday vizesi kapsamında Türkiye için 100 kişilik kontenjanı bulunuyor. Bu kapsamda, o yıla ilişkin kontenjan açıldıktan sonra ilk başvuran ve vize için aranan şartlara uygun olan 100 kişi programdan yararlanabiliyor. Bu vizeyi almak için başvuruda bulunacak kişilerin taşıması gereken şartlar:
- Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olmak
- 18 – 30 yaş arasında olmak
- Devlet destek mektubuna sahip olmak
- Avustralya’ya daha önce Working Holiday ya da Work and Holiday vizesi ile giriş yapmamış olmak
- Hem karakter ve sağlık yönünden hem de finansal olarak istenilen şartları taşımak
- Eğitimi devam eden öğrencilerin en az ön lisans mezunu ya da 4 yıllık her hangi bir lisans programının en az ilk iki yılını başarı ile tamamlamış olması (hazırlık yılı bu süreye dahil edilmez)
Bunun dışında İngilizce konusunda da bazı şartlara uyulması gerekiyor:
- IELTS sınavından son bir yıl içinde speaking, reading, writing ve listening testlerinden ortalama 4,5 puan almış olmak
- TOEFL sınavından son bir yıl içinde computer basen test için 133, paper based test için 450 Internet-based test için ise 45 – 46 puan almış olmak
- PTE Overall: 30 (Pearson)
- Avustralya’da lisans, yüksek lisans, diploma ve ön lisans eğitimi veren kurumlarda en az 1 yıl full time ya da eş değeri part – time eğitim almış olmak
Bu vizeden yararlanmak isteyen kişilerin, 5000 AUD ve gidiş dönüş uçak biletini karşılamaya yetecek kadar maddi kaynağa sahip olduklarını göstermeleri gerekiyor. Karşılanması beklenen sağlık gereksinimleri ise katılımcının durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Avustralya’da kalınacak olan süreye, bu ülkede çalışılması düşünülen iş koluna ve varsa kişinin mevcut rahatsızlığına göre Büyükelçilik tarafından yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık raporu talep edilebiliyor.
Work and Holiday Vizesi İle Hem Çalışmak Hem Eğitim Almak Hem De Tatil Yapmak Mümkün
Avustralya Work and Holiday vizesine hak kazanan kişiler, çalışma sürelerinin en az üç ayını kuzey Avustralya’nın belirlenmiş bölgelerinde kullandıkları takdirde ilk vizeleri bitmeden yeniden aynı vizeye başvurabiliyor ve vizelerini bir yıl daha uzatabiliyorlar. Çok girişli olan Avustralya Work and Holiday vizesi belirli sürelerde Avustralya’da kalarak ya da parçalı olarak (belirli zamanlarda ülkeye dönüş yapılarak) kullanılabiliyor. Vize çok giriş çıkışlı olduğundan Avustralya dışında geçirilen süreler 12 aylık vize süresine dahil edilmiyor.
Vizeyi alan kişiler, vizelerini aldıktan sonraki 12 ay içerisinde istedikleri tarihte Avustralya’ya giriş yapabiliyorlar. Avustralya’da kaldıkları süre boyunca full time herhangi bir işte çalışabiliyorlar, en fazla 17 hafta olmak üzere herhangi bir eğitim kurumunda eğitim görebiliyorlar. Bu vizeden yararlanmak isteyen kişilerin vize başvurusu esnasında iş bağlantısı gösterme zorunluluğu bulunmuyor. Work and Holiday vizesi için yıl içerisinde belirli bir başvuru tarihi bulunmuyor. Başvurular o yıl için ayrılan vize kotası dolana kadar yapılabiliyor. Ancak Devlet destek mektubu olmadan vize başvurusunda bulunulamıyor.
Work and Holiday Başvuruları Nasıl Yapılıyor?
Work and Holiday vizesine başvurmak isteyen üniversite öğrencilerinin onay mektubu (T.C. Dışişleri Bakanlığının, Avustralya’da Work and Holiday vizesi kapsamında kalmanıza onay verdiğine dair nota olup seçim ve onay sürecini ilgili üniversite ile YÖK gerçekleştiriyor), başvuru formu, başvuru sahibinin daha önce tamamlamış olduğu eğitim sürecine ilişkin belgeler, başvuru sahibinin İngilizce seviyesini gösterir nitelikte belgeler, Avustralya’da kalınacak süre içinde masrafları karşılayabilecek durumda olduğunu belgeleyecek banka hesap dökümü, kişinin Avustralya’da kalacağı süreyi kapsayacak 12 aylık seyahat sigortası, 2 adet vesikalık resim, pasaportun kimlik sayfasının fotokopisi (eğer başvuru sahibi daha önce başka ülkelere seyahat ettiyse vize etiketleri ile giriş – çıkış damgalarının fotokopileri de olmalı), nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuru sahibinin ailesinin nüfusa kayıt örneği, Türkiye ve son 10 yıl içerisinde 12 aydan fazla yaşanan her ülkeden alınan sabıka kaydı, askerlik durum belgesi, gerekli görülen durumlarda sağlık muayenesi belgesini YÖK’e göndererek başvurularını yapmaları gerekiyor. İstenilen belgelerin orijinallerinin ya da noter tasdikli kopyaları ile sunulması şartı aranıyor. İngilizce olmayan tüm belgelerin noterden onaylanmış tercüme, yeminli tercümanlar/mütercimler derneklerinden birine üyeliği bulunan tercüman/mütercim tarafından yapılan tercüme ya da Avustralya’nın Tercümanlar ve Mütercimler Ulusal Akreditasyon Kurumu tarafından tercümanlığı/mütercimliği kabul edilen kişiler tarafından İngilizce’ye tercüme edilmiş olarak sunulması şartı bulunuyor.
Üniversite mezunu olan kişiler ise gerekli evrakları hazırlayarak başvurularını T.C. Dışişleri Bakanlığı’na yapabiliyorlar. Hazırlamaları gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabiliyor: T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın Avustralya’da Work and Holiday kapsamında kalmasına onay verdiğine dair onay mektubu, başvuru formu, başvuru sahibinin tamamlamış olduğu eğitime ait belgeler, başvuru sahibinin İngilizce seviyesini gösterir belge, kişinin Avustralya’da kalacağı süre içinde masrafları karşılayabilecek durumda olduğunu belgeleyecek banka hesap dökümü, başvuru sahibinin Avustralya’da kalacağı süreyi kapsayacak 12 aylık seyahat sigortası, 1 adet vesikalık resim, pasaportun kimlik sayfasının fotokopisi (eğer başvuru sahibi daha önce başka ülkelere seyahat ettiyse vize etiketleri ile giriş – çıkış damgalarının fotokopileri de olmalı), nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuru sahibinin ailesinin nüfusa kayıt örneği, Türkiye ve son 10 yıl içerisinde 12 aydan fazla yaşanan her ülkeden alınan sabıka kaydı, askerlik durum belgesi ve gerekli görülen durumlarda sağlık muayenesi belgesi.
Üniversite mezunu olan kişilerin başvuru belgelerinde de üniversite öğrencisi olan başvuru sahiplerininki gibi İngilizce olmayan belgeler ile ilgili uyulması gereken kuralların geçerli olduğunu da hatırlatmak istiyoruz.
Work and Holiday ile Avustralya’ya Gittiniz, Sıra İş Bulmakta…
Australia Work and Holidays, Australia Backpackers gibi Facebook gruplarına katılabilir, iş aradığınızı ve telefon numaranızı belirttiğiniz bir yazı paylaşabilirsiniz. Avustralya’da sıklıkla kullanılan “Gumtree” sitesine üye olup ilanları takip edebilir, hatta iş aradığınıza dair ilan verebilirsiniz. Kaldığınız hostel ile iletişim kurup onların ya da çevredeki işletmelerin personel arayıp aramadığını öğrenebilirsiniz. Bunun dışında vize işlemlerine aracılık eden kimi seyahat acentelerin iş bulma konusunda sağladığı desteklerden de yararlanabilirsiniz.