Balık, Balıkçılık ile İlgili İş Fikirleri ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Para Kazandıran İşler
Balıkçılık sektörü, birçok işletmeyi bir arada barındıran oldukça büyük bir sektördür. Balıkların ve balık ürünlerinin dünya çapında yenmesi nedeniyle birçok insan balıkçılık endüstrisinin zincirinde para kazanmakta olduğu bilinen bir gerçektir. Büyük gelir elde etmek için balıkçılık endüstrisinden yararlanmak istiyorsanız o zaman balıkla ilgili iş fırsatlarından birini seçmek zorunda kalacaksınız. Pazar araştırması ve fizibilite etüdlerinizi yürütebiliyorsunuz, o halde büyük işletme fikirleri sizi korkutmasın. Paçalarınızı sıvayın ve dereye girin, derenin derin gibi göründüğü sizi aldatmasın. Belkide derenin sığ suları vardır ve o suların içinde büyük balıklar siz korkak davrandığınız için kaçırabilirsiniz.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Hakkında Yeni Haber : Bu sene Somali ile yapılan Balıkçılık ve Kültür Balık Yetiştiriciliği alanında anlaşma imzalandı. Tüm girişimcilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Somali ile balıkçılık sektöründe imzalanan anlaşmaların iki ülkenin dostluk ve kardeşliğine katkı sağlayacağı gibi ekonomi içinde faydalı olacağını belirten Fakıbaba ”Türkiye ile Somali arasında, balıkçılık ve kültür balıkçılığına ilişkin mutabakat zaptını, ülkemiz Tarım Bakanı Fakıbaba ve Somali Balıkçılık ve Su Kaynakları Bakanı Abdirahman Abdi Hashi tarafından, Bakanlığın Toplantı Salonu’nda düzenlenen törenle imzalandı.”Bu İmzalanan anlaşma kapsamında artık, Türk balıkçıları Somali karasularında avcılık yapma imkanına kavuşuyor. Özellikle özel şirketler karşılıklı anlaşma yaparak Uluslararası Balıkçılık Denizcik Hukuku’na uygun olarak balıkçılık yapabilecekler.” Haberini verdikten sonra Balık, Balıkçılık ile İlgili İş Fikirleri ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği konumuza giriş yapabiliriz.
Midye Yetiştiriciliği
Su ürünleri işine açık olan bir girişimci iseniz diğer balıkçılıkla ilgili iş fikri olan kabuklu hayvancılık midye işidir. Kabuklu deniz hayvanları ailesinin bir üyesi olan midyeler çok sayıda insan tarafından tüketilmektedirler. Yani, balıkçılık ile ilgili bir iş başlatmak istiyorsanız, seçeneklerinizden biride kabuklu hayvancılık işine girmektir.
Tatlısu Karides Yetiştiriciliği
Karides yetiştiriciliği, bir girişimcinin dünyanın herhangi bir yerinde başlayabileceği, su ürünleri ilgili diğer iş fikri. Karides yetiştiriciliği karlı bir iş olarak bilinir ve gerçekleştirildiği çoğu ülkede kök ölçekten küresel bir sanayiye dönüşmüştür. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Tayland ve hatta Güney Amerika Ülkeleri gibi ülkeler uzun süredir büyük ölçekli karides yetiştirmektedir. Karides, dünyanın en sağlıklı gıdalardan biri olarak bilinir ve dünyanın tüm kıtalarında yenir. Antioksidan ve anti-inflamatuar içeriği, kolestrol alımı konusunda dikkatli olanlar tarafından en çok istenen bu özelliği sayesinde çok cazip haline gelir.
İstiridye Yetiştiriciliği
Balık ve su ürünleri sektöründe birçok iş fırsatı bulunmaktadır ve istiridye yetiştiriciliği bunlardan bir tanesidir. İstiridye, dünyanın en sağlıklı gıdalardan biri olarak bilinir ve dünyanın tüm kıtalarında istiridye de yenir. Antioksidan ve anti-inflamatuar içeriği, kolestrol alımı konusunda dikkatli olanlar tarafından bu gıdada en çok aranan özellik olması nedeniyle tercih edilir. Bir deniz canlısı olarak sınıflandırılmış olup özellikle deniz kıyıların da ve nehir kıyılarında yetiştirilebilir. Eğer balıkçılık ile ilgili bir iş kurmayı düşünüyorsanız, seçeneklerinizden biri istiridye yetiştiriciliğine başlamaktır.
Süs Balıkları ve Akvaryum Canlıları Yetiştiriciliği
Genellikle bir akvaryumda görülen balıklar listenin başında gelir. Süs balıkları, akvaryum balıkları, elektrikli balıklar, tropik balıklar ve diğer balıklar… Süs balıkları yetiştirmeye başlarsanız, tüketilecek olan balıkları değil, akvaryumlara yerleştirilecek olan balıkları, yani hedef pazarınız, akvaryumların tasarım ve satımında bulunacaklar kişiler ve işletmelerdir. Bunlara biraz örnekler verelim. Japon balıkları, vatozlar, çöpçü balıkları, ay moli, astronot balığı, benekli çöpçü balığı diskus, gökkuşağı balığı, kakadu cichlid, kavgacı siyam balığı, kılıç kuyruk, lepistes, neon tetra, plati, rasbora, sarı prenses, tilapia, zebra balığı, platy ve diğer canlılar küçük su kaplumbağası, sakura karidesi, kiraz karidesleri ve helena salyangozlarını örnek olarak gösterebiliriz.
Gökkuşağı Alabalığı Yetiştiriciliği
Su ürünleri sektöründe girişimcinin başlamayı düşünmesi gereken diğer bir iş balık çiftçiliği iş fikri yani alabalık yetiştiriciliğidir. Alabalık ekonomik değeri çok yüksek olan ve gerçekten büyük bir pazara sahip bir balıktır. Yani, balıkçılık ile ilgili bir iş kurmayı düşünüyorsanız, seçeneklerinizden biri alabalık yetiştiriciliği işine başlamak olmalıdır.
Kerevit Balığı Yetiştiriciliği
Su ürünleri ve balık yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimci, kerevit yetiştiriciliğine başlamak için düşünmesi gereken bir diğer kârlı balıkçılıkla ilgili iştir. Kerevitler, tatlısu ıstakozları, dağ ıstakozları, çamur sapları veya yabbibiler olarak da bilinen kerevit, küçük ıstakozlara benzeyen tatlısu kabuklularıdır. Antioksidan ve anti-inflamatuar içeriği, kolestrol alımı konusunda dikkatli olanlar tarafından tercih edilir. Başarılı bir kerevit yavrusu yetiştirmek isteyenler canlı yem, haşlanmış patates ve alabalık pelet yemi gibi besinler ile bu canlıyı besleyebilir. Genç kerevitler için ise kıyılmış balık, patates, karaciğer, havuç ve değişik su bitkileri kullanılır. Cinsel olgunluğa 24 ila 36 ay arasında erişen türk kerevitleri ortalama 6 ila 20 yıl yaşadıkları not edilmiştir. Çiftleşmeleri Ekim Aralık ayları arasında ve suyun sıcaklığı 10-11 derece arasında gerçekleşir.
Golyan (Minnow) Balığı Yetiştiriciliği
Alabalıkta olduğu gibi golyan balığı yetiştirme fikride çok iyi bir tercih olabilir. Golyan balık ailesinin küçük üyelerinden bir tanesidir ve dünyada balık tüketicilerinin çoğunluğu tarafından tüketilirler. Bu, küçük su ürünlerinin yıllık olarak iyi gelirler getirdiklerini göstermektedir. Bu nedenle, balıkçılık ile ilgili bir işe başlamak istiyorsanız, o zaman su ürünleri yetiştiriciğinde golyan balığını da düşünmelisiniz.
Kanca, Misina, Balık Tutma Ağları ve Balıkçılık Hatları Üretimi
Balıkçılıkla ilgili bir diğer iş fikri, balıkçılık kancaları, misinalar, ağlar ve balıkçılık hatları vb. Üretimi işine girebilirsiniz. Bunların önemli balıkçılık aletleri olması, işletmeyi canlı ve kârlı bir iş sektörü haline getiriyor. Yani, balıkçılık ile ilgili bir işe başlamak istiyorsanız, seçeneklerinizden birisi kancalar, misinalar, balık ağları ve olta takımı gibi dışarıdan ithal ettiğimiz ürünlerin üretimine girmektir.
Tatlısu Çipurası Yetiştiriciliği
Balıkçılıkla ilgili bir işe başlama konusunda sahip olduğunuz bir seçenek Tatlısu Çipurası Balık Yetiştiriciliği işine girmektir. Tatlısu Çipurası, sığ derelerde, göletlerde, nehirlerde, göllerde yaşayan ve bazen tuzlu suyun içinde bulunan bir tatlı su balığıdır. Tatlısu Çipurası balığının yetiştirilmesi için iki temel yöntem vardır. Daha büyük göletler yüklemek için yeterli alan yoksa okyanustaki açık kafes kafesleri, tilapia balığınızın tam kapasiteye ulaşmasını istiyorsanız ve eğer yeterli balıkları barındırmak istiyorsanız, en iyi bahsinizdir. Açık kafes kafesleri, bir futbol sahası boyutunun dört katı büyüklüğündeki 500.000 tilapia balık tutar.
Aynalı Sazan Balığı Yetiştiriciliği
Aynalı Sazanlar bir kültür balığıdır. Yetiştiricilikte ve su kaynakları için balıklandırılmakta kullanılan en çok balıktır. Üreme dönemleri nisan temmuz ayları arasındadır. Sazan Balığı yetiştirmek çok karlı işler arasında bulunur. Erkek Aynalı Sazanlar Dişi Aynalı Sazanlar göre daha erken üreme olgunluğuna ulaşır. Erkekleri 36 48 ay arası, dişileri de 48 60 ay arası üremeye başlarlar. Eti çok lezzetli olup ekonomik değeri orta su ürünlerindendir.
Çocuklar için Balıkçılık Kulübü Açabilirsiniz
Eğlencelik geziler sırasında tatillerinde çocuklarını balık tutmaya götürmek isteyen ebeveynler var. Genellikle, eğlence amaçlı balık tutmak için çocuklarını alırlar ve eğlence merkezine gelirler, ancak bazı durumlarda ebeveynlerin balıkçılık eğlenceleri için boş zamanları olmaya bilir ve çocuklarını balıkçılık kulüplerine kaydetme ihtiyacı duyabilirler. Deneyimli bir balıkçıysanız ve çocuklarla çalışmaktan keyif alıyorsanız, söz konusu balıklarla ilgili bir işe başlamak ise seçeneklerinizden biri, çocuklar için bir balıkçı kulübü işletmektir. Balıkçılık kulüplerinize kaydolan çocukların yıllık veya aylık abonelik ücretleri ödemeleri ve onlara balıkçılık ürünleri satması da gerekir. Bunun karşılığında çocukların tuttuğu balıkları bazen eve götürmeleri ve ailesi ile tüketmeleri için ödüllerde verebilirsiniz. Kiralayacağınız bir göl yada su kaynağı bakımından zengin bir bölgede bu iş yapılabilir. Ayrıca büyük insanlara özel istediği gölden üyelik seçme imkanı gibi seçeneklerde verebilirsiniz. Zaman içerisinde herhangi bir noktaya gelip balık yakalayabilirler. Ve son olarak etkinlik düzenleme işini de unutmayın, İşletmenizde balıkçılık yarışmaları düzenleyebilirsiniz.
Blogunuzda Balıklar ve Balıkçılık Yazıları Yazmaya Başlayın
İnternet öyle çok geniş ki, herhangi bir niş işte okur kitlenize yararlı içeriklerin nasıl oluşturulacağını biliyorsanız, aslında size iyi para kazandırabilir. Blogculuk işi aslında sadece bir dizüstü bilgisayar ve internet aboneliğiyle yapılmaya başlayabilir ve güzel paralar kazanabilirsiniz. Bloglamaya gelince orada rekabet gücünün bulunduğunu belirtmek isterim, bu nedenle balık ve balık tutma hakkında faydalı bilgiler bulmanız gerekecek ve okuyucularınıza güzel içerikler sağlamalısınız. Bu işin ilerisinde yetenekli ve deneyimli bir yazar olduysanız, Bu konular hakkında kitap yazabilirsiniz. Korkmayın, kitap eğlenceli ve eğiticiyse satmak için fazla mücadele etmek zorunda kalmazsınız.
Balık Belgeseli Çekip Tv Kanallarına Satın
Balık belgesel işi, film yapımına giren birinin başarıyla başlayabileceği balıkçılık ile ilgili oldukça başarılı ve karlı bir diğer iştir. Bu işe başlamanız için ihtiyacınız olan tek şey balıklarla ilgilenmek ve su altındaki filmlerin nasıl yapılacağı konusunda biraz teknik beceri. National Geography TV kanalını izlediyseniz, balık belgeselinin umut verici olduğunu fark edeceksiniz. Balık Belgeseliniz eşsizse sponsorluk çekeceksiniz ve belgeseliniz ulusal TV ve uydu TV istasyonlarında yayınlanacaktır.
Balık İlaçları ve Besin Maddeleri Üretimi ve Satışı
Balık çiftlikleri işleten insanlar genellikle balıkları için ilaçlara ve besleyicilere ihtiyaç duyar. Balıkların hasta olması ve ölmesi, balık ilaçları ve besin maddelerini zorunlu kılar. Yani, balıkçılık ile ilgili bir iş fikride, balık ilaçlarının ve besinlerin perakende olarak toplandığı bir dükkan açmaktır. Eğer bir eczacı veya doktorsanız, raflardaki çeşitli balık ilaçları ve besin maddelerinin varlığına rağmen, benzersiz bir ürüne sahip herhangi bir girişimci, ülkedeki mevcut pazar payının her zaman adil bir kısmını alacaktır. Balık ilaçlarınızın ve besin maddelerinin etkili olmasını sağlayın. Pazarlama ve satışınızla pek uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.
Somon Balığı Yetiştiriciliği
Eğer balıkçılık ile ilgili bir iş kurmaya meraklı iseniz, somon balığı çiftliği kurmayı düşünmelisiniz. Somon balık yetiştiriciliği, belki de bir girişimcinin başlayabileceği en kârlı balık yetiştirme işletmelerinden biridir. Ancak bunun için kıyı bölgelerinde yaşamak istemelisiniz. Somon balık yetiştiriciliği işinizle kazançlarınızı maksimize etmek için, somon yumurtalarını çıkarma sürecini öğrenmek ve hasatın ne zaman olacağını öğrenmeniz gerekecek. Nitekim somon balığı çok büyür.
Yayın Balığı Yetiştiriciliği
Kültür koşullarında yetiştirilebilir olduğu kanıtlanmış bir balıktır. Boyları 3 metreyi ağırlıkları 200 kg aşmaktadır. Ülkemizde yayın balığı yetiştiriciliği Doğu Anadolu’da başlamıştır. Değişik türleri bulanan yayın balıklarının başlıcaları; Avrupa yayın balıkları, amerika yayın balıkları ve asya yayın balıklarıdır. Asya yayın balıklarında 8 bıyık bulunur ve oksijende yoksul sularda hatta çamurlarda bile yaşayabilirler. Yayın eti çok lezzetli ve kılçıkları az olan yağ oranı yüksek bir besindir. Yetiştiriciliğinde su ph değeri 6.5-8.5 aralığında olmalıdır. Yüzde 10 değerinde tuzlu olan sularda bile yaşayabilirler. Yayın balığının dişileri 5 erkekleri 3-4 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Balık pazarında ağırlığı olan eti aranan bir balık olduğundan balık yetiştiriciliği iş fikirleri arasında yer almaya değer bir işletme fikridir.
Balık Çiftlikleri Kurulumu
Balık çiftlikleri kurulumu yaparak ve bu iş için girişimciye gerekecek yan ürünleri ona sunarak bu işe giriş yapabilirsiniz. İnşaat konusunda iyi iseniz o zaman düşünmeniz gereken balık çiftçileri için balık havuzlarının yapımına başlamak veya balık çiftliklerine başlamayı düşünenlere gitmektir. Çeşitli boyutlarda balık havuzlarının herhangi bir yerde yapılabilmesi bu işi karlı yapabilir. Bu işletme ile doğru şekilde çalışabilmek için, müşterilerinizden olumlu dönüşümler aldığınızdan emin olun.
Balık Restoranları Güzel Kazandırıyor
Taze balık satmak, herkesin başlayabileceği, daima gelişen ve kârlı bir diğer balıkçılık işidir. Taze balık restoranını başarıyla yönetmek için balık çiftçisi olmanız gerekmez. Balıkçılara erişiminiz varsa, o zaman bu işe girebilirsiniz. Taze balık restoranınızı yerleşim merkezleri, yoğun trafiği olan yollarda ve güzel manzaralı arazilerde açabilirsiniz. Sadece taze balık temini konusunu iyi bildiğinizden emin olun… çok iyi ve kazançlı bir işe başladınız. Ayrıca bu işi güzel bir arazide yapıyorsanız balık yetiştiriciliği yaptığınız arazi içinde restoranınızı kurabilirsiniz. Ve buradan müşterilerinize daima taze balık sunmuş olursunuz.
Balıkçılık Araç Gereçleri ve Aksesuar Mağazası Açın
Balık avlama ile ilgili her şeyin satılacağı bir mağaza açmak için neden hala düşünüyorsunuz. Gelişen ve elbette kârlı bir diğer balıkçılıkla ilgili iş fikri bu değil mi? Balıkçılık aletleri; kancalar, ağlar, mantarlar, yemler, kaplar, oltalar, makaralar, ağlar, kurşunlar ve diğer… aksesuarlar. Bu tür işletmelerde oldukça iyi iş yapmak istiyorsanız balıkçılık alet ve aksesuar mağazanızın bir balıkçı şehrinde ya da kıyı alanına yakın olması her zaman bir avantaj olacaktır.
Balık İşleme ve Paketleme Tesisi Kurun
Balık çiftçileri balıkları hasat ettiğinde balıklar doğrudan tüketicilere satılmaz. Balıkçılık endüstrisinin ekonomi zincirinde balık avından para kazanan işletmeler de var. Balık işleme tesisi bu tür işletmelerden biridir. Balık işleme tesisi çeşitli balık türlerini işleyen ve paketleyen bir gıda işleme tesisidir. İşlenmiş balıklar dünyanın diğer ülkelerine ihraç edilebilmektedir. Balıkçılık ile ilgili bir iş kurmayı düşünüyorsanız ve bu işi yapacaksam biraz büyük yapayım sermayemde var kazancım da yüksek olsun diyorsanız, seçeneklerinizden bir tanesi balık işleme tesisi kurmak olmalıdır.
Balıkçı Tekneleri Üretimi
Başka başarılı ve karlı balıkçılıkla alakalı sermayesi büyük olacak olan iş, balıkçı tekneleri ve tekne üretim tesisi açmaktır. Bu, tüm dünyada ürünlerini üretip satabileceğin bir iştir. Mevcut pazarda kendi adil payınızı elde edebilmek için, balıkçı gemileri ve teknelerin tasarımlarıyla uğraşırken endüstrideki trendleri takip etmeniz gerekir.
Balıkçılık ve Su Ürünleri 2018 Devlet Destekleri
Su Ürünleri : Birime Destek 1. Alabalık 250.000 Kg’a kadar (250.000Kg dahil) 0,65 TL/Kg – 250.001-500.000Kg 0,325 TL/Kg – Yeni türler 250.000Kg’a kadar (250.000Kg dahil) 1 TL/Kg 250.001-500.000Kg 0,5TL/Kg. 2. Midye 0,05 TL/Kg – Kapalı Sistem 0,50 TL/Kg. Balıkçı Gemisi Desteği : Birime Destek 1. 10-20 metre - 10.000 TL/m 2. 21-30 metre – 15.000 TL/m 3. 31-34 metre – 20.000 TL/m 4. 35-45 metre - 30.000 TL/m 5. 46 ve Üzeri metre – 35.000 TL/m
Balık / Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapabileceğiniz Diğer Canlılar
- Tıbbi Sülük
- Akivades
- İstakoz
- Dere Pisisi
- Eğrez Balığı
- Göl Balığı
- Havuz Balığı
- Kadife Balığı
- Karaburun Balığı
- Kızılgöz
- Kızılkanat
- Kocaağız
- Pullu Sazan
- Sudak
- Tahta Balığı
- Tatlısu Kefali
- Tatlısu Levreği
- Turna
- Yılan Balığı
- Kurbağa
- Deniz Kaplumbağaları
- Dağ Alabalığı
- Çapak
- Bıyıklı Balık (Kumcu)
- Abalon
- Ahtapot ve Kalamar
- Akbalık
- Akdeniz Sarıkuyruk
- Akivades (Kum midyesi)
- Asya Deniz Levreği Yetiştiriciliği
- Asya Sazanları
- Balon Balığı
- Çipura
- Deniz Hıyarı
- Deniz Kestanesi
- Deniz Yosunları
- Dev İstiridye
- Dil Balığı
- Fangri Mercan
- Halibut
- İnci Üretimi
- İşkine
- Kalkan Balığı
- Karagöz
- KOİ (Renkli Sazan Balıkları)
- Lahoz
- Limon Balığı
- Mahi Mahi
- Mersin Balığı
- Mikro Alg Üretimi
- Minekop
- Mırmır
- Orkinos
- Pekten
- Rotifer
- Salyangoz
- Sargoz
- Sinarit
- Sivri Burun Karagöz
- Snapper
- Spirulina
- Sülünes
- Tarak ( Corkle)
- Turna Balığı
- Timsah
- Yengeç
- Yerli Mercan
- Yılan Balığı
- Su Yılanı