Son dönemde ebeveynlerin büyük ilgisi ile karşılaşan bambu oyuncaklar girişimciler için de karlı iş fikirleri arasında yer alıyor. Oyuncak sektöründe standartların dışına çıkmak isteyen girişimcilerin bambudan üretilen oyuncakların sahip olduğu potansiyeli çoktan fark ettiği görülebiliyor.
Bambu dünyanın en hızlı büyüyen bitkileri arasında yer alıyor. Düzgün bir şekilde yetiştirildiği takdirde ekosisteme zarar vermeden 3 ay içerisinde kendisini yenileyebiliyor. Bambu bitkisi, etrafını saran alanlarda su seviyesini yükseltiyor. Çok büyük bir karbondioksit tüketicisi olarak havadaki oksijen miktarının artmasına katkı sağlıyor. Bambu teknik olarak bir çim olmakla birlikte gücü ve esnekliği ile tasarımcılara ilginç ve ekolojik alternatifler sunuyor.
Bambu oyuncakların ilk tasarımcılarından olan Hape, 2004 yılında Çin’in ilk UNESCO bambu atölyesine ev sahipliği yaptı. Bunun sonucunda bambunun benzersiz özellikleri geleneksel oyuncaklarda yeni tasarımlara ilham verdi. Bambu atölyeleri kuruldu ve uluslararası tasarım öğrencileri bambunun kullanıldığı yeni oyuncaklar tasarlamak için çalışmalara başladılar. Ardından tüm dünyada yavaş yavaş bambu oyuncaklar daha çok üretilmeye ve tüketicilerden artan bir talep görmeye başladı.
Bambu Oyuncakların Üretim Aşamaları Nelerdir?
Bambu oyuncak yapılırken önce hangi ürün için hangi tür bambunun kullanılacağına karar verilmesi gerekiyor. Ardından bambu makine ile şeritler halinde kesiliyor. Bambu kaplamaları çift taraflı olarak zımparalanıyor. Bambunun içerisindeki potansiyel güveleri serbest bırakmak için malzeme pişiriliyor. Son aşama olarak da malzeme yaklaşık %10 nem seviyesine gelene kadar kurutuluyor. Eğer çok kurursa çatlamalar olabileceği için bambunun nem oranının iyi bir şekilde ayarlanması ve kontrol edilmesi gerekiyor. Bu adımlar tamamlandıktan sonra bambu oyuncak üretimine başlanabiliyor.
Bambu Oyuncaklara Gösterilen İlgi Giderek Artıyor
Bambu oyuncaklar eşsiz bir görünüme ve onları diğer ahşap oyuncaklardan ayıran bir parlaklığa sahip oldukları için oldukça göz alıcı ve güzel görünüyorlar. Bambu arabalar ve diğer bambu oyuncaklar diğer plastik oyuncakların aksine kolayca kırılmıyorlar, böylece kırılma sonucunda oluşan keskin kenarların çocuklara zarar vermesi durumuna neden olmuyorlar. Bambu, çok dayanıklı bir madde olduğundan bambu oyuncaklar da son derece dayanıklı oluyor. Uzun ömürlü bir oyuncak almak isteyen ebeveynler bu beklentilerini bambu oyuncaklar ile kolayca karşılayabiliyor hatta çocuklarına nesilden nesile bırakabilecekleri bir oyuncak kazandırabiliyorlar. Bambu, saatte 4 cm büyüyebilen bazı türleri ile gezegenimizdeki en hızlı büyüyen bitkiler arasında yer alıyor. Hasat yapıldığı zaman bambunun kökü bozulmadan kalıyor ve bitki bir yıl içerisinde kendisini yenileyebiliyor. Bu nedenle sürdürülebilirlik faktörü de bambu oyuncakları cazip hale getiren etkenler arasında yer alıyor. Ayrıca çevre dostu bir bitki olan bambunun büyümesi için kimyasal maddeye ihtiyaç duyulmuyor. Biyolojik olarak %100 toprakta çözünebilmesi nedeni ile bambu, çevre üzerinde de neredeyse yok denecek kadar az olumsuz etkiye neden oluyor.
Bambu Arabalar Farklı Modellerle Üretiliyor
Arabaların çoğu çocuk için hareketli ve hayal gücüne ilham veren çocukluk oyunlarının ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Bambudan yapılan çevre dostu, dayanıklı ve son derece güzel arabalar da minimalist tasarım ilkelerini bambunun güzelliği ile birleştirerek doğal ve sürdürülebilir oyuncakların ortaya çıkmasını sağlıyor. Çevre dostu malzemeler kullanılarak el yapımı ile en önemlisi minimum düzeyde endüstriyel işleme ile yapılan bambu oyuncak arabalar, özenle seçilen toksik olmayan doğal malzemeler kullanılarak el ile boyanıyor.
Bambu oyuncak sektörünün önde gelen markalarından olan Made of Bamboo tarafından sportser, vintage, F1 races ve dragster isimli dört model ile çocukların beğenisine sunulan bambu oyuncak arabalar, kurşunsuz Eko boya ve doğal balmumu kaplaması da dahil olmak üzere tamamen çevre dostu ve doğal malzemelerden üretiliyor.
Çocuk Gelişiminde Oyuncaklar Neden Önemlidir
Yapılan araştırmalara göre oyun yolu ile öğrenmek çocukların gelişimindeki en önemli parçalar arasında yer alıyor. Oyun oynamak çocuklar için büyük önem taşıyor çünkü bu onların aslında büyümeye hazırlanma şekilleri oluyor. Çocuklar yaşamlarının ilk yıllarında oyun oynamayı, aileleri ve arkadaşları ile etkileşim içerisinde bulunmayı öğreniyorlar. Okul öncesi yaşlara yaklaştıklarında sayıları, harfleri ve dil becerilerini öğrenmeye başlıyorlar. Eğitici oyuncakların kullanılması da çocukların yaşamları boyunca ihtiyaç duyacakları pek çok beceriyi edinmelerinde önemli bir rol oynuyor. Eğitici oyuncaklar; çocukların problem çözme becerilerinin geliştirilmesine, çatışmaları çözümlemelerine ve neden – sonuç ilişkisinin nasıl kurulabileceğine dair konularda yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda çocuklar oyuncakları aracılığı ile paylaşmayı öğreniyorlar, motor becerilerini geliştirirken aynı zamanda hayal güçlerini de besleme fırsatını elde edebiliyorlar. Çocuklar bir aylık olmalarından itibaren eğitici oyuncaklardan yararlanmaya başlayabiliyorlar. Her yaş döneminde çocuklara fayda sağlayacak farklı oyuncaklar bulunuyor.
0 – 12 ay: Erken yaşta karşı karşıya kalınan duyusal oyunlar, çocukların duyularını harekete geçirmede etkili oluyor. Çocuklar büyümeye devam edip el – göz koordinasyonları geliştikçe; daha fazla etkileşimi teşvik eden oyuncaklar ile oynamaya başlayabiliyorlar. Uzmanlar, çocukların daha aktif hale gelmesi ile birlikte onlara problem çözme oyuncaklarının verilmesini öneriyor. Ayrıca bu yaş grubunda hareketi destekleyen oyuncaklar da çocukların gelişimine katkı sağlayabiliyor.
12 – 24 ay: Çocuklar bir yaşlarını doldurduktan sonra önceki döneme göre çok daha hareketli oluyorlar. Bu dönemde doğru oyuncakları vermek, dengelerinin ve koordinasyonlarının gelişmesinde etkili oluyor. Temalı oyun grupları, çocukların tanıma becerilerinin geliştirilmesine yardımcı oluyor. Örneğin hayvanlardan oluşan bir tema setiniz varsa her hayvanın çıkardığı sesi taklit edebilirsiniz. Bu renklerin ve şekillerin isimleri çocuğun hafızasında güçlendiriyor ve dil gelişimine de katkı sağlıyor. Bu yaş grubunda en çok itilebilen arabaların, yürüteçlerin, temalı oyuncakların ve temalı kitapların kullanılması öneriliyor.
2+ yaş: Çocuklar biraz daha büyüyüp daha aktif hale geldikçe daha fazla fiziksel aktiviteyi teşvik eden oyuncaklar ile oynamaya başlayabiliyorlar. Üç tekerlekli bisiklet gibi oyuncakları nasıl kullanacaklarını öğrenirken oyuncağı kullanma sürecine dahil olduklarına emin olmanızı öneriyoruz. Bu dönem aynı zamanda çocukların, bilişsel becerileri geliştirmeye yönelik oyuncaklarla tanışmaları için en uygun dönem olarak kabul ediliyor. Çocukların yazma pratiği yapmalarına bu sayede küçük motor becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olabilecek pek çok oyuncak bulunuyor. Oyunlar ve kitaplar çocukların isim tanıma ve okuma yazma becerilerinin temelini geliştirmelerine de katkıda bulunabiliyor. Bu tür oyuncaklar çocuklara duyduklarının görsel bir versiyonunu gösterebiliyor ya da bunun tam tersini yapabiliyor.
Örneğin; bir köpek hakkında bir kitap okumak ve bir köpeğin resmini görmek, çocuğa bir köpeğin resmi ile köpeğin çıkardığı sesi ilişkilendirme fırsatını verebiliyor.