Ülkemizde kendi işini kurmak ya da işini büyütmek isteyenden konut ya da araç almak isteyene kadar pek çok kişi ya da işletme kredi kullanmayı tercih ediyor. Nakit ihtiyaçlarının giderilmesi, ev ya da otomobil gibi yüksek meblağlı alımların yapılması, evlilik hazırlıkları, eğitim gibi pek çok konuda kredi kullanılması tüketiciler için kolaylık sağlıyor. Bu noktada piyasanın durumuna bağlı olarak bankaların kredi faizlerinin hangi oranlarda olduğu tüketiciler için önem taşıyor. Dönemsel olarak yaşanan gelişmeler ve piyasanın genel gidişi banka faiz oranları değişiklikler yapılmasına neden olabiliyor. Bu nedenle kredi faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde kredi kullanmak tüketiciler için daha karlı oluyor. O zaman banka faiz oranları ve bu sistemin işleyişine bir göz atalım.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, Eylül ayındaki son toplantısından sonra yaptığı açıklama ile faiz oranını % 19,75’ten % 16,50’ye çekerek % 3,50 oranında faiz indirimi uyguladığı biliniyor. Art arda iki toplantıda üst üste faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın iki aydaki toplam faiz indirimi % 7,25 puanı buluyor. Yapılan bu açıklamalardan sonra Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halkbank, Akbank ve TEB de aldığı karar doğrultusunda kredi faiz oranlarının düşürülmesi kararını aldı. Banka faiz oranları üzerinde yapılan indirimler sonucunda tüketicilerden gelecek kredi taleplerinde artış olması bekleniyor.
Tüketici Kredisi Nedir?
Tüketici kredileri bankalar tarafından gerçek kişilere
kullandırılıyor. Herhangi bir ticari amaca hizmet etmeyen tüketici kredileri, bireylerin
ihtiyaç duydukları mal ve hizmet alımlarına yönelik olarak genellikle daha
düşük tutarlar ve daha kısa vadeler için kullanıma sunuluyor. Tüketici kredisi
faiz oranları kredi kullanımı esnasında imzalanan sözleşmede de yer almak üzere
başlangıçta belirleniyor. Tüketici kredilerinde kullandırılacak olan limit tek
seferde kullanılabiliyor. Limit vade sonunda yeniden kullanılamıyor. Limitin
yeniden kullanılabilmesi için tüketicinin yeniden tüketici kredisi başvurusunda
bulunarak değerlendirme sürecine tabi tutulması gerekiyor. Bireysel kredi
olarak da adlandırılan bu kredi türü bankaların dönemsel olarak düşük faiz
oranları ile kampanyalar yapması sonucu tüketiciler için daha avantajlı hale
gelebiliyor. Ayrıca sonuçlanma sürecinin kısa olması sayesinde başvuru
sahiplerine nakit ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde giderme olanağı sağlıyor.
Tüketiciler İhtiyaçlarına Göre Farklı Tür Bireysel Krediler İçin
Başvuruda Bulunabiliyorlar
Başvuruda Bulunabiliyorlar
Bankaların tüketicilerine sunduğu bireysel kredilerin farklı
çeşitleri bulunuyor. Bu farklılık kullanım amaçlarından, kullanılabilecek üst
limite ve en uzun ödeme vadesine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor.
İhtiyaç Kredisi
Bireylerin çeşitli nedenlerden kaynaklanan nakit ihtiyaçlarının giderilmesi için başvuruda bulunabildikleri bu kredi türünde pek çok bankada üst limit 50.000 TL olarak uygulanıyor. Ancak bu rakam bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. Bankalar ihtiyaç kredisi kullanan müşterilerine kademeli faiz oranları 60 aya kadar vade olanağı sunuyorlar. Bankalar kredi politikaları gereğince ihtiyaç kredilerinde kefalet ya da ek teminatlar talep edebiliyorlar. Kredi kullanmak isteyen tüketiciler güncel kredi faiz oranları ile ilgili bilgileri bankaların internet sitelerinden takip edebiliyorlar. Bankaların şu an uygulamakta olduğu ihtiyaç kredisi faiz oranları % 1,25’den başlıyor.
Taşıt Kredisi
Araç satın almak isteyen tüketiciler hem 0 araçlar için hem de 2.el araçlar için taşıt kredisi başvurusunda bulunabiliyorlar. Ancak hem 0 hem de ikinci el araçlar ile ilgili taşıt kredisi kullanabilmek için bazı koşullar bulunuyor. Bu kredi türü binek ya da hafif ticari niteliğindeki araçlar için kullandırılabiliyor. Taşıt kredisi kullanılacak 2.el araçların en fazla 5 yaşında olması gerekiyor. Ve satın alınacak olan aracın ekspertiz değeri üzerinden belli oranlarda kredi kullanılabiliyor. Araç yaşı ve kredi oranı ile ilgili uygulama bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor. Taşıt kredisi kullandırılan araç bankaya teminat olarak veriliyor ve banka lehine rehin tesis ediliyor. Taşıt kredilerinde genellikle halihazırda araç rehni alındığı için kefalet talep edilmese de bankanın kredi politikasına bağlı olarak kefalet talebi de olabiliyor. Taşıt kredileri vadeleri genelde 60 ay olmakla birlikte faiz oranları da % 1,13’den başlıyor. Bunun yanı sıra bankaların sıfır araçlar için uyguladığı faiz oranı ikinci el araçlar için uygulanan faiz oranına göre daha düşük olabiliyor. Ayrıca kimi bankalar kredi kullanımına konu olan araçlar için yapılacak kaskonun banka aracılığı ile yaptırılması durumunda faiz indirimi gibi farklı avantajlar da sağlayabiliyorlar.
Konut Kredisi
Bireyler satın almak istedikleri konutun ekspertiz değerinin % 80’ine kadar konut kredisi kullanabiliyorlar. Konut kredisi vadesi genelde 180 aya kadar uygulanıyor. Konut kredisi banka faiz oranları bankadan bankaya değişmekle birlikte % 0,99’dan başlıyor. Bankalar kullandırdıkları konut kredisi için krediye konu olan gayrimenkul üzerine ipotek tesis ediyorlar. Gerek görmeleri durumunda da ek teminat talep edebiliyorlar. Konut kredisi alınmak istenilen konutun mutlaka kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusunun bulunması gerekiyor.
Tüketici Kredisi Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kredi kullanmak etkilerini üzün zaman boyunca hissedebileceğiniz bir karar. Bu açıdan o evrakları imzalamadan iyice düşünün. Kredi çekerken dikkate almanız gerekenlere bir göz gezdirelim.
⚠️ Kredi Türünü Belirleyin
Tüketici kredisinin farklı alt türleri olduğunu daha önce de belirtmiştir. O nedenle tüketici kredisi kullanmadan önce ihtiyacınız için en uygun olan kredi çeşidini belirlemenizi öneriyoruz. Bankalar tüketici kredisi adı altında müşterilerine sağlık kredisi, eğitim kredisi, tatil kredisi ya da eşya kredisi gibi farklı alternatifler sunabiliyorlar. Kullanmanız gereken kredi türünü doğru belirlemek bankalar tarafından uygulanan düşük faizli özel kampanyaları takip etmeniz ve kredinizi en uygun faiz oranı ile kullanmanız konusunda kolaylık sağlıyor.
⚠️ Kredi Tutarına Dikkat Edin
Tüketici kredisi çeken kişilerin yaptıkları en büyük hataların başında ihtiyaç duydukları rakamdan daha fazla kredi çekmek geliyor. İhtiyaç duyulandan fazla kredi çeken tüketiciler acil nakit ihtiyaçlarını giderirken bir yandan da ihtiyaç duyduklarından daha fazlası için borçlanmış oluyorlar. Kredi kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında kredi vadesinin doğru tespit edilmesi de geliyor. Kredi faiz oranları seçilen geri ödeme süresine göre farklılık gösterebiliyor. Daha kısa sürede kredi geri ödemesini yapmayı tercih eden tüketiciler büyük olasılıkla daha düşük oranlı kredi faizlerinden yararlanabiliyorlar. Bu nedenle maddi olanaklarınız elveriyorsa düşük vadeli kredi kullanmak avantaj sağlıyor. İmkanlarınız uygun olduğu takdirde aylık ödemenin daha düşük olmasının rahatlığını yaşayabilmek adına geri ödeme vadesini uzun tutmak daha yüksek faizli kredi kullanmaya ve geri ödemesi yapılan toplam rakamın artmasına neden oluyor.
⚠️ Kredi Faiz Oranlarını Karşılaştırmalı
Bankaların tüketicilerine sundukları kredi türleri yaklaşık olarak benzer içeriklerde olsa da kullandırılacak kredi limitleri, vade seçenekleri ve faiz oranları açısından farklılıklar barındırıyor. Bu nedenle kredi kullanmak isteyen tüketicilerin bankaların internet siteleri ya da internet üzerinde bulunan ve bankaların kredi faiz oranlarını karşılaştırmalı olarak gösteren güvenilir siteler aracılığı ile güncel faiz oranlarını araştırmasını öneriyoruz. Bu noktada bankaların özellikle düğün kredisi, sağlık kredisi, eğitim kredisi gibi belirli kullanım alanlarına yönelik dönemsel olarak düzenledikleri daha düşük faiz oranlı kampanyaları takip etmek de fayda sağlıyor. Ancak bankalara ait olmayan kredi karşılaştırma siteleri üzerinden araştırma yaparken bu sitelerdeki bilgilerin güncel olup olmadığından emin olmanızı bu şekilde yanlış bilgi edinmekten kaçınmanızı öneriyoruz. Yanlış bilgi edinmeniz hem zaman kaybına hem de daha avantajlı koşullar varken bunları göremeyip nakit kaybı yaşamanıza neden olabiliyor.
⚠️ Kredi Masraflarını Dikkate Alın
Ayrıca bankaların tüketici kredisi kullandırırken tahsil
ettikleri kredi tahsis ücretlerinde ve kredi süresince yapılması zorunlu olan
hayat sigortası ücretlerinin fiyatlandırmasında da farklılık olabiliyor. Yine
kredi karşılaştırma siteleri aracılığı ile kullanılmak istenilen kredi türü,
kredi miktarı ve kaç ayda geri ödeme yapılacağı gibi bilgiler girilerek bu
konuda da karşılaştırmalı bilgiler edinilebiliyor.
2019 Yılında Kredi Faiz Oranlarındaki Düşme İle Konut
Kredisi Taleplerinin Artması Bekleniyor
Kredisi Taleplerinin Artması Bekleniyor
Merkez Bankası’nın faizleri indirmesinin ardından kredi faiz oranlarında yaşanan düşme tüketicilerin yüzünü güldürüyor. Özellikle konut faiz oranlarının % 0,99 seviyelerinde olması ve gayrimenkul piyasasının genel seyri nedeni ile uzmanlar gayrimenkul alımlarına bağlı olarak konut kredisi kullanımlarının artacağını öngörüyorlar.
Siz de herhangi bir tüketici kredisi kullanmak istiyorsanız
bahsetmeye çalıştığımız noktalara dikkat ederek en uygun koşullar ile nakit
ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Ayrıca bankaların internet siteleri aracılığı
ile kredi başvurusunda bulunarak sürecin daha hızlı ilerlemesinin keyfini de
çıkarabilirsiniz. Tabii ki bu yazdıklarımız için öncelikle kredi
başvurularınızın olumlu sonuçlanabilmesi yolundaki en önemli kriterlerden biri
olan kredi notunuzun yeterliliğini de göz ardı etmemenizi öneriyoruz.
Kredi Notunuz Kredi Kullanımınız İçin Çok Önemli
Ülkemizdeki bireylerin tüm finansal geçmişleri KKB’de
toplanıyor. Ve finansal geçmişin analiz edilmesi sonucunda oluşan puanlama
sistemi sonucunda bireylerin Kredi Notu tespit ediliyor. Bankalar kişilerin
kredi notuna göre olası risk durumlarını tespit ediyorlar. Ve bu risk
bankaların kredi kullanım kararları üzerinde etkili oluyor.