Yeni bir girişimde en önemli özelliklerden biri, potansiyel müşterilere markayı anlatacak bir tasarım olarak görülür. Müşteriler ilk defa gördükleri bir markanın önce ismiyle ve logosuyla daha sonra markanın ürün ya da hizmetlerinde kullanılan tasarım ile ilgilenirler. İnsanlar denemedikleri yeni markanın kaliteli ve güvenilir olduğuna, markanın tasarımını gördükleri andan itibaren ilk 15 saniye içinde karar verirler. Bu durumda markanın tasarımlarının önemini ortaya koymaktadır.
Marka Tasarımı
Peki başarılı bir tasarım nasıl yapılır?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tasarımın önemi ülkemizde daha yeni yeni anlaşılmaya başlanmaktadır. Büyük firmalar tarafından tasarıma gerekli önem tabi ki verilmektedir ancak en ufak işletmelerde bile tasarımın ve görünümün önemi daha yeni anlaşılmaktadır. Ayrıca girişimciler genel olarak akıllarına gelen her türlü öğenin tasarımlarında kullanılması gerektiği ve bu kalıpların dışına çıkılmaması gerektiğine inanırlar. Ancak durum bundan biraz daha karışıktır. Bir işe atılan girişimci, o iş piyasası konusunda araştırma yapmış olmalı ve hedef kitlelerini ve potansiyel müşterilerini belirlemiş olmalıdır. Bu durum girişimcinin tasarım konusunda nasıl bir yol izleneceği konusunda fikir sahibi olmasına olanak sağlar. Bu bilgiyi cebimize koyduktan sonra bir de girişimin tasarımlarını hazırlayacak tasarımcı açısından olaya bakmak gerekiyor.
Tasarım Tasarımcı, girşimin iş sahası ve potansiyel müşterileri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Her kesimin istekleri, zevkleri ve hayat görüşü farklıdır. Bu nedenle tasarımda, potansiyel müşterilere hitap edecek ortak bir nokta bulunarak bu noktaya odaklanılmalıdır. Tasarımcının girişimci tarafından devamlı yönlendirilmesi, acele ettirilmesi, ya da tasarımcının hoşuna gitmeyen revizeler istenmesi, büyük ihtimalle tasarımın doğru yoldan çıkmasına yol açacaktır.
Başarılı bir tasarım için önemli noktalar
1 – Müşterileri Tanımak
Müşterilerinizi tanımadığınız sürece başarılı bir tasarım ortaya koymanız tamamen şansa bağlıdır. Genç kesime ve öğrencilere yönelik bir girişimde oldukça klasik ve elegant öğelerin bulunduğu bir tasarım hak ettiği ilgiyi göremeyebilir. Ya da çalışan kesime yönelik bir girişimde enerjik, canlı ve karmaşık öğelerin kullanılması itici olabilir.
2 – Eşsiz Bir Logo
Bunu söylemeye gerek bile yok aslında ancak değinmeme şansımız da bulunmuyor. Çalıntı ya da başarılı olmuş bir markaya benzer bir logo kullanmanız sadece başarılı olan markayı övmekten ve yüceltmekten başka bir işe yaramayacaktır. Logonuzu ufak detaylarla kendinize anlatan bir öğe olarak seçmeniz kabul edilebilir olacaktır. Öyle sadece belirli bir çizgi bile yeri geldiğinde markanızı anlatabilmelidir. Başarılı logo tasarım örneklerini görmek için buraya tıklayınız.
3 – Planlı çalışma
Tasarımı ortaya koymaya başlamadan önce mutlaka planınızı yapmış olmalı ve gerekli araştırmalarınızı bitirmiş olmalısınız. Aksi halde büyük bir hüsrana uğrayabilirsiniz.
4 – Rakipleri İncelemek
Rakipleri incelemenin onlardan çalmak ya da benzer tasarımlar ortaya koymak anlamına geldiğini sanmayın. Rakiplerin tasarımlarında nelerin güçlü olduğunu, hangi tasarımlarda insanlara nasıl markanın ifade edildiğini bilmek, kendi markanız için yol çizerken yararlı olacaktır.
5 – Özel Olan Nedir
Her tasarımın ya da logonun kendine has bir özelliği ve vurucu kısmı vardır. Sizin vurucu kısmınız, çok özel olan çizginiz nedir bunu belirleyiniz. Böylece gerektiğinde bu vurguyu güçlendirebilirsiniz.
6 – Geri Dönüş
Geri dönüş Tasarımınızı potansiyel müşterilerinize sunmadan önce mümkün olduğunca çok kişiden tasarım hakkında fikir alın. Özellikle potansiyel müşterilere yakın insanlardan geri dönüş almaya bakın.
7 – Aşırıya Kaçmayın
Aşırılık Hoşunuza giden her öğeyi tasarımlarınıza katmayın. Karışıklık ve güzel bir çok öğenin aynı tasarımda bulunması, tasarımın daha da güzelleşeceği anlamına gelmez. Unutmayın ki ufacık bir ayrıntı bile müşterilerinizi kalpten vurabilir. Son olarak elinizden geldiğince test edin. İnsanları anlamaya ve ne istediklerini, nelere yöneldiklerini sürekli takip edin.