Meslek sahibi olmak ve işsiz kalmamak her insan için önemli. Yeteneğe ya da şartlara göre meslek seçimi yaparken aynı zaman seçimi nasıl geliştireceğini bilmek, alanında uzman olmak büyük önem taşıyor. Beton ve betonarme kalıpçıları; söz konusu yapının planlarını inceliyor, ip iskeleleri ve aksları çakıyorlar. Kalıbı yapacak oldukları tahta, plastik ya da metal levhaları işaretliyor, kesiyor ya da hazır parçalardan oluşan kalıbı vida ve çivi ile monte ediyorlar. Hazırladıkları kalıbı ise yapılacak olan binanın uygun yerlerine yerleştiriyor ve betonu kalıba döküyorlar. Beton kuruduktan sonra da kalıbı söküyor ve yapışan betonları temizliyorlar.
Beton ve betonarme kalıpçıları görev tanımlarını eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmek için; keser, gönye, çivi, tahta, matkap, madeni tel, ip, terazi, güvenlik kemeri – ipi, kask, şakul, çeşitli testereler, metre, rende, manivela, çivilik, şeffaf hortum, çeşitli cıvata anahtarları, metal kramponlu çivi batmaz ayakkabı gibi araç gereç ve malzemelerden yararlanıyorlar.
Beton ve betonarme kalıpçıları inşaatlarda açık alanda çalıştığından mevsime göre aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalara maruz kalabiliyorlar. Bu mesleğin inşaatlarda fiziki bir çalışma gerektirmesi nedeni ile beton ve betonarme kalıpçısı olmak isteyen kişilerin; bedenen sağlam, uzun süre ayakta durabilen, ağırlık kaldırıp zor pozisyonlarda çalışabilecek dayanıklılığa sahip, el – göz koordinasyonu yüksek, el becerisi bulunan, açık havada çalışmayı seven, yükseklik korkusu bulunmayan ve şekiller arasındaki ilişkileri görebilen kişiler olması gerekiyor.
Beton ve Betonarme Kalıpçılarının İş İmkanları
Ülkemizde inşaat sektörünün her dönem popülerliğini koruyan ve hızlı büyüme kaydeden sektörlerden biri olması nedeniyle beton ve betonarme kalıpçılarının iş bulma olanaklarının oldukça fazla olduğu biliniyor. Hem ülkemizde hızla artan nüfusun barınma ihtiyaçlarının giderilmesinin gerekliliği hem de Türk inşaat firmalarının yabancı ülkelerde uluslararası ihaleler yolu ile iş alması sonucunda beton ve betonarme kalıpçıları da hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışma olanaklarından yararlanabiliyorlar.
Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olan kişiler, bir işyerinde çalışırken aynı zamanda teorik eğitimlerini de sürdürebiliyorlar. Beton ve betonarme kalıpçılığı mesleğinde ustalık eğitiminin çalışma süresi 2 yıl olup ustalık belgesine sahip olanlar ya da bu kişileri işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabiliyorlar. Ayrıca işyerinde çırak çalıştırılabilmesi için “Usta Öğretici” belgesine sahip çalışanın olması zorunluluğu bulunuyor.
Mesleki eğitim merkezlerine ve endüstri meslek liselerine devam eden öğrenciler, işyerlerinde dahil oldukları pratik eğitimler süresince asgari ücretin %30’undan az olmamak kaydı ile aylık ücret alıyorlar. Mesleki eğitimini tamamlayan bir beton ve betonarme kalıpçı ustası asgari ücretin iki ile dört katı tutarında aylık ücretle iş sahibi olabiliyor.
Beton ve Betonarme Kalıpçısı Olmak İçin Mesleki Eğitimin Tamamlanması Gerekiyor
Beton ve betonarme kalıpçısı olmak isteyen kişiler mesleki eğitim merkezlerinde sunulan eğitim programlarından yararlanabiliyorlar. Bununla birlikte bu tarz eğitim programları ilgili merkezlere bu alanda yeterli sayıda müracaatın olması durumunda düzenlenebiliyor. Bunun yanı sıra; ilgili liselerin inşaat bölümlerinde, yapı bölümlerinde de bu mesleğe ilişkin dersler programda yer alıyor.
Beton ve betonarme kalıpçısı olmak isteyen kişilerin çıraklık eğitimine başlayabilmeleri için bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanabiliyor:
- En az ilköğretim mezunu olmak
- 14 yaşını doldurmuş ancak 19 yaşından gün almamış olmak
- Sağlık durumu ve bünyesi seçilen mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya elverişli olmak
Bu şartları yerine getiren kişilerin, eğitim görmek istedikleri meslekteki bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Eğer kişi 19 yaşından gün almış ve daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş ise yaşlarına ve seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına dahil olarak çıraklık eğitimi alabiliyorlar. Beton ve betonarme kalıpçısı olmak isteyenlerin alacağı mesleki eğitimin süresi lise ya da daha üst düzeyde eğitimini tamamlamış olanlar için 1 yıl, ilköğretim mezunu olan kişilerde 2 yıl, endüstri meslek liselerinin yapı bölümlerinde 3 yıl, teknik liselerle Anadolu teknik liselerinde 4 yıl olarak uygulanıyor. Meslek liselerinde haftada iki gün okullarda teorik mesleki eğitim, haftada 3 gün ise işletmelerde pratik eğitim veriliyor.
Ülkemizde son derece büyük bir sektör olan inşaat sektörü insan gücünün kullanılması temeline dayanıyor. Geçmişte insan gücüne duyduğu ihtiyaç çok daha fazla olan bu sektör günümüzde teknolojinin gelişmesinin de etkisi ile kısa zamanda daha fazla işi insan gücüne ihtiyaç duyulmadan ortaya koyabiliyor. Ancak bu durum inşaat sektöründe görev alacak vasıflı eleman ihtiyacının artmasına neden oluyor. Bu ihtiyaç doğrultusunda beton ve betonarme kalıpçısı olmak isteyen kişiler de diğer pek çok meslek grubu için geçerli olduğu üzere hem devlet kurum ve kuruluşları hem de özel kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılabiliyorlar.
Birçok kurum inşaat teknolojisi kursları kapsamında;
- PVC Doğrama İmalat ve Montaj Eğitimi kursu
- Yapı Yalıtımcılığı kursu, Yapı Duvarcılığı kursu
- Sıvacılık kursu, Boyacılık kursu
- Betonarme Demir, Kalıpçılık ve Çatıcılık kursu
- Ahşap Doğrama ve Kaplama kursu
- Dış Cephe Isı Yalıtım Mantolama kursu
- Duvarcılık kursu
- Betonarme Demirciliği kursu
- İnşaat Kalıpçılığı kursları açabiliyorlar.
2017 yılında yapılan düzenlemeler ve 6331 sayılı kanunun 17.maddesi uyarınca zorunlu tutulmakta olan mesleki eğitimler doğrultusunda Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler Statüsü’nde belgesiz personel çalıştıran şirketler çok ciddi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu nedenle özel kurumlar tarafından verilen mesleki eğitim yeterlilik belgelerinin e-yaygın sistemine kayıt ettirilmesi konusunun önemini hatırlatmakta yarar görüyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurulması gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesi en çok inşaat sektörünü ilgilendiriyor. Yapılan düzenlemelere göre; inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli ustaların çalıştırılması zorunlu olup şantiyelerde yapılan kontroller esnasında ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin ibraz edilmesi zorunluluğu bulunuyor.
Halk Eğitim Merkezleri de ahşap çatıcıdan ahşap kaplamacıya, betonarme kalıpçısından betonarme demircisine, çelik yapı teknik ressamından boyacıya ve seramik karo kaplamacısına kadar pek çok branşta kurs açabiliyor ve inşaat teknolojisi alanında kalifiye eleman yetişmesine katkıda bulunabiliyorlar. Halk Eğitim Merkezleri’nde bu kursların açılabilmesi için yeterli talebin gelmesi gerekiyor. Devam zorunluluğu bulunan Halk Eğitim Merkezi kurslarını başarı ile tamamlayan katılımcılar Millî Eğitim Bakanlığı onaylı kurs bitirme sertifikası almaya hak kazanıyorlar.