Bilim insanoğlunun merakından beslenerek ortaya çıkan ve etrafındakileri izleyerek, dinleyerek, gözlemleyerek ve kayıt altına alarak kümülatif bir şekilde gelişen bir alandır.
Bilim evrenin nasıl işlediğini sistematik ve akılcı bir şekilde anlayama çalışan bir yaklaşımdır. İngilizce bilim anlamına gelen “Science” kelimesi tekrar edilebilir ve tekrar üretilebilir bilgi anlamına gelen Latince “scientia” kelimesinden türetilmiştir. Bu anlamla bağlı olarak bilim, test ve analiz sonucu ölçülebilir sonuçlar elde etmeyi hedefler. Bilimsel veri görüşlere ve seçimlere bağlı olmadan gerçeklere dayanır. Bilim, fikirleri araştırma üzerinden test etmeyi amaçlamaktadır. Bilimsel süreçte en önemli yaklaşımlardan bir tanesi de doğaya yönelmektedir. Doğaüstü olarak nitelendirilen bir şey bilimin anlamına denk düşmemektedir. İnsanın merakı ve etrafındakileri anlama ihtiyacı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğal bir fenomeni çeşitli şekillerde gözlemleyerek ya da doğal bir süreci kontrollü ortamlarda tekrar gerçekleştirmeye çalışarak bilim yapılabilmektedir.
Bilimsel Yöntem
Bilimsel bir araştırma yaparken araştırmacıların ölçülebilir bilgi toplaması, hipotezine bağlı ampirik kanıtlar bulması ve sonuçlarının teoriyi desteklemesi için bilimsel bir yöntem izlemesi gerekmektedir. Yöntemi doğru bir şekilde izlemek için gözlem yapmak ve sonrasında bu gözleme dair sorular sormak ve bilgi toplamak ilk adımdır. Daha sonra gözlem sonucu bir hipotez geliştirmek gerekmektedir. Bu hipotez gözlemlerin açıklamasını ve bu gözlemlere bağlı olarak öngörüler yapmaktır. Bilimin adına katkı yapmak için hipotezi test etmek ve tekrarlanabilir sonuçlar elde etmek gerekmektedir. Sonuç alabilmek için deneyin sonuçları ile teorinin arasında hiçbir farklılık kalması gerekir. Hipotezler test edilebilir olduğu gibi yeni buluşlar ve gözlemler ile yanlışlanabilmektedir. Bu da bilimin sürekli olarak gelişmesini sağlamaktadır.
Bilim Teorileri ve Kanunları
Bilimsel yöntem bazen kulağa korkutucu gelebilmektedir. Bir teori hiçbir zaman kanıtlanamayabilir hatta çok az teori bilimsel kanun haline gelebilmektedir. Bunlardan bir tanesi termodinamiğin ilk kanunu olan enerjinin korunumu kanunudur. Bilim nedir, nasıl ve neden sorularını sorabildiği başlangıç noktasıdır. Kanunlar her ne kadar nedir, nasıl ve neden sorularını sormaya yarasa da bu teorilerin anlamsız olduğu anlamına gelmemektedir. Bir hipotezin teori olabilmesi için farklı alt disiplinlerden birçok araştırmacının şüpheye yer bırakmayacak testler yapması gerekmektedir. Bu nedenle bilimsel çalışmalarda teoriler gözlemlerin ve vakaların çalışılabilmesi için bir iskelet görevi görmektedir. Bu iskelet sayesinde ancak bilimsel kanunlar ortaya çıkmaktadır.