Toksöz Grubu, 2007’de Sagra’yı (Tadelle-Sarelle) 77 milyon dolara Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan aldıktan sonra yenileme çalışmaları nedeniyle bir yıl boyunca üretime ara verdi. Bu sürede fabrikada çalışan 520 kişiden hiçbirinin işine son verilmedi, hepsinin maaşları bir yıl boyunca aksamadan ödendi. Bu sürede tüm çalışanlar da fabrikanın yenilenmesinde canla başla çalıştılar.
Toksöz Grubu şimdi yenilenen Tadelle, Sarelle, Gol, Gofy markalarında çalışmak üzere yeni alımlar yapacak. İlaç şirketi Sanovel’in sahibi Toksöz Grubu’nun gıda şirketi Sanset, 2007 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) 77 milyon dolara Sagra’yı (Tadelle-Sarelle) satın aldı. İlaç kökeninden gelen ama know-how’unu farklı bir alana aktarmayı isteyen Toksöz Grubu, gazetede TMSF’nin Sagra’yı satacağını öğrenince bu alanda yatırım yapmaya karar vermiş.
Sagra satın alındıktan sonra Ordu’da 520 kişinin çalıştığı fabrikayı yenileme kararı alan Toksöz Grubu, üretime 1 yıl ara verdi. 10 milyon YTL civarında yatırım yapılan fabrikada A’dan Z’ye herşey yenilendi. Bir yıl boyunca üretime ara verildiği halde fabrikada çalışan 520 kişiye dokunulmadı. Sanovel İlaç ve Sanset Gıda İnsan Kaynakları Direktörü Hande Erbilgin, TMSF’nin kendilerinden işçi çıkarmamalarına ilişkin bir şartının olmadığını, bu kararın tamamen Toksöz Grubu’una ait olduğunu söylüyor: “TMSF’nin tek şartı 5 yıl boyunca fabrikayı taşımama şartıydı; bizden işçi çıkarmayın diye bir talepleri olmadı. Biz Sagra’yı aldığımızda 520 kişi çalışıyordu, hiçbiri işten çıkarılmadı. Bir yıl süreyle üretim durmasına ve yatırım devam etmesine rağmen çıkarım yapılmadı. Bunun en büyük sebebi de uzun yıllardır orada çalışan ve know-how’u olan insanların Sagra’yı kendi markaları olarak benimsemeleriydi. O yüzden onlarla yürüme kararı alındı. 520 kişinin maaşları, SSK’sı, işsizlik sigortası hesaba katıldığında maliyetler büyüyor ama biz bunu hiçbir zaman maliyet olarak görmedik; orada çalışanları, yola birlikte devam edeceğimiz bir aile olarak algıladık hep.”
Ordu’daki fabrikada üretime bir yıl ara verildi ama çalışanlar bu sürede işe gelmeye devam ettiler. Yenilenme sürecinde fabrikada yapılacak pek çok işin olduğunu, çalışanların hep beraber yenileme çalışmalarına katıldıklarını söyleyen Erbilgin: “Normalde satın alma dönemlerinde çalışanlar mutlaka tedirgin olurlar; her şirket birleşmesinde, satın almada ’biz ne olacağız acaba’ diye endişe edilir. Ama onlara “biz sizle birlikte yola devam etmek istiyoruz, siz bizim için çok değerlisiniz, siz bugüne kadar bu markaya sahip çıktınız” dediğinizde ve bunu hissettirdiğinizde tedirginlik ortadan kalkıyor.
Gerçekten de onlar markalarına çok sahip çıkmışlar, kendilerinin kadar benimsemişler ve hep birlikte yola devam edeceğimizi anladıkları zaman o dönemde işin içeriği hiç fark etmeksizin yeni binanın temizliğinden ek inşaatına kadar her yerde canla başla çalışmaya devam ettiler. Hepsi de çok büyük katkıda bulundu” diyor. Yeni alımlar devam edecek Şu anda Sanset’te 700 kişi çalışıyor.
Toksöz Grubu hem ilaç hem de gıda şirketlerinde istihdam etmek üzere en az 250 kişiyi daha bünyesine katmayı planlıyor. Ürün gamındaki yenilikler de hesaba katıldığında bu sayının daha da artabileceği tahmin ediliyor. Sanset diğer firmalardan farklı olarak alışveriş merkezlerinde, mağazalarda ürün tanıtan, rafları yerleştiren, tadım yaptıran satış ve tanıtım ekiplerini de kendi bordrosunda çalıştırıyor. Genelde ajanslar vasıtasıyla çalışan tanıtım ekiplerine kendi bünyesinde kariyer fırsatları sunan Sanset’te şu anda 111 kişi bu şekilde çalışıyor. Hedef bu sayının 150’ye çıkması.
Erbilgin, bu kişileri kendi bordrolarına alıp bölüm haline getirdiklerini, bunun da Toksöz Grubu’nun “birlikte yola çıkma” bakış açısından kaynaklandığını söylüyor: “Gazete ilanlarında hep 3-5 yıl deneyimli kişiler aranıyor yazılır, yeni mezunlar gidecek yer bulamıyorlar. Bu Türkiye için de hakikaten çok zor bir koşul; hep deneyimli insanlar arıyorsunuz. Biz özellikle mümessil ve tanıtım kadrolarımızda yeni mezunları yetiştirip onlara bir kariyer planının tanınmasının büyük bir avantaj olduğunu düşünüyoruz.” İlaçtaki know-how gıdaya taşınacak Toksöz Grubu’nun ilaç şirketleriyle Sanset Gıda arasında hem uzman kadrolarda hem üst yönetim kadrolarında geçişler olacak, hatta geçişlere başlandı bile. Örneğin Sanovel’in kalite güvence yöneticisi Ordu’ya kalite güvence müdürü olarak geçiş yaptı.
Bilgi birikimlerin iki farklı sektör arasında gidip gelmesinin önemli olduğuna inanan Toksöz Grubu, özellikle üretim tarafında know-how transferinin büyük değer taşıdığını düşünüyor. Hande Erbilgin, “İlacın üretim süreçlerine kalite prensiplerine baktığınızda bunun know-how’unun aynı şekilde gıdaya taşınması çok büyük bir değer. Satış kadrolarında da bu tarz geçişler olacak. Bu hem kişilere farklı kariyer seçenekleri sunacak hem farklı bakış açılarının iki şirkete de zenginlik kazandırmasını sağlayacak” diyor. Kaynak:Yenibiriş