Bit hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalığa neden olan pek çok mikrobu ve virüsü taşıyan ve bunları bulaştırabilen bir böcek türüdür. Özellikle okulların açılması ile birlikte büyük bir sorun haline gelen bitten korunmak için pek çok farklı yöntem uygulanabiliyor. Kişisel hijyenle ilgisi bulunmadığı gibi bitler çoğalabilecekleri saç derisine yerleşiyorlar. Saçın saça teması ile bulaşan ve kirli temiz ayırt etmeden tüm saçlarda yaşayabilen bit, hızlı bir şekilde yayılabildiğinden aileler bitin çocuklarına bulaşmasını engelleyeceğini düşündükleri önlemlere başvuruyorlar. Kırsal alanda bitin çocuklardan uzak tutulabilmesi için gazyağı sürülmeye devam edilse de genel olarak bit ilacı kullanılıyor ya da saçların kesilmesi tercih ediliyor.
Ancak bit bulaştıktan sonra saçtan uzaklaştırılmasına göre saçın korunarak bitin bulaşmasının önüne geçilmesi daha kolay oluyor. Bunun farkında olan ve bu konuda fark ettikleri ihtiyacı gidermek isteyen kimi markalar bitlere karşı koruma sağlamak için kız çocukları için saç tokası erkek çocuklar içinse rozet üretti. Çok eski zamanlardan beri bitleri uzak tutmak için kullanılan kafur hammaddesi kapsül içine alınarak toka ve rozetlerin içerisine yerleştiriliyor. Eskiden bitin gelmesini engellemek için yakalara sürülen ya da bez içerisine sarılarak üstte taşınan kafur etkin kokusu sayesinde bitleri, bulunduğu yerden uzak tutuyor. Bit kovucu özelliği bilimsel olarak da bilinen kapsül içerisindeki kafur hammaddesinin etkisi 6 ay sürüyor.
Bit, daha çok kulak arkası, ense ve başın ön bölümlerine yerleşiyor. Genellikle oyun oynarken birbirleri ile yakın temas içerisinde bulunan 3 – 11 yaş arası çocuklarda görülüyor. Kan emerek beslenen bitlerin saça yerleştiğinin en belirgin işaretinin kaşıntı olduğu biliniyor. Olgunlaşmış bit; yalnızca saçtan saça temasla değil aynı zamanda bitlenmiş bir giysi, şapka, yastık ya da tarakla da bulaşabiliyor. Ense bölgesindeki kaşınmanın baş bitlenmesi için uyarıcı bir işaret olduğu kabul ediliyor. Çıplak gözle görülebilen ve sirke denilen bit yumurtaları zaman içerisinde larvaya, ardından da erişkin bit haline dönüşüyorlar. Yaşam döngüsünde de her dişi bit 100 – 250 civarında yumurta bırakıyor.