Alışveriş dönemi kampanyalarınızı planlarken düşünmeniz gereken çok fazla konu var. Ancak bir şey çok açık: Perakende satışta internetin rolü her geçen gün artıyor. Türkiye’deki tüketicilerin üçte ikisinden (%72) fazlası, doğru seçimi yaptığından emin olmak için alışverişten önce internette araştırma yaptığını söylüyor1. Ayrıca alışverişe ayırdıkları zamanın %60’ını artık internette harcıyorlar2.
Özellikle böyle özel günlerde yapılan alışverişler söz konusu olduğunda, mobil cihazların etkisi daha da ön plana çıkıyor. Türkiye’deki tüketicilerin %73’ü mobil aygıtlarından alışveriş yapıyor3.
Bu analizleri, dünya genelindeki tüketicilerin tek seferde ortalama 6,6 farklı kategoride (ör. moda, tüketici elektroniği vb.) alışveriş yaptığı gerçeğiyle bir araya getirdiğimizde, kampanyanızın bir etki yaratabilmesi için hiç olmadığı kadar fazla çaba gerektiği açıkça görülüyor.
Neyse ki pazarlamacıların elinde tüketicilerini ve dönemsel alışveriş alışkanlıklarını daha iyi anlamalarına yetecek kadar veri var.
Yılın Son Çeyreğinde Alışveriş Yapan Tüketicilerle İlgili Öğrendiğimiz 5 Gerçek
- Yılbaşı alışverişi yolculuğu Eylül’de başlayıp yılbaşı gecesinden sonra devam ediyor. Yine de bunun, ürüne ve tüketiciye göre değişebileceğini aklınızda bulundurarak kampanyanızı bu doğrultuda kişiselleştirdiğinizden emin olun.
- Yılın bu zamanındaki alışveriş yolculukları kesinlikle doğrusal bir yol izlemiyor. Tüketiciler araştırma yapmak, fikir edinmek ve sonunda nereden alışveriş yapacağına karar vermek için birden fazla online ve offline kanal kullanıyor.
- Black Friday kesinlikle çok önemli bir dönem. Ancak büyük resme bakarak bu dönemi başlı başına bir etkinlik olarak değil, daha büyük çaplı bir alışveriş yolculuğunun parçası olarak değerlendirmeniz önemli.
- Alışveriş yapanların yüksek beklentileri var. Global ölçekteki tüketicilerin üçte ikisi (%68), kendilerine önceki alışverişlerine özel promosyonlar veya fırsatlar sunan satıcıların, alışveriş deneyimlerini daha iyi hale getireceğini düşünüyor.
- Son olarak, oldukça önemli bir konuya daha değinmek gerekiyor. Türkiye’deki tüketicilerin %49’u satıcıların envanter bilgilerini paylaşmasının daha iyi bir alışveriş deneyimi sağlayacağını düşünüyor.
Fırsatları Açığa Çıkarın
Görüldüğü gibi, alışveriş yolculukları artık daha uzun, daha değişken, daha karmaşık ve özel günlere eskisi kadar bağlı değil. Ayrıca tüketiciler mağazalardan, müşterilerini kazanma konusunda daha proaktif davranmalarını bekliyor.
Üzerine düşeni yapmaya hazır satıcılar için bu, internetteki varlığını mümkün olduğunca genişletmek ve verimli bir alışveriş sezonu geçirmek için birçok yeni fırsatı beraberinde getiriyor.
Bunu gerçekleştirmenin yollarından biri Arama, YouTube ve Haritalar gibi Google ürünlerini kullanmaktan geçiyor. EMEA bölgesindeki tüketicilerin yaklaşık dörtte üçü (%74), bir Google ürünü kullandığını belirtiyor6. Ayrıca bu ürünler özellikle kampanyalarınızı şekillendirmeniz, doğru müşterilerle bağlantı kurmanız ve dönüşümleri artırmanız konusunda etkili olabilir.
1. Verileri Kullanarak İşletmenize Hız Kazandırın
İlişkilendirme modelinizi değiştirin: Veriye dayalı ilişkilendirme modeli kullandığınızda, yalnızca kullanıcıların satın alımdan önce son tıkladıkları yerde değil, alışveriş yolculuğunun tamamında verileri etkili şekilde yakalıyor ve değer ilişkilendirmesi yapıyor olacaksınız.
Makine öğrenimini kullanın: Reklamlarınızın gösterilmesine neden olan teklifler belirlenirken, her bir müşterinin işletmenize katabileceği potansiyel değerin temel alındığından emin olun.
Reklam Harcamasının Getirisi: Teklifleriniz, istediğiniz getiriye ulaşılması için açık artırma sırasında otomatik olarak optimize edilir. Böylece gelirinizi en üst seviyeye çıkarabilirsiniz.
Akıllı Alışveriş Kampanyaları: Bu kampanyalar, müşterilerinizin ürünlerinizi Arama, YouTube, Gmail ve Google Görüntülü Reklam Ağı’nda bulmalarını sağlar. Ayrıca her bir kampanyayı hedeflerinize ulaşacak şekilde optimize edebilirsiniz. Reklamverenler, standart Alışveriş kampanyalarıyla hemen hemen aynı maliyetle ortalama +%20 dönüşüm değeri elde ediyor.
2. Satın Alma Yolculuklarının Her Aşamasında Müşterilerle Bağlantı Kurun
Kitleleriniz hakkında bilgi edinin: Google’ın analizlerini kullanmak, tüketicilerle doğru zamanda ve doğru şekilde iletişim kurmanızı sağlayabilir.
Yolculuk sırasında yeniden bağlantı kurun: Müşterilerinizle yeniden etkileşim kurarak, satın alma yolculuğunun karmaşık yollarında kendilerine destek sağlayabilir ve daha fazla tüketiciyi sizden alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz.
Yüksek değer sağlayacak yeni tüketicilere ulaşın: Türkiye’deki tüketicilerin %67’si ne alacaklarına ve nereden alacaklarına karar verirken birden fazla siteyi ziyaret ediyor8. Bu noktada, Benzer Kitleler özelliği yeni tüketicilerle bağlantı kurmanızı sağlayabilir.
Dönüşüm hunisinin üst aşamalarına yönelin: Keşif ve araştırma aşamasında tüketicilerin markanızı sık sık görmesi için daha geniş arama sorguları kullanın. Ayrıca tüketicilerle Arama üzerinden sorunsuz şekilde etkileşim kurmak amacıyla görüntülü ve video reklamlar yayınlayın.
3. Yeni Dönüşüm Fırsatları Bulun
Daima hazırlıklı olun: Çalışma saatleri dışında ve öngörülemeyen dönemsel yoğunluklar oluştuğunda talepleri karşılayabilmek için bütçeleri esnek tutun.
Hemen harekete geçmeye teşvik edin: Bu alışveriş sezonunda yayınladığınız tüm özel teklifler veya promosyonları vurgulamak için eklenti kullanmayı deneyin.
Bu yılbaşı için alışveriş yapanlar harekete geçti bile. Meraklı ve talepkâr durumdalar. Ancak doğru stratejilerle, dönüşüme giden yolculukta kendilerine her an eşlik etmeye hazır olabilirsiniz. Bol şans diliyoruz. Unutmayın, bu bir kısa mesafe koşusu değil, bir maraton. İşte bu yüzden tetikte olun, esnekliğinizi kaybetmeyin ve var gücünüzle çalışmaya devam edin.