Mikronize buğday çimi; Katma değer yaratma öykülerine konu olan bir ürün. Üstelik doğadaki en zengin sağlık kaynaklarından biri.Orijini de Anadolu. Bilindiği üzere bazı yıllar 22 milyon ton/yıl gibi muazzam bir üretimle buğdayda ön sıralardayız. Aynı süreç ortalama 7 milyon 500 bin tonla arpa üretiminde de söz konusu. Rakamlar büyük. Tahılla beslenen bir toplumun ihtiyacını yansıtması bakımından aslında bunlar normal değerler. Ekmek üretiminden, unlu mamullere; biradan yem üretimine çeşitli tüketim alanlarında bu iki tahıl türünün ekonomideki yeri tartışılmaz. Her iki tahılın organik üretimi yok denecek kadar az. Esasen bu ürünlerde organik ihtiyaç pek duyulmuyor. Ancak şimdi bahsedeceğim pahalı (dolaysıyla da kârlılığı yüksek) bir ürün için çok az da olsa organik buğday ve arpa gerekli.
Buğday Çimeni
Hasat 5. günün sonunda
Devede kulak misali genel tüketim içinde sembolik bir yere sahip organik çim zaten bazı ‘malt’ türlerinin yapımında kullanılan bir ihtiyaç. Bilindiği gibi ‘malt’ dünyada bira endüstrisinin ana girdilerinden biri. Dışarıda ise yalnız bira imalinde değil, viski ve sağlık içeceği yapımında da kullanılıyor. Temel prensip aynı: Buğday ya da arpa tohumları özel ekim alanlarında çimlendiriliyor, ortalama 5 gün sonra belli bir boya ulaşınca kurutulup kavruluyor. Arpa maltında ‘maltoz’ ağırlıklı şeker türevleri var. İçeriğin fermente edilmesiyle bira üretiminin temel yapısı ortaya çıkıyor. Son yıllarda çimlendirilmiş ürünlerin taze tüketimi de gündemde. Kolay yetiştirilen, kısa sürede hasat edilen buğday çimi besleyici bir ürün. Şimdi süpermarketlerin özel raflarında rastlanıyor. Bu haftaki yazımıza konu olan buğday çimeni ise batıda giderek yükselen bir alışkanlığın hammaddesi! Batıda genellikle ‘wheat grass’ olarak literatüre geçmiş ürünün özelliği ‘sachet’ (saşe) olarak bilinen tek kullanımlık poşetlerde sunuluyor olması. Nihai ürün buğday filizinin döner tamburlu kurutma ünitelerinde toz haline getirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Yoğun klorofil içeriği nedeniyle koyu yeşil renkli bu toz mikronize ölçülerde öğütülmüş saf tahıl çimeninden başka bir şey değil. İçeriğe konu olan buğday filizinin organik olması işin ön koşulu. Bir başka deyişle buğday çimeni tarım ilacı, sentetik gübre ve koruyucu maddelerden tamamen arınmış durumda olmalı. USDA (Amerika Sağlık Bakanlığı) tanımına göre ‘drink powder’ (toz içecek) sınıfında raflarda yerini alan ürün sıra dışı özellikleriyle de bir sağlık iksiri. Aynı nitelikler arpa çimeni için de geçerli. Aralarında sadece besin değeri açısından fark var. Buğday tohumlarında bulunan glüten bu filizlerde yok. Çölyak hastaları toz içecekleri rahatça tüketebiliyor. Kendi küçük, Marifeti büyük
- Poşetler genellikle 8 ila 10 gram arasında değişiyor. Her biri en fazla 30 kalori. Yağ oranı sıfır. Çimenin yüzde 2’si sindirilebilir liflerden oluşuyor. Hazmedilmesi kolay…
- Küçük pakette ‘beta karoten’ menşeli A vitamini günlük ihtiyacın yüzde 80’ini karşılıyor. C vitamini hayli yüksek. vitamini de günlük ihtiyacı tamamen karşılayacak oranlarda.
- Asıl içerik ise klorofille tamponlanmış az bulunur maddelerde. Bunlar genellikle enzimler. Bu yüzden 8-10 gramlık içeriğe sağlık mağazalarında ‘süper food’ (süper gıda) adı veriliyor.
- İlginç özelliği, bir bardak suya boşaltıldığında suyu kesif nitelikli koyu yeşil renge boyaması. Bu ürünü yalnız sağlık alanında değil, gıda boyası olarak kullananlar da var. Klorofilin antiseptik özellikleri fazladan bir koruyucuya gereksinim göstermiyor.
- Bazı üreticiler buğday ve arpa çimenini eşit oranda karıştırıyor, ayrica ‘alfalfa’ olarak bilinen bir yonca türünü formüle ekliyor. Bu karışımın beklenen yararı daha da arttırdığı söyleniyor. Formüle bazı yosun türleri ile brokolinin mikronize tozu da ilave edilebiliyor.
Pazarlama odaklı olan bir iş
- 10 gramlık poşetin ortalama perakende fiyatı AB ve Amerika’da 1.5 dolar civarında. Yani bir bardak çim karışımı içecek bizim paramızla 2.5 TL’nin biraz altında. Ödenen para önerilen yarar vaadine göre gayet normal.
- İlk izlenim aniden oluşan dinginlik… Uyarıcı içermemesine rağmen vücutta yorgunluk hissi yok oluyor. İşin uzmanları organik içeceğin 6 bardak taze çimen suyuna eşit olduğunu söylüyor.
- Sabahları aç karnına içilecek bir poşet kuru çimen tüm günü zinde geçirmenin güvencesi.
- İçeriğindeki magnezyum ve diğer bazı mineraller insana kalıcı sakinlik ve huzur hissi veriyor.
- Bir bardak buğday ya da arpa çimeni görece olarak 5 kilo çiğ ıspanağa eşit. Yoğun güneş enerjisini klorofil marifetiyle tek doza sığdıran çimenin diğer faydaları ise sayılamayacak kadar çok. Bilhassa süreğen ve habis hastalıkların önlenmesinde ilginç besin takviyelerinden biri…
- Bu işe soyunacak girişimcilere önerimiz şu: Organik toprağınız varsa, çimlendirme ve kurutma işlemini gerçekleştirebilecek bir tesise sahip olmanız yeterli.
- Bu pratik iş kirlenen dünyada yarınların kazançlı girişimlerinden biri olacak. Önemli yatırım kalemi çok fonksiyonlu tam otomatik ‘sachet makinesi’ ve ‘kurutma tamburu’ndan ibaret.
- Ürün çeşitlemesi için bu iksiri meyve özütleriylc takviye edebilir, tadını markanıza özgü hale getirebilirsiniz.
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gerekli izinleri almayı unutmayın. ‘İyi imalat tekniği’ koşulları da hedefleriniz arasında olsun.
Buğday çimi katma değer yaratma açısından tipik bir ürün. Geniş araziye ihtiyaç yok. Organik sertifikasıyla markanızı güçlendirme olanağınız var. Başlangıçta buruk gelen lezzeti hassas damaklara uydurmak için ilave lezzet katkısı düşünebilirsiniz. Toz kayısı, organik turunçgiller mükemmel birer lezzet takviyesi olabilir. Seri imalatta tablet ve kapsül formları da gündeme gelebilir. Geçenlerde bir başka yazımda bahsettiğim gibi su şişelerine ‘pilfer proof’ nitelikte hazneli bir kapak dahi takabilirsiniz. Tüketicinin kapağı çevirmesi içeriğin suya karışması için yeterli olacaktır. Kısacası farklılıklara ve inovasyona açık pratik bir iş. Son önerimiz ise çimlendireceğiniz buğdayın mutlaka geleneksel Anadolu kökenli olması. Zira genetiğiyle oynanmamış buğday bu işin olmazsa olmazı! Nur Demirok / Para