Hammadde olarak seramiği kullanarak mutfak, banyo ve süs eşyaları yapan; bu eşyaların üzerine özgün çalışmalar yaparak ya da eski çini motiflerinden desenler tasarlayarak uygulayan kişiler çinicilik ve seramik teknisyeni olarak adlandırılıyor.
Çinicilik ve seramik teknisyenleri ürünleri biçimlendirmede kullanacakları modelleri ve kalıpları hazırlıyorlar, hazırladıkları seramik çamurunun akışkanlığını ve yoğunluğunu kontrol ediyorlar, hazırladıkları çamuru biçimlendiriyor, süslüyor ve şekil veriyorlar. Şekil verdikleri çamuru fırında pişiriyorlar, ürünün üzerine çeşitli boyaları ve fırçaları kullanarak uygun desenleri çiziyorlar, şekli verilen seramiğe sır denilen parlak maddeyi sürüyor ve ürünün son halini alması için yeniden fırında pişiriyorlar.
Bu işlemleri gerçekleştirmek için ise kaolin, kil, kurs ve benzeri seramik çamurlarını; alçı ve Arap sabunu gibi kalıp yapım malzemelerini; spatül, bıçak, sistre, sünger ve farklı kazıyıcı aletleri; modelaj kalemlerini, fırını; seramik fırçalarını, seramik boyalarını, aydınger ve eski kağıtlarını; çeşitli boyaları ve kimyasal maddeleri kullanıyorlar.
Çinicilik ve Seramik Teknisyeni olmak isteyen kişilerin güzel sanatlara ilgisinin ve yeteneğinin olmasının yanı sıra el göz koordinasyonunun gelişmiş olması, yaratıcı, şekil uzay ilişkilerini görebilen, ayrıntılara dikkat edebilen, tasarlama ve çizim yeteceği olan kişiler olması gerekiyor.
Çinicilik ve Seramik Teknisyenleri kendileri iş kurabilecekleri gibi çini ve seramik ürünleri imal eden atölyelerde ve fabrikalarda da çalışabiliyorlar. Çalışma ortamları genel olarak tozlu, ıslak, çamurlu ve kirli alanlar olup sıcaklık ve koku da söz konusu olabiliyor.
Çinicilik ve Seramik Teknisyeni Meslek Eğitimi Farklı Kurumlarda Alınabiliyor
Çinicilik ve seramik teknisyeni olmak isteyen kişiler; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Seramik ve Cam Teknolojisi alanında, çinicilik dalında eğitim alabiliyorlar. Yeterli sayıda müracaat olduğu takdirde mesleki eğitim merkezlerinde de Çinicilik dalında eğitim verilebiliyor.
Mesleki eğitimden yararlanmak isteyen kişilerin ortaokulu tamamlamış olması ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı tarafından okul türlerine ve alana/dala göre belirlenmiş olan giriş koşullarını yerine getirmiş olması gerekiyor. Mesleki eğitim 4 yıl sürmekte olup ortak genel kültür dersleri 9.sınıfta veriliyor ve öğrenciler yıl sonunda alanlarını belirliyorlar. Alanda yer alan tüm dallara yönelik olarak ortak yeterlilikleri kazandıracak dersler ise ağırlıklı olarak 10.sınıfta veriliyor. 10.sınıfın sonunda öğrencilerin bölgesel ve sektörel ihtiyaçları, okulun donanımını, öğretmenlerini ve fiziki kapasitesini de göz önünde bulundurarak dal seçimi yapması öneriliyor. Dala ait yeterlilikleri içeren derslerin eğitimi ise 11. ve 12. sınıfta veriliyor. Mesleki eğitim kapsamında okulda hem teorik ve uygulamalı eğitim, işletme ve atölye ortamında ise uygulamalı eğitimler gerçekleştiriliyor.
Bu alana yönelik mesleki eğitimini tamamlayan öğrencilere meslek lisesi diploması veriliyor. 3308 sayılı kanunda belirlenmiş olan hükümler kapsamında, ustalık belgesi dahilindeki yetkiyi ve sorumlulukları taşıyan mesleklerde bağımsız işyeri açma belgesi almaya da hak kazanılıyor.
Mesleki eğitimini tamamlayan kişiler kendilerine ait atölye açabiliyorlar. Ya da özel sektöre ait bulunan seramik işletmelerinin dökümhanelerinde, fırınlama, sırlama, kalıp, alçı ve korlama bölümlerinde, karo üretim fabrikalarında ya da atölyelerinde çalışabiliyorlar. Ayrıca porselen sektöründeki iş olanaklarından da yararlanabiliyorlar.
Çinicilik ve seramik teknisyenliği eğitimi gören kişiler 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, işletmelerde mesleki eğitim gördükleri sürece, asgari ücretin net %15’i ya da %30’undan az olmamak üzere ücret alıyorlar. Eğitim gören öğrencilerin iş kazasına ve meslek hastalıklarına ilişkin sigorta primleri de devlet tarafından karşılanıyor. Mezun olduktan sonra da iş buldukları firmaya göre değişmekle birlikte en az asgari ücret alıyorlar. Alınan ücret çalışılan işyerinin genel durumuna, yapılan üretime ve kişinin yeteneğine göre değişkenlik gösterebiliyor.