Sosyal, ekonomik ve politik faaliyetlerin bilgi ve iletişim teknolojilerine dayandığı Dijital Çağ’ın internetin yaygın şekilde kullanılmaya başlaması ile hız kazandığı biliniyor. Tabii ki bunun etkileri hayatımızın her alanında olduğu gibi iş hayatında ve markalar tarafından geliştirilen stratejilerde de görülüyor. Günümüzde şirketlerin can damarından olan pazarlama faaliyetleri yaşanan teknolojik değişimler ve gelişimler sonucunda Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Geleneksel pazarlama faaliyetleri hedef kitle içerisindeki müşterilere ulaşmak için doğrudan ya da dolaylı yöntemlerin kullanılması temelinde ilerliyor. Ancak bu yöntemler internetin hayatımıza dahil ettiği kimi zaman karmaşık ama bir o kadar da fırsat barındıran pazarlardan pay sahibi olmak için yeterli gelmiyor. Şimdiye kadar pazarlamanın temelini oluşturan geleneksel pazarlama yöntemleri uygulanmaya devam etse de çağı yakalayabilmek adına müşteri deneyiminin artırılmasına ve interaktif markalar oluşturulmasına dayanan yeni bir anlayış oluşturulmaya çalışılıyor. Bu gelişmelerin sonucunda ise dijital pazarlama markalar için yeni bir pazarlama trendi olmanın çok daha ötesinde bir anlam taşıyor.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, en yalın şekli ile dijital kanalların verimli kullanıldığı bir pazarlama yöntemi olarak tanımlanabiliyor. Markalar için çok büyük öneme sahip olan pazarlama faaliyetlerini güncel ve interaktif dünya ile uyumlu bir hale getirmeyi hedefleyen dijital pazarlamanın öneminin ve gerekliliğinin farkında olan işletmeler artık mevcut ve potansiyel müşterilerine yönelik pazarlama faaliyetlerini internet, sosyal medya ve mobil platformlar üzerinden şekillendiriyorlar. Dijital reklamcılıktan e-posta pazarlamasına ve online broşürlere kadar çok fazla alternatifi bulunan dijital pazarlama, markaların pazarlama stratejilerine göre ücretli ve ücretsiz kanallardan yararlanmalarını sağlıyor.
Neden Dijital Pazarlama?
Her şeyden önce markalara tam olarak belirledikleri hedef kitlelerine ulaşma lüksünü tanıyan dijital pazarlama; e-posta, video reklamlar, sosyal medya ve web sitesi tabanlı pazarlama faaliyetleri sayesinde sonsuz olanak sağlıyor. Dijital pazarlama faaliyetleri çok fazla seçenek ve strateji içerdiğinden bu yolu tercih eden markalar bütçelerine ve kendilerine en uygun pazarlama yöntemlerini denemenin avantajını kullanabiliyorlar. Dijital pazarlama faaliyetlerinin sağladığı teknolojik kolaylıklar sayesinde markalar kampanyalarının başarısını, dönüşüm oranlarını, hedef kitlelerine ulaşıp ulaşmadığını ve gelen reaksiyonları çok daha kolay ve hızlı bir şekilde takip edebiliyorlar. Bunun sonucunda ise markalarının stratejilerini ve kampanyalarını daha etkin şekilde yönetebilme kolaylığına erişebiliyorlar.
Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Dijital pazarlama faaliyetlerinin hedef kitleye ulaşmasında doğru yöntemin belirlenmesi büyük bir rol oynuyor.
Sosyal Medya Pazarlaması:
Markalar için kitlelere ulaşabilmenin en verimli yollarının başında sosyal medya geliyor. Doğrudan ve kişiden kişiye hedefleme yöntemleri ile potansiyel müşteri kitlesine ulaşmayı mümkün kılan sosyal medya pazarlamasında Facebook, Twitter, Linkedln ve Instagram gibi pek çok alternatif bulunuyor. Hem markalarına hem de ürün ve/veya hizmetlerine göre en uygun platformları belirleyip bu platformlarda doğrudan hedef kitlelerine yönelik çalışmalar gerçekleştirenler kısa sürede geniş kitlelere ulaşabiliyorlar.
E-Posta İle Pazarlama
Markaların ürün tanıtım, bilgilendirme ya da özel gün mesajlarında tercih ettiği toplu mail gönderimi, en etkili ve avantajlı dijital pazarlama yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Hedef kitle ile doğrudan iletişim kurma fırsatı veren bu yöntem yatırım getirisi en yüksek digital pazarlama faaliyetlerinden biri olarak sınıflandırılıyor.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Bu yöntem dijital pazarlamada çok önemli rol oynayan çalışmalardan biri olarak kabul ediliyor. SEO çalışmaları arama motorlarında yapılan aramalarda söz konusu web sitesinin üst sıralarda çıkması için yapılan çalışmaları kapsıyor. Arama motorları, herhangi bir kelime arandığında ilgili web siteleri içerisinden algoritmasına en uygun olanını en üst sırada listeliyor. Böylece bu web sitelerinin trafiğinde artış meydana geliyor.
Web sitesine uygun nitelikte ve düzenli olarak içerik girişi yapılmasını gerektiren SEO çalışmaları sayesinde web sitesinin kullanıcılara ulaşma oranı yükseltilerek dijital pazarlama faaliyetlerinin markanın başarısı üzerindeki etkisi artırılabiliyor. Bu sonuca ulaşabilmek için SEO çalışmaları aracılığı ile web sayfasının arama motorunun algoritmasına en uygun hale getirilmesi gerekiyor.
İçerik Pazarlaması:
Dijital pazarlama stratejilerinin en önemli unsurlarından biri olan içerik pazarlaması ürüne ya da hizmete bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Hedef kitleyi göz önünde bulundurarak ürünü ve/veya hizmeti en doğru ve ilgi çekici şekilde tanıtmayı hedefleyen içerik pazarlama faaliyeti yapılan pazarlama kampanyalarının başarısını çok büyük ölçüde etkiliyor. Geleneksel pazarlama yöntemlerindeki gibi kullanıcının önüne yalnızca bir reklam koymaktansa; ilgilerini çekecek, işlerine yarayıp değer katacak bir içerik ile karşılarına çıkma anlayışının bir sonucu olan içerik pazarlaması marka yönetimi noktasında da avantaj sağlıyor.
Google Adwords Reklamları:
Google’ın sunduğu bir reklamcılık hizmeti olan Google Adwords, bu platforma reklam veren kullanıcıların reklamlarının aranan kelime ile ilişkilendirilmesini ve bu yolla en doğru kitleye ulaştırılmasını sağlıyor. Bu reklamlar Google arama sayfasında arama sonuçlarının en altında ya da en üstünde yer alıyor. Bu uygulama ile markalar reklamlarının ne zaman ve nerede görüneceğini seçebiliyorlar. Google Adwords