Dijital teknolojilerle birlikte rekabetin artması, fiyatların şeffaflaşması ve online itibarın önem kazanması, şirketleri dijital teknolojilerle yaşanan hızlı dönüşüme ayak uydurmak ve dijital dönüşüm sürecine girmek zorunda bırakmıştır. Dijital dönüşüm teknolojinin dönüşümünden ziyade iş yapış şeklinin değişmesidir. Dijital Dönüşüm sürecinin tüm dünyada başlamasından bu yana belirli bir süre geçti. Bu sürecin yanı sıra dijital dönüşüm; şirketler ve insanlar için daha da gerçekçi hale gelmekle birlikte, ‘bir sonraki büyük şey ne olacak?’ sorusuyla bu konudaki tartışmalar uzunca bir süre uzmanlar ve medya arasında devam etti ve ediyor.
Dijital dönüşümü sadece yeni teknolojileri kullanmak, mobil uygulama tasarlamak ve kurumsal olarak sosyal medyadaki tüm kanallarda yer almakla bitebilecek bir süreç değildir. Şirketler dijital dönüşümün bir parçası olabilmek için her alana farklı stratejiler ve uygulamalar geliştirip bunların şirkette uygulaması gerekmektedir. Bu uygulama da karşımıza sanayide dijitalleşme olarak çıkmaktadır. Şirketlerin dönüşümü sağlayabilmeleri için öncelikle dijitalleşme yolunda neden yer almaları gerektiğini belirlemeleri gerekmektedir. Müşteri memnuniyeti için mi yoksa şirketin hayatta kalabilmesi için dahil olmak isteniyor, bunlara karar verilmelidir. Çünkü dijital dönüşümü gerçekleştirmek için mutlaka bir strateji belirlenmelidir.
Bu dönüşüm sürecinde tüm şirket veya bireyler aynı hız ve zamanda istenilen sonuçlara ulaşamayacaktır fakat sonuçlar gösteriyor ki bu dönüşümü doğru ve zamanında yapanlar pazarda büyük bir rekabet gücüne ulaşmaktadır. Küçük işletmelerin dijital dönüşümü yakalaması kritik bir öneme sahip. Çünkü fark edilmenin giderek zorlaştığı, rekabetin yüksek olduğu piyasalarda kaynakları en verimli şekilde kullanmak, departmanlar arasında tamamen şeffaf ve veriye dayalı bir iş yapma kültürü oluşturmak, ciddi zaman kazanımı sağlarken maliyetler açısından da fırsatlar yaratıyor. Küçük ve orta boy şirketlerin bu alanda gelişmeleri daha yakından takip etmesi, dijitalleşme konusunda bir strateji oluşturması rekabetin önüne geçmelerini sağlayacaktır.
2020’de Gelişecek Bazı Dijital Dönüşüm Trendleri
- Agtech: Tarım, 2020 yılında ülkeleri büyük bir şekilde etkileyecek ve küçük tarlalar üzerinde en büyük etkiye sahip olan agtech trendlerine yol açacaktır.
- AR/VR: Sanal Gerçeklik uzun zamandır teknolojinin sınırlarını aşarken, Artırılmış Gerçeklik sürekli olarak bir iş faktörü olarak yükselmeye devam edecektir.
- Siber Güvenlik: 2020’de siber güvenlik eğilimleri; %100 güven modeli, biyometrik kimlik doğrulama, IoT güvenliği ve bilgi uyumluluğu teknolojisi etrafında dönmeye devam edecek.
- İçerik Yönetimi: İşletmeler büyük olasılıkla, verimlilik araçlarının daha esnek içerik yönetim sistemlerine ve yapay zekanın benimsenmesine odaklanacaklardır.
- Fintech: Zaten yıllardır değişken bir sektör olan fintech, 2020’de RPA, mobil bankacılık, unsuretech, açık bankacılık ve akıllı sözleşmelerle karşı karşıya kalabilir.
- İnsan Kaynakları: 2020’de İK için dijital dönüşüm, çalışanların katılımını, çeşitliliğini ve şirket kültürünü teşvik eden çözümlerin yanı sıra temel İK operasyonlarında yapay zeka iyileştirmelerini de içerecektir.
- Ticaret Sektörü: 2020 yılında ticaret sektörü adına büyük teknoloji kazancı bekleniyor. Anahtar kelimeler arasında çok kanallı, e-ticaret, mobil ödemeler ve yapay zeka kişiselleştirmeleri bulunuyor.