Teknolojinin ve internetin hayatımızın her alanında yadsınamayacak kadar büyük etkisi olduğunu biliyoruz. Dijital pazarlama da bu etkinin doğal bir sonucu olarak sık sık karşılaşmaya başladığımız kavramlar arasında yer alıyor. Peki, nedir bu kadar çok konuşulan dijital pazarlama?
Dijital pazarlama, en basit şekli ile elektronik cihazları içeren her türlü pazarlama ürünü ya da hizmeti şeklinde tanımlanabiliyor. Daha geniş tanımıyla ise dijital pazarlama; arama motorları, web siteleri, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla yayınlanan reklamları ifade ediyor. Bu terim, evrensel olarak tümü üzerinde anlaşmaya varılmamakla birlikte çok çeşitli pazarlama faaliyetlerini kapsıyor. En yaygın dijital pazarlama faaliyetleri arasında Google AdWords reklamları, Sosyal Medya Pazarlaması, Influencer Marketing, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), İçerik Pazarlaması, E-mail pazarlaması ve Remarketing yer alıyor.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO); web sitelerinin içeriğini, teknik kurulumunu ve erişimini optimize etme işlemi olarak tanımlanabiliyor. Böylece sayfaların belirli bir anahtar kelime için yapılan aramalarda, arama motoru sonuçlarının en üstünde yer alması hedefleniyor. Eğer ürünleriniz hedeflediğiniz kitle için uygunsa, Arama Motoru Optimizasyonu ile bu ürünleri arayan tüm internet kullanıcılarının size ulaşmasını sağlayabiliyorsunuz.
Arama motorları, kullanıcılar herhangi bir kelime ile arama yaptığında ilgili web siteleri arasından kendi algoritmasına en uygun olanını en üst sırada çıkarıyor. Bu nedenle SEO çalışmalarının başarılı olabilmesi için web sitesine hem düzenli olarak hem de uygun nitelikte içeriklerin girişinin yapılıyor olması gerekiyor. Arama Motoru Optimizasyonunun yalnızca bir kez yapılıp daha sonra tekrarlanmayacak bir çalışma olarak görülmemesini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Arama motoru algoritmasına uygunluğu düzenli olarak sağlandığı sürece web sitelerinin kullanıcılara ulaşma oranının yükseldiği ve dijital pazarlama faaliyetlerinin markanın başarısına katkı sağlamaya devam ettiği biliniyor.
Google AdWords
Google AdWords reklamları, işletmelerin potansiyel müşterilerine ulaşabilmeleri için etkili olan yöntemler arasında yer alıyor. İşletmeler Google AdWords uygulamasını kullanıp reklam vererek trafiği yüksek olan web sitelerinde gezen kullanıcıların, reklamlarını görmelerini ve ürünlerine ulaşmalarını sağlayabiliyorlar. Google AdWords, Google arama motoruna bağlı çalışması nedeni ile dijital reklam konusunda çok başarılı sonuçlar alınmasını sağlayabiliyor. Ayrıca dil hedefleme sistemi sayesinde istenilen dildeki aramalara göre ayarlanabilmesi, istenilen gün ve saatte gösterim ayarlarının yapılabilmesi, ülke / şehir / bölge gibi gösterim ayarlamaları ile yer hedefleme sisteminin kullanılabilmesi ve kampanya bütçesi yönetim kolaylığı nedeni ile de Google AdWords işletmeler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Influencer Marketing
Sosyal medya platformlarının hayatımıza kattığı sosyal medya fenomenlerinin diğer bir deyişle influencerların, takipçileri üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu hepimiz fark ediyoruz. Tabii ki bunun farkında olan yalnızca bizler değiliz, markalar da kimi zaman büyük kitlelere kimi zamansa daha küçük niş kitlelere yönelen reklam çalışmalarında sosyal medya fenomenleri ile iş birliği yapmayı tercih ederken bu etkinin gücünden yararlanmayı planlıyorlar. Ancak influencer marketing çalışmaları esnasında seçilen influencer ile tanıtımı yapılacak ürün / hizmet ve markanın uyumlu olması alınacak sonuç üzerinde büyük ölçüde etkili oluyor. Dikkat edilmesi gereken diğer noktanın da reklamın reklam gibi görünmemesi olduğunu belirtmek istiyoruz. Nasıl yani? dediğinizi duyar gibiyiz. O yüzden bu durumu size; influencer marketing çalışmaları kapsamında hazırlanan içeriklerin doğal olması, reklam gibi görünmemesi ve influencerın günlük hayatında tercih ettiği bir malı/hizmeti takipçileri ile paylaşıp öneriyormuş gibi gözükmesi gerektiği şeklinde açıklamak istiyoruz.
İçerik Pazarlaması
İçerik pazarlaması; açıkça tanımlanmış bir kitleyi diğer deyişler hedef kitleyi çekmek, elde etmek ve karlı bir müşteri eylemine yol açabilmek için değerli, ilgili ve tutarlı içerik oluşturmaya ve paylaşmaya odaklanan stratejik bir pazarlama yaklaşımı olarak biliniyor. Ancak işletmelerin unutmaması gereken bir noktaya da dikkat çekmek istiyoruz: İçerik pazarlaması ürün / hizmet satışı yapmıyor, yalnızca hedef kitlenin söz konusu markaya ve ürüne / hizmete dikkatini çekerek satın alma davranışlarını doğal bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için yönlendiriyor. Satış odaklı bir çalışma yapılmasının içerik pazarlamasını amacından saptırdığı sektörün uzmanları tarafından belirtiliyor. Başarılı bir içeriğin karşı tarafta bir duygu yaratabilmesi gerekiyor. Aynı şekilde güçlü bir içeriğin hakkında konuşturan içerik olduğu kabul ediliyor. Kullanıcıyı paylaşma ya da yorum yapma gibi eylemler konusunda harekete geçirmeyi başaran içerik pazarlamasının ise ulaştığı rahatlıkla söylenebiliyor. İçerik pazarlamasının işletmelerin pazarlama süreçlerinin bir parçası olarak kabul edilmesi gerekiyor.
Remarketing (Yeniden Pazarlama)
Dijital pazarlama faaliyetleri arasında yer alan Remarketing sayesinde, web site kullanıcıları ilgili siteden çıktıktan sonra, ziyaret ettikleri başka sitelerde o web sitesi ile ilgili ürünleri ve hizmetleri görüyorlar. Böylece hedeflenen satış tamamlanana kadar ürünlerin ve hizmetlerin tekrar tekrar pazarlanması mümkün oluyor. Remarketing kapsamında yapılan çalışmaların markanın mesajını güçlendirdiği, akılda kalma oranını yükselttiği kabul ediliyor. Ayrıca remarketing sayesinde web sitelerinin sürekli ziyaretçi oranlarında artış, satış rakamlarında ise yükselme sağlanabiliyor.
E-mail Pazarlaması
En etkili ve en avantajlı dijital pazarlama yöntemlerinden olduğu kabul edilen e-mail pazarlaması; markaların bilgilendirme, ürün tanıtım ya da özel gün mesajlarında tercih ettiği toplu mail gönderimi şeklinde uygulanıyor. Hedef kitle ile doğrudan iletişim kurma fırsatı sağlayan e-mail pazarlaması aynı zamanda yatırım getirisi en yüksek olan dijital pazarlama faaliyetlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal medya pazarlamasının, dijital pazarlama faaliyetleri kapsamındaki en önemli araçlardan biri olduğunu vurgulamak istiyoruz. İşletmeler sosyal medya platformları üzerinden ürünlerini ve hizmetlerini tanıtma, satışlarını ve marka bilinirliğini artırma, trafiklerini yükseltme hedefleri doğrultusunda bu pazarlama yöntemini sıklıkla tercih ediyorlar. Sosyal medya pazarlama faaliyetleri; işletmelerin daha hızlı sonuçlar almasını, müşterilerine daha düşük maliyetler ile ulaşmalarını ve marka değerlerini yükseltmelerini kolaylaştırıyor.
Dijital Pazarlama Neden Önemlidir?
Internet kullanıcılarının sayısındaki artış işletmelerin dijital pazarlama faaliyetlerini giderek daha çok önemsemesine neden oluyor. Dijital pazarlama faaliyetleri ölçülebilir olması nedeni ile işletmelerin tüm reklam çalışmaları ile ilgili istatistiklere ulaşabilmelerini sağlıyor. Maliyet, hedef kitle, zaman aralığı, yaş, şehir, ilgi alanları gibi detayları işletmeler kendilerine en uygun olacak şekilde belirleyebiliyorlar. Bu şekilde, hedef kitlelerine yönelik daha spesifik reklamlar hazırlayabiliyorlar; daha etkin kullanılabilen reklamlar ise işletmelerin daha iyi sonuçlar elde etmesinde rol oynayabiliyor. Dijital pazarlama faaliyetlerinin sağlamakta olduğu bu tarz teknolojik kolaylıklar markaların kampanyaların başarısını, dönüşüm oranlarını, hedef kitlelerine ulaşıp ulaşmadığını ve gelen reaksiyonları çok daha kolay ve hızlı bir şekilde takip etmelerine olanak tanıyor. Bunun sonucunda markalar pazarlama stratejilerini ve kampanyalarını daha etkin şekilde yönetebilme avantajından yararlanıyorlar. Ayrıca, dijital pazarlama faaliyetleri tek bir kaynak üzerinden değil; e-mail, sosyal medya, video ve web sitesi tabanlı pazarlama faaliyetleri gibi çok farklı şekillerde gerçekleştirilebiliyor. Dijital pazarlama faaliyetlerinin çok fazla seçenek ve strateji içeriyor olması, bu yolu tercih eden markaların hem bütçelerine hem kendilerine en uygun pazarlama yöntemlerini kullanmalarını mümkün hale getirebiliyor.
Giderek yerleşen bu anlayışın sonucu olarak da üniversitelerin halkla ilişkiler ve tanıtım, iletişim – medya ve reklamcılık gibi bölümleri daha çok ilgi görüyor. Ancak üniversitelerdeki eğitimler esnasında teorik bilgiler ağırlıklı olduğundan mezunlar işi pratiğe dökmek söz konusu olduğunda yetersiz kalabiliyorlar. Sektörde aktif olarak çalışmak istedikleri takdirde ise teoride öğrendikleri bilgileri pratiğe geçirebilmek, ayrıntılı reklam kampanyaları düzenleyebilmek, SEO odaklı içerikler hazırlayabilmek ve hedefe uygun stratejiler geliştirebilmek için dijital pazarlama eğitimlerine katılmayı tercih edebiliyorlar.
Dijital Pazarlama Eğitimlerine Gösterilen İlgi Hızla Artıyor
Çağımızın gereklerine göre pazarlama çalışmalarının dijital pazarlama olmadan başarıya ulaşmasının pek de mümkün olamayacağını açıkça görüyoruz. Bu nedenle işletmeler, hedef kitlelerine ve müşterilerine ulaşmak için dijital pazarlamayı en etkin şekilde kullanmaya özen gösteriyorlar. Sonuç olarak da Dijital Pazarlama Eğitimleri son dönemlerin en çok talep gören eğitimleri arasında yer alıyor. Birçok ara başlığı da içinde barındıran dijital pazarlama eğitimleri, katılımcıları temel düzeyden başlayarak; sosyal medya yönetimi ve reklamcılığı, CMS, Google reklamcılığı, mobil ve e-mail pazarlama, SEO, planlama, analiz, raporlama ve e-ticaret konularına hakim duruma getirmeyi hedefliyor.
Dijital Pazarlama Eğitimi Size Ne Kazandırır?
Dijital pazarlama eğitimleri kapsamında en güncel pazarlama araçları ile katılımcılara sunulan dijital sistemler üzerinden eğitmenler eşliğinde örnek çalışmalar gerçekleştiriliyor. Verilen eğitimler sonucunda katılımcıların kazandıkları beceriler ve deneyimler sayesinde dijital pazarlama faaliyetleri konusunda firmaları başarılı bir şekilde yönlendirebilecek ve yapılan çalışmalar sonucunda en etkin sonuçların alınmasını sağlayacak düzeye getirilmeleri hedefleniyor.
Marka stratejisi ve marka bilinirliği açısından kapsamlı ve titiz bir çalışma gerektiren dijital pazarlama faaliyetleri kapsamında, katılımcılara söz konusu çalışmaların nasıl yapılabileceği ile ilgili çalışmalar yaptırılıp bu alanda deneyim kazanmaları sağlanıyor.
Sosyal medya her sektör ve her işletme için çok önemli olsa da, sosyal medya platformlarında ön planda olabilmek için uygulanacak stratejiler, sektörlere ve şirketlere göre farklılık gösteriyor. Her işletmenin uyguladığı ya da kendi sektörüne ve markasına uygun olmayan stratejileri uygulayan işletmeler, sosyal medyada başarılı olamıyorlar. Yalnızca takipçi sayısının ya da beğeninin artması üzerine kurulan stratejiler işletmelere sosyal medyada başarının yolunu açamıyor. Sosyal medyada başarılı sayılabilmek için yapılan çalışmalar ile sağlanan geri dönüşüm verilerinin çok önemli olduğu kabul ediliyor.
Dijital Pazarlama Eğitimi’ni tamamlayan katılımcıların;
- Markaları dijital ortamda tanıtabiliyor ve temsil edebiliyor olması,
- Dijital Pazarlama faaliyetlerinde kullanılan tüm sosyal medya platformlarına hakim olması,
- Sosyal medya platformlarını analiz edebilecek ve raporlayabilecek düzeyde olması,
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve Arama Motoru Bazlı Pazarlama (SEM) tekniklerini ve araçlarını etkin bir seviyede kullanabiliyor olması,
- Sektöre ve söz konusu markaya uygun pazarlama stratejileri geliştirebiliyor olması,
- E-ticaret kavramlarını ve e-ticaretteki pazarlama yöntemlerini en doğru şekilde kavramış olması,
- Mobil pazarlama ve e-mail pazarlama faaliyetlerini başarılı bir şekilde uygulayabilecek düzeyde olması,
- Google AdWords, Facebook Ads, Google Analytics, Google Tag Manager ve Hotjar gibi önemli dijital pazarlama araçlarını kullanabilecek yetkinlikte olması,
- Dijital reklamcılık faaliyetlerini uygulayabilecek olması hedefleniyor.
Dijital pazarlama eğitimlerine katılanların çok geniş bir kitle olduğu istatistiksel verilere dayanarak gözlemlenebiliyor. Bu alanda kariyer hedefleyenlerin, mevcutta bu alanda faaliyet göstermekle birlikte uzmanlığını geliştirmek isteyenlerin ve kendi e-ticaret şirketini kurmayı planlayanların, dijital pazarlama eğitimlerinin katılımcıları arasında büyük bir yer tuttuğu biliniyor. Ayrıca; freelance olarak dijital pazarlama alanında hizmet vermek isteyen kişiler, Dijital Pazarlama alanında eğitim verebilmek için eğitmen olmak isteyen kişiler ve sosyal medya danışmanlığı yapmak isteyen kişiler de Dijital Pazarlama Eğitimleri’ ne katılmayı tercih ediyorlar.
Dijital Pazarlama Eğitimlerini tamamlayıp sertifika alanlar; Dijital Pazarlama Uzmanı, Dijital Medya Uzmanı, Dijital Reklam Yöneticisi, Dijital Pazarlama Müdürü, AdWords Hesap Yöneticisi, SEO Uzmanı ve Sosyal Medya Uzmanı olarak farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin bünyelerinde görev yapabiliyorlar.
Dijital Pazarlama Eğitimleri Nereden Alınabilir?
Dijital pazarlama eğitimlerini pek çok farklı kurum aracılığı ile almak mümkün olabiliyor. Bunlar arasında Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Bilgi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi akademik kurumlar da özel kurslar da yer alıyor. Dijital pazarlama eğitimlerini başarı ile tamamlayan ve belirlenmiş devam koşulunu da sağlayan katılımcılara eğitim sonunda sertifika veriliyor. Bu kursların pek çoğu ücretli olmakla birlikte ücretsiz ve online eğitim veren kurslar da bulunuyor. Bu kurslara internet üzerinden katılıp dersleri izleyen ve kurs sonundaki sınavı başarı ile tamamlayan katılımcılar ücretsiz dijital sertifika kodu alabiliyorlar. Bu sertifika kodu da diğer sertifikalar gibi hem özel hem de resmi kurumlarda geçerli oluyor.