Kitap okumayı seviyorsanız ve henüz dünya klasikleri deneyimi yaşamadıysanız çok ama çok büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. Okunması gereken kitaplar listelerinin ilk sıralarını daimi olarak tutan dünya klasikleri arasından seçim yapmak kolay olmasa da bu yazımızda mutlaka okunması gereken kitaplar hakkında önerilerimizi bulabilirsiniz
Dünya Klasiklerinden Seçmeler
Hem farkındalığınızın hem de hayal gücünüzün gelişimi için çok faydalı olarak dünya klasikleri listesi sizleri bekliyor!
Victor Hugo – Sefiller
Fransız edebiyatının en seçkin ve okunması gereken romanlar arasında akla ilk gelenlerden biri olan Sefiller basıldığı 1862 yılından bu yana kitap kurtlarının vazgeçilmezlerinden olmayı başarıyor. Dünya genelinde en fazla okunan klasik romanlar arasında da ilk sıralarda bulunan bu dünya klasiği, romantik akımın etkilerini barındırıyor. Yaklaşık 17 senede tamamlandığı düşünülen Sefiller dünyada en çok okunan kitaplar ve dünya klasikleri 100 temel eser arasında yer bulma ayrıcalığını da elinde bulunduruyor.
Dostoyevski – Suç ve Ceza
Okunması gereken romanlar dediğimizde elbette Suç ve Ceza göz ardı edilemez. Suç ve Ceza basıldığı 1866 yılından bu yana dünya genelinde en çok okunan ve en çok beğenilen klasikler arasında belki de ilk sırada olanıdır. Okuyucularda derin iz bırakan tüm klasik kitaplar gibi Suç ve Ceza da bıkmadan usanmadan defalarca okunur. Bu nedenledir ki ölmeden önce okunması gereken kitaplar dendiğinde her zaman yazarına övgüler aldırır.
Balzac – Vadideki Zambak
Dunya klasikleri sevenler için dahi biraz ağır sayılabilecek, betimlemeleri ile kişinin zihnini yoran ancak hayal dünyasını da bir o kadar destekleyen Vadideki Zambak yazıldığı dönemin sorunlarını tüm çıplaklığı ile ele alır. Romantizm akımını yansıtan en iyi yazarlar arasında gösterilen Balzac, Vadideki Zambak eseri ile edebiyat dünyasında ölümsüzleşmeyi başarmıştır.
Steinbeck – Gazap Üzümleri
1939 yılında John Steinbeck tarafından kaleme alınan Gazap Üzümleri yazıldığı dönemde yaşanan ekonomik çalkantıları ve ailelerin düştüğü zor durumu çarpıcı bir şekilde ifade etmektedir. Oldukça etkileyici ve sürükleyici bir dil kullanılan Gazap Üzümleri Pulitzer Ödülü alan dünya klasikleri arasında bulunur. Betimlemeleri ilk etapta sabırsız okuyucuları sıkabilir ancak biraz sabredilirse Gazap Üzümleri tüm okuyucuları yarattığı sanal dünyaya çekiverir.
Charles Dickens – İki Şehrin Hikayesi
Tüm zamanların en çok okunan dünya klasiği kitaplar listesinin zirvesinde İki Şehrin Hikayesi ile Dickens oturur. Fransız İhtilali’nin ekseninde şekillenen eserde dönemin toplumlar için yarattığı zorluklar müthiş bir üslupla ele alınır.
Stendal – Kırmızı ve Siyah
Betimlemeleri ve yarattığı hisle dünya klasikleri arasında en özellerden biri de Stendal tarafından 1830 yılında kaleme alının Kırmızı ve Siyah’tır. Psikolojik bir roman olan Kırmızı ve Siyah, zamanın ötesinde olduğu düşünülen bir eserdir.
Jane Austen – Aşk ve Gurur
Dünya klasikleri yazarları arasında zarif ve kararlı bir kadın olan Jane Austen, Aşk ve Gurur adlı romanıyla dünya edebiyatına adını altın harflerle yazdırmıştır desek yalan olmaz. Sınıf farklılığını romantik bir bakış açısıyla ele alan Aşk ve Gurur, en çok okunan dünya klasiklerinden biridir.
Goethe – Faust
Fantastik gibi görünen ancak özünde çok önemli mesajların okuyucuya sunulduğu Faust, şüphesiz en çok beğenilen dünya klasiklerinden biridir. Yazarın sanatsal ve felsefi gelişiminin dışavurumu olarak da yorumlanan eser, Goethe tarafından tam tamına 60 yılda yazılmıştır. Eserdeki inceliği ve emeği siz düşünün…
Herman Melville- Moby Dick Beyaz Balina
Her okuyuşta insana farklı bir mesaj veren ve farklı bir bakış açısı katan romandır Moby Dick. Denizlerde geçen maceraların kaleme alındığı bir kitap gibi görünse de derinliği ve anlamsal katmanları ile mutlaka okunması gereken kitaplar arasında yer bulur.
Alexandre Dumas – Üç Silahşörler
Dumas’nın en önemli ve en çok sevilen eserlerinden biri olan Üç Silahşörler dünya klasikleri arasında özel bir yere sahiptir. Hem eser hem de eserden uyarlanarak çekilen filmler 7’den 70’e herkesin beğenisini kazanır.