Girişimci olmak doğuştan kazanılan bir özellik değildir. İç sesinizi dinlemek, ne istediğinizi bilmek ve hayallerinizdeki yolda ilerlemek için her zaman en iyiyi yapmak sizi başarılı bir girişimci yapar. Dünyanın en başarılı girişimcileri ve onların tavsiyeleri hakkında birkaç tüyo öğrenmek size yeni bakış açıları kazandırabilir.
Popüler ve başarılı genç girişimcilerin birbirleri ile olan ortak özelliklerini bilmek onların yolundan ilerlemeyi kolaylaştırabilir. Onların ortak özellikleri başarılı işletmelerin kurucuları ile aynıdır.
Bu özellikler;
- Kararlılık
- Özgüven
- Risk alma isteği
- İnisiyatifi ele geçirme becerisi
- Azim
- Rekabet
- Yeterlilik
Başarıya ulaşma olarak sıralanabilir.
Yukarıda belirttiğimiz özellikleri alın ve bunların yanına harika bir iş fikri koyun. İşte aşağıda bahsedeceğimiz tüm girişimcilerin, milyarder veya milyonerlerin sahip olduğu başarı reçetesine sahipsiniz.
1. Mark Zuckerberg (1984 doğumlu – Facebook Kurucusu)
Sektör: İnternet içeriği ve bilgi teknolojileri
Kuruluş: 2004
Tam zamanlı çalışan sayısı: >30.000
Piyasa değeri: ~ 450 milyar dolar
Facebook’un kurucu ortağı ve CEO’su Mark Zuckerberg şüphesiz ki genç girişimciler arasında en popüler olan kişi. Harvard’da öğrenci olduğu yıllarda Facebook’u geliştiren ve okuldaki ikinci yılında Facebook’u dünyaya tanıtmak için okuldan ayrılan Zuckerberg şu an şirketin %25 hissesinin sahibi. Bu hisselerle birlikte yaklaşık 80 milyar dolar varlığı olan Zuckerberg, dünyanın en zengin 10 kişisinden birisi.
Zuckerberg’in genç girişimcilere tavsiyesi ise “Hakkında gerçekten tutku duyduğunuz her neyse onu bulun.” şeklinde. Pek çok insanın da söylediği gibi hobinizi işiniz olarak seçerseniz her zaman başarılı olursunuz.
2. John Collison (1990 doğumlu – Stripe Kurucusu)
Sektör: Yazılım – Online Ödemeler
Kuruluş: 2010
Tam zamanlı çalışan sayısı: 1300
Tahmini yıllık gelir: > 500 milyon dolar
İrlanda doğumlu John Collison ve kardeşi Patrick, üniversiteden ayrıldıktan sonra dijital ödeme yöntemleri ile ilgili bir devrim yaratmak için Stripe’yi kurdu. Risk sermayesi yatırımcılarından tohum finansman desteği alan Stripe, şu an en büyük mobil ödeme şirketleri arasında yer alıyor. Lyft ve shopify gibi müşterilerinin yanı sıra Visa, Apple, Facebook ve Twitter gibi güçlü platformlarla ortaklık yapan şirketin 2018 itibariyle değerinin 19 milyar dolar üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
John Collison bu süreçte kazandıkları başarıyı çalışanlarına ithaf ediyor ve “Stripe’yi inşa eden yüzlerce çalışanın yoğun emeği olmadan burada olma şansımız yok.” diyerek takım çalışmasının önemini vurguluyor.
3. Evan Spiegel (1990 doğumu- Snapchat Kurucu Ortağı) ve Bobby Murphy (1988 doğumlu – Snapchat Kurucu Ortağı)
Sektör: İnternet içeriği ve bilgi teknolojileri
Kuruluş: 2010
Tam zamanlı çalışan sayısı: >2.800
Piyasa değeri: ~ 16,7 milyar dolar
Evan Spiegel ve Bobby Murphy, Snapchat olarak bilinen fotoğraflı ve kısa videolu mesajlaşma servisine sahip olan Snapchat Inc’in kurucu ortakları. Spiegel ve Murphy ile Stanford Üniversitesinde öğrenci oldukları dönemde tanıştılar ve Snapchat fikri ortaya çıktı. Spiegel şu an 28 yaşında ve net serveti 3 milyar dolar.
Spiegel’in genç girişimcilere verdiği iki önemli tavsiye ise gerçekten girişimci olmanın ciddi boyutlarda sebat istediğini ve her anlamda doğru yolu bulmaktan geçtiğini kanıtlar nitelikte.
“Bir uzmanlık alanı ya da çok iyi yapabileceğiniz bir şey bulun ve onun en iyisi olun.”
“En önemli şey gerçekten eğlenmek ve sürecin tadını çıkarmaktır. Çünkü aksi takdirde süreçten keyif almazsınız ve bu sizi gerçekten zor duruma düşürebilir.”
Bir alanda en iyisi olmak zordur ancak bu alan ilginizi çekiyorsa ve sizin için özelse sandığınız kadar zor olmayacaktır. Keyif vermeyen bir iş fikri ne kadar mükemmel olsa da günün sonunda sizin için yorucu bir maceradan fazlası olmaz.
4. Arash Ferdowsi (1985 doğumlu – Dropbox Kurucu Ortağı) ve Drew Houston (1983 doğumlu – Dropbox Kurucu Ortağı)
Sektör: Yazılım – Altyapı
Kuruluş: 2007
Tam zamanlı çalışan sayısı: >1.800
Piyasa değeri: ~ 16,7 milyar dolar
Houston ve Ferdowsi bulut tabanlı dosya paylaşım ve depolama hizmeti fikrini buldukları zaman Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde öğrencilerdi. Dropbox 2007 yılının başlarında ortaya çıktı ve aynı yıl içerisinde şirket San Francisco’ya taşındı. 2018 yılında yani kuruluşunun 11. yılında şirket 9 milyar dolar değere sahipti ve halka arz edildi. Şu an Dropbox kullanan 500 milyondan fazla kullanıcı hesabı var ve şirketin aylık geliri 1 milyar doların üzerinde.
Öğrencilik döneminde ortaya çıkan fikri ile şu an en başarılı genç girişimciler listesine adını yazdıran Houston’ın kendisi gibi hayalleri olan kişilere tavsiyesi de çok güzel. “Hiç kimse CEO olarak doğmaz. Bu kariyer edinilmiş bir beceri ve öğrenilen bir süreçtir. Yani herkes bir noktada ilk kez CEO olur.”
Başarılı örnekleri incelemeniz ve tanımanız doğru bir adım ancak herkesin hata yapabileceğini, çok başarılı insanların hatalarının kolayca görmezden gelindiğini de kendinize hatırlatmanızda fayda var.
5. Kylie Jenner (1997 doğumlu – Kyle Cosmetics kurucusu)
Sektör: Kozmetik
Kuruluş: 2017
Tam zamanlı çalışan sayısı: >300
Tahmini yıllık gelir: ~ 330 milyon dolar
Sosyetik ve sansasyonel kimliği ile dikkat çeken; Jenner & Kardashian ailesinin şaşaalı hayatını en iyi şekilde yaşayan aile bireylerinden birisi olan Kylie Jenner aynı zamanda oldukça başarılı bir girişimci. Kylie Cosmetics’in kurucusu olan Jenner, 2015 yılında modellik kariyerinden elde ettiği gelirler ile bu marka altında ilk ürünleri piyasa sürdü. Şirket kısa sürede büyük bir başarı yakalarken 18 aylık süreçte tam 420 milyon dolarlık bir gelir elde etti. Kylie Cosmetics ürünleri hem web sitesi hem de mobil uygulama üzerinden satılıyor. 2018 itibariyle Kylie Jenner’in net servetinin 900 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Eğer Jenner’in başarısı devam ederse o şimdiye kadarki en geç tek başına milyarder olan insan unvanını alabilir.
6. Vivek Ramaswamy (1985 doğumlu – Roivant Sciences / Axovant Sciences kurucusu)
Sektör: Biyoteknoloji
Kuruluş: 2014
Ramaswamy, son evreye gelmiş ve umut vadeden ilaçların test edildiği biyofarmasötik şirketin kurucusu ve CEO’sudur. 2014 yılında Roviant Sciences’a ek olarak Alzheimer ve defans tedavileri geliştiren Axovant’u da kuran Ramaswamy’in bu girişimi 2015 yılında halka arz edildi ve 360 milyon dolar topladı. Harvard’dan mezun olduktan sonra Yale Hukuk Fakültesinde hukuk doktorası yapan Ramaswamy’in servetinin 600 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Vivek Ramaswamy’in Amerika’daki girişimciliğe ilişkin görüşleri ise şu şekilde:
“Girişimcilik Amerika’nın ne olduğu ile ilgili bir dokudur. Bu ülkeyi yıllar önce ileri sürmekten sorumluydu ve gelecekte de ilerletecektir. Girişimcilik çağının daha genç yaştaki bir gruba kayması potansiyel bir yükselişe işaret etmektedir. Genç ve hevesli girişimciler daha fazla deneyim kazandıkça yükseliş devam edecektir. “
Kaynak Link: https://www.thebalancesmb.com/top-young-entrepreneur-businesses-4176881