Teknolojinin ve internetin etkisinin artması ile hayatlarımıza giren kavramlar arasında e-ticaret de bulunuyor. En yalın şekli ile internet ortamında gerçek ya da sanal ürünlerin para ile satılması e-ticaret olarak adlandırılıyor. Gerek zaman tasarrufu gerek ürünlerin karşılaştırılmasına olanak tanıması gibi farklı nedenlerden dolayı pek çok kişi alışverişlerini internet üzerinden yapmayı tercih ediyor. Buna bağlı olarak da her gün biraz daha fazla sayıda girişimci kendi e-ticaret sitesini maliyeti konusunu kabullenip kurmayı ve internette giderek büyüyen bu pazardan pay almayı istiyor. Yaşanan teknolojik gelişmelerin de etkisi ile bir e-ticaret sitesi kurmak ve online mağaza sahibi olmak giderek daha kolaylaşıyor. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki; internet üzerinden satış yapmak fiziki mağazalara ve geleneksel satış kanallarına göre çok daha farklı dinamikler barındırıyor.
E Ticaret Sitesi Maliyeti Konusundaki Dedikodular Sizi Korkutmasın
E-ticaret sitesi kurulum maliyetinin, reel lokasyonda açılacak işletmelerin maliyetleri ile kıyaslandığında çok düşük olduğu açıkça görülebiliyor. Ancak e-ticaret sitesi kurulum masraflarını hesaplarken pek çok farklı kalemin dikkate alınması gerekiyor. Başlangıç düzeyinde çok da komplike olmayan bir e-ticaret sitesi kurulum maliyeti ortalama 3.000 – 5.000 TL aralığında seyrediyor. Bununla birlikte e-ticaret sitesi maliyeti 3.000 TL’den 500.000 TL’ye kadar uzanan çok geniş bir aralıkta gerçekleşebiliyor. Tabii ki aralığın bu kadar geniş olmasında satış ve trafik hedeflerinin, ihtiyaç duyulan özelliklerin ve seçilen e-ticaret web sitesinin etkisi oluyor. Ayrıca SSL güvenlik sertifikası, sunucu, yedekleme ve bakım gibi aylık giderlerin de dikkate alınması ile maliyetin biraz daha yükseldiği görülebiliyor.
E-ticaret sitesinde özel bir tasarım kullanılıyor olması hazır bir e-ticaret şablonu kullanımına kıyasla maliyeti artıran etkenler arasında yer alıyor. Kurulacak olan e-ticaret sitesinde özel işlevsellik ihtiyaçlarının ve benzersiz programlanmış özelliklerin olması da fiyatların artmasında etkili oluyor. Eğer e-ticaret sitesinden alınan ürün ve/veya geçmiş sipariş ve müşteri verilerine ihtiyaç duyuluyorsa web sitesi geliştirme maliyetlerinde artış yaşanıyor. E-ticaret sitelerine trafik çekilmesi ve sadık bir müşteri kitlesi oluşturulabilmesi için entegre pazarlama planları son derece faydalı oluyor ancak, bu da maliyeti artıran etkenler arasında yer alıyor. Bir e-ticaret sitesinin bir ERP ya da diğer üçüncü pari sistemler ile çalışmasının gerektirdiği durumlar çok fazla işgücü gerektirip buna bağlı olarak maliyetlerde ciddi bir yükselmeye yol açabiliyor.
Pazarlama İçin Bir Bütçe Ayırın
E-ticaret siteleri kurulduğu zaman hemen yüksek bir ziyaretçi ve müşteri trafiği ile karşı karşıya kalmıyorlar. Sitenin trafiğinin artırılması ve müşterilerin siteyi ziyaret etmesinin sağlanabilmesi için bir dijital pazarlama planına ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar arasında sosyal medya çalışmalarının yapılması ile arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için reklam verilmesi de yer alıyor. E-ticaret sitelerinde satış yapabilmek için yapılan reklam harcamaları karlılığı etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu noktada reklam yönetimi için profesyonel yardım alınması daha efektif sonuçlar alınmasında etkili olabiliyor.
E-ticaret sitesine yönelik ayrılacak reklam bütçeleri ulaşılmak istenilen ciroya göre değişiklik gösterebiliyor. SEO çalışmaları ile siteye organik trafik sağlanması ve seçilecek anahtar kelimelere yönelik alınacak SEO hizmeti de belirli bir maliyet yaratıyor. Bahsettiğimiz gibi tamamen ihtiyaçlara ve beklentilere göre rakamlarda değişiklikler söz konusu olmakla birlikte; teknik altyapı ve yazılım için 3.000 – 5.000 TL, pazarlama çalışmaları için aylık 2.000 -5.000 TL civarı bütçeler ayrılması yeterli olabiliyor.
E-Ticaret Sitesi Ücretsiz Kurulur Mu?
Evet, e-ticaret siteleri ücretsiz olarak kurulabiliyor. E-ticaret sitesi sahibi olmak isteyen kişiler; WordPress, Woocommerce ya da Magento gibi açık kaynaklı yazılımlar kullanılarak ekstra bir ücret ödemeden kendi e-ticaret sitelerini kurabiliyorlar. Ancak bu noktada da alan adı, hosting ve SSL sertifika ücretlerinin ödenmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz. Açık kaynaklı yazılımlar ücretsiz olmakla birlikte e-ticaret sitesinin kurulması esnasında farklı özellikler ya da yapılacak işe özel bazı ekstra yazılımlar satın alınması gerektiği takdirde ekstra maliyetler çıkabiliyor.
Tabii ki bu açık kaynaklı yazılımları kullanarak e-ticaret
sitesi kurmayı planlayan kişinin bu konuda deneyim sahibi olması gerekiyor. Bu
tür açık kaynaklı yazılımlarda iletişim kurup destek alınabilecek bir departman
ya da temsilci bulunmuyor. Bu nedenle açık kaynaklı yazılımları kullanarak
e-ticaret sitesi kurulumu yapacak kişinin sitenin tasarımı, güvenlik yöntemleri
ve online ödeme metodları hakkında bilgi sahibi olması önem taşıyor.
Yeterli donanıma sahip olmayan kişiler maliyeti düşürmek
adına kendi e-ticaret sitelerini kurmak isteyebiliyorlar. Ancak bu durumda
altyapı ve teknik problemlerle ilgilenilmesi, SSL sertifikalarının kurulumu /
ücretleri, kargo anlaşmalarının ve sanal POS gibi banka anlaşmalarının
yapılması gibi tüm arka plan işleri ile kendisinin ilgilenmesi gerekiyor. Bu da
söz konusu konularda deneyimi olmayan kişiler tarafından kolaylıkla
tamamlanacak bir süreç olmayabiliyor.