Eczane nasıl açılır, bu soru birçok eczacılık fakültesi mezunu ve eczacılık sektörüne giriş yapmayı planlayan kişinin aklını kurcalıyor. Eczane nasıl açılır, ne gibi belgeler gereklidir, hangi yasal prosedürler izlenmelidir? İşte bu ve benzeri soruların yanıtlarını arayanlar için bu yazı, “eczane nasıl açılır” konusunda adım adım bir rehber niteliğindedir. Eczane nasıl açılır sorusunun yanı sıra, eczane açmak için gereken sermaye, yer seçimi ve yasal yükümlülükler gibi konulara da değinilmektedir. Eczane nasıl açılır, bu yazıda detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
Eczane Nasıl Açılır?
Eczaneler ne iş yapar diye gereksiz bilgilere giriş yaparak sizleri sıkmak istemiyoruz. Yazımızda sizlere direk olarak eczane açılması için neler gerekli, neler yapılması lazım bunlardan bahsedeceğiz.
Eczane açmak İlk olarak eczane açabilmek için malumunuz üzere Eczacılık Fakültelerinden birinden mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca stajınızı da bitirmiş olmanız lazım. Eczacılık mesleği sadece ilaç satımıyla alakalı değildir. Genel olarak ağırlıklı olarak ilaç satımı işi olsa da, aslında özünde daha da karışık bir meslektir.
Eczacıların ilaç satmak dışında hastalığın teşhisini koyabilme ve tanı koyabilme görevleri de vardır. Bu izin eczacılara Eczacılar ve Eczaneler Yönetmeliği 12.04.2014 tarihli yürürlülüğe girmiş karardır ve 28970 nolu Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Tabiki bu tanı ve teşhisi yapabilmek için eczacılık fakültesinde kaliteli bir eğitim de almak gerekir. Ancak unutmayın ki, tam teşhis için doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Doktor karar ve reçetelerini kullanmanız gerekmektedir. Eczacılık Fakültesi, üniversite sınavında başarılı olmayı ve yüksek puan almayı gerektiren bir fakültedir. İyi bir çalışma dönemi sonrasında yüksek puanla eczacılık bölümüne girebilirsiniz. Tıptan sonra belki de en yüksek sağlık üzerine bölümdür.
Eczacı olabilmeniz için iyi bir hazırlık dönemi geçirmeniz gerekmektedir. Ayrıca sade kazanmak yetmez, kendinizi de iyi geliştirerek sektöre atılabilirsiniz. Stajlarınızı da tam yapmanız lazımdır.
Diplomanızı aldıktan sonra eczane açmaya yetkiniz olmaktadır. Ancak bunun da belli kurallar dahilinde yapılması gerekmektedir. Öncelikli olarak bazı belgeler lazımdır. En başında bahsettiğimiz gibi Eczacılık fakültesinden alacağınız diploma en başlıca gerekli belgedir. Sonrasında ise hangi belgeler gerekli sizlere onları sayalım:
1) Eczane açabilmek için gereken ilk başvuru belgeleri
Eczane açabilmeniz için ilk olarak aşağıda maddeler halinde vermiş olduğumuz belgeleri hazır etmeniz gerekmektedir. Sonraki aşamalar yazımızın devamında belirtilecektir.
- TC kimlik numaranızın olması gerekmektedir.
- İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış eczacılık diploması sureti
- Sabıka kaydınız
- Yardımcı eczacılık yapmak isteyen ve zorunlu olan kişiler için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan almaları gereken “en az 1 yıl yardımcı eczacılık yapmıştır” bunu kanıtlayan belge.
- Hizmet Puanlarının olduğu SGK ve Türk Eczacıları Birliğinden alınacak belge
- Eczacılık mesleğini yapmanız herhangi bir engel olmadığını gösteren sağlık raporu
2) Eczane Açmak İçin Gerekli Belgeler
Eğer ilk aşama belgelerini tamamladıysanız sonraki aşamada aşağıda belirteceğimiz belgeleri de bu aşamada hazır ederek dükkanı kurma aşamasına geçebilirsiniz. Eczane açmak için yeterli yerleştirme puanına sahipseniz ilgili kurumdan alacağınız “Eczane açabilmek için hak kazanmıştır” yazısını almalısınız.
Artık internet üzerinden açıklanabilmektedir. Bu belgeden sonra eczane açmak için büyük bir aşama kaydetmişsiniz demektir. Aşağıdaki belgeleri de tam ederek eczane dükkanınızı açabilirsiniz.
- Eczacılar odasına kayıt yaptırdığınıza dair belge
- Eczane açmak istediğiniz dükkanın (Binanın) mimar ve mühendislerce hazırlanmış krokisini Bölge Eczacı Odası ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu belge muhakkak almanız gereken bir belgedir. Yapılacak işler sırasında bu belgeyi ön sıralara taşıyınız. Sonradan unuttuğunuz takdirde size çok büyük uğraşlar çıkartacaktır.
- Eczaneyi açmak istediğiniz binanın ruhsat ve kullanım izninin onaylı suretleri
- Başvurunuzu takiben muvazza değerlendirmeleri yapılmaktadır ancak bu prosedürler eczacıyla alakalı değildir.
3) Eczane Açmak İstediğiniz Yer Seçimi
Tabiki eczane açmak istediğiniz yer hakkında kafanızda birtakım düşünceler vardır. Eczacılık fakültesini bitiren birine de eczanenin nereye kurulacağı konusunda fikir vermek açıkçası laf kalabalığından öteye gitmez. Ancak şunu bilmenizde fayda vardır. Eczaneyi kurmak istediğiniz bölgenin sosyoekonomik durumuna göre katsayısı belirlenmiştir. Bu katsayı çalıştığınız yıl ile çağrılarak hizmet puanınız hesaplanmaktadır.
Yani bu hizmet puanınız ne kadar yükselirse kaliteli diye tabir edilen semtlere eczane açabilirsiniz. Eczane açmak için en uygun semtler kalabalık semtlerden ziyade eğitimli ve bilinçli semtlerdir. Eczacılıkta sadece ilaç satmak olarak olaya bakmamak gerekmektedir. Eğitimli ve bilinçli semtlerde sağlık ürünleri için daha çok harcamalar yapılmaktadır ve daha iyi para kazanma olasılığınız vardır.
4) Tabiki Sermaye
Her iş kurulumunda olduğu gibi eczane açılışında da bir miktar sermaye gereklidir. Bu sermaye ortalama olarak 2015 yılı baz alındığında 50.000 TL ve üstü tutarlardadır. Bu tutarın içerisinde vergiler, mobilyalar, dükkan kirası, alınacak ilaçlar mevcuttur ancak bu sayı yukarı doğru istediğiniz kadar büyütülebilir. Bu rakam alt limit olarak tanımlanabilir.
5) Eczane Devir Teslim Hakkında
Konumuz eczane açmak olsa da, yinede devir teslim işlerinden bahsetmek istedik. Çünkü dükkanınızı başkasından devralmak isteyebilirsiniz veya devretmek isteyebilirsiniz. Eczanenizi devredeceğiniz kişinin de aynen açacak olan eczacı gibi eğitimli olması gerekmektedir. Eğer böyle bir kişi yoksa kanunlara göre siz bu eczanede kayıtlı bulunuyorsanız o eczanede nöbetçi günlerinde muhakkak bulunmanız gerekmektedir. Eczacılığın belirli kuralları, yükümlülükleri vardır. Bu sorumlulukları gereği sıradan esnaflar gibi kapatıp gidemez. O nedenle her türlü sorumluluğunun bilincinde çalışması gerekmektedir.
6) Eczacıların Dikkat Etmesi Gerekenler
Eczacılar öncelikle satmakla yükümlü oldukları ilaçları iyi muhafaza etmeleri gerekmektedir. İlaçların son kullanma tarihlerine dikkat etmeli ve bu konuda titiz davranmalılar. Hastalara doğru miktarlarda ilaç satması ve hatta eğer yasaksa reçetesiz ilaç vermemesi gereklidir.
7) Eczanede İlaç Dışında Satılabilecekler
Eczane deyince tabiki akıllara ilk olarak ilaç gelmekte ancak eczanelerde ilaç dışında da ürünler satılabilmektedir. Bu ürünler arasında bitkisel besin takviyeleri ve gıdalar da olabilmektedir. Bunların sağlık bakanlığınca onaylı olması ve sağlıklı ürünler olmasına da özen göstermelisiniz. Bu durumda hem para kazanabilirsiniz, hem de müşterilerinize çeşitli sağlık ürünleri sunabilirsiniz.