Dünyanın en başarılı genç girişimcilerinin ortak özelliklerinin başarılarının anahtarı olduğu biliniyor. Farklı alanlarda getirdikleri yeniliklerin karşılığını bolca şöhret ve dudak uçuklatan gelirlerle alan bu isimlerin başarı öyküleri irdelendiğinde girişimci ruhun sentezleri ortaya çıkarılıyor. Az sonra sizlerle dünyanın en başarılı genç girişimcileri hakkında bilgi paylaşacağız, ancak öncesinde bu girişimcilerin ortak özelliklerine değinmek istiyoruz.
Genç Girişimcilerin Ortak Özellikleri
İşte geldik en can alıcı başarı sırlarından birine, dünyanın en başarılı genç girişimcilerinin ortak özelliklerine…
Özgüven, başarmak için büyük bir istek, rekabetçilik, risk almak, kararlılık, girişimi sahiplenme, azim ve çalışkanlık… Uzmanlara göre bu temel vasıflara sahip olan girişimcilerin fikirlerinin başarılı olma şansı çok yüksek! Sadece fikrin içeriğinin özgünlüğünden değil; bir fikir bulunduktan sonra girişimcilerin sergilediği duruşun da girişimlerin kaderini değiştirdiği düşünülüyor. “Acaba?” sorusu belirdiyse zihninizde 6 büyük girişim ve sahipleri hakkında kısa bir açıklama yapacağız.
Mark Zuckerberg – Facebook
Justin Sullivan/Getty Images
Facebook’un kurucu ortağı ve CEO’su olarak genç girişimciler arasında kral olarak tanımlanan 1984 doğumlu Mark Zuckerberg, fikri için dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Harvard University’den ayrıldı. Facebook’un devrim niteliğinde bir fikir olduğuna inandı, tutkularının peşinden koştu ve nihayet amaçlarına ulaştı. Fikri onu dünyanın en zengin 10 insanı arasına sokmakla kalmadı, en büyük işverenlerinden de biri haline getirdi. 2004 yılında kurulan Facebook için bugün 30 binden fazla kişi tam zamanlı olarak çalışıyor. Şirketin piyasa değeri ise 450 milyar dolar olarak kabul ediliyor. Mark Zuckerberg tüm genç girişimcilere peşinden koşacakları ve tutku duyacakları bir fikir bulmalarını öneriyor.
John Collison – Stripe
David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Online ödeme sistemleri yazılımları yapan Stripe firmasının fikir sahibi 1990 doğumlu John Collison’dur. Kardeşi ile birlikte 2010 yılında Stripe’ı kuran Collison, Elon Musk gibi girişimcilerden yatırım aldı ve sonrasında işler onun için bir hayli açıldı. 2016 yılında milyarder olan Collison kardeşler için bugün 1300’den fazla tam zamanlı personel çalışıyor. Başarılarının sırrını çalışanlarının azmine bağlayan girişimciler fikirlerinin karşılığını yıllık 500 milyon dolarla alıyor.
Evan Spiegel / Bobby Murphy – Snapchat
Chesnot / Getty Images
1990 doğumlu Spiegel ve 1988 doğumlu Murphy tarafından kurulan Snap Inc, 2010 yılından bu yana özellikle gençlerin en çok tercih ettiği sosyal medya platformlarından biri olmayı başarmıştır. Stanford University’de okuyan iki gencin hayata geçirdiği bu fikir sayesinde bugün yaklaşık 3000 tam zamanlı personel Snapchat’de görev yapıyor. Piyasa değeri 16,7 milyar dolar olan Snapchat kurucuları genç girişimcilere iyi oldukları alanda sonuna dek mücadele etmeyi tavsiye ediyor.
Arash Ferdowsi / Drew Houston – Dropbox
Omar Marques/SOPA Images/LightRocket / Getty Images
MIT’de okuyan iki gencin bulut tabanlı dosya paylaşım ve depolama fikrinin peşinden koşmaları sonucu 2007 yılında Dropbox kuruldu. Bugün 16,7 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan şirket yıllık 1 milyar dolar gelir sağlıyor. 1985 doğumlu Ferdowsi ve 1983 doğumlu Houston gençlere CEO olmanın zaman içerisinde kazanılabilen bir yetenek olduğunu hatırlatıyor.
Kylie Jenner – Kylie Cosmetics
Karwai Tang/Getty Images
1997 doğumlu Kylie Jenner, Kylie Cosmetics firması sayesinde dünyanın en genç ve en zengin isimleri arasında yer alıyor. Yıllık 330 milyon dolarlık bir gelire sahip olan Jenner şirketini 2015 yılında kurmasına rağmen hızla yükselmeye devam ediyor. Başlangıçta magazinsel kimliği ile tanınan ve bu tanınmışlığı ticari başarıya döndüren Kylie Jenner ürünlerini uygulama ve web sitesi üzerinden satışa sunuyor.
Vivek Ramaswamy – Roivant Sciences / Axovant Sciences
Photo by Lisa Lake/Getty Images
1985 doğumlu Vivek Ramaswamy, Roivant Sciences firmasının kurucusu ve CEO’sudur. Alzheimer ve Demans hastaları için tedaviler geliştiren bu firma 2014 yılında kurulmuş ve bundan bir sene sonra halka arz edilerek Ramaswamy’ye 360 milyon dolar kazandırmıştır. Eğitimine devam eden Ramaswamy giderek artan değeri ile dikkat çeken firmanın başarılarını arttırmayı sürdürmektedir.