Bazı insan kaynakları departmanları ve işe alım uzmanları mülakatlar sırasında şaşırtıcı sorular sorsa da iş görüşmelerinin büyük bölümü aynı soruların değişik sıra ile sorulmasından oluşur. Bu sorular bazı karakter analiz sorularını da kapsa. İşte en çok sorulan 27 mülakat sorusu ve bu sorulara verilebilecek en iyi cevaplar.
1. “Bana Biraz Kendinden Bahset.”
Mülakat Yapan İçin: Bu soru size adayın özgeçmişinden daha fazlasını getirmeli. Aday hakkında bir ön yazı ya da cv okumuş olabilirsiniz, adayın sosyal medya hesaplarını incelemiş ve Google’da hakkında aramalar yapmış olabilirsiniz ama bu soru ile onu kendi sesinden dinleme fırsatı bulacaksınız.
Bir iş mülakatının amacı bir personel adayının o iş için ne kadar uygun olup olmadığını anlamaktır. İş ortamı, kurum kültürü ve adayı düşündüğünüz pozisyon için uygun kişi olup olmadığını değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Personel Adayı İçin: Bu soruya cevap verirken CV’nizde verdiğiniz kopuk bilgilerin aralarını doldurmaya özen gösterin. CV’niz ve ön yazınız daha neler yaptığınızı anlatır. Siz bu soruya neden yaptığınızı anlatarak cevap verin. O üniversiteye neden gittiniz, neden o bölümü tercih ettiniz, daha önceki iş tecrübeleriniz hakkında neler düşünüyorsunuz, bu işlerde neden çalıştınız…
2. “En Büyük Zaafınız Nedir?”
Her aday bu soruya nasıl cevap vermesi gerektiğini mutlaka bilir. İş veren açısından avantaj olacak bir zaaf seç ve bunu süsle.
Örneğin;
“Benim en büyük zaafım zamana dikkat etmemem. Akşamları bir bakıyorum ki herkes ofisten çıkmış ben kalmışım”
Bunu sakın yapmayın! Dürüst olun ve gerçek bir zaafınızı söyleyin ve hemen peşine bunu tedavi etmek için uyguladığınız yöntemlerden bahsedin. Zaafın size nasıl zararlar verdiğini ve daha iyi olmak için nelere dikkat ettiğinizi anlatın.
3. “En Güçlü Yönleriniz Neler?”
Görüşmecilerin neden bu soruyu sorduğundan emin değilim; özgeçmişiniz ve deneyiminiz güçlü yönlerinizi kolayca ortaya koymalıdır.
Buna rağmen, sorulursa, keskin ve yerinde bir cevap verin. Açık ve kesin olun. Büyük bir problem çözücü iseniz, sadece bunu söylemeyin: Çözdüğünüz problemler ile ilgili birkaç örnek verin, bu sizin büyük bir problem çözücü olduğunuzu kanıtlar. Duygusal olarak zeki bir liderseniz, sadece bunu söylemeyin: Sorulmamış soruyu nasıl yanıtlayacağınızı bildiğinizi kanıtlayan birkaç örnek verin.
Kısacası, sadece belirli özelliklere sahip olduğunuzu iddia etmeyin; bu özelliklere sahip olduğunuzu kanıtlayın.
4. “Beş Yıl Sonra Kendini Nerede Görüyorsun?”
Bu sorunun yanıtları iki temel yoldan birine gider. Adaylar son derece iyimser bir cevap vererek inanılmaz tutkularını göstermeye çalışırlar (çünkü istediğini düşünürler): “İşini istiyorum!” Ya da alçak gönüllü, kendini beğenmeyen bir cevap sağlayarak alçakgönüllülüklerini göstermeye çalışırlar (çünkü istediğini düşünürler): “Burada çok fazla yetenekli insan var. Sadece harika bir iş yapmak ve yeteneklerimin beni nereye götürdüğünü görmek istiyorum .”
Her iki durumda da, adayların kendilerini ne kadar iyi satabilecekleri dışında hiçbir şey öğrenemezsiniz.
Görüşmeciler için daha iyi bir soru var: “Nasıl bir iş kurmak isterdin?”
Bu soru her kuruluş için geçerlidir, çünkü her şirketteki her çalışanın girişimci bir zihniyeti olmalıdır.
Bir adayın kurmak istediği iş size umutlarını ve hayallerini, ilgi alanlarını ve tutkularını, yapmayı sevdiği işi, birlikte çalışmayı sevdiği insanları anlatır… bu yüzden arkanıza yaslanın ve dinleyin.
5. “Diğer Tüm Adaylar Arasından Neden Seni İşe Almalıyız?”
Bir aday kendisini tanımadığı insanlarla kıyaslayamadığından, tek yapabileceği inanılmaz tutkusunu, arzusunu ve bağlılığını tanımlamak ve temelde iş için yalvarmak. (Çok fazla görüşmeci soruyu soruyor ve sonra arkasına yaslanıp, sanki “Devam et. Dinliyorum. Beni ikna etmeye çalış.” diyor) ve hiçbir şey öğrenmiyor.
İşte daha iyi bir soru: “Bilmem gereken ve henüz konuşmadığımız bir şey var mı?” Ya da “Sorularımdan birini değiştirebilseydin, ne sorar ve nasıl cevaplardın”
Adaylar nadiren ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını hissettikleri bir röportajın sonuna gelirler. Belki konuşma beklenmedik bir yöne gitti. Belki görüşmeci yeteneklerinin bir yönüne odaklanmış ve diğer önemli özellikleri tamamen görmezden gelmiştir. Ya da belki adaylar röportajı gergin ve tereddütle başlattılar ve şimdi geri dönüp niteliklerini ve deneyimlerini daha iyi tanımlayabilmelerini dilerler.
Bunu şu şekilde düşünün: Bir görüşmeci olarak amacınız her aday hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmek, bu yüzden onlara bunu yapma şansı vermek istemiyor musunuz?
Sadece mülakatın bu bölümünü bir yalvarma törenine değil bir sohbete dönüştürdüğünüzden emin olun. Sadece pasif olarak dinlemeyin ve sonra “Teşekkürler. Biz iletişime geçeceğiz” demeyin. Takip soruları sorun. Örnek isteyin.
Ve elbette bu soru sorulursa henüz bahsetmediğiniz şeyleri vurgulamak için bir şans olarak kullanın.
6. “Açık Pozisyon Hakkındaki İlanımızdan Nasıl Haberdar Oldun”
Bir çok kişi ilk işini online ilan sitelerinden, tanıdık tavsiyelerinden bulur. Sıradan ilanlara başvuran bir aday iş yerlerinin pek de ilgisini çekmez. Çünkü böyle bir aday ne iş yapacağı konusunda kararsız bir adaydır. Sadece iş arayan bir aday, spesifik hiçbir tutkusu ve tercihi olmayan sıradan bir aday.
Açık pozisyon hakkında ilandan nasıl haberdar olduğunuzu detaylı bir şekilde anlatın. Şirkete özellikle onların ilanlarını takip ettiğinizi, bu pozisyon için bir ilan beklediğinizi söyleyin. Şirketler iş arayan insanlarla çalışmak istemiyor, kendileri ile birlikte iş yapmak isteyen insanlar ile birlikte çalışmak istiyorlar.
7. “Bu İşi Neden İstiyorsun?”
Şimdi daha derine inin. Sadece şirketin neden burada çalışmak için harika olacağını söylemeyin; pozisyonun, hem kısa hem de uzun vadede başarmayı umduğunuz şey için mükemmel bir uyum olduğu hakkında konuşun.
Eğer bu konuda konuşacak kadar kendinizi hazır ve dolu hissetmiyorsanız belki de başka bir işe bakmalısınız.
8. “Bu İşe Katacağını En Büyük Profesyonel Kazanımız Nedir?”
İşle ilgili bilgi gerektiren bir soru. burada mülakat yapana geçmiş iş hayatınızdaki başarılarınızdan söz edin. İşi matematik hesaplarına getirip rakamlara dökmenin verim artışı hesapları yapmanın anlamı yok. Geçmişte neleri başardığınızdan, bu başarımların sizin aday olduğunuz pozisyonda nasıl işe yaracağından bahsedin. Unutmayın ki mülakatı yapan sizi o pozisyonda hayal ediyor. Ona kendinizi mümkün olduğunca avantajlı gösterin.
9. “Bana Bir İş Arkadaşının Veya Müşterinin Sana En Son Ne Zaman Sinirlendiğini Anlat. Ne Oldu?”
Bir şirket işleri halletmek için çok çalıştığında çatışma kaçınılmazdır. Hatalar olur. Elbette, güçlü yönler ön plana çıkıyor, ancak zayıflıklar da ilerlemeyi durdurmaya çalışıyor. Kimse mükemmel değildir.
Ancak suçu – ve durumu düzeltmek sorumluluğunu – başkasına atma eğiliminde olan bir kişi kaçınılacak bir adaydır. İşe alım yöneticileri, suçlamaya değil, sorunun ele alınmasına ve düzeltilmesine odaklanan adayları tercih eder.
Her işletmenin, hata yaptıklarında isteyerek itiraf eden, sorunu çözmek için sahiplenmeye adım atan ve en önemlisi deneyimden öğrenen çalışanlara ihtiyacı vardır.
10. “Hayalinizdeki İşi Tarif Edin.”
Bu soruya nasıl cevap vermeniz gerektiğini üç kelime açıklamaktadır: alaka düzeyi, alaka düzeyi, alaka düzeyi.
Ancak bu, bir cevap vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Her işten bir şeyler öğrenebilirsiniz. Her işte beceri geliştirebilirsiniz. Mülakat yaptığınız iş hakkında, bir gün rüya işinizi yaparsanız size yardımcı olacak şeyleri belirleyin. Sonra bu şeylerin bir gün yapmayı umduğunuz şeylere nasıl uygulanacağını açıklayın.
Ve bir gün buradan çıkıp başka bir şirkete katılıp katılmayacağınızı ya da – daha iyisi – kendi işinizi kurmaya başlayabileceğinizi itiraf etmekten korkmayın. İşverenler artık “sonsuza dek” çalışan beklemiyor.
11. “Neden Mevcut İşinizden Ayrılmak İstiyorsunuz?”
Önce söylememeniz gerekenler ile başlayalım;
- Patronunuzun nasıl zor olduğu hakkında konuşmayın.
- Diğer çalışanlarla nasıl geçinemediğiniz hakkında konuşmayın.
- Şirketiniz hakkında kötü konuşmayın
Bunun yerine, bir hareketin getireceği pozitifliğe odaklanın. Neyi başarmak istediğiniz hakkında konuşun. Ne öğrenmek istediğiniz hakkında konuşun. Yürümek istediğiniz yollar, başarmak istediğiniz şeyler hakkında konuşun; Bir hareketin sizin ve yeni şirketiniz için ne kadar harika olacağını açıklayın.
Mevcut işvereninizden şikayet etmek biraz dedikodu yapmak olur: Başka biriyle kötü konuşmaya istekli iseniz, muhtemelen bana da aynısını yapacaksınız.
12. “Nasıl Bir Çalışma Ortamı Hayal Ediyorsunuz”
Belki yalnız çalışmayı seviyorsunuz ama görüştüğünüz iş bir çağrı merkezinde ise, bu cevap size iyi gelmeyecektir.
Geri adım atın ve başvurduğunuz işi ve şirketin kültürünü düşünün (çünkü her şirketin kasıtlı veya kasıtsız olan bir kültürü vardır). Esnek bir program sizin için önemliyse, ancak şirket bir program sunmuyorsa, başka bir şeye odaklanın. Sürekli yön ve destek istiyorsanız ve şirket çalışanların kendi kendilerini yönetmelerini beklerse, başka bir şeye odaklanın.
Şirket ortamının sizin için nasıl iyi çalışacağını vurgulamanın yollarını bulun – ve yol bulamazsanız, işi kabul etmeyin, çünkü sefil olacaksınız.
13. “Bana Son Altı Ay İçinde Vermeniz Gereken En Zor Kararı Söyle.”
Bu sorunun amacı, adayın akıl yürütme yeteneğini, problem çözme becerilerini, yargılamayı ve hatta risk alma istekliliğini değerlendirmektir.
Cevap vermemek kesin bir uyarı işaretidir. Konumlarından bağımsız olarak herkes zor kararlar alır.
İyi bir yanıt, zor bir analitik veya muhakeme temelli karar verebileceğinizi kanıtlamaktadır – örneğin, bir soruna en iyi çözümü belirlemek için veri yığınları arasında dolaşmak.
Harika bir yanıt, kişilerarası zor bir karar verebildiğinizi ya da kişiler arası düşünceleri ve sonuçları içeren daha iyi ancak veriye dayalı zor bir karar verebileceğinizi kanıtlamaktadır.
Verilere dayanarak karar vermek önemlidir, ancak hemen hemen her kararın insanlar üzerinde de etkisi vardır. En iyi adaylar, yalnızca iş veya insan tarafını değil, doğal olarak bir konunun tüm taraflarını tartarlar.
14. “Liderlik Tarzınız Nedir?”
Bu, derinlere dalmadan cevaplanması zor bir sorudur. Bunun yerine liderlik örneklerini paylaşmayı deneyin. “Bunu yanıtlamamın en iyi yolu, size karşılaştığım liderlik sorunlarına birkaç örnek vermektir” deyin ve sonra bir sorunla uğraştığınız, bir ekibi motive ettiğiniz, bir krizle çalıştığınız durumları paylaşın. Ne yaptığınızı açıklayın ve bu, mülakat yapana nasıl liderlik yaptığınız konusunda büyük bir fikir verecektir. Ve elbette, birkaç başarınızı vurgulamanıza izin verir.
15. “Bana Bir Karara Katılmadığınız Bir Zamanı Anlatın. Ne Yaptınız?”
Kimse her karara katılmıyor. Anlaşmazlıklar gayet iyi; önemli olan hemfikir olmadığınızda yaptığınız şeydir. Hepimiz toplantı sırasında çoğunluğun kararını destekleyen ama toplantıdan sonra bu kararın altını kazan insanlar tanıyoruz.
Profesyonel olduğunu göster. Endişelerinizi verimli bir şekilde dile getirdiğinizi gösterin. Değişimi etkileyebileceğinizi kanıtlayan bir örneğiniz varsa, harika – ve eğer yapmazsanız, yanlış olduğunu düşünmenize rağmen (etik dışı, ahlaksız vb. Olmadığı sürece) bir kararı destekleyebileceğinizi gösterin.
Her şirket dürüst olmayı, endişeleri ve sorunları paylaşmayı isteyen çalışanların olmasını ister. Ama aynı zamanda bir kararın gerisinde kalmasını ve kabul etmeseler bile kabul etmiş gibi desteklemesini ister.
16. “Başkaları Sizi Nasıl Tanımlar”
Bu sorudan nefret ediyorum. Bu tam bir ıskarta. Ama bir kez sordum ve gerçekten sevdiğim bir cevap aldım.
“Bence insanlar gördüklerinizin aldıklarınız olduğunu söylerler,” dedi aday. “Eğer bir şey yapacağımı söylersem, yaparım. Yardım edeceğimi söylersem, yardım ederim. Herkesin beni sevdiğinden emin değilim, ama hepsi söylediklerime ve ne kadar çok çalıştığım konusunda güvenebileceklerini biliyorlar. “
17. “İlk Üç Ayda Sizden Ne Bekleyebiliriz?”
İdeal olarak bunun cevabı işverenden gelmelidir: Sizin için planları ve beklentileri olmalıdır.
Ancak sizden istenirse bu genel çerçeveyi kullanın:
- İşinizin nasıl değer yarattığını göstermek için çok çalışacaksınız. Sadece meşgul kalmayacak, doğru şeyleri yapmakla meşgul olacaksınız.
- Tüm ekibe nasıl hizmet edeceğinizi öğreneceksiniz. Patronunuz, çalışanlarınız, akranlarınız, müşterileriniz ve tedarikçileriniz ve satıcılarınız…
- En iyi yaptığınız şeyi yapmaya odaklanacaksınız – işe alınacaksınız çünkü belirli beceriler getiriyorsunuz ve bu becerileri bir şeyler yapmak için uygulayacaksınız.
- Müşterilerle, diğer çalışanlarla, coşku ve odaklanma, bağlılık ve ekip çalışması duygusu getirmek için bir fark yaratacaksınız.
18. “İş Dışında Ne Yapmaktan Hoşlanırsınız?”
Birçok şirket kültürel uyumun son derece önemli olduğunu düşünüyor ve bir ekibe nasıl uyacağınızı belirlemek için hobileriniz üzerinden tahmin yürütme yöntemini kullanıyorlar.
Gerçekten boş zamanlarınızı nasıl değerlendirdiğinizden bahsedin. Öğrenmek isteyip henüz vakit ayıramadığınız hobileri anlatın. “Çocuklarım var ve zamanımın büyük bölümünü onlara harcamaktan keyif alıyorum” demekten çekinmeyin.
19. “Son İşinizdeki Maaşınız Neydi?”
Bu zor bir soru. Açık ve dürüst olmak istiyorsunuz, ancak açıkçası, bazı şirketler soruyu maaş müzakerelerinde açılış hamlesi olarak soruyor.
Liz Ryan tarafından önerilen bir yaklaşımı deneyin. Sorulduğunda, “50 bin dolarlık aralıktaki işlere odaklanıyorum. Bu konum bu aralıkta mı?”
Belki görüşmeci cevap verecektir; belki de istemez. Sizi bir cevap için sıkıştırırsa, paylaşmak veya rahatsız etmek isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekir. Sonuçta cevabınız çok fazla önemli olmayacak, çünkü sunulan maaşı kabul edeceksiniz ya da adil olduğunu düşündüğünüz şeye bağlı olarak kabul etmeyeceksiniz.
20. “Bir Salyangoz 30 Metrelik Bir Kuyunun Dibindedir. Her Gün Üç Metreye Tırmanıyor, Ancak Geceleri İki Metreyi Geri Kayıyor. Kaç Gün Kuyuda Tırmanması Gerekir?”
Bu gibi sorular son yıllarda çok daha popüler hale geldi (teşekkürler, Google). Görüşmeci mutlaka doğru cevabı aramaz, bunun yerine akıl yürütme yetenekleriniz hakkında biraz bilgi toplar.
Yapabileceğiniz tek şey sorunu çözmeye çalışırken mantığınızdan konuşmaktır. Yanlış yaparsanız kendinize gülmekten korkmayın – bazen görüşmeci sadece başarısızlıkla nasıl başa çıkacağınızı değerlendirmeye çalışır.
İşte sorabileceğiniz sorular:
21. “Benim İçin Hangi Soruların Var?”
Bu fırsatı boşa harcama. Sadece harika bir aday olduğunuzu göstermenin bir yolu olarak değil, aynı zamanda şirketin sizin için uygun olup olmadığını da görmek için akıllı sorular sorun – sonuçta sizle mülakat yapılıyor, aynı zamanda şirket ile görüşüyorsunuz.