Yatırım yapmak isteyen kişiler için en karlı yatırım araçları arasında ilk sıralarda gayrimenkul yatırımı geliyor. Tabii ki bunun geçerli olabilmesi için dükkân, konut ya da arsadan hangisi seçilirse seçilsin, karar verme aşamasında belirli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Doğru zamanda, doğru yerde doğru gayrimenkule yatırım yapabilmek için sektöre hâkim olunması ve farklı alternatiflerin araştırılması büyük önem taşıyor. Gayrimenkul yatırımı yaparken önemli olan etkenler arasında yatırımın hangi vadede düşünüldüğü de yer alıyor. Konut yatırımı genellikle orta ve uzun vadede pek çok yatırım aracına oranla daha düşük riskli ve daha yüksek getirili yatırım imkânı sağlıyor. Arsa, tarla, dükkân ya da konut fark etmeksizin, yatırım yapan kişilerin öncelikli amaçları ellerindeki birikimin enflasyon karşısında değer kaybetmesinin önlenmesi oluyor. Yatırım için planlanan süre sonunda alınan gayrimenkulün satışından elde edilen kar oranının, bu süre içerisinde oluşan enflasyon oranından daha yüksek olması durumunda yapılan yatırımın karlı olduğu kabul ediliyor.
Gayrimenkul yatırım kararı alan kişilerin önceliğinin yatırımın ne üzerine olacağına karar vermesi olması gerekiyor. Konut, iş yeri ya da arsa yatırımlarının tamamında dikkat edilmesi gereken farklı önemli noktalar bulunuyor.
Konut Yatırımı Yaparken Bu Noktaları Göz Önünde Bulundurmalısınız
Konut yatırımı yapılırken öncelikle; konutun alınacağı bölgenin demografik özelliklerinin, istihdam potansiyelinin, suç oranının, civardaki okul ve hastane gibi noktaların kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekiyor. Eğer satın alınacak konut, web siteleri ya da gazete ilanlarından bulunduysa bahsedilen özelliklere ve yapılan açıklamalara uygunluğun tespit edilebilmesi için mutlaka ziyaret edilip görülmesi önem taşıyor. Hatta aynı bölgede yer alan ve görülmek istenilen başka konutlar da listelenerek bu ziyaret kapsamında, bölgedeki olası satın alma seçenekleri de görüşüp daha objektif bir değerlendirme yapılabiliyor. Satın alınacak konuta karar verilirken; bölgede kanalizasyon, internet, çöp toplama, kablolu TV ve su hizmetlerinin olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Günlük hayatımızı sürdürmemiz için zorunlu olan bu hizmetlerin eksikliği satın alınan konutta ev sahibinin yaşamasını da konutu kiraya vermesini de engelleyebiliyor. Eğer bu noktalarda yapılan araştırmalardan tatmin edici sonuçlar alınırsa, bundan sonraki aşamada konutun kontrol ettirilmesi diğer bir deyişle su ve elektrik tesisatının sağlamlığının, konutta tamir gerektiren ya da hasarlı herhangi bir şey olup olmadığının, boya ihtiyacı olup olmadığının tespit ettirilmesi öneriliyor. Böylece yatırımcı, evi satın alırsa kendisinin ya da kiracısının içinde oturabilmesi için ne kadar masraf yapması gerektiği hakkında bir fikir sahibi olabiliyor. Konutun çok fazla masraf gerektirmesi durumunda satıcılar bunlarla uğraşmak istemeyip fiyatta indirime de gidebiliyorlar. Bunun yanı sıra kimi yatırımcılar, fiziksel olarak çok iyi durumda olmayan ancak kentsel dönüşüm bölgesinde bulunan daireleri alarak yatırımlarını ikiye katlamayı da tercih edebiliyorlar. Konutun tapu bilgilerinin ve deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğinin kontrolü de dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Satın alınacak konut için banka kredisi kullanılacaksa, konutun banka kredisine uygunluğu da önem taşıyor. Kiraya verilip, kira bedeli ile konut kredinin ödenmesi planlanan konutlarda yatırımcının, konutun boş kalma ihtimalini, konut ile ilgili vergileri ve aidatları da göz önünde bulundurması objektif bir değerlendirme yapılmasına katkı sağlıyor. Bitmiş konutun alınacağı durumlarda, kira / fiyat oranı karlılığın belirlenmesinde etkili oluyor. Alınan konutun en fazla 160 ile 180 ayda kendini amorti etmesi karlı bir konut yatırımın özellikleri arasında yer alıyor.
Dükkân Almak Karlı Mıdır?
Ticaretle uğraşan kişiler dükkanların amorti sürelerinin daha kısa olması nedeniyle dükkân almanın daha karlı bir yatırım aracı olduğunu dile getiriyorlar. Genel olarak aynı semtte ve aynı fiziki yapıdaki dükkanların kira getirisi, konuta oranla daha yüksek olabiliyor. Alınan dükkânın kiraya verilecek olması durumunda dükkânın lokasyonu çok önemli bir konu haline gelebiliyor. İşlek caddelerdeki dükkanların getirilerinin mahalle arasındakilere oranla daha yüksek olduğu biliniyor. Ayrıca mahalle aralarındaki dükkanlara kiracı bulmak da işlek caddelerdeki dükkanlara oranla daha uzun sürebiliyor. Merkeze yakın ve ulaşım kolaylığı olan yerlerde alınan dükkanlar her zaman için daha karlı yatırım araçları oluyor. Önünde kısa süreli de olsa park etme imkânı bulunan, içerisinde çok fazla kolon bulunmayan, geniş cepheli dükkanlar daha yüksek bedellerle kiralanabiliyor. Tabii ki konut alımında olduğu gibi dükkân alımında da tapuya dikkat edilmesi; kat irtifakı tercihen kat mülkiyeti olan dükkanların tercih edilmesi gerekiyor.
Arsa Almak İyi Bir Yatırım Mıdır?
Yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım enstrümanları arasında arsalar da bulunuyor. Eğer arsa yatırımından kısa sürede kar elde edilmek isteniliyorsa, gelişmeye açık bölgelerin yakından izlenmesi ve yatırımın bu bölgelere yönlendirilmesi gerekiyor. Yeni yerleşim bölgelerinde yapılacak hastanelerin, okulların, alışveriş merkezlerinin ve benzeri yapıların yakın olması söz konusu arsaların değerinde hızlı bir artışa neden olabiliyor. Arsa alınırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında, imar izni olup olmadığı konusu geliyor. Eğer alınacak arsanın imar izni varsa bu iznin incelenmesi; konut, ticari alan, sosyal hizmet alanı, iş yeri olup olmadığının sorgulanması gerekiyor. Zemin etüdünün incelenmesi ve arsaya inşaat yapabilme hakkının ne kadar olduğunun öğrenilmesi de önem taşıyor. Bunun yanı sıra şerh, ipotek, haciz, özel şahıs, kamu kuruluşu ya da şirkete ait kullanım hakkı gibi bir mülkiyet sorunu olup olmadığına dikkat edilmesi en önemli konular arasında yer alıyor. Altyapısı olmayan yerlerden alınan arsalar uzun vadeli yatırımlar olarak kabul ediliyor. Bu durumda yolun nereden geçeceğine dikkat edilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Arsa alacak kişiler bölge seçerken büyük inşaat şirketlerini takip eder ve bu şirketlerin yatırım yaptığı bölgelere yönelirse, kazançlı bir yatırım yapma olasılıklarının artacağını da hatırlatmak istiyoruz.
Yatırım Yapmak İsteyen Kişilere Tavsiyeler
Yatırım yaparken mümkün olduğunca kriz dönemlerini tercih edin. Bu dönemlerde gayrimenkullerin fiyatları daha uygun olduğundan daha alırken kazanmış olursunuz. Yatırımınızın karlı olabilmesi için zamanlamayı çok iyi ayarlayın. Uygun fiyata aldığınız bir gayrimenkulü değeri arttığında satmak kazanç elde etmenizi sağlar. Bunun için konut alımında mümkünse temelden almayı tercih edin. Satın aldığınız gayrimenkulü hemen satabileceğiniz bir nakit kaynak olarak görmeyin. Nakit ihtiyacınız olduğunda aldığınız gayrimenkulü hemen satamayabilir ya da değerinin altında satmak zorunda kalabilirsiniz.