Kişisel gelişim kitaplarının bireysel mutluluğa ve gelişime katkı sağladığı yönündeki görüşler her geçen gün ağırlık kazanıyor. Ancak kabul etmek gerekiyor ki kişisel gelişim kitaplarının bir kısmı yalnızca klişelerden oluşuyor. Bu nedenle sizlere klişelerden uzak, bilimi temel alan, pratik ve uygulanması mümkün yöntemler içeren bazı kişisel gelişim kitaplarından bahsedeceğiz. Bu kitapların keyifli bir içsel yolculukta en iyi eşlikçiniz olmasını; daha başarılı bir insan olmanız ve daha huzurlu bir hayat sürmeniz konusunda size yardım etmesini ve kendinizi bir adım öteye taşımanıza katkıda bulunmasını umuyoruz.
Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır – Ahmet Şerif İzgören
Kişisel gelişim kitaplarının belki de en keyiflilerinden biri olan Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır, kolay okunabilmesi ve okuyucusunu hayatı sorgulamaya yönlendirmesi sayesinde türünün en iyi örnekleri arasında sayılıyor. İçerdiği ince espriler sayesinde okuyucusunun yüzünde bir gülümseme de yaratan kitabı okumaya başlayanlar kolay kolay ellerinden bırakamıyorlar. Kitap, okuyucularında yazar ile sohbet ediyormuş izlenimi yaratıyor. Bir solukta okunabilen Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır’ı her yaş grubunun okuyabileceği bir kişisel gelişim kitabı olarak öneriyoruz.
Her Şey Seninle Başlar – Mümin Sekman
Ülkemizde kişisel gelişim denilince akla gelen ilk isimlerden olan Mümin Sekman’ın bu kitabı okuyucusu ile ilk buluştuğu günden beri türünün en çok satanlar listesindeki yerini bırakmıyor. Kitap, mücadele etmekten vazgeçmemenin önemine dikkat çekiyor. Birçok kez denenmesine rağmen başarılamayan eylemlerin denemeye devam edilmesinin başarıyı getireceğini vurgulayan Mümin Sekman, bu vazgeçme durumunun deneyip başarısız olmaktan daha kötü olduğunu etkileyici anlatımı ile dile getiriyor. Mümin Sekman, başarısızlığın ve kaybetmenin nedenlerine değindiği kitabında aranan çözümün aslında insanın kendisinde olduğunu söylüyor. Yazar örneklerini hayatın içinden seçiyor. Hayatta başarıya giden yolun denemekten vazgeçmemek diğer bir deyişle eylem insanı olmak olduğunu anlatan bu kişisel gelişim kitabından hepimizin öğreneceği çok şey olduğunu biliyor ve sizin de okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson
Amerikalı bir blog yazarı olan Mark Manson’ın kaleme aldığı kitap, yazarın kaleme alıp bloğunda paylaştığı kişisel gelişim yazılarından oluşuyor. Esprili dili ile okuma kolaylığı sağlayan kitap aynı zamanda bu sayede okuyucunun da ilgisini çekiyor. Küçük şeyleri kafaya takmamayı öğütleyen Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı, alışılagelmiş kişisel gelişim kitaplarından farklı olarak gerçekçi ve mantıklı bir perspektiften bakmayı tercih ediyor. Mark Manson okuyucularına, değmeyecek şeylerin kafaya takılmamasının çok önemli olduğunu söylüyor. Bunun için de dünyanın bazen berbat bir yer olduğunun ama bunun çok da doğal olduğunun kabul edilerek yaşanmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.
Evrenden Torpilim Var – Aykut Oğut
İnsanın istediği takdirde başaramayacağı hiçbir şey olmadığını savunan Aykut Oğut, bunu kendi yaşadıklarından yola çıkarak anlatmayı tercih ediyor. Yazım dilinin basit, akıcı ve net olması sayesinde okuyucularının elinden bırakamadığı bir kitap olan Evrenden Torpilim Var, insanların en büyük hatasının mutluluğu pamuk ipliğine bağlamaları olduğuna dikkat çekiyor. Başkalarının dediklerine, yaptıklarına, yapmadıklarına, olayların nasıl geliştiğine bağlı olan bir mutluluk anlayışının yıpratıcılığından dem vuran yazar kitabın sonunda okuyucularına son derece yararlı egzersizler de sunuyor.
Duygusal Zeka – Daniel Goleman
Duygusal zeka araştırmaları konusunda adeta bir bilirkişi olan Daniel Goleman IQ’nun psikolojideki ve akademik yaşantıdaki hakimiyetini sona erdiren, EQ’nun yani duygusal zekanın önemini kanıtlayan kişi olarak kabul ediliyor. Ufuk açıcı kitapları ile psikoloji alanında çığır açan Daniel Goleman Duygusal Zeka kitabında EQ’nun neden IQ’dan daha önemli olduğunu anlaşılır bir dille anlatıyor. Eğitimciler ve ebeveynler başta olmak üzere herkesin mutlaka okuması gereken bu kitap verdiği toplumsal mesajlar ile de dikkat çekiyor.
İyi Hissetmek – David Burns
Psikiyatrist David Burns, İyi Hissetmek kitabında okuyucularına duygularını harekete geçirip hayata daha olumlu bakmalarını sağlayacak ve bilimsel olarak test edilmiş olan bazı teknikler sunuyor. Kişisel gelişim alanında yazılan en iyi kitaplardan biri olan İyi Hissetmek, günümüz insanlarının ortak sorunu olan stres ile başa çıkabilmeyi sağlayan yararlı bilgiler içeriyor. Mutluluğun yolunu kendi çabası ile bulmak isteyenlerin başucu kitapları arasında yer alan İyi Hissetmek adlı eserde yazar; olumsuz düşüncelerimizin nedeninin gerçek dışı, çarpıtılmış düşünceler olduğunu savunuyor. Bunları mantıklı olanlarla değiştirdiğimizde duygu durumumuzun değişeceğine dikkat çeken David Burns bilişsel davranışçı terapinin önderlerinden biri olarak tanınıyor. İyi Hissetmek; anksiyete ile başa çıkma, onaylanma bağımlılığının üstesinden gelme, depresyondan kurtulma, suçluluk ve hiçbir şey yapamama duyguları ile başa çıkma ve özgüveni artırma konularında okuyucusuna katkı sağlayan kaynaklar arasında yer alıyor.
Büyük Düşünmenin Büyüsü – Dr.David J. Schwartz
Motivasyon konusundaki en önemli uzmanlardan olan Dr.David J. Schwartz tarafından kaleme alınan Büyük Düşünmenin Büyüsü, okuyucularına iş hayatlarında, özel hayatlarında ve sosyal ilişkilerinde uygulayabilecekleri öneriler sunuyor. Yazar okuyucularının dikkatini başarıya ve mutluluğa ulaşmak için doğuştan gelen bir yeteneğe ya da zekaya sahip olunmasının gerekmediğine çekiyor. Kişisel gelişim kategorisinin en başarılı örneklerinden olan Büyük Düşünmenin Büyüsü’nü okunması gereken kitaplar listenize eklemenizi öneriyoruz.
Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg
New York Times’ın ödüllü iş dünyası muhabiri olan Charles Duhigg’in yazdığı Alışkanlıkların Gücü, insanoğlunun doğasına yönelik yepyeni bir bakış açısı ile okuyucusunun karşısına çıkıyor. Kitapta, alışkanlıkların neden var olduğu ve nasıl değiştirilebileceği keyifli bir dille anlatılıyor. Akıcı bir dile sahip olan Alışkanlıkların Gücü herkesin rahatlıkla okuyabileceği kişisel gelişim kitapları arasında yer alıyor. Alışkanlık, irade ve sosyallik gibi farklı konuların işlendiği kitapta genel konuların yanı sıra pazarlama, nörobilim ve reklam gibi konularla ilgili olarak da nitel ve nicel örneklere yer veriliyor. Yazar okuyucularını hem özel hayatlarındaki hem de iş hayatlarındaki davranışlarının altında yatan nedenleri düşünmeye de yönlendiriyor. Bununla birlikte kitabı okuyanlar kimi insanlar ve şirketler yıllarca deneseler de kendilerini değiştiremezlerken kimi insanların ve şirketlerin bunu yapmakta nasıl bu kadar başarılı olduklarına dair de fikir sahibi olabiliyorlar.
Savaşçı – Doğan Cüceloğlu
Doğan Cüceloğlu’nun kaleme aldığı Savaşçı, her sayfasında insanı sorgulamaya iten ve sorgulanan konunun dinamikleri arasındaki köprüleri okuyucusuna kurdurtan kitaplar arasında yer alıyor. Toplumbilim ve psikoloji alanında Türkiye’nin en önemli isimlerinden biri olan Doğan Cüceloğlu’nun bu eserini her öğretmenin ve öğretmen adayının mutlaka okuması gerekiyor. Yazar kitabında mümkün olduğunca geniş bir kitleye hitap etmesini sağlayacak bir dil kullanıyor. Doğan Cüceloğlu’na göre; bedenen büyümesine rağmen heyecanları ve duyguları gelişimlerini, olgunlaşmalarını tamamlayamayan insanlar psikologlar tarafından “yetişkin çocuk” olarak adlandırılıyorlar. İçinde kendisinin de anlamlandıramadığı ve dolduramadığı bir boşluk olması yetişkin çocukların davranışlarına da yansıyor. Mutsuz olan bu kişiler, mutsuzluklarının kaynağını dışarıdaki bir nesneye, kişiye ya da olaya dayandırıyorlar. Ancak bu aslında bir kısır döngü olup, kişinin sorumlu tuttuğu nesneler, olaylar ya da kişiler değişiyor fakat mutsuzlukları baki kalıyor. Bu noktada da Doğan Cüceloğlu hem Savaşçı ile hem de kişisel gelişim türünde yazdığı diğer kitapları ile yardım elini uzatıyor.
İnsan Olma Yolculuğu – Osho
21.yüzyılın en ilham verici spritüel eğitmenlerinden olduğu kabul edilen Osho, kitabında insanın hayvan ve kutsal olan arasında bir köprü olduğunu anlatıyor. İnsan tabiatının bu iki niteliğine dair farkındalık da insan olmanın temelinde yatıyor. Bunun olmadığı durumlar ise insanları huzursuzluğa, bencillikle cömertlik ya da sevgiyle nefret gibi kavramların kavşaklarında yalpalamaya itiyor. Bu çelişkiler arasında seçim yapmaktansa, onları hayat yolculuğumuzda karşımıza çıkan her zorluğun olmamız gereken bireye dönüşmemizi sağlayacak anahtarları olarak kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Ve kitapta aslında hiçbirimizin aramaktan vazgeçmediği ama aramanın telaşına kapılıp da çoğunlukla gözden kaçırdığımız mutluluk ile ilgili çok değerli saptamalar da bulunuyor.
“Mutlu ya da mutsuz olmanın senin kararın olduğuna karar verdiğin gün, hayatının dizginlerini ellerine almış olursun. Artık asla bir başkasının seni mutsuz ettiğini söyleyemezsin.”