Enerji Üretim Tesisi ( GES, HES, RES, JES ve PHES )
Enerji üretim tesisi kurmak isteyen girişimcilerin genelde aklına gelen ilk soru? Enerji Üretim Tesisi Kurulum Maliyeti Ne Olur? Ve Enerji Üretim Tesisi Kurup Ne Kazanırım. Oysa ilk önce karar verilmesi gereken konu 2018 yılında hangi enerji üretim tesisinin kurulması gerektiği olmalıdır. Burada devlet destekli enerji üretim tesislerinden 5 tanesi öne çıkıyor; Güneş Enerji Tesisi Kurulumu, Rüzgar Enerji Tesisi Kurulumu, Hidro Elektrik Tesisi Kurulumu, Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi Kurulumu ve son dönemin yeni yıldızı Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisi Kurulumu.
Peki bu tesisler için destekler var mı? Çeşitli KW gücünde kurulacak olan enerji tesisleri için devlet 10 yıl alım garantisi veriyor. Hepsinin alım destekleri ise yerli üretim parçalar ve enerji satış gelirine döviz türü ek olarak ödeniyor. Ayrıca Enerji Santralleri kurulumunda kdv istisnası yine enerji satışınızda 5 ile 10 yıl arası kdv istisnası getiriyor ve gümrük vergisi muafiyeti veriyor. 2018’de kurulan enerji tesislerinin KW başına alım garantisi ise şu şekilde, GES’te 0,104 dolar cent, RES’te 0,073 dolar cent, HES’te 0,073 dolar cent, JES’te 0,105 dolar cent ve PHES e gelecek olursak devlet bu tesisler hakkında Türkiye genelinde çalışmalara başladı ve 26 Şubat’ta bir yol haritası çalıştayı yapacak. PHES hakkında bilgiyi yazımın devamından okuyacaksınız. Biz şimdilik 2018’de Hangi Enerji Üretim Tesisleri daha çok kazanadırır konusunu işleyelim.
GES Tesisi için; Güneş panellerinde yerli üretimin payı ve dünyada gelişen panel teknolojileri ile yatırım maliyetleri düşüyor. RES ve HES Tesisi için; Yine rüzgar ve hidro elektrik santrallerinde türbin ve diğer parça fiyatlarıda keza aynı, burada da sıkıntı yok yine yatırım maliyetleri düşüyor diyebiliriz. Gelelim JES ve PHES Tesisleri için; Özellikle 2018 yılının 2 yıldızı JES ve PHES lere yatırım yapanlar kazancına kazanç katacaklar. JESDER’in hazırladığı rapora göre Jeotermal elektrik santralleri, HES ve RES lere göre 2/3 kat, GES lere göre ise 5 kat daha fazla verimli. JES lerin maliyeti daha yüksek olmasına rağmen tesis amortisman süresi diğer tesislere göre daha kısa olması, enerji tesisi yatırımı yapmayı düşünen yatırımcıların nezninde JES tesisleri bir adım öne çıkıyor. PHES ler ise ülkemize yeni gelecek olan bir enerji tesisi yatırım alanı olarak ilgililerin önüne sunulacak. Yeni ihaleler ve yapılacak başvurular, bakalım enerji sektörünü bu alanda hangi savaşlar bekliyor 🙂
Enerji Üretim Tesisi Kurulumunda Nelere Dikkat Etmeliyim
1. Yatırımı yapacağımız arsa arazi iyi seçilmeli. Gerekli tesis kurulum kurallarına uymasına özen gösterilmeli.
2. Trafo merkezine yakın olmalı maksimum mesafe 10 km dir. Uzak olması halinde ret cevabı alabilirsiniz.
3. Gerekli tesis kurulumu için Çed Muafiyet Raporu istenebilir. Bildiğim, bazı enerji üretim tesisleri için bu rapor kaldırıldı.
4. Tedaş ve Belediye süreçlerini takip edecek mühendisiniz işinde deneyimli olsun.
5. Kurulum izinleri alındıktan sonra lisansız elektrik üretim tesisini kurmanız için 2 yılınız bulunuyor. Eğer bu süre içinde kurulum tamamlanmaz ise tüm evrak işlemleri sil baştan yapılıyor.
6. Finansmanlarınızı veya sermaye yeterliliğinizi kuracağınız tesise göre iyi hesaplayın. Zira kuruluma başlamadan; arazi bedeli, danışmanlık hizmeti, proje ve kabul bedelleri, özel izinler olmak üzere cebinizden ortalama olarak 60 ile 70 bin TL arası para çıkacaktır. Şimdi sizlere
Enerji Üretim Tesisi Kurma Maliyeti, Enerji Üretim Tesisi Ne Kazandırır gibi hızlı ve kolay bir anlatımla bu tesislerin kurulumu üzerine bir göz gezdirelim. Burada baz alacağımız enerji üretim tesisi saatlik 500 KW üretim sistemi ile çalışan bir tesis olacaktır. Maliyet hesaplamaları ve kazançlar 500 KW ya göre yapılacaktır. Enerji Üretim Tesislerinin maliyetini çıkarırken ben 1000 KW kuracağım onun için 2 katı maliyetim olacaktır diye düşünmeyin burada tesisin büyüklüğüne göre maliyeti farklı kriterlere göre artmaktadır. Tabii kazancıda. Yazımın devamında Enerji üretim tesisleri için gerekli olan evraklar/belgeler ve başvurulması gereken yerler hakkında tüm bilgileride bulup okuyabilirsiniz.
1. Güneş Enerji Tesisi Kurma Maliyeti ve Kazancı Ne Olur?
Güneş Enerji Tesisi Kurma Güneş enerji tesisi kurulumunda tesis maliyetinin daha hızlı amorti edilmesi için güneş enerji atlasına bakabilirsiniz. Daha verimli ışıklanma süresi gelirinizi ciddi şekilde arttıracaktır. 500 Kw lık bir tesis için size 10 dönüm arazi yeterlidir. Bu araziler tarıma elverişsiz topraklarda olduğu için çok büyük maliyetleri olmayacaktır. Bu yüzden araziyi kiralama değilde satın almanız daha karlı olur.
Yukarıda belirttiğim gibi tesis kurulumuna daha geçmeden 70 bin TL harcadınız diyelim. Buna ek olarak gözden kaçan giderler olarak bir 40 bin TL daha giderimize yazalım. Maddeler halinde yazarsak; İşçi, ssk prim, konaklama ve yemek maliyetleri 140 bin TL buna nakliye ekleyelim bir 20 bin TL Güneş enerji tesisi arazisi için aydınlatma maliyeti 14 bin TL ve güvenlik kamera sistemi 18 bin TL Saha İnşaat Bedeli için; saha düzenlemesi ve 15 cm stabze serimi işleri için 75 bin TL (Arazi seçiminde sahanız kayalık olmasın, saha düzenlemesi işinin içinden 200 bin TL ile bile çıkamaya bilirsiniz.) İdari Bina inşaatı 18 bin TL ( Yada 5 bin TL ye 2. el konteynerda koyabilirsiniz ).
Arazi etrafına dikenli çit 4 bin metre * 30 tl : 12 Bin TL. Çakmalı kazık konstrüksiyonlar, beton ayaklı konstrüksiyonlara göre maliyeti daha azdır. Çakmalı kazık konstrüksiyonları yaptık diyelim, 500 KW lık tesise maliyeti 260 bin TL dir. Trafo maliyeti ve Enerji nakil hattı 120 bin TL (Tedaş’ın bölgedeki şartnamesine göre değişebilir). Paratoner, tek yönlü sayaç ve çift yönlü sayaç maliyeti 9 Bin TL, Solar kablo ve galvaniz kablo kanalları maliyetiniz 26 bin TL, Ges tesisi için inverter maliyeti 270 bin TL ve geldik işin en maliyetli ürünü olan güneş paneline; 1.100 bin TL. Maliyet hesabımızın sonucuna geçecek olursak. 500 KW lık bir GES Tesisi Kurma Maliyeti : 2.192.000 TL dir. Tabi bu rakamı yaklaşık % 30 gibi aşağı çekmek sizin hünerlerinize bağlı. Evet. Güneş Enerji Tesisimizi öyle yada böyle kurduk artık zahmet zamanı bitti işin rahmeti ne olacak onu hesaplayalım.
Tesisin kurulu gücü 500 KW dır. Lisansız ges satış bedeli kwh 0,104 dolar/cent ve şuan dolar kuru 3.78 TL olarak dikkate alalım. 3000*500*0,104*3,78 Güneş enerji atlasına göre GES Karaman, Konya ve Mersin Bölgesinde ise 500 KW lık bir Güneş Enerjisi Üretim Tesisi Aylık Ortalama : 42.500 TL Yıllık : 510 bin TL kazanır. 2300*500*0,104*3,78 Güneş enerji atlasına göre GES Sinop, Kastamonu ve Samsun Bölgesinde ise 500 KW lık bir Güneş Enerjisi Üretim Tesisi Aylık Ortalama : 37.600 TL Yıllık : 452 bin TL kazanır. Bu hesabı 50 KW, 100 KW, 250 KW, 750 KW ve 1000 KW Güneş Enerji Tesisi için yapabilirsiniz.
2. Rüzgar Enerji Tesisi Kurma Maliyeti ve Kazancı Ne Olur?
Rüzgar Enerji Tesisi Kurma Rüzgar enerjisi tesisinizi kurarkende ilk önce rüzgar enerji potansiyel atlasına bir göz atmanız güzel olur. Sonra süreçlerden geçeceğiz bunları sırayla yaparsanız; Yer seçimini yapın, Rüzgar ölçümlerini yapın, Fizibilite raporunu hazırlayın, Lisans başvurusunu yapın, Gerekli onay ve izinler alındı mı? Artık projenizin yapım aşamasına geçebilirsiniz. Örneğimiz yine ortalama değerde üretim olacak. 500 KW lık bir rüzgar türbini kısaca size kaça mal olur ve kazancı ne olur makalemin devamında anlatmaya devam edeceğim. Konuya giriş yapalım…
Rüzgar türbinlerinin ömürleri 20 + yıldır. 500 Kw lık bir rüzgar türbini 4 m/sn hızındaki rüzgarla devreye girer, 25 m/sn hızında rüzgarlarda devreden çıkar ve en verimli olduğu hız 14 m/sn ve üzeridir. (Büyük tirbünler daha güçlü rüzgarla, küçük tirbünler ise daha zayıf rüzgarla devreye girer). Ülkemize en uygun rüzgar türbinleri 250 KW ve 500 KW olan türbinlerdir. Hatta 2 tane 250 KW lık bir türbin sizin için daha verimli olacaktır diyelim ve Rüzgar enerjisi tesisi maliyeti ne olurun cevabına geçelim. Rüzgar türbinleri büyüklük, küçüklük, kalite ve özelliklerine göre fiyatları değişir. Ama ortalama bir fiyat verecek olursak 1.400 ile 1.600 dolar kw başına gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Yani 500 KW lık bir rüzgar türbini kurulum masraflarıda içinde 1.450 dolar kw başı dersek ve 500 KW ile çarparsak maliyeti : 725 bin dolar olarak karşınıza çıkıyor.
Bunun % 5 i ne tekabül eden bir miktarda sigorta bedeli ve yıllık bakım bedeli eklersek 36.250 dolar. Sakın öyle dar yollu arazilere Rüzgar Enerji Tesisi Kurmayı düşünmeyin çünkü türbinleri 30 tonluk kamyonlar taşıyor ve bu kamyonların geçiş güzergahları geniş olmalı… Belediyede tanıdığınız yoksa maliyetinizin üzerine eklenebilir 🙂 Diğer maliyet oluşturacak kalemlerimiz şu şekilde; kule yerleimi için temel, transformatör, türbin uzaktan kontrol sistemi için iletişim bağlatısı ve türbinden nakil yapılacak trafo merkezine giden kabloların maliyeti. Ortalama 40 bin dolar diyelim.
Artık hesaplayıp sonuca ulaşabiliriz. Günümüzün kuruna göre 500 KW Rüzgar Enerji Tesisi ni Dolar : 3,78 TL çarpı 801.250 dolar eşittir 3.028.725 TL maliyet ile kurabiliriz. Çok maliyetli görünen tesis fikrinde Rüzgar enerjisi üretim tesisinizi verimli kılmak ve amortisman sürenizi azaltmak için size bazı önemli konulardan bahsedebilirim. Bunlar maliyetinizi azaltacak ve veriminizi yükseltecektir.
1. Arazi yapınız pürüzsüz olsun. (Uzun otlar, tepecikler gibi çeşitli vb… etkenler.)
2. Rüzgar Hızı m/s mutlaka ve mutlaka 7m/s nin üzerinde olsun.
3. Trafo merkezlerine mümkün olduğu kadar yakın olun. (Hatlara enerji nakili sırasında kayıp kaçaklar az olacaktır.)
4. Yatırımınızın emniyet sübabı Fizibilite Raporu oluşturun. O kadar para harcadımda rüzgar enerji tesisi kurdum.
Peki ne kazandıracak ki bu tesis bana. Devletin 10 yıl verdiği destekle ürettiğiniz kw başı elektrikten (yerli üretim türbinler için) 0,092 cent dolar para kazanacaksınız. (10 yıl devlet desteği 5+5 yıl olarak anlaşması yapılır. İlk 5 yıl daha yüksek 2. 5 yıl alım desteği düşer ama ortalaması 0,092 centtir. Notunu geçelim.) 24*365*500*0,30 : 1.314.000 kw açılımı – saat*gün*kw*verimlilik 1.314.000 kw * 0,092 eşittir 121 bin dolar ( 10 yıl garantili devlet alım fiyat desteği) 500 KW lık bir Rüzgar Enerjisi Üretim Tesisi Aylık Ortalama : 38.000 TL Yıllık : 457 bin TL kazanır. Not : Bu kazanç net değildir. % 5 sigorta ve bakım giderleri + işçi giderleri + diğer giderler hesap edilip net kazancınızı hesaplayabilirsiniz.
3. Hidro Elektrik Tesisi Kurma Maliyeti ve Kazancı Ne Olur?
Hidro Elektrik Tesisi Kurma Çok küçük hidroelektrik santrallerinin orantısız olarak pahalı olduğunu farkedeceksiniz; bunun nedeni, herhangi bir büyüklükteki hidro elektrik tesisi projelerinin, tasarım ve onay aşamalarında önemli bir sabit maliyet unsuru içermesidir. Bu nedenle, insanlara ekonomik olarak uygun bir hidroelektrik santrali kurmalarını tavsiye ediyoruz; maksimum güç çıkışı en az 50 kW ve tercihen en az 100 kW olmalı. Daha küçük sistemler, çevre koruma veya tanıtım gibi diğer somut olmayan kazanımların yatırım getirisi kadar değerlendiği durumlarda ancak mantıklı olabilir. Farklı maksimum güç çıkışı olan hidro sistemler için bir yılda ne kadar hidro enerji üretileceğini merak edenlere kısaca bir örnek verelim. 5 KW Su Türbini yıllık 22.000 KW – 25 KW Su Türbini yıllık 110.000 KW – 50 KW Su Türbini yıllık 219.000 KW – 100 KW Su Türbini yıllık 438.000 KW – 250 KW Su Türbini yıllık 1.095.000 KW ve 500 KW Su Türbini yıllık 2.190.000 KW elektrik üretir. Tabi bu oran yerinizin düşüsüne ve türbine göre değişebilir.
Yıllık Enerji Üretimi (kWh) = Maksimum güç çıkışı (kW) x Yıllık saat x kapasite faktörü (Sıçramasız) bir yılda 8.760 saat olduğunu unutmayalım. Bir örnek olarak, her ikisinin de 49.7 kW’lık maksimum güç çıkışlarına sahip olan Yıllık Hidro Enerji Üretimi (AEP) şöyle olacaktır: AEP = 49.7 (kW) x8.760 (h) X 0.5 = 217.686 (kWh) dır. Değişik türbin modelleri yerinizin düşüsü ve su gücüne bağlı olarak verim verir. Bu türbinlerden yerinize en uygun olanını bulabilirsiniz. Etki Tipi Türbinler; Pelton, Turgo ve Banki. Reaksiyon Tipi Türbinler; Francis, Kaplan, Uskur.
Dünya ve ülkemizin hidroelektrik santrallerinde en çok kullanılan türbin tipi ise Francis Türbini’dir. Hidro elektrik tesisi sistemleri ve inşaat maliyetini kısaca yazmak istiyorum. Örneğin 500 kW’lık hidro sistemin yaklaşık maliyeti 500kW x 3.000 $ / kW = $ 1.500,000 yani 5.670 bin TL dir. Hidro Elektrik Tesisi Kurma Maliyeti, ana faktörler, sistemin büyüklüğü ve türbinin tipini kapsadığı için birçok faktöre bağlı olarak değişir. Genel anlamda, hidroelektrik sistemleri uzun vadede güvenilirdir. En büyük bakım görevi, özellikle sonbahar döneminde ve şiddetli yağmurlarda yapılır.
Buda size yıllık işçi giderleri olarak hatırı sayılır bir fatura çıkarabilir. Yine gelelim işin en güzel kısmına yani 500 KW Hidro elektrik tesisinin kazancı ne olur? sorusuna. Yukarıda zaten formülü yazmıştım ve 500 kw lık bir hidroelektrik tesisi ne kadar elektrik üretimi yapar diye belirtmiştim. Bu rakamları alıp devletimizin verdiği destekli kw başı elektrik enerjisi fiyatı ile çarpalım ve sonra dolar kuru üzerinden türk lirası hesabına çevirelim. 500 Kw lık Hidro elektrik tesisi üretimi 2.190.000 KW * 0,090 eşittir. 197.100 dolar. 500 KW lık bir Hidro Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi Aylık Ortalama : 62.000 TL Yıllık : 745 bin TL kazanır.
4. Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi Kurma Maliyeti ve Kazancı Ne Olur?
Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi Sıcak jeotermal rezervuarları olan alanlar, ısı ve buharı yakıt için para harcamaya gerek kalmadan ve atmosferi yada zemini kirletmeden elektrik üretmek için kullanabilirler. Jeotermal enerji santralleri, geleneksel güç üreten istasyonlarla çok ortak yönleri vardır. Türbinler, jeneratörler, ısı eşanjörleri ve diğer standart güç üreten ekipmanlar da dahil olmak üzere aynı bileşenlerin çoğunu kullanırlar. Tüm jeotermal enerji santralleri bir türbini çevirmek için jeotermal buhar kullanmaktadır.
Türbin, bireysel kullanıcılara ulaşacak bir şebeke ile beslenen ve elektriği üreten bir jeneratöre bağlanır. Her jeotermal alanın kendine özgü özellik ve çalışma koşulları vardır. Jeotermal enerji santralinde emisyon yoktur ve büyük miktarda güç üretebilir. Jeotermal enerji özellikle çekicidir, çünkü küçük 100 kilowatt’tan, ulusal elektrik ağlarına bağlı olan daha büyük 100 megawatt’lık tesislere kadar, neredeyse her boyutta elektrik santrali yapmak mümkündür. Yılın her günü yirmi dört saat çalışabilirler, ancak elektrik talebine göre işletimi değişebilir. Jeotermal santral türleri: Dört ana tip jeotermal enerji santrali bulunmaktadır: 1. Hızlı Buhar Santralleri, 300 ila 700 F (148 ve 371 C) arasında su bulunan rezervuarlara sahiptir. Bu su kuyudan gelir ve bir türbine güç veren buhar haline gelir (hızlıca döndürülür). 2. İkili çevrim santralleri, bir türbini çalıştırmak için yeterli buhar üretmede yeterince sıcak olmayan 250-360 ° F (121 ve 182 ° C) arasında su bulunan rezervuarlara sahiptir.
İkili çevrim santralleri, daha düşük bir kaynama sıcaklığına sahip başka bir sıvıyı ısıtmak için sudaki ısıyı kullanır. İkili sıvı kaynar ve türbinin dönmesi için buhar üretir. 3. Kuru buhar santralleri buhar üreten, ancak su üretmeyen rezervuarlara sahiptir. Buhar, doğrudan bir türbinin dönmesi için buhar üretir. 4. Jeotermal ısıyı metan gibi diğer enerji kaynakları ile birleştiren melez güçlendirilmiş enerji santralleri. Bir jeotermal enerji santralinin maliyetini etkileyen birçok faktör vardır. Genel olarak, jeotermal tesisleri, enerji endüstrisinde evrensel olan çelik, diğer metaller ve işçilik maliyetinden etkilenmektedir. Bununla birlikte, sondaj maliyetleri de farklılık gösterebilir.
Jeotermal projeler sahaya özgü olduğundan, elektrik hattına bağlanma maliyetleri projeden projeye değişiklik gösterebilir. Ayrıca, projenin belli bir alanda ilk mi yoksa rezervuar mı olacağı hem riskleri hem de maliyetleri etkileyebilir. Arazinin satın alınması ve kiralanmasına görede değişir; zira bir jeotermal kaynağın tamamını keşfetmek için bir lisansın haklarını almanız gerekebilir. Kiralama ve izin zorlukları projeden projeye değişir; özellikle ülkemiz topraklarında. Bu etkenler şunları içerir:
- Tesis büyüklüğü
- Santral teknolojisi
- Kaynak bilgisi
- Kaynağın sıcaklığı
- Jeotermal suyun kimyası
- Kaynak derinliği ve geçirgenlik
- Çevre politikaları
- Vergi teşvikleri
- Piyasalar
- Finansman seçenekleri ve maliyeti
- Zaman gecikmeleri
Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi Kurma Maliyeti kuyu maliyetinin derinliğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gerekli kaynağa ulaşmak için jeotermal kuyu sondajı 2.5 ila 3.5 kilometre arası derinliğe kadar inebilirsiniz. Evet belki Jeotermal enerji santrallerinin, sondaj kuyuları ve üretim tesisi için yüksek sermaye yatırımı vardır. Ancak işletme ve bakım giderleri düşük maliyet ile karakterizedir. Bir jeotermal tesisin başlangıç ??inşaat maliyetleri toplam maliyetlerin üçte ikisini veya daha fazlasını temsil edebilir. Kısaca anlattıklarımdan sonra şöyle bir toparlayalım.
Yapılan araştırmalara göre, ekonomik açıdan rekabetçi bir jeotermal enerji santrali kurulu kilowatt başına 3800 $ gibi bir maliyetle kurulabilir. Yazımızın başından beri 500 KW üzerinden yaptığımız hesaplardan birinide Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi Kurma Maliyeti olarak hesaplarsak. 500*3800 dolar eşittir : 1.900.000 bin dolar yani 7.182.000 bin TL dir. Peki 500 KW Jeotermal elektrik üretim tesisinin kazancı ne olur? 500 kw lık bir Jeotermal elektrik üretim tesisi için rakamları alıp devletimizin verdiği destekli kw başı elektrik enerjisi fiyatı ile çarpalım ve sonra dolar kuru üzerinden türk lirası hesabına çevirelim. Jeotermal elektrik üretimi için kilowatt saat başı 0,12 cent dolar ve bu tesislerin enerji verimliliği günlük 22 saat üzerinden 500 Kw lık Jeotermal elektrik tesisi üretimi 22*365*500 : 4.015.000 KW * 0,12 eşittir. 481.800 dolar. 500 KW lık bir Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi Aylık Ortalama : 152.000 TL Yıllık : 1.821 bin TL kazanır.
5. Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisi Kurma Maliyeti ve Kazancı Ne Olur?
Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisi Enerji depolama, giderek daha fazla yenilenebilir enerji varlığının ortaya çıkması ve küresel elektrik üretim pazarına entegre edilmesi için önemlidir. Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisi, uzun yıllar boyunca, önemli miktarlarda kayıp ve yüksek küresel verimlilik olmaksızın enerji depolamak için en etkili çözüm olarak 2018 ve ileriki yıllarda yerini alacaktır. Günümüzde, elektrik üretim sahnesindeki derin değişimlerle karşı karşıya kalan mühendislere ise daha aktif PHES çözümleri geliştirmek ve yeni verimli enerji tesisleri kurmak için sektörde daha fazla iş imkanı açılıyor. PHES’ler; nehir dışında, yüksekliği olan tepeler yada dağlarda bulunan göletlerdeki suyun elektrik enerjisi olarak işlenmesidir.
Sistem; göletin üstüne yada altına yapılan bir rezervuarda su depolanır ve tekrar aşağıya gölete akıtılırken/göletten akıtılırken bir türbin vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülmesi suretiyle çalışır. Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisleri Türkiye’de yatırımcıların enerji sektöründe gözdesi haline gelecektir. Pompaj depolamalı hidroelektrik tesisi kurma maliyeti hakkında, ülkemizde şuan yeterince bilgi olmadığı için bir şey söylemek zor ama bir hidroelektrik tesisi kurulum maliyeti kadar maliyeti çıkacağını tahmin ediyorum. Yani 500 KW (100 KW, 250 KW, 750 KW ve 1000 KW) Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisi Kurma Maliyeti 1.100.000 dolar civarı olacaktır. Pompaj depolamalı hidroelektrik tesisi kazancı ise devletin sağlayacağı destekler ve teşvikler ile doğrudan ilgili olup… hesabınız tahmini, KW başı 0,12 cent dolar üzerinden yapılabilir.
Çünkü sistem yenidir ve teşvik edilecektir. Sistemin haftada 2 gün üst rezervuara su pompaladığını ayda 20 gün elektrik enerjisi ürettiğini düşünürsek.
Pompaj depolamalı hidroelektrik tesisi kazancını farazi hesaplayalım. 5760*500*0.5*0,12 saat*kw*dolar : 1.440.000 KW enerji üretir
*0,12 cent dolar : 173 bin dolar : Günümüzün kuruna göre 500 KW Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisi ni Dolar : 3,78 TL çarpı 1.100.000 dolar eşittir 4.158.000 TL maliyet ile kurabiliriz. Yıllık Kazancı : 654 bin TL Aylık Kazancı : 54.400 TL olur. Tabiki bu işletmeninde değişik giderleri olup bu kazanç net değildir.
Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Tesisi Çalışma Prensibi Elektrik Üretim Tesisleri Ön Proje Onayı İçin Dilekçe ve Evraklar
Elektrik Üretim Tesisleri Ön Proje Onayı için evraklar listesi aşağıdaki gibidir. Bu dilekçeleri Eigm adresinden indirebilirsiniz.
Elektrik Üretim Tesisi Ön Proje Kapsamı ile ilgili dilekçeler Elektrik Üretim Tesisi Ön Proje Onay Dilekçesi Tesis Bilgi Formu
Elektrik Üretim Tesisleri Kati Proje Onayı ile ilgili dilekçeler Elektrik Üretim Tesisi Kati Proje Kapsamı Elektrik Üretim Tesisi Kati Proje Onay Dilekçesi Tesis Bilgi Formu
Geçici Kabul ile ilgili dilekçeler Geçici Kabul Dilekçe Örneği Ek 1 Geçici Kabul Organizasyonu İçin İstenen Bilgi Ve Belgeler Ek 2 Santral Tiplerine Göre Geçici Kabul Organizasyonu Değerlendirme Sırası Ek 3 Gecici Kabul Islemleri
Kesin Kabul ile ilgili dilekçeler Kesin Kabul Dilekçe Örneği Ek 1 Kesin Kabul Başvuru Kapsamı Ek 2 Santral Tiplerine Göre Kesin Kabul Organizasyonu Değerlendirme Sırası
Enerji Üretim Tesisleri İçin Aşağıdaki Diğer Fikirleri de Düşünebilirsiniz
- Doğal Gaz Enerji Tesisleri
- Linyit ve Taş Kömürü Enerji Tesisleri
- İthal Kömür Enerji Tesisleri
- Biyokütle Enerji Tesisleri
- Çöp Gazı Enerji Tesisleri
- Atık Isı Enerji Tesisleri