FTX’in iflas etmesinin kripto endüstrisinde büyük bir olay olduğunu kabul eden Buterin, bu olayın piyasada merkezileşme sorununu yeniden ele almasını sağladığını söyledi. Bu bağlamda borsalar için rezerv ispatını geliştirme konusunda çeşitli çözümler önerdi.
Borsalar için ortaya çıkan rezerv ispatı kapsamında platformlarda kullanıcı mevduatlarını ve bu mevduatların nasıl karşılanacağına yönelik olarak Merkle Tree yöntemi geliştirildi. Buterin, bu yöntemde bazı güvenlik açıkları olduğu söylerken ZK-SNARK gibi teknolojilerin borsa rezervlerini ve sorumluklularını göstermesi açısından kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Vitalik Buterin, ayrıca FTX örneğinde olduğu gibi borsaların kullanıcıların fonları, farklı alanlarda kullanmasını engellemek için de çeşitli önerilerde bulundu. Bilindiği gibi FTX borsasında en büyük sorun kullanıcı fonlarının kullanılması olarak ortaya çıkmıştı. Platform kullanıcıları, toplu halde fon çekim talebinde bulunduktan sonra yeterli likiditenin tutulmamasından dolayı borsa çekim işlemlerini karşılayamadı ve kısa sürede iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı.
Borsaların, kullanıcı fonlarını kullanmasını durdurmak için Plazma ve Validium yöntemlerinin kullanılmasından bahseden Buterin, handikap olarak bu yöntemlerin maliyetleri yükseltebileceğinden bahsetti.
“Merkezi borsalar, daha açık ve şeffaf kodlara sahip olmalı”
Merkezi borsalarının kısmen de olsa faydalı olduğunu söyleyen Ethereum kurucusu, örnek olarak hesap şifresinin kaybedilmesi durumunda platformlarda hesap kurtarma yöntemiyle varlıklara tekrar ulaşılabildiğini hatırlattı. Bunun yanında harici bir cüzdan da tutulan varlıklara, cüzdan adresinin anahtar kelimelerinin kaybedilmesi durumunda erişim imkanı bulunmuyor.
Buterin, son olarak merkezi borsaların, bundan sonraki dönemlerde daha açık ve şeffaf kodlara sahip olması için rezerv kanıtı mekanizmasını benimsemesi gerektiğini düşünüyor. Böylece bu platformlar, güvenli bir ortam haline gelmek için önemli bir adım atmış olacak.
Piyasa yorumcuları, FTX’in çöküşünün kripto endüstrisini birkaç yıl geriye götürdüğü konusunda hem fikir. Bunun yanında düzenleyici önlemlerin daha sıkı hale gelmesi muhtemelken bazıları bu önlemlerin sektörün gelişimine sekte vurabileceğini düşünüyor.
FTX, en büyük 50 alacaklısına 3,1 milyar dolar borçlu
FTX ile ilgili son gelişmelerde şirket, ABD İflas Mahkemesine yaptığı bildirimde en büyük 50 alacaklısına 3,1 milyar dolar borcu olduğunu beyan etti.
Yapılan başvurunun detayında ilk 10 alacaklıya yaklaşık 1,45 milyar dolar borç olduğu belirtildi. 11 Kasım’da yapılan iflas başvurusu sonrası şirketin yaklaşık 1 milyon kişi ve kuruma borçlu olduğu ortaya çıktı.
Şirketin yeni CEO’su John Ray, FTX’e bağlı bazı şirketler için satış, yeniden yapılandırma veya diğer stratejik işlemleri araştırdıklarını söyledi.