Geçmiş yıllarda da, eskilerin deyimiyle hitabet sanatı, insanları ikna etmenin en etkili yolu olarak gösterilirdi. Bir politikacı ya da iş adamı eğer topluluk önünde konuşuyor ve halk tarafından seviliyorsa, gücünü konuşmasından aldığı söylenirdi. Bu durum hale geçerli. Sadece hitabet sanatı ifadesinin yerini güzel ve etkili konuşma aldı. Adına ne denirse densin kitlelerin önünde etkili konuşan kimselerin avantajlı olduğu değişmeyen bir gerçek.
Peki, sıklıkla karşılaştığımız güzel ve etkili konuşma neden bu kadar önemli? Hangi kurallara uyarsak karşımızdaki insanı konuşmamızla etkileyebiliriz?
Etkili Bir Hitabet İçin 5 Tavsiye
Konuşma yeteneğiniz kariyerinizi önemli oranda etkileme gücüne sahip. İster bir satış sunumu, ister bir toplantı ya da bire bir görüşmede olsun ikna etmenin yolu etkili konuşmak. Başarılı olmak için konuşma yeteneğinin gelişmiş olması gerekiyor. Kimse konuşması düzgün ve etkili olamayan bir insanla iletişim haline geçmeyi istemez. Etkili hitabet için tavsiyelere göz atalım;
1. Konuya Hakim Olun
Konuşma yaparken en temel kural etkileyici ve konuya hakim olmak. Topluluk önünde konuşurken ve karşılıklı konuşma esnasında etkileyiciliğinizi konu hakkında bilginizle pekiştirirseniz istediğiniz etkiyi yaratabilirsiniz.
2. Ortamı Yumuşatın
Konuşmaya başlarken ortamı biraz olsun yumuşatmak lazım. Oscar Ödül Töreni’ni düşünün. Sahneye ödül vermek için çıkan konuşmacılar genellikle bir anekdotla giriş yaparlar. Siz de öyle yapın. Başınızdan konuyla ilgili geçen bir hikayeyi, ya da gün içinde karşılaştığınız bir durumu paylaşın. İnsanlar hazırlanmış metinden okunan konuşmaları sevmezler.
Eğer çok gerginseniz derin nefes alın. Ve konuşmanıza başlamadan önce bir parça çikolata ağzınıza atın. Hem gevşemiş olursunuz hem de gerginliğiniz yatışır.
3. Kalabalığa Seslenin
Prezentasyon esnasında tek bir kişiye bakmayın. Konunun içeriğini anlatırken birinci maddede birine bakıyorsanız, diğerinde bir başka insana doğru anlatın. Böylelikle salondaki insanlarla güven temelli bir iletişim sağlamış olursunuz ve izleyicilerin hepsi konuşmaya dahil olur.
4. Gösellik Önemli
Görsellik de önemli. Mesajınızın daha kolay insanlara ulaşmasını sağlar. Ayrıca sizin konuya ve kitleye olan saygınızın bir ifadesidir. Ne kadar saygın görünürseniz, söyleyecekleriniz de o kadar ciddiye alınır. Görsellik önemli bir faktör ama sadece yardımcı bir faktör. Önemli olan ne konuşacağınız.
5. Kontrolü Elden Bırakmayın
Son olarak, konuşma yapacağınız yere erkenden giderek ses sistemini kontrol edebilirsiniz. Nerede konuşma yapacağınızı görmek ve son kontrolleri yapmak konuşma esnasında problem yaşamanızı engeller.