Jelibon kaç yaşında olursa olsun insanların en çok sevdiği şekerlemelerin başında yer alır. Farklı renkleri ve yumuşak dokuları ile 7’den70’e herkes tarafından sevildiği için evde jelibon yapımı daha fazla kişi tarafından denenmekte ve hatta bir kazanç kapısı haline gelir.
Yaptığınız jelibonları şeker dükkanlarına ve aktarlara satabileceğiniz gibi, paketleme yaparak bebek şekeri satan yerlere pazarlamanız da mümkün olabilir. Bunun dışında hazır satılan jelibonların sağlığa zararlı pek çok katkı maddesi içerdiği maalesef bilinir. “Jelibon satın al” şeklinde yapılan internet aramalarında, evde hazırlanan bu ürünlerin internet üzerinden satışının yapıldığı da görülebilir.
Siz de çocuklarınızı bu yumuşak şekerlerden mahrum bırakmamak için güvenle yedirebileceğiniz jelibonları evde kendiniz yapabilirsiniz. Evde yaptığınız Jelibon içindekiler nedeni ile daha sağlıklı bir şekilde tüketilir ve bu esnada gözünüz arkada kalmaz!
Jelibon Nasıl Yapılır?
Jelibon yapılırken hijyen kurallarına uyulması en önemli koşulların başında gelir. Jelibon yapımı esnasında jelatin ve bazı başka kimyasal maddeler kullanılabilir. Ancak farklı malzemeleri tercih ederek tamamen doğal ve zararsız jelibon yapımı da mümkündür. Seçilen malzemeleri birleştirerek kısa sürede hem sağlıklı hem de çok leziz jelibonlar yapılabilir. Bunun için basit birkaç adımın takip edilmesi gerekir.
Evde ek iş olarak ya da sadece çocuklarınıza jelibon yapmak için soğuk su,dondurulmuş meyve, Jelibon hammaddesi olan jelatin, bal ve limon suyu temin etmeniz gerekir. Jelibon çeşitleri kullandığınız aromalı jelatine göre farklılık gösterebilir.
Jelibon yapımı için tercih ettiğiniz meyveler mutfak robotundan geçirilerek tamamen püre haline getirilir. Püre haline gelen meyveler tencereye alınarak üzerine bal, limon suyu ve su eklenerek kısık ateşte kaynatılır. Meyve püresi pişince üzerine jelatin eklenip, iyice eriyene kadar karıştırılır. Jelibonları hazırlamak için küçük kalıplar ya da hazır jelibon kesme aletleri tercih edilebilir. Hazırlanan karışım kalıplara boşaltıldıktan sonra donması beklenir ve ev yapımı jelibonlar yaklaşık 2-3 saat kadar sonra tüketilmeye hazır hale gelir. Ev yapımı jelibon kapalı bir kapta tutulduğunda 3hafta tazeliğini korumaktadır.
Jelibon Zararları Nelerdir?
Jelibon ve bu tür yumuşak şekerler büyük baş hayvanların etten sıyrılmış kemiklerinin kaynatılması ile elde edilen bir maddenin kullanımı ile hazırlanır. Bu kemiklerin hijyenik olmayan şekillerde saklanması ve içerisine hayvan tırnağı dahi karışmış olması söz konusu olabilir. Ayrıca içeriğinde domuz yağı ve balık derisi bulunduğu söylentileri de maalesef dilden dile dolaşır. Jelibon ve türevlerinin erkek çocuklarda östrojen üretiminin artmasına neden olduğu dahi iddia edilmektedir. Kanser hastalıklarını tetikleyen maddeler içerdiği ileri sürülen bu tarz şekerler, erkeklerde iktidarsızlık başta olmak üzere pek çok cinsel soruna yol açma riski barındırır. Diş çürümelerine neden olmasının yanı sıra; içerisindeki E47 ve K11 gibimaddeler organlar üzerinde pek çok olumsuz etkiye yol açabilir. Jelibonun ham maddesi olan sıvının kokusunun bastırılması için üretiminde bolca kimyasal katkı maddesi kullanılır. Çok fazla şeker içermesi nedeni ile kan şekeri yükselmelerine ve diyabet hastalığına da neden olmaktadır.
Her ne kadar jelibonun zararları hakkında birçok söylenti olsa da bazı kesimler jelibonun düşünüldüğü kadar zararlı olmadığını ve hatta içerdiği amino asitler nedeniyle vücut için yararlı olduğunu ileri sürmektedir. Jelibon yapımında hayvan kemiklerinden elde edilen jelatinin kullanılmasının kemiklere ve eklemlere büyük yarar sağladığı iddialar arasında yer almaktadır.