Evde yemek yapıp satmak için gerekli belgeler bu yazıda. Ülkemizde aktif çalışma hayatında yer alan kadınların sayısı giderek fazlalaşsa da yine de ev hanımları oldukça büyük bir çoğunluğu oluşturmaya devam ediyor. Bu kadınların bir kısmı ise artık evlerinde geçirdikleri zamanlarda ev yemekleri yapıp satarak gelir sağlıyor. Özellikle geniş bir sosyal çevreye sahip olan ev hanımları birden fazla aileye yemek yapıp satarak ciddi bir gelir elde edebiliyor.
Evde yemek yapıp satma işinde tüm yemek masrafları ve malzemeleri yemeğin yapıldığı kişi, aile veya işletme tarafından karşılanıyor. Bu nedenle yemeği yapan kişi yalnızca emeği karşılığında para kazanmış oluyor.
Evde Yemek Yaparak Para Kazanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Eli yemek yapmaya ve mutfak işlerine yatkın olan kişiler yeterli genişlikte bir mutfağa ve gerekli mutfak aletlerine sahipse bu işi yapmak için başka bir sermayeye ihtiyaç duymuyorlar. Evde yemek yapıp satmak için öncelikle iyi bir planlama yapılması gerekiyor. Hangi tür yemekler yapılacağına, bunların ne şekilde satılacağına kısacası kim ya da neresi için yemek yapılacağına karar vermek önem taşıyor.
Evde yemek yapmak için gerekli ekipmanların önceden temin edilmesi işlerin daha düzenli yürütülmesini sağlıyor. Evde yemek yapıp satmaya başlamadan önce ilk olarak tanıdık işletmeler varsa bunlarla iletişime geçmek ilk deneyimin tanıdıklar ile yapılması avantajını sağlıyor ve yolun başındaki stresin azalmasında etkili oluyor.
Eş dost vasıtası ile bu faaliyetinizin kulaktan kulağa yayılmasının sağlanabileceği gibi internet sitelerine verilecek reklamlar ve küçük el ilanları aracılığı ile de potansiyel müşterilere ulaşılabiliyor. Bu tarz yemek yapılır ilanları insanların elinde bulunduğunda ihtiyaç duydukları anda ilk olarak bu alternatifi değerlendirmelerini de sağlıyor.
İlk etapta küçük bir kafe ile anlaşırsanız, ne türlü yemekler istenildiğini ve kaç kişi için yemek yapmanızın istendiğini netleştirmenizi öneriyoruz. Göreceksiniz ki ilerleyen dönemlerde işinizi büyütmeniz ve başarılı bir girişimci haline gelmeniz imkansız değil!
Evden yemek yapıp satma işine başlayanlar sosyal medya özellikle de Instagram aracılığı ile faaliyetlerini duyurup online sipariş alabiliyorlar. Ayrıca online siparişlerde online ödeme sistemlerini kullanan girişimciler müşteri sayılarını da daha kolay artırabiliyor ve daha geniş kitlelere hitap edebiliyorlar.
Yapılan yemekler en güzel fotoğrafları ile birlikte sosyal medya hesaplarında paylaşılıp size nasıl sipariş verileceği konusunda bilgi verilebiliyor. Sizin en lezzetli yaptığınız yemekleri yapmanız tabii ki çok önemli. Ama sipariş veren kişilerden gelen taleplere göre menünüzü çeşitlendirip yeni lezzetler eklemeniz müşterilerinizin beklentilerine ne kadar önem verdiğinizi gösterip memnuniyeti artırabiliyor.
Ayrıca özellikle sarma, mantı, içli köfte gibi yapımı zahmetli ancak çok beğenilen ürünleri müşterilerine sunan kişiler kısa zamanda sadık bir müşteri portföyü oluşturabiliyor. Bazı cafe ve lokantalar da sadece yaprak sarma, içli köfte gibi yemekleri günlük olarak ev hanımlarına yaptırmayı tercih edebiliyor. Bu nedenle bazı ev hanımları sadece bu yemekler üzerine çalışmayı daha uygun buluyor. Evde yemek yapıp satmak isteyen ev hanımları bu tarz işletmeler ile iş birliğine gidip tatlı, börek gibi yardımcı yemekleri de hazırlayabiliyor.
Evde Yemek Yapıp Satmak İçin Gerekli Belgeler
Bu alanda faaliyet göstermek isteyen kişilerin en çok merak ettiği soruların başında evde yemek yapıp satmak için alınması gereken belgeler olup olmadığı geliyor. Evde kendi imkanlarınız dahilinde yemek yapıp satmak için edinilmesi gereken bir belge ve herhangi bir mevzuat da bulunmuyor. Ancak, evde yemek yapıp satmak için gereken belgeler arasında sağlık raporu ve hijyen eğitimi sertifikası olabileceğini unutmamanız önemli. Bununla birlikte bir mevzuata bağlı bulunmasa da hem ürünlerinizi tüketen kişilerin sağlığı hem de sizin işiniz açısından sağlık ve hijyen kurallarına en üst düzeyde önem verilmesi büyük önem taşıyor.
Mutfağın ve tezgahın her zaman temiz tutulması gerekiyor. Yemek yapımı esnasında başa koruyucu bir kılıf geçirilmesi ise yemeklerden saç kılı gibi istenmeyen bazı yabancı maddelerin çıkmasına engel olabiliyor. Evde yemek yapıp satmak için gereken belgeler arasında bu tür hijyen koşullarını sağladığınıza dair bir belge de olabilir. Hazırladığınız ürünleri ev yemekleri satan dükkanlara ya da kafelere vermeniz durumunda yemeklerinizin satışını yapan işyerleri devlete satıcı olarak gerekli vergileri ödüyorlar. Tabii işleri büyütmeniz durumunda bir vergi kaydı oluşturulması ve bazı izinlerin alınması gerekiyor. Ayrıca yanınızda eleman çalıştıracaksanız aşçılık belgesine de sahip olmanız talep ediliyor. Evde yemek yapıp satmak için gereken belgeler bu durumda daha da artabilir, bu yüzden mevzuatı yakından takip etmek önemli.
Esnaf Muafiyet Belgesi nedir?
Bununla birlikte artık evde bu tarz küçük işler yaparak para kazanan ve aile bütçesine katkıda bulunan ev kadınları hem sigortalı sayılıyor hem de vergi vermeden esnaf oluyorlar. Özellikle evde yemek yapıp satmak için gereken belgeler konusunda Esnaf Muafiyet Belgesi büyük bir kolaylık sağlıyor. Ayrıca 24 günlük prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı olarak emeklilik hakkı da kazanabiliyorlar. Vergi Kanunu’nda gerekli düzenlemeleri yapılan Esnaf Muaflığı evinde yiyecek, giyecek, süs eşyası ve benzeri ürünleri yapıp satan pek çok ev kadınına avantaj sağlıyor.
Motorlu taşıt kullanmamak şartıyla, bir işyeri açmadan perakende ticaret yapanlar, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almadan üretim yapıp satanlar esnaf muaflığından yararlanabiliyor. Evde yemek yapıp satmak için gereken belgeler arasında bu Esnaf Muafiyet Belgesi de yer alıyor. Bu kapsamda olan kişiler vergi dairesine başvuruda bulunarak Esnaf Muafiyet Belgesi alabiliyor. Alabilmek için herhangi bir bedel ödenmesi gerekmeyen belgenin 3 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Bu belgeyi alan ev kadınları diledikleri takdirde sigortalı olabiliyorlar.
Prime esas günlük kazanç alt sınırının on beş katı üzerinden başlanılarak, takip edecek olan her yıl için bir puan arttırılması şartıyla prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları ve genel sağlık sigortası primi ödeyerek emeklilik hakkı da kazanabiliyorlar. Esnaf Muafiyet Belgesi olanlar SGK’ya müracaat ederek 24 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı olma avantajından yararlanıyorlar. Evde yemek yapıp satmak için gereken belgeler bu durumda Esnaf Muafiyet Belgesi ve SGK’ya yapılan müracaatla tamamlanmış oluyor. Bunun için 18 yaşından büyük olmak, zorunlu sigortalılık gerektiren bir işte çalışmıyor olmak ve Gelir Vergisi’nden muaf olduğunu belgelemek gerekiyor.
Gıda Üretim İzni Nedir?
Gıda üretimi yapan işletmelerin bağlı bulundukları İlçe Tarım Müdürlükleri’nden imal edecekleri bileşimleri ve markası farklı olan her bir ürünü tescil ettirerek yasal olarak almak zorunda oldukları izin belgesine Gıda Üretim İzni (İşletme Sicil Kayıt Belgesi)denilir. Üretim izin belgeleri üzerlerinde yazılı olan gerçek ve tüzel kişiler, marka, adres ve faaliyet konusu dahilinde üretilen ürünler için geçerlidir.
Bunlardan herhangi birinde değişiklik oluşması durumunda geçerliliğini yitirir. Gıda Üretim İzni Belgesi yapılan şahsi başvuru sonucu istenilen şartların sağlanması durumunda bağlı bulunulan İlçe Tarım Müdürlükleri’nin denetimine istinaden verilir. Gıda üretimi yapan işletmelerin gıda üretim iznini alması eğer uygunsuz üretim şartları var ise de bunları acil olarak düzeltmeleri gerekir. Gıda işletme üretim izni almayan işletmelerin İlçe Tarım Müdürlüğü’nün resmi denetçileri tarafından tespit edilmeleri durumunda bu işyerlerine belli bir süre içerisinde gerekli düzeltmeleri ve başvuruları yapmadıkları takdirde cezai işlem uygulanır.
Gıda Üretim İzni Nasıl Alınır?
Gıda üretimi yapan işletmeler öncelikle “işyeri açma ve çalışma ruhsatı”, ardından da “çalışma izni ve gıda sicili” almak zorundadırlar. Üretim izni için sunulması gereken belgeler üç dosya halinde hazırlanıp ilgili ücretin ödendiğine dair makbuz ile birlikte Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilir. Başvuru dosyası Tarım İl/İlçe Müdürlüğü aracılığı ile Bakanlığa iletilir ve Bakanlık tarafından en geç 30 gün içerisinde incelemeye alınır. İnceleme sırasında, Bakanlık gıda kontrollerinden oluşturulan bir ekip ürünün üretime uygunluk açısından kontrol edilmesi için gönderilir.
İşyeri yetkilisi, ön üretim izni alınan ürünlerin üretimine başlandığı zaman bu durumu Bakanlığa bildirir. Bakanlık tarafından yapılan denetim esnasında üründen numune alınır ve laboratuvara gönderilir. Ürünün analizleri sonucu düzenlenen raporun başvuru belgelerine uygun olması durumunda ürün için üretim izin belgesi verilir. Bakanlık tarafından verilen üretim izin belgelerinin geçerlilik süreleri 10 yıldır. Bu sürenin sonunda işyerleri, üretim izin belgelerinin yenilenme işlemleri için Bakanlığa başvurur. Üretim izni belgeleri her bir marka için ayrı ayrı düzenlenmesi zorunludur.
Evde Yemek Yaparak Kaç Para Kazanılır?
Evde yemek yapıp satan kişiler ayda 1.000 ve üzerinde para kazanabiliyor. Tabii bu biraz da ne tarz bir çalışma yapıldığına göre değişiklik gösterebiliyor. Eğer yaptığınız yemekleri bir işyerine veriyorsanız tek bir iş yerine bağlı kalmayarak iş hacminin artırılması ve daha fazla gelir elde edilmesi de mümkün olabiliyor. Ayrıca yaptığınız iş arttıkça maliyetler azalıyor ve karlılık da artıyor. Evlere servis imkanı olması da bu işle ilgilenen ev hanımlarına büyük bir avantaj sağlıyor.
Eğer siz de ben mutfaktaki yeteneklerime ve yemeklerimin lezzetine güveniyorum hem de gelir elde edebileceğim bir iş sahibi olmak istiyorum diyorsanız evde yemek yapıp satma işi alternatifleriniz arasında yer alabilir. Özellikle bekar erkeklerin, yemek yapamayacak kadar yaşlı olan kişilerin, yoğun bir tempoda çalıştığı için yemek yapmaya vakit bulamayanların ve küçük bebeği olup yemek yapamayanların gösterdiği yoğun ilgi nedeni ile evde yemek yapıp satmak giderek büyüyen ve karlılığı artan bir sektör haline geliyor.