Evden para kazanmak ya da aile tüketimini karşılamak için en pratik yöntemlerden biri olarak ön plana çıkan mantar yetiştiriciliği son yıllarda girişimcilerin gözdesi olmayı sürdürüyor. Farklı mantar türlerinin kendilerine has yararları, kullanım alanları ve lezzetleri karşı konulması zor bir iş fikrinin temellerini oluşturuyor.
Bu yazımızda evde yetiştirilebilecek mantar türleri, kullanım alanları ve lezzetleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Evde Trüf Mantarı Yetiştiriciliği
Evde yetiştirilebilen mantar türleri arasında en lezzetlilerinden biri olan trüf mantarı yüksek karlılık bırakabilir. Uzun sürede ancak çok çaba harcamadan yetiştirilebilen trüf mantarı ciddi bir ticari potansiyele sahip olarak Avrupa ülkelerinde kilosu 150 ila 1000 Euro arasında alıcı buluyor. Trüf mantarı yetiştiriciliği ile kazanılacak gelir mantar yetiştirilen alanın boyutu ve yetiştirme tekniklerinin gelişmişliğine bağlı olarak değişebiliyor. Yine de evde, kısıtlı bir alanda trüf mantarı yetiştirerek çok yüksek gelir elde etmenin zor olduğu söylenebilir. Profesyonel anlamda trüf mantarı yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bu işin için geniş arazileri tercih etmesi gerekir.
Trüf mantarı kullanım alanlarına kısaca değinecek olursak trüf mantarının gurmeler için dahi vazgeçilmez bir lezzet olduğunu söyleyebiliriz. Salatalarda, makarnalarda, pizza ve kırmızı et soslarının yapımında tercih edilen trüf mantarının yağı da yemeklere eklenebilir.
Evde Shiitake Mantarı Yetiştiriciliği
Evde yetiştirilebilen bir diğer mantar türü Shiitake mantarıdır. En lezzetli mantar türlerinden biri olan Shiitake mantarı yetiştirmek isteyenler bu amaç için hazırlanan özel kitlerden yardım alabilirler. Nem ve sıcaklık değerleri ideal şekilde ayarlanan evlerde özel kitler aracılığı ile Shiitake mantar yetiştiriciliği yapılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, oksidanlarla savaşan, kolesterolü düşüren ve cinsel isteği arttırdığı kabul edilen Shiitake mantarı yetiştiriciliği girişimcilere kar sunabilir.
Shiitake mantarı taze veya kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Özellikle Doğu Asya mutfağında geniş yer bulan Shiitake mantarı vejetaryen lezzetlerinin temel maddesi olarak benimseniyor. Konserveleri de satışa sunulan Shiitake mantarı henüz ülkemizde yaygın olmadığı için girişimcilerin ticari potansiyellerini arttırıyor.
Evde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Marketlerde ve pazarlarda sıklıkla karşımıza çıkan kültür mantarı, evde mantar yetiştiriciliği yapmayı düşünenlerin ilk tercihi olmayı sürdürüyor. Diğer mantar türlerine göre daha zahmetsiz yapılabilen ve kısa sürede hasat alınabilen kültür mantarları yetiştiriciliği sürümden kazandırıyor.
Kültür mantarları konserve olarak ya da taze taze kullanılabiliyor. Çorbalarda, pizzalarda, makarnalarda, salatalarda, mezelerde ve et yemeklerinde karşımıza çıkan bu mantarlar Türk mutfağının değişmez malzemelerinden biri olarak yorumlanıyor. Beyaz mantar olarak da adlandırılan kültür mantarları kaliteli kompostlar kullanıldığında ve mantar üretimi için ideal şartlar sağlandığında girişimcilere çoklu fayda sağlayabiliyor.
Evde İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
Evde mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bir diğer favori mantar türü de istiridye mantarıdır. Kültür mantarına oranla daha yüksek fiyata satılan ve özellikle lüks restoranlar tarafından satın alınan bu mantar türü evde yetiştirilebilen mantarlar arasındadır. Yüksek oranda demir barındıran, doğal antibiyotik etkisi gösteren, bağışıklık sistemini güçlendirip kansızlığı önlemeyi sağlayan istiridye mantarı kompost satın alınıp yetiştirme için gerekli şartlar sağlandığında hızla verim sunmaya başlar.
İstiridye mantarı kullanım alanlarının başında leziz yemekler gelir. Kültür mantarına kıyasla daha spesifik ve lezzetli kabul edilen bir tada sahip olan istiridye mantarı özellikle et yemeklerinde tercih edilir. İstiridye mantarı yetiştiriciliği, doğru satış kanalları keşfettiğinde bu işin karlılığını yaşayabilir.