Ülkemizde kadınların çalışma hayatı içerisinde üstlendikleri rolün, son yıllarda farklı kurum ve kuruluşlar tarafında kadın girişimcilere sağlanan desteklerin ve teşviklerin de etkisi ile artmaya başladığı biliniyor. Bu sayede kendi işletmelerini kuran, markalarını yaratan, çok küçük sermayeler ile başladıkları işlerle sektörün önemli isimleri haline gelmeyi başaran kadın girişimcilerle karşılaşmanın gururunu yaşıyoruz. Biz de bu yazımızda ekonomik hayatta aktif olarak yer almak isteyen ancak ilk adımı atma cesaretini bulamayan kadın girişimci adaylarımıza örnek olabilecek başarılı kadın girişimcilerin hikayelerine yer vermek istiyoruz.
Nurten Karalı KOSGEB Kredisi ile Eşinin Patronu Oldu
Amasya’da yaşayan evli ve iki çocuk annesi Nurten Karalı, hayallerinin peşinden koşup başarıyı yakalayan girişimci kadınlarımız arasında yer alıyor. Bir taksi durağı açmak isteyen Nurten Karalı’nın hikayesinin dönüm noktasının, bu isteğini eşi ile paylaşması ve eşinden beklediği desteği görememesi olduğunu söyleyebiliriz. Çevresinden gelen cesaret kırıcı yorumlara da kulak tıkar ve hayallerini gerçekleştirmek için KOSGEB’e başvurur. Girişimcilik kursunu başarı ile tamamlayıp belgesini aldıktan sonra 50.000 TL’lik hibe desteği ile taksi durağını açar. Yaşadığı şehirde taksi kültürünün gelişmediğini fark eden ve bu eksiği kapatmak için harekete geçen Nurten Karalı, kadınların taksiye binmek konusundaki tereddütlerini de sahibi olduğu taksi durağı sayesinde ortadan kaldırmayı hedefledi. Nurten Karalı kısa sürede işini büyüttü ve eşinin de dahil olduğu çalışanlarının sayısını ona çıkardı. Nurten Karalı’nın taksi durağında iki tane de kadın şoför bulunuyor. Hayallerinin peşinden giden bu başarılı kadın girişimci kendi işini kurmanın yanı sıra erkeklerin egemen olduğu bir alanda da ön plana çıkmayı başarması ile övgülerin odak noktasında olmayı hak ediyor.
Sema Aytaç Ürettiği Tuzdan Ürünleri İnternet Üzerinden Tüm Türkiye’ye Satıyor
Çankırı’da yaşayan Sema Aytaç da KOSGEB’in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni tamamlayıp kendi işletmesinin sahibi olan kadın girişimcilerden biri olarak dikkat çekiyor. Aldığı hibe ile Çankırı’da bir tuz atölyesi kuran Sema Aytaç; tuz mumluk, tuz yastık, tuz kolye, tuz evleri, tuz lambası, tuz sabun, tuz anahtarlık ve tuz isimlik gibi ürünler üretiyor ve bu ürünleri internet üzerinden tüm Türkiye’ye pazarlıyor.
Çankırı’ya özgü kaya tuzu parçalarını şekillendirip hediye attığı yakın çevresinden çok olumlu tepkiler alan Sema Aytaç, çalışmalarını amatörce sürdürmesine rağmen pek çok sipariş almaya başladı. Bunun üzerine amatör olarak yürüttüğü bu iş ile ilgili pazar ve piyasa araştırmalarını yapmaya başladı. Aynı zamanda da tuz işleme ve hediyelik eşya üretimi yapan bir işletmede çalışma başlayarak tecrübe edindi. Bu süreçte edindiği tecrübelerden ve piyasa araştırmalarından yararlanarak kendi işletmesini kurup, kendine özgü ürünlerin imalatını yapma kararı aldı. Sema Aytaç bunun üzerine KOSGEB tarafından açılan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katıldı. Başarı ile tamamladığı eğitimden sonra aldığı Girişimcilik Desteği ile kendi işletmesini kurdu. Sema Aytaç kısa sürede ürünlerine bir pazar yaratıp ürünlerinin satışını internet üzerinden de yapmaya başladı ve geniş kitlelere ulaştı.
Gülfer Kızılçay Ürünlerini Almanya’ya İhraç Ediyor
Eşme’nin kırsal bir köyünde dünyaya gelen Gülfer Kızılçay, evlenip Manisa’nın Alaşehir ilçesine yerleştikten sonra kendi işini kurmak istedi. Noel ve cenaze çelenklerinin imalatını yapan başarılı kadın girişimci bu kararı almadan önce bir çiçekçide çalıştı. Kuru çiçek ihracatı yapılan bu işyerine çalışırken Almanya’da yaşayan arkadaşlarından Alman firmalarının Noel ve cenaze çelenklerine taleplerinin çok fazla olduğunu öğrendi. Bunun üzerine kendi işini bu alanda kurmaya karar verdi. Almanya’dan gerekli firmalarla olan iletişimi Dış Ticaret eğitimi gören oğlu aracılığı ile sağladı. Gerekli olan sermayeyi edinmek için ise KOSGEB’e başvurdu. 2010 yılında projesi ile KOSGEB’e başvurdu. Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB tarafından yürütülen kurs programına dahil oldu. Sunduğu proje ile KOSGEB eğitim programını başarı ile tamamladı. Aldığı kredi ile de hayalindeki işe başlamak için gereken 2 makineyi Almanya’dan ithal ederek imalata başladı. Şu anda ise ürettikleri çelenkleri Almanya’ya ihraç ediyor.
Ayşe Mantar Annesinden Esinlenerek Girişimci Oldu
Ayşe Mantar, üniversite eğitimi gördüğü sırada annesinin hazırlayıp kendisine gönderdiği gıda kolilerinden esinlenerek başarılı kadın girişimciler arasında yer aldı. Bu gıda kolilerinin benzerlerini hazırlayan Ayşe Mantar, KOSGEB kredisi alarak kendi işletmesini kurdu. Doğal gıda kolilerinin pazarlamasından oldukça iyi bir gelir elde eden başarılı kadın girişimci, bölgede üretilen doğal ürünlerden hazırladığı gıdaları kurduğu internet sitesi aracılığı ile talep eden kişilere göndermeye devam ediyor. Önceliği tanıtıma verdiğini söyleyen Ayşe Mantar, kışlık erzaklar da hazırladığını ve uzak yerlere erişimi kargo ile sağladığını belirtiyor. İnternet sitesinde ürünlerinin tanıtımını yapan girişimci Türkiye’nin her yerinden müşterilere hizmet veriyor.
Filiz Serin Marmaris’in İlk Kitap Cafesini Açtı
İki çocuk annesi ve üniversite mezunu Filiz Serin uzun süre iş bulamayınca çözümü kendisi üretmeye karar verdi. KOSGEB’in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ne katıldı ve aldığı destekle Marmaris’te kitap cafe konsepti ile hizmet veren ilk işletmeyi açtı.
Afyonkarahisarlı Kadın Girişimci Semra Elmas Mermer Patlatarak Para Kazanıyor
Mermer sektöründe 15 yıl işçi olarak çalışan Semra Elmas, açtığı işletmede mermer atıklarından patlatma yöntemi ile dekoratif paneller üretiyor. İhracatçı firmalar aracılığı ile yurtdışına gönderdiği ürünler ise Fransa, Hollanda ve ABD başta olmak üzere pek çok ülkede büyük ilgi görüyor. İşletmesini ilk kurduğunda 5 – 6 kişi ile yola çıkan Semra Elmas 15 ay gibi kısa bir süre sonunda istihdam ettiği kişi sayısını 13’e çıkarmayı başardı. Semra Elmas, şimdiki hedefinin istihdam sayısını 25’e çıkarmak ve yeni makineler almak olduğunu belirtiyor. Elmas aynı zamanda kadın istihdamına büyük önem veriyor ve işletmesinde çalıştırdığı kişilerin yarısı kadınlardan oluşuyor.
Elif Babayiğit Demirkol, Reçelleri ile Evlerin Sofralarını Tatlandırıyor
2009 yılında Bartın’da Lütfiye Doğal Ürünler’in temellerini atan Elif Babayiğit Demirkol, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’na seçilen ilk kadın olma özelliğini taşıyor. Markanın isminin lütfetmekten geldiğini belirten Demirkol, doğal ürünleri kullanarak organik üretimler yapıyor Elif Babayiğit Demirkol, büyükanne usulü ile herhangi bir katkı maddesi eklenilmeden üretilen ürünleri müşterilerine sunarken temel ilkesinin çocuklarına rahatlıkla yedirebileceği ürünler hazırlamak olduğunun altını çiziyor.