İnsanlar başarılarından ziyade başarısızlıklarından birşeyler öğrenirler. Bu noktada anlatacağımız firmaların başarısızlıkları, yeni girişimcilere de tecrübe olabilecek niteliklerde.
Her geçen gün Dünyada binlerce şirket kuruluyor binlerce girişimci yeni yatırımlarla ve yeni fikirlerle iş dünyasına atılıyor. Ancak bunlar %75’i başarısız olarak iş dünyasından ayrılıyor. Aslında bu ekosistem açısından düşünüldüğünde iyi bir şey. Yanlış yönetim şekilleri, yanlış pazarlama taktikleri, takım üzerinde oluşturulan stres ve bunun gibi daha bir çok küçük gibi görünen sorunlardan ötürü firmalar iş hayatına veda ediyor. İşte tüm girişimcilere ders olacak nitelikte 3 başarısız firma hikayesi.
1. Gowalla
Milyonlarca insan tarafından kullanılmış bir sosyal ağ uygulaması olan Gowalla, belki türkiyede pek adı duyulmadı. Ancak diğer ülkelerdeki kullanıcılar başlarda bu uygulamayı çok beğenmişti. Uygulama ise şu anda oldukça başarı kazanmış olan Foursquare adlı uygulamanın farklı bir versiyonuydu. Gowalla, Foursquare ile yaptığı rekabette pek aktif görnemedi. İki uygulamanın temel mantığı olan Check-in, yani bulunduğunuz mekanı işaretlemek konusunda Gowalla hiç te kullanıcı dostu değildi. Gowalla akıllı telefonlardan önce, klasik cep telefonları zamanından gelen bir uygulamaydı. Akıllı telefonların gelişimine ayak uyduramayan ve kullanıcılar tarafından hevessiz, demode olarak görülen Gowalla ortadan yitip gitti. Teknoloji konusunda bir firmanız varsa mutlaka teknolojiye ayak uydurabilecek reflekslerde bir takımınız ve vizyonunuz olmalıdır. Tüketicilerin dev tüketme kapasitesi ve teknolojinin sunduğu ışık hızındaki yenilik arzı iyi bir şey olmasının yanında şirketler için öldürücü bir etken olabiliyor. 8.3 milyon dolarlık bir girişim sonunda 3 milyon dolara facebook’a satıldı ancak bu bile Gowalla’yı kurtarmaya yetmedi.
2. Pay By Touch
Türkçesi “Dokunarak Öde” olan firmanın amacı ise tüketicilerin alışverişlerini kolaylaştırmak ve sadece parmak iziyle alışveriş yapabilmeyi sağlayan bir sistem geliştirmekti. Yatırımcılar tarafından çok güçlü bir şekilde de desteklendi. Ancak ortaya çıkan dolandırıcılık iddiaları ve krizi iyi yönetememeden kaynaklanan nedenlerle 2007’de iflas etti. Yatırımcılar iflastan önce, şirketin büyüme stratejilerinden dolayı oldukça mutsuzdu. Keza şirket yüzlerce milyon dolarlar harcayarak rakip firmaları satın almaya başlamıştı. Bu harcamaları yaparken kendi çalışanlarının maaşını ödeyemeyen şirket, insanların da kredi kartı kullanarak ve bedava puan kazanarak avantaj sağlamalarıyla yarışamadı. Bu kadar büyük yatırımların ana teması kesinlikle şu olmalıdır. Öyle bir şey bulmalıyım ki insanlar o olmadan yaşayamamalı. Bunu malesef başaramamış bir firma oldu Pay By Touch
3.RealNames Corporation
1997’de kurulan şirketin amacı, kullanıcıların, Microsoft Internet Explorer adres çubuğunu kullanarak domain kaydı yapabilmelerini sağlıyordu. Uzantıları .com veya .net gibi bilindik uzantılar olmak zorunda da değildi. Şirket ve destekçileri yaklaşık 130 miyon dolarlık fon sağladılar. Realnames 2002 yılında Microsoft tarafından verilmiş bir karara istinaden faaliyetlerini sonlandırdı. Bu karara göre, 3 aylık bir takvim süresi içerisinde 1 milyar sayfayı, tarayıcı adres çubuğundan MSN arama motoruna dönüştürerek sayfaları yönlendirdi.