Akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile birlikte her anımızı fotoğraflasak da kimi özel anların kalıcı hale gelmesi için profesyonel olarak hizmet alabileceğimiz fotoğraf stüdyolarını tercih ediyoruz. Nişan, düğün, doğum günü, bebek fotoğrafları başta olmak üzere pek çok anımızı ölümsüzleştirmek için stüdyo çekimleri yaptırıyor ve profesyonel fotoğrafçılara başvuruyoruz. Bu nedenle fotoğraf stüdyosu açmak günümüzün kârlı işleri arasında olmaya devam ediyor.
Siz de fotoğrafçılık alanında kariyer yapmak belki de bu tutkunuzun peşinde koşmak istiyorsanız öncelikle bir fotoğraf stüdyosuna ihtiyacınız olacağını hatırlatmak istiyoruz.
Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Ne Gereklidir?
Fotoğraf stüdyosu açmak sanılanın aksine çok ciddi yatırımlar gerektirmez. Açacak olduğunuz stüdyonun büyüklüğüne göre en az bir adet fotoğraf makinesi, 2 adet softbox, 1 adet bilgisayar, yazıcı ve kameralarda kullanılacak lensler alınması başlangıç aşamasında yeterli gelebilir. Ayrıca fotoğraf stüdyosu açmak için profesyonel bir fotoğrafçı olunması gerekmese de bu iş hakkında mümkünse eğitimlere katılmak işinizde başarıyı daha kolay yakalamanızda etkili olabilir. Kendiniz de fotoğraf çekim teknikleri hakkında araştırma yapabilir, Halk Eğitim Merkezleri’nin düzenlediği kurslara katılabilirsiniz. Böylece hem fotoğrafçılığı öğrenebilir hem de belge alabilirsiniz. Vesikalık fotoğraf çekimi diğer fotoğraf çekimlerine göre daha kolay olmakla birlikte örneğin düğün fotoğraflarının çekiminde profesyonel bilginin olması bir avantaj haline gelebilir.
Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Hangi Ekipmanları Almalısınız?
Bu işi yapmaya karar verdiyseniz öncelikle fotoğraf stüdyonuz için uygun bir yer bulmanız gerekir. Hepimizin bildiği gibi fotoğraf stüdyolarında pek çok ekipman bulunur. Ayrıca fon perdelerinin, ekipmanların depolanması da gereklidir. Bu nedenle açacağınız fotoğraf stüdyosu için yer seçimi yaparken geniş, havadar ve konforlu olmasına dikkat edilmesi ve dükkânın iç tasarımının nasıl olduğunun göz önünde bulundurulması da önemlidir. Softbox’ların sığabileceği uygun tasarımda dükkanlar tercih edilmelidir. İç tasarımın dikkat çekmesine ve odak noktası olmasına da özen gösterilmelidir.
Vesikalık fotoğraflar, kişisel fotoğraflar, düğün fotoğrafları, mezuniyet fotoğrafları, klip çekimleri ve daha pek çok iş seçeneğini değerlendirebilmek için fotoğraf stüdyolarında ihtiyaç duyulan en önemli ekipman kameradır. Eğer yalnızca dükkân içi çekimler ya da vesikalık çekimler yapılacaksa daha az özellikli ve uygun fiyatlı kameralar iş görebilir. Ancak yapılan işin kalitesini de artıracağından, Canon ve Nikon gibi kaliteli markaların kullanılması önerilir.
Kullanılan kameranın kalitesini etkileyen faktörlerden biri de kamera lensleridir. Çekilecek videoya ya da fotoğrafa uygun lensler kullanılması çok önemlidir. Diğer önemli etkenlerden biri de ışıktır. Işık daha güzel ve daha canlı fotoğraflar çekilmesini sağlar. Stüdyo çekimlerinde ise softbox kullanılır.
Bunların yanı sıra fotoğrafa uyumlu yazıcı, bilgisayar ve tripodların da fotoğraf stüdyolarında bulunması gereklidir.
Fotoğraf Stüdyosu Açma Maliyeti Nedir?
Ortalama 15.000 – 25.000 TL maliyet ile bir fotoğraf stüdyosu açılabilir. Tabii ki bunun dışında işyeri kendinize ait değilse dükkân kirası, işletme giderleri, sarf malzeme giderleri gibi masraflar da söz konusudur. Bunun yanı sıra 2019 yılı 4 adet biyometrik fotoğrafın 25 TL, 8 adet vesikalık fotoğrafın 30 TL olduğunu göz önünde bulundurduğunuzda kazanabileceğiniz rakamın yanında yatırım miktarının oldukça düşük olduğu görülebilir. Fotoğraf stüdyolarında yapılan vesikalık fotoğraf çekimi ve benzeri işlerle kazanç sağlanır. Ancak özellikle yaz sezonunda düğünlerin, mezuniyetlerin ve diğer etkinliklerin artması ile kazançta artış yaşanacağı da öngörülebilir.
Fotoğraf Stüdyosu Açarken Aklınızda Bulunsun
Fotoğraf stüdyonuza etkileyici bir isim bulun. Bulacağınız ismin işletmenizin başarısında etkili olacağını göz ardı etmeyin. Fotoğraf stüdyonuzu açacağınız dükkânın ferah ve geniş olmasına dikkat edin. Çekimden önce müşterilerinizin rahatlaması ve zaman geçirebilmesi için fotoğraf stüdyonuzda bir bekleme odasına yer verin. Eleman alacağınız zaman adaylar ile yüz yüze görüşerek hangi yetkinliklere sahip olmalarını beklediğinizi açık bir şekilde ifade edin. İşe aldığınız personelin Photoshop konusunda deneyimli olmasına özen gösterin.
İyi bir fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çekimi için geniş bir fon yelpazesine ve arka plana sahip olması gerektiğini unutmayın. Dikişsiz bir fon perdesi kullanın. Fon perdelerinizin temizliğine ve kalitesine özen gösterin. Çerçeveyi kaplayacak büyüklükte farklı kullanımlara yönelik fon perdeleri edinin. Görüntünün ayarlanabilmesi için arka plan ışıklandırmalarında jel kullanmayı deneyin.
Müşterilerinizin çekim esnasında kullanabilmeleri için kaliteli makyaj malzemeleri bulundurun. Gerekli durumlarda makyaj hizmeti vermenizi sağlayacak uzman bir personel ile anlaşın. Fotoğraf stüdyonuzda müşterilerinizin çekimler esnasında kullanabileceği çeşitli aksesuarlar bulundurun.
Bir fotoğraf stüdyosu açarken karar verilmesi gereken en önemli noktaların başında fiyat politikası gelir. Fiyatların çok yüksek tutulması müşteri kazanamamaya yol açabilir. Fiyatların düşük olması da kazancı düşürebilir. Bu nedenle faaliyet göstereceğiniz bölgedeki fiyatları araştırın. Fiyatlarınızı belirlerken personel maaşlarını ve stüdyo ekipmanları ile ilgili masrafları da göz önünde bulundurun. Fotoğraf stüdyonuza fiyat listenizi asın, böylece müşterileriniz talep ettikleri hizmetin bedelini görürler ve sonradan bir sürprizle karşılaşmazlar. Ayrıca fiyat listesini asmak sizin de daha profesyonel bir görünüm sergilemenizi sağlar.
Fotoğraf stüdyonuzun reklamını yapın ve bu noktada sosyal medyanın gücünü küçümsemeyin. Sosyal medya hesaplarınızı açın; bu hesaplarda yaptığınız işleri, iletişim bilgilerinizi paylaşın.
Müşterilerinize saygılı davranın ve müşterileriniz ile kurduğunuz olumlu iletişimin size başka müşteriler getireceğini unutmayın. Eğer çalışanlarınızdan herhangi biri müşterilerle olan ilişkilerinde olumsuz bir tavır sergilerse müdahale etmekte gecikmeyin. Müşterilerinizin çekim esnasında kullanacakları aksesuarları, fon perdesini seçimi sırasında görüşlerinizi bildirin ancak müdahaleci bir tavır sergilemeyin. Ne tür bir fotoğraf çektirmek istediklerini sorun, beklentilerini iyi anlayın ve yaratıcılığınızı kullanmaktan çekinmeyin.
Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
- İşyeri kendinize aitse tapu fotokopisi kira ise kira sözleşmesi
- Başvuru / beyan formu
- Numarataj belgesi
- Vergi levhasının fotokopisi
- Şahıs işletmesi ise Oda Kayıt Belgesi ve Esnaf Sicil Tasdiknamesi (aslı ibraz edilmelidir)
- Şirket ise Oda Kayıt Belgesi ve Ticaret Sicil Tasdiknamesi (aslı ibraz edilmelidir)
- Şirket ise imza sirküleri
- Şahıs işletmesi ise 2 adet fotoğraf
- Üzerinde TC Kimlik No bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi
- İtfaiye uygunluk raporu
- Her 100 metrekare için 6 kg’lık olmak üzere yangın tüp faturası
- En son ödenen çevre temizlik vergisi makbuzu fotokopisi
- Ustalık belgesi