Dünyanın nasıl bir yer haline geleceği ile ilgili varsayımlara eşlik eden geleceğin meslekleri öngörülerinin ardından gelecekte kaybolacak meslekler de ele alınıyor. Zihin transferi uzmanlığı, robot insan tasarımcılığı, çöp mühendisliği, uzay turizm rehberliği, dijital rehabilitasyon danışmanlığı, kripto para yatırım danışmanlığı, organ üretim uzmanlığı gibi geleceğin meslekleri artık gündemden düşmüyor.
İnternetten para kazanmak furyası ile birlikte gelenekselleşen meslek ve iş algısında farklılaşma yaşamaya başladık. Teknoloji tarafından çevrelendikçe alışkanlık kazandığımız birçok kavramdan çoktan uzaklaştık.
Gelecekte kaybolacak meslekler hakkında detaylara geçmeden önce bu mesleklerin tamamen ortadan kalkmayıp evrilebileceğini hatırlatmak istiyoruz. Hali hazırda insan gücüne ya da zihnine duyulan gereksinimin azalacağı bu mesleklerde çalışanların kendilerini yeni teknolojilere adapte etmesinin önemli olduğunun altını çizmek istiyoruz.
Günümüz Meslekleri Neden Kaybolacak?
Bu sorunun temel yanıtı teknolojinin ilerlemesi, yapay zekanın gelişmesi ve robotiğin önem kazanması ile verilebilir. Yakın, orta ve uzun vadede bizi bekleyen değişimler sonucu eğitim ile internet birleşebilir, e-ticaret perakende sektörünün tozunu dumanına katabilir, yapay zeka her şeye dahil olabilir ve doğrudan insan gücüne bağımlı tamir ve tadilat işleri yok olabilir.
Yapay Zeka Her Şeye Dahil Olacak
Yapay zeka şimdiden belirli sektörlerde belirli amaçlarla kullanılmaya başlandı. Yapay zeka alanında yapılan çalışmaların sürekliliği ile geleneksel meslekler büyük bir risk altına girdi. İstihdam oranlarını düşürmesi beklenen bu köklü değişimlerden en çok etkilenecek meslekler şu şekilde sıralanabilir: sigortacılık, şoförlük, müşteri hizmetleri uzmanlığı, finans analistliği, çiftçilik, gazetecilik, pilotluk, inşaat işçiliği, bankacılık, dijital pazarlama uzmanlığı, muhasebecilik, denetçilik, laboratuvar teknisyenliği ve hatta doktorluk. Yapay zekanın meslekleri derinden etkileyebileceği en güçlü öngörüler arasında yer alsa da yepyeni mesleklerin çıkışına da öncülük edeceği düşünülüyor.
E-Ticaret Perakende Sektörünü Sarsacak
Şimdiden etkileri görülmüyor mu? İnsanların satın alma alışkanlıklarının ve satın alma kararlarının referansları çoktan değişti. Teknoloji ilerledikçe, mağazacılık maliyetleri arttıkça ve internetten alışveriş yapanların sayısı yükseldikçe gelecek yıllarda perakende sektörünün e-ticaret sektörüne yenik düşeceği kabul ediliyor. Son dönemde veriler de bu varsayımı güçlendiriyor.
Tamir ve Tadilat İşleri Yok Olabilir
Robot dünyasında yaşanan devrimler tamir ve tadilat işleri gibi insan gücü odaklı işleri yok edebilir. İnsan emeğinin robotlar tarafından kolaylıkla taklit edilebilmesi ve makine öğrenimi süreçlerinin ilerlemesi geleneksel anlamda işçilik sınıfında yer alan birçok mesleği ortadan kaldırabilir. Elbette bu mesleklerdeki kişilere duyulan ihtiyaç tamamen sonlanmaz. İş ve meslek grupları teknolojiyle harmanlanarak yepyeni bir pozisyona evrilebilir. Gelecekte bahçıvanlık, boyacılık, tamircilik, temizlikçilik ve aşçılık gibi işlerin daha kısa sürede ve daha az insan emeği ile yürütülebileceği fikri yaygınlaşıyor. Eğitim almanın ve teknolojiyi takip etmenin öneminin ayyuka çıkacağı günlerin çok uzakta olmadığı düşünülüyor.
Eğitim ile İnternet Birleşecek
Gelecekte eğitimin internet ile ayrılmaz bir bütün oluşturacağı düşünülüyor. Şimdiden akıllı tahtaların, tabletlerin, bilgisayarların vb. teknolojik cihazların kullanıldığı okulların evrim geçireceğine inanılıyor. Üç boyutlu baskı teknolojisi, arttırılmış gerçeklik ve yapay zeka gibi teknolojilerin eğitimden ayrı tutulmasının mümkün olamayacağı iddia ediliyor. Bu açıdan yaklaşıldığında öğretmenlik mesleğinin de günümüzde bildiğimiz anlamıyla devam etmeyeceği kabul ediliyor. Gelişmiş robotların ve yapay zeka teknolojisinin öğretmenleri arka plana atabileceğini savunan bir kitlenin var olduğu da biliniyor.