Gıda sektörü toplumda hiç bitmeyecek bir sektördür. İnsanların yeme ve içme ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra davetlerde, kutlamalarda, çeşitli organizasyonlarda ve buluşmalarda kişilerin yeme içme ihtiyaçlarını ve atıştırmalık olarak nitelendirilebilen hazır yiyecekleri karşılayan sektördür.
Sektörel anlamda düşünüldüğünde gıda sektörü diğer sektörlere oranla sürekli kazanç sağlayan, tükenmeyen bir sektördür. Gıda doğrudan insan tüketimine sunulmayan, işlenmiş ya da işlenmemiş, insanlar tarafından yenilebilen, içilebilen her türlü maddedir. Gıda sektörü ise; Dünyanın en büyük sanayilerinden biridir. Çiftçilerin topladığı sebze, meyve ve tahıllar ile hayvancılıkla elde edilen et, süt, yumurta gibi besinlerin devlet denetimi altında fabrikalarda işlenmesi ile ithalat ve ihracat pazarına sunulması sonucu ortaya çıkan sektördür.
Çiftçilik ve Hayvancılık
Gıda sektöründe ham maddeyi üretmek ve fırıncının yaptığı ekmeğin ununu ben yapayım, restoranların et ihtiyaçlarını ben karşılayayım diyorsanız çiftçilik ve hayvancılık tam da size göre. Kendi tohumlarınızı ya da satın aldığınız tohumlarınızı ekim zamanı gelince sulama ve aşılama ile hasat zamanı topladığınız ekinleriniz olan sebze ve meyveler ile gıda sektöründe yer alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Hayvancılık Ve Yetiştiriciliği Üzerine 50 İş Fikri
Toptancılık
Çiftçilik sonucu elde ettiğiniz hasatla bir toptancı ile güzel bir pazarlık sonucu -ki pazarlık sünnettir- toptancıya satabilir ve gıda sektöründe bir gelir elde etmiş olabilirsiniz. Çiftçi değilseniz ve sektörde sadece ticaret odaklı bulunmak isterseniz bir çiftçi ya da bir toptancı ile anlaşıp ürünü ondan alıp kendi kar payınızı kendiniz belirleyerek aldığınız ürünü başka birine pazarcılara, bakkallara ya da marketlere satarak da yine gıda sektöründe yer alabilirsiniz.
Fikirlere Göz Atın: Toptancılık Yapmak İsteyenler İçin Toptan Ticarete Uygun 4 Ürün
Seyyar Araba ve Pazarcılık
Eğer ürünlerinizi satmak istemezseniz ya da hem ben hem de başkası kazansın derseniz bir seyyar araba satın alıp çiftçilik ve toptancılıktan elde ettiğiniz mahsuller ile seyyar araba halk dilinde ‘zerzevatçılık’ yapabilirsiniz. Pazarlarda tezgah açıp satış yapabilirsiniz. Bu sayede hem gıda sektörüne girmiş hem de para kazanmış olabilirsiniz.
Restoran, Hazır Gıda
Restoran ya da bir hazır gıda büfe açarak da bu sektörde yer alabilirsiniz. Günümüzde hazır gıda yemeklerin rağbet gördüğü ve neredeyse herkes tarafından tercih edilen atıştırmalıklar olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bir hazır gıda ya da restoran açarak gıda sektöründe güzel bir kazanç sağlayabilirsiniz. Bir restorana işletmecisi olabilir ya da bir restoran işletmecisine ortak olabilirsiniz. Restoranınızda kendi yaptığınız yiyecek ve içecekleri müşterilerinize sunabilirsiniz.
Önerilen İçerik: Restoran Nasıl Açılır ve Lokanta Fikirleri
Gıda Mühendisi Olmak
Yukarıda bahsedilen seçenekler ilginizi çekmediyse ve gıda sektörüne daha bilimsel bakıyorsanız o zaman gıda mühendisi olmak tam da size göre. Gıda mühendisi olarak ürünleri yerinde görebilir, kalitesini kontrol edip, insanların sağlığını olumsuz etkileyip etkilemediğini takip edebilir, inceleyebilir, saklama koşullarını belirleyebilirsiniz. Bunun için bir üniversitenin Gıda Mühendisliği bölümüne girip o bölümden mezun olmanız yeterli. Böylece insanların sağlığı sizin ellerinizde olmuş olur.