Heyecanlı girişimcilere ilham verecek girişimcilik filmleri bu yazıda. İş dünyası çoğu zaman zorluklarla dolu kimi zamansa cesaret kırıcı olabiliyor. Zaman zaman hepimiz biraz motivasyona, bizi tabiri caizse “gaza getirecek” bazı şeylere ihtiyaç duyuyoruz. İşte bu listede yer vereceğimiz filmler, sizin için tam olarak böyle bir görev üstleniyor. Soluklanmak, motive olmak ya da biraz kendinizi dinlediğinizde girişimcilere ilham verecek filmlerden bir tanesini açıp izlemenizi ve yeniden ayağa kalkıp kaldığınız yerden devam etmenizi öneriyoruz.
Girişimcilik Filmleri
Girişimcilik açısından size katkı yapacağını düşündüğümüz on altı girişimcilik filmleri önerisini bir araya topladık. İyi filmler sizi motive eder, fikir verir ve ufkunuzu açar. Belki aksiyon sahneleri ile örülmüş muhteşem gişe filmleri değiller fakat her biri girişimcilik üzerine odaklanmış bir zihne katkı yapacak kadar faydalı. Eğer aralarında izlemiş olduğunuz filmler varsa tekrar izleyin. ve kendinize bu 10 filmi izleyeceğiniz bir program yapın. Bu listede olması gerektiğini düşündüğünüz diğer filmleri de bize yorumlar bölümünden bildirin. şte girişimcilerin ilham bulmalarını sağlayacak on girişimcilik filmleri önerimiz
1- Kazanma Sanatı – Moneyball (2011)
Kazanma sanatı bir beyzbol filmi. Ülkemizde beyzbol pek de sevilen bir spor dalı değil. Spor dalı ilgimizi çekmese de bu film girişimcilere ekip ruhu ve verinin önemi hakkında harika fikirler sunacak bir film. Gerçek bir hikayeden yola çıkılarak yazılmış Michael Lewis’in Kazanma Sanatı kitabından beyaz perdeye uyarlanan bu film Oakland A’s takımının teknik direktörü Billy Beane’in (Brad Pitt) hikayesini konu ediniyor.
Düşük bütçeli ve vasat oyunculardan kurulu bu takım Billy’nin takıma ve verilere odaklanan yeni anlayışı ile kendisinden beklenmeyecek başarılara imza atıyor. Kendi başına yetenekli oyunculara odaklanmaktansa, takıma, takım ruhuna ve ölçülebilir verilerin işlenmesine odaklanarak yenilmesi imkansız bir takım inşa etmek üzerine odaklanan bu filmde girişimciler takım çalışması ve birlikte gelişme üzerine dersler çıkarabilirler.
2- Glengarry Glen Ross (1992)
David Mamet’in eserinden uyarlanan ve 2 gün içerisinde geçen filmin başrollerinde; Al Pacino, Kevin Spacey ve Jack Lemmon gibi önemli isimler yer alıyor. İşlerini kaybetme tehlikesi yaşayan bir grup emlak pazarlamacısının yaşadıklarına odaklanan Glengarry Glen Rose, kapitalizmde her şeyin satışla, parayla, kar elde etmekle ilgili olduğuna dikkat çekiyor. Bu düzenin içerisinde başarılı olursanız kazanmaya devam edersiniz, ama bir kere başarısız olursanız kaybetmeye mahkumsunuzdur.
Filmde; iş dünyasının nasıl yalanlar ve entrikalar üzerinden döndüğü anlatılıyor. Özel sektörün acımasız koşullarının insanları ne duruma getirdiğine odaklanan bu filmin, satış işi ile ilgilenen kişilere izletilerek satışın nasıl yapılmasının ve yapılmamasının örneklendirildiğini de hatırlatmak istiyoruz.
3- Bir Şirket Komedisi – The Hudsucker Proxy (1994)
Bir Şirket Komedisi 1994 yapımı bu film mizahlı bir anlatım diline sahip. Norville Barnes kendi çapında zeki olduğunu düşünen sıradan bir adamdır. Kafasında çocukların çok ilgi duyacağını düşündüğü bir oyuncak fikri ile büyük şehre gelir. Hudsucker Industries şirketinde en alt kademede işe girer. Kafasındaki ürünü geliştirebilmek için bu ilk adımdır. Şirketin yönetim kurulu başkanın garip intiharı Norville’in önünde inanılmaz kapılar açılmasına sebep olur. Bir ürün fikrinin ne kadar büyüyebileceğini mizahi bir dille anlatan harika bir film.
4- Tesadüfi İmparatorlukların Yükselişi – The Triumph of the Nerds: The Rise of Accidental Empires (1996)
Tesadüfi İmparatorlukların Yükselişi Aslında bir belgesel üçlemesinin ikinci filmi Tesadüfi İmparatorlukların Yükselişi. İnternet denen şeyin emeklediği 1970’lerin sonlarından başlayarak Apple, IBM ve Microsoft gibi devlerin gelişimleri üzerine bilgiler veriyor. Belgeseller boyunca Bill Gates ve Steve Jobs gibi önemli kişiler ile yapılan röportajlar da dikkat çekici. Tavsiyemiz sadece bu filmi değil, üçlemenin tamamını izlemeniz olacaktır. Sadece pizza ve kola bulunan, çıplak ayaklar ile çalışılan ofislerden başlayıp, devlet büyüklüğünde bütçelere ulaşan bu dev firmaların hikayeleri sizi motive edecektir.
5- Something Ventured (2011)
Something Ventured Yatırımcıların mantıklarını anlamak girişimcilere avantaj sağlayacaktır. Bu film, bugünün dev firmalarını, henüz bu firmalar oto garajlarında emekleyen küçük girişimler halindeyken keşfederek yatırım yapan firmaların hikayesi. Henüz bir araba garajında Legolardan yapılma bir iskelet içerisinde çalışan hard diskler halindeyken, siz Google’a yatırım yapar mıydınız? Peki o zamanlar bu firmalara yatırım yaparak büyümelerini finanse eden yatırımcılar o firmalarda ne gördüler?
6- Startup.com (2001)
Startup Bir internet girişiminin gelişimini anlatan bu filmde; ortaklıklar, yatırım alma ve büyüme süreçlerini olayların içerisindeymiş gibi deneyimleyebileceksiniz. İnternete yatırım yapmak isteyen girişimciler için tavsiye edilen bu filmden sonra isterseniz 3 sezon 28 bölümden oluşan Silikon vadisi isimli diziyi de izleyebilirsiniz.
7- Göklerin Hakimi – The Aviator (2004)
Hem havacı hem de yönetici olan Howard Hughes’un 1940’ların ortalarına kadar süren yolculuğunu anlatan Göklerin Hâkimi, Hughes’un detaycılığını etkileyici bir anlatımla izleyicilerine sunuyor. Aynı zamanda Hughes, geleceği inşa ederken karşılaştığı hiçbir zorluğun kendisi olmasın engellemesine izin vermiyor. İş dünyasında başarıya ulaşmayı sağlayan önemli detaylara satır aralarında dokunan film girişimcilerin izlemesi gereken en başarılı filmlerden biri olarak kabul ediliyor.
8- Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler – Thank You for Smoking (2005)
Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler Nick Naylor, büyük bir sigara markasının sözcülüğü ile toplumun sigaraya ve sigara tiryakilerine bakışını değiştirmeye çalışmaktadır. Kıvrak zekası ile sigara gibi zararı herkes tarafından bilinen bir ürünün imajını yeniden inşa eder. Karşısında sağlık örgütleri, senatörler varken onu bu fikirden vazgeçiren şey oğlunun ona bakışlarıdır. İşini pazarlama üzerine kurmayı düşünen girişimcilere imkansız ürünlerin bile nasıl pazarlanabileceğini gösteren, motive edici bir film.
9- Umudunu Kaybetme – The Pursuit of Happyness (2006)
Milyoner yatırımcı Chris Gardner’ın gerçek hikayesinden yolan çıkan Umudunu Kaybetme; baştan sona kadar bolca mücadele, azim ve sevgi içererek, izleyicileri kalplerinden yakalıyor. Chris Gardner’ın işini ve evini kaybetmesi ile başlayan hikayesi karşı karşıya kaldığı şanssızlıklara ve çaresizliğine rağmen yıkılmadan mücadeleye devam etmesi ile devam ediyor. En büyük desteği oğlundan alan Gardner diğer yandan da çocuğuna karşı temel sorumluluklarını yerine getiremeyen bir babanın ruh halini de taşıyor. Dram ve mutluluk öğelerini başarı ile işleyen Umudunu Kaybetme, “hayallerimizin peşinde koşmaktan vazgeçmememiz “ mesajını etkili bir şekilde veriyor.
10- Sosyal Ağ – Social Network (2010)
Sosyal Ağ Zamanımızın kuşkusuz en büyük sosyal medya platformu olan Facebook’un gelişimi üzerine odaklanmış bir hikaye. Girişimciliğin büyümesi sırasında nasıl engeller ile karşılaşabileceğine odaklanmış bir film. Aslında filmin sloganı her şeyi özetliyor; “Birkaç düşman kazanmadan 500 milyon arkadaş kazanamazsın” Girişimcilik filmleri hakkında sizler de izlediğiniz filmler hakkında bize yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz
11. Flash Of Genius / Zekâ Pırıltısı
Araçlarımızda kullandığımız sileceklerin mucidi olan Robert Kearns’ün gerçek hayat hikayesine dayanan film, bu icadın dev bir şirket tarafından çalınışı üzerine Kearns’ün verdiği mücadele ile izleyicileri adeta koltuklarına çiviliyor. İş dünyasında karşılaşılabilecek her türlü haksızlığa karşı herkesin hakkını savunmasının gerekliliğine dair harika bir örnek olan Zekâ Pırıltısı; senaryosu, oyuncu seçimleri ve sergilenen oyunculuklar ile de göz dolduruyor.
Zekâ, inanç ve inadın en güzel birleşimi sonucunda yıllarca süren bir dava ve geç de olsa gelen adalet; filmin izleyicilerine inandıkları şeylerin peşinden azimle gitmelerini ve vazgeçmemelerini, bunun başarıya giden yolun anahtarı olduğunu etkileyici bir dille anlatıyor. Zekâ Pırıltısı, fikirleri ellerinden (ç)alınan kişilere kendilerini nasıl savunabilecekleri ve karşılaştıkları zorluklarla nasıl başa çıkabilecekleri konusunda bir ders niteliği taşıyor.
12. Pirates of Silicon Valley / Silikon Vadisi’nin Korsanları
Günümüzün en başarılı markalarından Apple ve Microsoft’un arkasındaki isimler olan Steve Jobs ile Bill Gates’in hikayelerinin anlatıldığı film, belgesel ile drama arasında bir çizgide ilerliyor. Gates ve Jobs’un gençliklerine yer veren film, teknolojiye yön veren bu iki şirketin nasıl kurulduğunu anlatıyor. Film izleyicilerine bu kadar mücadeleden ve ulaşılan başarıdan sonra; “başarıya giden her yol mübah mıdır?” sorusunu sordurmayı da başarıyor.
13. The Founder
Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden olan McDonalds’ın büyüme sürecine odaklanan film, aynı zamanda McDonalds’ı franchise haline getirip büyüten Ray Kroc’un öyküsünü de anlatıyor. Vizyon sahibi bir pazarlama dehasının küçük bir hamburgerciyi nasıl olup da bir dünya devi haline getirdiği izleyiciye anlatılırken aynı zamanda izleyenleri “hayalleri gerçekleştirmek mi insani erdemleri korumak mı önemlidir” sorusunun yanıtını aramaya da itiyor. Ray Kroc’un hedefine ulaşma konusundaki kararlılığı göz dolduruyor.
Ancak etik dışı uygulamaları da iş ahlakı açısından sorgulanmasına neden olabiliyor. Girişimciliğin altın kuralı olarak tanımlanan risk alabilme, inatçılık, gözü kara ve hırslı olabilme özelliklerinin tamamını kendisinde barındırsa da Ray Kroc, hayal ettiği noktaya ulaşabilmek adına yola birlikte çıktığı insanları bir hamlede arkada bırakabilmesi kapitalist düzenin çarkları arasında kendini yitirmiş bir adam olarak yorumlanmasına neden oluyor. The Founder bir yükseliş ve büyüme hikayesi olarak girişimcilerin izlemesi ve mutlaka kendilerine göre dersler çıkarmaları gereken filmler arasında yer alıyor.
14. Boiler Room / Kazan Dairesi
Genç borsa simsarlarının heyecan ve rekabet dolu dünyasının anlatıldığı Boiler Room’un izleyenler üzerindeki etkisi iş dünyasını fethetme isteği şeklinde olabiliyor. İnsanları manipüle etme sanatının inceliklerinin de bir ders niteliğinde anlatıldığı Boiler Room, çalışanlar üzerindeki satış baskısına da eleştirel bir yaklaşım getiriyor. Boiler Room, Glengarry Glen Rose’a yaptığı göndermelerle de izleyicinin ilgisini çekiyor.
15. Jerry Maguire / Yeni Bir Başlangıç
Hayatın her alanında gaz verme potansiyeli olan bu film, başarılı ve zengin bir adamın işini kaybetmesini ve bu olayın hayatındaki dönüm noktası olmasını anlatıyor. Kendine güvenli ve kim olduğunun farkında olarak sıfırdan başlama cesareti gösteren Jerry’nin hırs ve inanç dolu hikayesi izleyicide de olumlu bir motivasyon kaynağı oluyor. Film izleyicisine iş hayatında söze değil imzaya güvenilmesi gerektiği ve duygusallığın kimi zaman işleri zorlaştıran; özel hayatta ise duygusallıktan olmanın işleri imkansızlaştıran bir etken olduğu mesajını da veriyor. “Show me the money” repliği ile akıllarda yer eden Jerry Maguire, aklın ve duygusallığın iş hayatında ve aşkta yol açtığı ikilemleri incelikle gözler önüne seriyor.
16. Catch Me If You Can / Sıkıysa Yakala
Yaptıkları iş yasal olsa da olmasa da insanlar pek çok zorlu ortamla ve stresli anlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Farklı kılıklara giren ve dolandırıcılık yapan Frank Abagnale Jr’ın gerçek yaşam öyküsünün anlatıldığı bu film Frank’ın türlü zorlukların altından kalkış şekli ile izleyiciyi heyecanlandırmayı ve ilham verici bir film olmayı başarıyor. 16 yaşında dolandırıcılık kariyerine başlayan Frank’in hikayesi 1960’lı yıllarda geçiyor. İlk bakışta bir ajan ile bir suçlu arasındaki kedi – fare oyunu olarak da değerlendirilebilecek olan film alt metinleri ile dikkat çekiyor. Ayrıca filmde oyuncuların performansının yanı sıra müzikler de dikkat çekiyor.