Her ne kadar başarılı olmak için yeni fikirlere ve cesarete sahip olmak gerekse de şunu kabul etmek gerekiyor ki hayata geçirilen tüm iş fikirlerinin sadece bir kısmı başarıyı yakalayabiliyor. Ve yani açılan ortalama on işletmeden yalnızca biri varlığını sürdürebiliyor. Peki on işletmenin içindeki o başarılı bir işletme olabilmenin ve aklınızdaki iş fikri ile başarıya ulaşabilmenin yolunu merak ediyor musunuz?
İş Fikriniz ile İlgili Temel Varsayımlarınızın Gerçekçiliğini Sorgulayın
Öncelikle işe, işletmeniz ile ilgili temel varsayımları belgeleyerek başlayın. Eğer yeni bir iş fikrini hayata geçirecekseniz ilk etapta bir iş planı hazırlamakla vakit kaybetmeyin. Fikrinizin temel bileşenlerini basit bir şekilde kağıda dökün. Ve şu soruların cevaplarını arayın: Bunu neden yapıyorsunuz? Amacınız nedir? Açılacak tüm yeni işletmelerin bir amaca sahip olması gerekiyor. Bu iş fikri ile insanların hayatlarını kolaylaştırmayı mı hedefliyorsunuz? Benzer bir iş kuran ya da kurmayı planlayan bir girişimci karşısında avantajlı duruma gelmenizi sağlayacak etkenler nelerdir? İnsanların hangi sorununu çözüyorsunuz? Eğer ürününüz ya da hizmetinizle potansiyel müşterilerinizin herhangi bir sorununa çözüm bulmuyorsanız sizin ürün ya da hizmetlerinizi satın almalarını nasıl sağlayacaksınız? Çözülmesi gereken bir sorun olması kadar belki daha da önemli olan bir diğer konu ise bu sorunu yaşayan potansiyel müşterilerinizin olmasıdır. Hedef kitlenizin kim olduğunu ve onlara nasıl ulaşacağınızı bilmek başarılı bir işe adım atmanın en önemli adımıdır. Potansiyel müşterileriniz şu anda sorunlarını nasıl çözüyorlar ve sizin çözümünüz neden daha iyi? Ve en önemlisi bu iş fikri ile para kazanacağınızı düşünüyor musunuz? Bu adıma en fazla 30 dakika ayırın. Ve fikirlerinizi not edin. Böylece temel varsayımlarınızın gerçekçiliği hakkında bir fikir edinmiş olursunuz.
Potansiyel Müşterilerinizle Konuşun
Potansiyel müşteriler ile iş fikrinin konuşulması, pek çok girişimcinin dikkate almadığı ama aslında kendilerine çok büyük yarar sağlayabilecek bir adımdır. Potansiyel müşterilerinizle konuşurken aslında bir önceki adımda yer alan işiniz ile ilgili temel varsayımlarınızı doğrulamaya çalışırsınız. İş fikrinizin giderebileceğini düşündüğünüz bir sorunları var mı? Eğer varsa sizin ürün ya da hizmetiniz bu sorunun çözülmesini sağlar mı? Sizin iş fikriniz hakkında ne düşünüyorlar? Farklı bakış açılarına sahip olmak için mümkün olduğunca çok potansiyel müşteri ile görüştüğünüzden emin olun. Ayrıca bu şekilde görüştüğünüz kişilerin satın alma kararlarını nasıl aldıkları konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizden aldığınız bilgiler doğrultusunda müşteri sorunu, çözümünüz ve rekabet ile ilgili fikirlerinizi güncelleyip başarı şansınızı artırabilirsiniz.
Eğer Varsa Ürününüzün Bir Prototipini Müşterilerinize Gösterin
Eğer imkanınız varsa ve bu iş fikriniz için uygunsa, müşterilerinize sunacağınız çözümün bir örneğini potansiyel müşterilerinizle paylaşın ya da onların sorunlarını çözmek için kullanın. Ürününüzün prototipini ya da taslak görüntülerini gösterebilir ya da hizmetinizin içeriğini ve potansiyel müşterinizin sizi seçmesi durumunda sağlayacağı faydaları açıklayabilirsiniz. Potansiyel müşterilerinize ürününüzü ya da hizmetinizi ne kadar gerçekçi sunarsanız, o ölçüde yüksek kaliteli geri bildirimler alabilirsiniz.
Ne Kadar Ödeme Yapacaklarını Öğrenin
Potansiyel müşterileriniz ile konuşurken ürününüz ya da hizmetiniz için ne kadar ödeme yapmayı göze alacaklarını öğrenin. Genelde insanların her şeyden ücretsiz ya da mümkün olan en düşük ücret karşılığında yararlanmayı istediğini göz önüne alırsak bunu öğrenmenin çok da kolay olmayabileceğini tahmin ediyoruz. Ancak bunu kendilerine doğrudan sormaktansa bazı püf noktalarından yararlanabilirsiniz. Örneğin faaliyet göstereceğiniz pazarda rakipleriniz varsa onların fiyatlarını araştırabilir, ardından kendi ürününüzü ya da hizmetinizi nasıl farklılaştırmak istediğinize karar verebilirsiniz. Bunun yanı sıra müşterilerinize sağlayacağınız değere göre de bir fiyat belirleyebilirsiniz. Aklınızda bir fiyat oluştuktan sonra potansiyel müşterilerinize belirttiğiniz fiyat karşılığında. Ürününüzden ya da hizmetinizden yararlanmak isteyip istemeyeceklerini sorun.
Fikrinizin İşe Yaramaz Olduğunu Düşünen İnsanları Bulun
Bulunan iş fikirleri ile ilgili olarak ailelerden ve arkadaşlardan olumlu bildirim almak oldukça kolaydır. Hatta görüşülen potansiyel müşteriler de nazik davranmak adına görüşlerini dürüstçe paylaşmayabilirler. Bu nedenle fikrinizi beğenmeyen insanlar bulun ve onlarla konuşun. Fikrinizi neden beğenmediklerini, neden başarısız olacağınızı ve zayıf noktalarınızın neler olduğunu düşündüklerini öğrenin. Bu geribildirimleri titizlikle değerlendirin. Size bildirilen sorunları nasıl ele alacağınızı, zayıf yönlerinizi nasıl geliştirebileceğinizi ve ürününüzü ya da hizmetlerinizi beğenmeyen bir müşteri ile karşılaştığınızda nasıl yanıtlar vereceğinizi gözden geçirin.
İş Kurmanın Size Ne Kadara Mal Olacağını Hesaplayın
Tüm bu aşamaları teker teker değerlendirirken elinizdeki iş fikrin kazanan tarafta yer alacağından emin olun. Ve en önemlisi iş fikrinizin finansal olarak uygulanabilir olup olmadığını ve size ne kadara mal olacağını titizlikle gözden geçirin. Ayrıntılı finansal projeksiyonlar hazırlayın, gerekirse uzmanlardan destek alın.
İlk Adımlarınızı Olabildiğince Küçük Atın
Büyük hayaller kurmak ve işinizi tam hayal ettiğiniz şekilde hayata geçirmek her zaman için caziptir. Mümkünse bu dürtüye direnmeye çalışın. Küçükten başlamanın ve müşterilerden geri bildirim almaya devam etmenin büyümenin kilit bileşenleri olduğunu unutmayın. Daha küçük bir başlangıç yaparsanız, yönünüzü daha hızlı değiştirebilir ve müşteri geri bildirimlerine daha hızlı tepki verebilirsiniz.
Esnekliğinizi Koruyun
Başarılı bir işletmeye dönüşme potansiyeline sahip iyi bir iş fikrine sahip olduğunuzdan emin olmanın son kriteri ise esnekliğinizi koruyup koruyamayacağınızdır. En iyi işletme sahipleri egolarını işyerinin kapısının dışında bırakıp müşteri geri bildirimlerini dinleyebilenlerdir. Ancak bu “müşteri her zaman haklıdır” demek de değildir. Bunun yerine dinlemek ve esnekliğinizi korumak, gerekli değişiklikleri yapabilmenizi ve bunlara uyum sağlayabilmenizi sağlar. Bazı müşterilerin görüşlerine göre aksiyon almak istemeyebilirsiniz. Ancak aynı konuda mümkün olduğunca çok müşteriden gelen geri bildirimleri değerlendirerek işletmenizin başarısını garantileyebilirsiniz. Bunun sonucunda potansiyel müşteri kitlenizin bir kısmının aslında hedef kitleniz olmadığına, örneğin satışlarınızı daha büyük işletmelere yapmak istediğinize karar verebilir, fiyatlandırmanızı ve pazarlama faaliyetlerinizi bu doğrultuda yeniden şekillendirebilirsiniz.
Bu adımları dikkatle geçtikten sonra aklınızdaki iş fikrinin başarı getireceğini düşünebilirsiniz. Ancak şunu da unutmamanızı öneriyoruz. Başarısız olan iş fikirlerinin en önemli yanı, girişimcilerin çok geç olana kadar bunun gerçekleştiğinin farkında olmamasıdır. Eğer girişimci neyi yanlış yaptığını bilse işini kurtarmaya çalışırdı mantığından yola çıkarak bunun aslında çok da olağan dışı olmadığını, bu sorunu yaşamaktansa iş fikrini hayata geçirmeden önce gerekli hazırlıkların ve araştırmaların yapılmasının önemini hatırlatmak istiyoruz.