Son yıllarda girişimcilik fikirleri arasında en çok rağbet görenlerden biri olan istiridye mantarı yetiştiriciliği kendi işinin sahibi olmayı isteyen birçok kişinin dikkatini çekiyor. İstiridye mantarı pazarı giderek büyüdüğünden, istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti çok yüksek olmadığından ve iç piyasa da talep arttığından “İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?” sorusunu merak edenler fazlalaşıyor. Bu sektörün yakaladığı ivme ve girişimciler tarafından çok merak edilmesi nedeniyle sizler için istiridye mantarı yetiştirmek için gerekli unsurlar hakkında bir yazı hazırladık.
İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?
İstiridye mantarı yetiştirmek için ilk önce istiridye mantarı kompostu tedarik edilmelidir. Kompostun kalitesi doğrudan mantar kalitesini etkileyeceği için girişimcilerin bu aşamada araştırma yapması doğru olacaktır. Kompost tedarik edildikten sonra istiridye kavak mantarı yetiştirme ortamı ideal niteliklerde oluşturulmalıdır. Bunun için nemli, karanlık, sabit sıcaklığa sahip bir ortam hazırlanmalıdır. Günde yaklaşık 7 saat beyaz floresan ışığı ile mantarlar aydınlatılmalı ve üretim yapılan ortamın yeterli oranda oksijen barındırması için havalandırma unutulmamalıdır. İstiridye mantarı yaprakları 10 – 20 cm boyutlarına eriştiğinde mantarlar toplanmalı ve hasatlar arasında yaklaşık 10 günlük süreç bırakılmalıdır.
İstiridye Mantarı Yetiştirmek Karlı Mıdır?
Kendi işine sahip olmak isteyen girişimciler istiridye mantarı yetiştirerek nispeten niş bir pazarda faaliyet göstermeye başlayabilirler. Çok lezzetli olan istiridye mantarına ülkemizde giderek daha fazla talep gösterilmektedir. İstiridye mantarının yetiştirilmesinin kolay olması ve istiridye mantarı pazarı genişliği düşünüldüğünde istiridye mantarı yetiştirmenin avantajları net bir şekilde öngörülebilir. Üstelik istiridye mantarı yüksek protein içerikleri ile dünya genelinde talep görmektedir. Besin değerleri yüksek olan, tıbbi etkiler barındıran ve lezzeti ile birçok farklı ülkede Pazara sahip olan istiridye mantarı yetiştiriciliği teşvik de alınmasını mümkün kılmaktadır.
İstiridye Mantarı Tohumu Nasıl Temin Edilir?
İstiridye mantarı tohumu bulunmaz, mantarlar çiçekli bir bitki olmadığı için mantar üretimleri için mantar miselleri kullanılır. Mantar miseli yapımı oldukça dikkat isteyen bir durumdur. İstiridye mantarı yetiştirmek isteyen girişimcilerin ilk istiridye mantarı miseli ihtiyacını satın alarak karşılamaları gerekir. Daha sonra misel çoğaltılması ile girişimciler istiridye mantarı üretimi sürecine devam edebilirler. Miselin çoğaltılması için mayalama özelliğine sahip buğday gerekir, ancak çoğaltmanın doğru bir şekilde oluşması için ideal nem ve sıcaklık değerleri de sağlanmalıdır.
İstiridye Mantar Yetiştiriciliği Maliyeti
İstiridye mantarı yetiştiriciliği maliyeti girişimciler tarafından en çok merak edilen konuların başında yer alır. İstiridye mantarı yetiştirmek için öncelikle bir alan tedarik edilmeli, bu alanın minimum 10 – 15 m2 olması sağlanmalıdır. İstiridye mantarı yetiştiriciliği için ortam havalandırması, nem oranı dikkatli bir şekilde ayarlanması gerektiği için profesyonel bir soğutma sistemi oluşturulmalıdır. Bunun için klima ve fan sistemi satın alınmalıdır. Aynı zamanda ortam neminin kontrol edilmesi gerektiğinden nem ölçer, nemlendirme sistemi, aydınlatma düzeneği ve raf sistemleri de tedarik edilmelidir. İstiridye mantarı yetiştirilen ortam havalandırması için tercih edilen profesyonel soğutma sistemlerinin maliyeti ve ortam alanına göre istiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti 10 ila 20 bin TL arasında değişiklik gösterebilir.
İstiridye Mantarı Fiyatı
İstiridye mantarı kilosu fiyatlandırması ürünün tazeliği ve kalitesi doğrultusunda değişebilir. Bu nedenle istiridye mantarı yetiştirmek isteyenlerin en kaliteli kompostları kullanması ve ideal ortam ısı ve nemi ayarlamaları gerekir. İstiridye mantarı fiyatı üreticinin satış kanallarının niteliğine göre de farklılaşabilir. Bu aşamada önemli olan ürünleri tazeyken en çok gelir getiren satış kanallarına sunabilmektir. Ortalama olarak 10 ile 15 TL arasında istiridye mantarı kilosu satılabilir.
İstiridye Mantarı Yetiştirmek İsteyenlere Öneriler
- İstiridye mantarı yetiştiriciliği maliyeti doğru hesaplanmalıdır.
- İstiridye kavak mantarı yetiştirme ortamı hazırlanmalıdır.
- İstiridye mantarı yetiştirme ortamı steril hale getirilmeli, havalandırması en uygun şekilde gerçekleştirilmelidir.
- “İstiridye mantarı nasıl yetiştirilir?” hakkında en doğru bilgi için istiridye mantarı yetiştiriciliği kursu ilanları takip edilmelidir.
- İstiridye mantarı pazarı araştırılmalıdır.
- İstiridye mantarı kompostu kaliteli üretim yapan yerlerden satın alınmalıdır.
- İstiridye mantarı kompostu yapımı araştırılmalıdır.
- İstiridye mantarı tohumu (misel) uygun şartlarda çoğaltılmalıdır.
- İstiridye mantarı hasadı doğru zamanda yapılmalıdır.
- İstiridye mantarı satmak için satış kanalları çoğaltılmalıdır.
Kaynaklar:
http://kopteyap.kop.gov.tr/upload/dokumanlar/414.pdf
http://www.turktarim.gov.tr/Haber/51/sermayemin-yuzde-60ini-4-ayda-geri-kazandim
http://www.ordu.gov.tr/istiridye-mantari-yetistiriciligi-yayginlasiyor