Yabani bir bitki olan gojiberry, 30 bin 500 oranında antioksidan içeriyor. Bu özelliğiyle tarım ilacına ihtiyaç duymayan gojiberry, Türk çiftçisinin yeni gözdesi oluyor. Gojiberry’nin Türk tarımında girişimcilere yeni para kazanma yollarını açması bekleniyor.
Gojiberry Pazarda kurutulmuş kırmızı gojiberrynin kilogram fiyatı 80 ile 120 TL arasındayken, hasatta yer almayan ve ithal edilen siyah gojiberrynin fiyatı ise 300 ile 400 TL arasında değişiyor. Türkiye’de Erciyes eteklerinde en kaliteli kırmızı ve siyah organik gojiberry fidan ve meyve üretimi yapılıyor. Türkiye’de kurt üzümü olarak bilinen gojiberrynin hem ekonomik açıdan hem de sağlık açısından faydaları bulunuyor. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Büyükberber, uzun ömür meyvesi olarak nitelenen gojiberrynin içerisindeki polisakkaritlerin etkisiyle vücudu koruduğunu belirtti. Bitkinin içerdiği cyperone ile kalbi güçlendirdiğini, yapısındaki betain ve polisakkaritlerin ise DNA’da meydana gelen hasarları onardığını söyleyen Büyükberber, “Gojiberry, kan şekerinin dengelenmesi, cinsel gücün artması, kilo verilmesi, kısırlığın önlenmesi ve hafızanın güçlenmesi açısından da son derece etkili bir bitki olma özelliğine sahip” dedi.
GOJİBERRY KANSERLE MÜCADELE EDİYOR
Doç. Dr. Mehmet Büyükberber, gojiberrynin kanseri önleyen germanium içeren yeryüzünde tespit edilmiş tek bitki türü olduğunu da vurguladı. Büyükberber şöyle konuştu: “Gojiberry içerisindeki özel polisakkaritler ve antioksidan sayesinde kansere karşı mücadele ediyor. Gojiberry kullanan kanser hastalarının yalnızca ilaç kullanan kanser hastalarına göre yüzde 250 oranında daha hızlı iyileştikleri tespit edildi. Özellikle malign, melanom, böbrek karsinomu, kolorektalkarsinom, nasofaringealkarsinom gibi kanser hastalarında iyileşme sağladığı görüldü.” Şifalı gıda kapsamında olan gojiberrynin organik tarım kuralları kapsamında üretilmesi önem taşıyor. Gojiberry’nin ihracat için dünya pazarında avantaj sağlayacağı öngörülüyor.
GOJİ BERRY YETİŞTİRME
Goji berry biyolojik yapısı gereği hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren bir ağaçtır. Goji berry iki türlü yetiştirilir.Birincisi tohumdan ikincisi çelikleme yöntemi.Ayrıca doku kültürü ile yetiştirme yöntemi ile de çoğaltılabilir . Ancak bu yöntem maliyetli ve özel ortam gerektirdiği için üzerinde durmayacağım.Tohumdan yetiştirmesi diğerine göre daha avantajlıdır. Tohumdan üretilen ağaçlar da yozlaşma olmaz,bire bir aynı özelliği taşır. Erken baharda ekilen tohumlardan ekim ayında meyve oluştuğunu bu yıl kendi bahçemde gördüm. Çelikleme yönteminin iyi tarafı fidanlar en başında kalın bir kök yapısı ile hayata başlıyor olmasıdır. Bu yöntemle üretilen fidanlardan da aynı yıl meyve görmek mümkün.Gelişme hızları diğerlerine göre biraz daha azdır.