Güneş enerjisi dünyanın geleceği için büyük bir öneme sahip olan, petrol savaşlarını bitirerek dengelerin değişmesini sağlayacak önemli bir enerji türüdür. Güneş hücreleri aracılığı ile güneş ışınlarının emilmesi ve elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile elde edilen enerji, güneş enerjisi olarak adlandırılıyor. Ülkemizde çok yaygın bir kullanımı olmasa da güneş enerjisinin yurt dışında giderek yaygınlaşan bir kullanımı olduğu biliniyor. Enerji tasarrufu sağlayan ve doğaya dost bir enerji türü olan güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarından olup tüm dünyada yararlanılabilecek sınırsız bir enerji çeşidi olarak hem doğaya hem de kullanıcılara katkı sağlıyor.
Wheelys Bike Cafe
Wheelys, farklı bütçelere sahip girişimcilerin kendi kafelerini kurup iş sahibi olmalarını destekleyen güneş enerjili bir organik cafe zinciri olarak biliniyor. 2014 yılında piyasaya giren Wheelys kısa sürede büyük ilgi gördü ve şu an dünya genelinde yetmişten fazla ülkede Wheelys cafesi bulunuyor. Güneş enerjili bu mini mobil cafeler şu an beşinci nesil olarak hizmet veriyorlar. Orijinal Wheelys mobil cafe basit bir kahve satışından biraz daha fazlasına imkan veriyordu. Ancak şirketin, sürdürülebilir ürünlere ve kullanışlı tasarımına bağlılığı sayesinde hızlı bir büyüme sergilediği biliniyor. İlk hizmet vermeye başladığında Wheelys cafeleri güneş enerjisi ile demlenen kahvelerini servis eden özel olarak tasarlanmış bisiklet cafeler iken 5. nesil Wheelys Cafe, eksiksiz servis imkanı sunan yüksek teknolojili mutfağı ile yalnızca kahve satan mobil bir cafe olmaktan çok daha fazlasını yapıyor. Son teknoloji ile donatılan Wheelys 5’in üzerinde yer alan güneş paneli yenilenebilir enerji sağlıyor ve dahili LED ışıklar cafenin gece aydınlatılmasında kullanılıyor. Mutfağında 3 brülörlü gaz ocağı, çeşme, lavabo ve yerleşik bir ekran bulunuyor. Wi-Fi da bulunan Wheelys Cafeler, bu teknolojik donanımlarına rağmen sürdürülebilir değerlere bağlı organik bir işletme olma özelliğini korumaya devam ediyor.
Güneş Enerjisi Neden Önemlidir?
Güneş enerjisi, dünyamızın karşı karşıya kaldığı pek çok sorunla başa çıkma potansiyeli bulunan büyük bir yenilenebilir enerji kaynağı olması nedeni ile büyük bir önem taşıyor. Çevreye ve insanlara pek çok faydası olan güneş enerjisinin popülaritesinin de gün geçtikçe arttığı görülüyor. Yapılan araştırmalara göre dünyanın bir saat içerisinde aldığı güneş ışığı miktarı, dünyada bir yıl boyunca kullanılan toplam enerjiden daha fazla oluyor.
Güneş enerjisinin hava, su ve toprak kirliliğinin oluşmasını engelleyebilecek güvenli bir alternatif enerji olduğu biliniyor. Güneş enerjisinin kullanılması ile güvenli olmayan konvansiyonel fosil yakıtların kullanılmasından kaynaklanan iklim sorunları azaltılabiliyor. Güneş panelleri güneşten gelen sürekli enerji akışını elektriğe dönüştürerek elektrik üretiyorlar. Güneş panelleri tarafından elektrik üretimi esnasında havaya zararlı emisyon yayılmıyor. Ayrıca güneş ışığını elektriğe dönüştüren fotovoltaik işlem herhangi bir yakıt gerektirmiyor ve değişken maliyetleri bulunmuyor.
Güneş enerjisi, şirketler tarafından kontrol edilen büyük merkezli konvansiyonel enerji kaynaklarının aksine küçük ölçekli olarak doğrudan son kullanıcı olan tüketiciler tarafından üretilebiliyor.
Güneş Enerjisi ile Çalışan Aletler Giderek Artıyor
Güneş enerjisinin öneminin ve sağladığı faydaların anlaşılması ile her geçen gün güneş enerjisi ile çalışan yeni ürünlerle karşı karşıya kalıyoruz.
Güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren Clarian Technologies, konut kullanımı için tak – çalıştır bir güneş cihazını piyasaya sundu. Ürün dış prize takılıyor ve evde kullanılacak elektrik için güneş enerjisi toplamaya başlıyor. Şirketin ürettiği temel model olan Sunfish 799 USD’a mal olurken en büyük ürün için 4000 USD gerekiyor. Aradaki fiyat farkı ise üretilen enerji miktarlarındaki farklılıktan kaynaklanıyor.
Kamp yapmayı ve doğa ile baş başa olmayı sevenlerin konforunu artıracak olan güneş tenteli çadır, kendi güneş paneline sahip bulunuyor. Çadırın içerisinde entegre LED lambaları olmasının yanı sıra solar paneller bataryalarını kendi kendine de şarj edebiliyor. Çadırın içerisinde bulunan ışıktan 2 – 4 saat yararlanılabilmesi için çadırın 4 – 6 saat güneş ışıkları ile şarj olması yeterli oluyor. Güneş enerjili çadırın 4 kişilik ve 6 kişilik versiyonları bulunuyor.
Güneş enerjili bir müzik sistemi olan Ayçiçeği – Solar Enerji Santrali aynı zamanda yenilikçi ev – ofis kreasyonları arasında yer alıyor. Solar enerji santralinin içerisinde bulunan 3 adet standart priz aracılığı ile güneş enerjisinden elektrik üretilebiliyor. Üst kısımda bulunan güneş paneli güneş enerjisini gün boyunca depoluyor. Şarj edilebilir güneş pilleri sayesinde de cihaz gece boyunca çalışabiliyor.
Freeloader – güneş enerjili şarj aleti küçük elektronik cihazlarını yanlarından ayırmayanlar için tam bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Cihaz, herhangi bir yerde herhangi bir elde taşınabilen aleti çalıştırabilecek taşınabilir bir sistem barındırıyor. Freeloader’ın bataryası tek şarj ile iPod’u 18 saat, cep telefonunu 44 saat, PSP’yi 2,5 saat çalıştırabilecek kadar güç üretebiliyor.
Güneş enerjisi çalışıp bitkilere zarar veren küçük hayvan ya da böcekleri kovmayı sağlayan alet tam bir çevre dostu olma özelliğini taşıyor. Üzerinde yer alan güneş paneli ile çalışan cihaz, güneşli havalarda 3 saat içerisinde şar olabiliyor. Tek şarj ile de 8 saate kadar çalışabiliyor. Bu panel sayesinde yer altındaki tarla faresi, köstebek, yer sincabı gibi tarım zararlıları harici bir güç kaynağına ve karmaşık bir kuruluma ihtiyaç duyulmadan kolaylıkla uzaklaştırılabiliyorlar. Su geçirmez anotlanmış çivi, toprağın içine yerleştiriliyor ve 30 saniye ara ile ses titreşimleri yayıyor. Ses dalgaları da toprağın altındaki oyuklarda gizlenmiş bulunan tarım zararlılarını rahatsız olmalarını sağlayarak onları kaçmak zorunda bırakıyor.
Güneş enerjili şarj aletleri ile küçük aletlerin şarj edilebilmesinin yanı sıra diz üstü bilgisayarlarını yolda şarj etmek isteyen kişiler için de bir çözüm bulunuyor. Voltaic Generator adı verilen güneş enerjili çanta yüksek verimli solar hücreler içeriyor. Güneş enerjisini depolayan ve bu enerjiyi elektriğe dönüştüren özel tasarımlı batarya kutusu güneşli bir günde ortalama 5 saatte şarj oluyor. Çantadaki paneller 15 Watt’a kadar güç üretebilmesinin yanı sıra cep telefonlarını ve el ile taşınabilen diğer elektronik eşyaları da şarj edebiliyor.
SIG ismi verilen güneş gözlüğü güneş enerjisini hapsedip elektrik enerjisine dönüştürme özelliğine sahip bulunuyor. Bu enerji gözlük çerçevesinin arkasındaki jak girişi aracılığı ile küçük cihazları çalıştırabiliyor. Böylece güneşlenirken şarjı biten iPod’unuzu ya da diğer küçük elektrikli aletlerinizi çıkarıp keyfinizi kesintisiz olarak sürdürebiliyorsunuz.
Shiro SQ-S adı verilen portatif medya oynatıcısının arkasında entegre güneş panelleri bulunuyor. Kullanıcı bu sayede cihazı güneş enerjisi ile de şark etme imkanından yararlanabiliyor. Bunun dışında AC ya da USB kablosu ile de cihaz şarj edilebiliyor. Güneşli bir günde 6 saat süren şarj işlemi USD kablosu ile 4 saatte tamamlanabiliyor. Tek dolum ile de 38 saat müzik ve 10 saat video oynatma kapasitesi bulunuyor.