Altın neredeyse milli yatırım aracımız. Hemen herkes kenarında bir miktar altın bulundurmak ister. Düğünde, sünnette elimizin altında bir altın bulunması büyük lüks. Peki aldığımız altınları ne kadar tanıyoruz. Çeyrek altın, yarım altın ya da tam altının gram karşlıkları nedir? Bu altınları satın aldığımızda kaç gram altın satın almış oluyoruz? Hangi altın kaç gram?
Eğer altın yatırımı yapıyorsanız hangi altın kaç gram bilmeniz gerek. Çünkü birikiminizin tam karşılığını ancak böyle hesaplayabilirsiniz. Hangi altın kaç gram beni ilgilendirmez ben çeyrek altın fiyatını takip ederim diyorsanız size kötü bir haberim var; satarken gram fiyatı üzerinden alacaksınız. Eğer siz yatırımınızı gram altın olarak takip edebilir, çeyrek, tam ya da yarım, hangi altın kaç gram beni ilgilendirmez, ben gram fiyatı üzerinden takip edebilirim diyebilirsiniz.
Altının saflık oranı anlamına gelen altın ayarı, bir gram altın içerisindeki saf altın miktarını tanımlamak için kullanılıyor. Normalde çok yumuşak bir element olan altının işlenebilmesi ve takı haline getirilebilmesi için sertleştirilmesi gerekiyor. Sertleştirme işlemi de altının içerisine gümüş, çinko ya da bakır ilave edilerek yapılıyor. Yapılan bu işlem sonucunda altının saflığı azalıyor.
Hangi Altın Kaç Gram
Çeyrek Altın Kaç Gram? Çeyrek Altın Özellikleri Neler? 22 ayar olan çeyrek altın 18 mm çapa ve kulpsuz olarak 1,75 gram ağırlığa sahip bulunuyor. 22 ayar olan çeyrek altın 18 mm çapa ve kulpsuz olarak 1,75 gram ağırlığa sahip bulunuyor. Çeyrek altının içerisindeki has altının da 1,605 gram olduğu biliniyor. Yatırım için en uygun altın türlerinden olan çeyrek altının ayrıca piyasada da en kolay bulunan altın çeşitlerinden birisi olduğu net bir şekilde söylenebiliyor.
Ayar sisteminde her ayar, altının tamamının 24’te birine denk geliyor. Saflığı azalan altın saflık oranına göre 22 ayar ya da 18 ayar şeklinde adlandırılıyor. Yatırım yapmak için işçiliği en az ancak ayarı en düşük olan altının tercih edilmesi öneriliyor. Ayarı yüksek olan altın sert olduğu için işlenmesi de zor oluyor. Bu nedenle yüksek ayarlı altınlarda işçilik düşük oluyor. Ayarı en yüksek olan altınlar arasında ise tam altın, yarım altın ve çeyrek altın bulunuyor.
Çeyrek Altın Kaç Gram? Çeyrek Altın Özellikleri Neler?
22 ayar olan çeyrek altın 18 mm çapa ve kulpsuz olarak 1,75 gram ağırlığa sahip bulunuyor. Çeyrek altının içerisindeki has altının da 1,605 gram olduğu biliniyor. Yatırım için en uygun altın türlerinden olan çeyrek altının ayrıca piyasada da en kolay bulunan altın çeşitlerinden birisi olduğu net bir şekilde söylenebiliyor. Doğum, düğün, sünnet gibi özel günlerde de takı olarak çeyrek altın tercih ediliyor. Bunun nedenleri arasında, çeyrek altın satılmak diğer bir deyişle bozdurulmak istenildiğinde fazla fiyat farkı oluşmadan, alış değerine yakın bir değerde satışının yapılabilmesi bulunuyor. Aynı zamanda çeyrek altın en uygun fiyatlı takı altını olması sebebi ile de büyük ilgi görüyor.
Alış ve satış fiyatları arasında fark bulunan çeyrek altında ayrıca yeni tarihli ve eski tarihli olmasından kaynaklanan bir fiyat farklılığı da söz konusu olabiliyor. Eğer aldığınız çeyrek altında bulunduğunuz yılın tarihi varsa o çeyrek altın yeni tarihli olarak adlandırılıyor. Üzerinde, bulunduğunuz yılın tarihinden önceki herhangi bir tarihin olduğu altınlar ise eski tarihli çeyrek altın oluyor. Eski tarihli altınlar güncel piyasa fiyatından 4 – 5 Türk Lirası kadar daha ucuza satılabiliyor.
Bozdurmak istenildiğinde ise altın hurda değeri üzerinden işlem gördüğünden hem yeni tarihli hem de eski tarihli çeyrek altınlar aynı fiyat üzerinden bozdurulabiliyorlar. Yeni tarihli altınların küçük bir miktar da olsa eski tarihli altınlara göre daha pahalı olması, kuyumcuların ya da diğer alıcıların yeni tarihli altınları alırken darphaneye ödedikleri damga vergisinden kaynaklanıyor. Hediye olarak alındığı zaman yeni tarihli çeyrek altın alınması tercih edilse de yatırım amaçlı alım yaptığınızda eski tarihli altın almanız daha avantajlı hale gelebiliyor.
Cumhuriyet ziynet altınlarının üzerinde yer alan tarih ile ilgili değişiklikler miladi takvim yılının başlangıcında yapılıyor. Cumhuriyet sikke altınlarında ise her yılın Cumhuriyet Bayramı itibari ile tarih değişikliği gerçekleştiriliyor. Cumhuriyet ziynet altını için yılın son haftasında, Cumhuriyet sikke altını içinse Ekim ayının son haftasında verilen siparişler yeni tarihli olarak basılıyor ve talep sahiplerine yeni dönem içerisinde teslim ediliyor.
Yarım Altın Kaç Gram? Yarım Altın Özellikleri Neler?
Halk arasında küçük altın olarak da adlandırılan yarım altın; çeyrek altının iki katına, Cumhuriyet altınının ise yarısına denk geliyor. 22 ayar ve 3,50 gram olan yarım altının arka yüzünde yıldızların arasında bir Atatürk portresi, bu portrenin altında ise yarım altının basılmış olduğu tarih olduğu görülüyor. Altına yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen yarım altın takı amaçlı olarak da kullanılıyor. Yarım altının has altın olarak karşılığı 3,21 grama denk geliyor. Peki has altın nedir?
Kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin mamul
üretmek için aldığı 24 ayar altına has altın deniliyor. Altın üreticileri daha
sonra takılarını üretmek istedikleri ayara uygun olacak şekilde altın
alaşımlarını hazırlayıp takı üretimlerini yapabiliyorlar. Uzun vadeli yatırım
yapmak isteyen yatırımcılar has altın alımını daha çok tercih edebiliyorlar. 24
ayar 995/1000 milyem (milyem alaşım içerisindeki altının oranını ifade eden bir
terim olarak kullanılıyor) olarak üretilen has altınlar, işçiliklerinin
bulunmaması nedeni ile yatırımcılar için avantaj sağlıyor. 1 gram has altın 995
milyem, 14 ayar altın 585 milyem, 18 ayar altın ise 750 milyem oluyor.
Tam Altın Kaç Gram? Tam Altın Özellikleri Neler?
Halk arasında tam altın olarak bilinen Cumhuriyet altını bir tam Cumhuriyet altını ağırlığında olması nedeni ile bu ismi taşıyor. Aslında yarım altın da çeyrek altın da birer Cumhuriyet altını olmakla birlikte üretim esnasında Cumhuriyet altınının yarısı ve çeyreği kadar hammadde kullanılması nedeni ile yarım altın ve çeyrek altın şeklinde adlandırılıyorlar.
Cumhuriyet altınları yani tam altınlar 7 gram ağırlığında ve 30 mm çapında oluyor. Has altın olarak karşılığı ise 6,42 grama denk geliyor. Altın para olarak kullanılma amacına yönelik üretilen tam altınlar ve Cumhuriyet altınının diğer türlerinin üretim ve basım kuralları TBMM’nin 1738. maddesi kapsamında değişmez kurallara bağlı bulunuyor ve söz konusu üretimler yalnızca Darphane tarafından gerçekleştirilebiliyor. Tam altın nikah, düğün, sünnet ve doğum gibi özel günlerde takı amaçlı olarak da kullanılabiliyor. Nakit paraya dönüştürülmesi çok kolay olan tam altının kulplu ve kulpsuz modelleri bulunuyor.
Altın Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yatırım aracı olarak altını seçen yatırımcılar; döviz kurlarındaki değişiklikler ya da ekonomik dalgalanmalar gibi faktörlerden doğrudan etkilenen yatırım araçlarına göre daha güvenilir bir yatırım yapmış olmanın avantajını yaşıyorlar. Altına yatırım yapmak, paranın alım gücünün düştüğü dönemlerde ise paranın değerinin sabit tutulmasını sağlıyor.
- Altın yatırımını kuyumcudan aldıkları altınlar ile yapmak isteyenlerin dönem dönem piyasada fazlalaşan sahte altınlara dikkat etmeleri gerekiyor. Sahte altın ile gerçek altının ayırt edilmesindeki zorluk nedeni ile mağduriyet yaşanması söz konusu olabiliyor. Alınan altının üzerinde TSE ibaresinin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi, üretici firma sertifikasının ve karat bilgisinin kontrol edilmesi sayesine yaşanabilecek mağduriyetler engellenebiliyor.
- Bankalarda açılan altın hesapları ile de altına yatırım yapılabiliyor. Ancak bu noktada bankaların altın fiyatlarının piyasadaki altın fiyatlarından farklı olabileceğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bankaların fiyatlarının belirlenmesinde kendi altın rezervleri etkili oluyor. O yüzden altın hesabının açılacağı banka seçiminde titizlikle davranılmasını öneriyoruz.
- Altın işlemleri ağırlıklı olarak yatırım piyasalarında da yapılıyor. Altının gerçek değerini göstermesi nedeni ile bu piyasalardaki işlem hacimleri oldukça yüksek oluyor. Yatırım piyasalarında işlemlerin online olarak yapılmasının yatırımcı için daha avantajlı olduğu biliniyor. Ancak yatırım piyasalarında gerçekleştirilen işlemler risk taşıyabiliyor. Bu nedenle yatırım piyasalarında altın işlemleri yapmaya başlamadan önce; hangi unsurların altın fiyatlarını etkilediği, fiyatların yönünün hangi durumlarda değiştiği ve hangi yöne doğru hareketlerin gerçekleşebildiği gibi noktaların araştırılması önem taşıyor.
- Bunun yanı sıra altın yatırımı yaparken fiziki altını tercih edenlerin altınlarını güvenli bir ortamda tutmalarını öneriyoruz. Her ne kadar en iyi kazandıran ve en güvenilir yatırım araçlarından olsa da yine de risk barındırıyor olması nedeni ile tüm yatırımın altına yönlendirilmesindense farklı yatırım araçlarının da kullanılması ve riskin dağıtılması ilkesinin belirlenmesi yatırımcı için daha yararlı olabiliyor.
Uyarı
Bu yazımızdaki bilgiler yatırım önerisi değildir, altın yatırımları yapmak isteyen yatırımcıların piyasaları takip etmesi, altın fiyatlarını etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olması ve mümkünse yatırım alanında uzman finansçılardan destek alması gerekiyor.