Sosyal medya platformlarının insan hayatına girdiği günden beri geçen sürede insanların yaşamlarını sürdürme şeklinde çok ciddi değişimler meydana geldi. Peki; Hangi Sosyal Medya Daha Çok Kullanılıyor? İletişim kurma yöntemlerinin yanı sıra insanların günlük alışkanlıklarının da değişmesine yol açan sosyal medya platformları bu kadar etkiyle birlikte firmaların da dijital pazarlama süreçlerini baştan aşağıya yenilemesine neden oldu. Sosyal medyayı kullanmaktan keyif almayan insanlar bile bir şekilde bu platformlara dahil oluyorlar. Arkadaş, aile ya da partner baskısının yanı sıra haber alma dinamiklerinin de sosyal medya ile birlikte değişmesi bu seçimde büyük etkiye sahip oluyor.
Sosyal medya platformları oldukça genç ve dinamikler. En popüler olan platform Facebook pek çok insanın bildiği ilk sosyal medya mecrası olsa da aslında internetin insan hayatına girmesi ile birlikte iletişimin ve sosyalleşmenin değişimi başladı. Bu nedenle çok daha eski olan; “sosyal medya” olarak ifade edilebilecek, 1960’lı yıllarda ortaya çıkan PLATO sistemi anlık mesajlaşma özelliğine sahip olması sebebiyle sosyal medyanın gelişim tarihinde önemli bir yere sahip. Bazı sosyologlar bu platformların çıkışının 1840’lı yıllarda kullanılmaya başlayan telgrafa bağlanabileceğinde hem fikir.
Biraz daha yakın tarihe geldiğimiz zaman 1994 yılında Yahoo’nun çıkardığı GeoCities ile birlikte sosyal medya platformlarının yükselişi başlamış oldu. 1994 ile 2004 yılları arasında çok sayıda sosyal medya platformu ortaya çıksa da bu süreçte 2003 yılında hayata geçen MySpace ve LinkedIn en başarılı iki platform oldu. 2004 yılında ise sosyal medya dinamiklerini belirleyecek, tüm dünyayı etkileyecek dataları ile gündemden düşmeyecek Facebook, bir üniversitede kullanılmaya başlandı. Facebook ile birlikte dijital dünyanın dinamikleri değişirken ortaya çıkan yeni sosyal medya projelerinin de sayısı arttı.
Hangi Sosyal Medya Daha Çok Kullanılıyor?
Günümüzde hala etkisinin global pazarda çok yüksek olduğu Twitter, Youtube, Instagram, WeChat, SnapChat, Reddit, QQ, Pinterest, Baidu Tieba, Weibo, Tik Tok gibi çok sayıda uygulama Facebook’un çıkışından sonra bu alanda elde ettiği güçlü başarının etkisi ile ortaya çıkan sosyal medya platformları arasında yer alıyor.
Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medya platformlarını iki ana kategoride inceleyebiliriz.Facebook, Twitter, Instagram gibi her kitlenin yer almaktan keyif aldığı, daha genel bir kullanıcı hedeflemesi olan platformlar için bir kategori; belirli bir hedef kitlesi özelinde popüler olan Tik Tok, SnapChat, Weibo gibi sosyal medya platformlarını da ayrı bir kategoride değerlendirmek mümkün. Elbette iki kategoride yer alan her platformun dijital pazarlama dinamiklerinde oldukça etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu platformlar hem kullanıcılarına hem de firmalara en etkili ve verimli sosyal medya mecrasını seçme şansı veriyorlar.
Tik Tok kullanmaktan keyif alan kitle ile Reddit kullanan kitle birbiri ile kesişim noktalarına sahip olsa da aslında oldukça farklı kitleler oldukları için ayrışıyorlar. Sosyal medya kullanımı bu nedenle hem rakamların hem de kitlelerin üstünlüğünün birlikte hesaba katıldığı bir değerlendirme ile ölçülebiliyor. Bir platformu kullanıcılar için özel kılan araçları göz önünde bulundurmak sosyal medya kullanımı ile ilgili değerlendirme yapmak açısından büyük önem taşıyor. Kullanıcı sayısının çok yüksek olması her zaman yüksek etkileşim anlamına gelmiyor.
Bir dönem Facebook’un yaşadığı sorunlara baktığımız zaman 2 milyarı aşan kullanıcı sayısına rağmen çöplük haline gelmiş bir platform gördüğümüz için etkileşim rakamlarının çok daha değerli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Facebook’un geliştiricileri ve yönetimi de yaşadıkları gerilemenin farkında adımlar atarak platformun her geçen gün daha işlevsel olması için çalışmalar yapıyorlar. Instagram satın alması ile birlikte eski popülerliğinin tamamını olmasa da bir kısmını geri kazanan Facebook, dünyanın en büyük sosyal medya devi olsa da etkileşimin her zaman değerli olduğunu gösteren adımları ile yeni nesil sosyal medya platformlarına da örnek oluyor.
Sosyal Medya Kullanım Oranları
Dünya geneline de baksak ülke geneline de baksak sosyal medya kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Üstelik akıllı telefon kullanımının artması ile birlikte sosyal medyaların hızı da artıyor. Dünya genelinde 2019 yılı rakamlarıyla 3,4 milyar sosyal medya kullanıcısı olduğu biliniyor. Bu sayı mevcut dünya nüfusunun yaklaşık olarak %45’sine eşit. Bu sayıların her gün biraz daha arttığını ise söylemeden geçmek olmaz.
Her sosyal medya platformu düzenli aralıklarla kullanıcı istatistiklerini paylaşıyor, bu verilerin yanı sıra sosyal medya için hizmet ya da ürün satan kişiler de ayrı ayrı yayınladıkları istatistiklerle dünyanın sosyal medya kullanım trendini net bir şekilde gözler önüne sermeyi başarıyor. Hangi sosyal medya daha çok kullanılıyor? sorusu için birden fazla cevap bulunuyor. Kullanıcı sayısı, etkileşim, geri dönüş gibi farklı etmenlerin yanı sıra kullanıcıların demografik yapıları da aslında sorunun cevabında belirleyici oluyor.
En Çok Hangi Sosyal Medya Kullanılıyor?
Dijital pazarlama dinamiklerini göz önünde bulundurduğumuz zaman bu sorunun farklı öznelerle, zamirlerle ya da sıfatlarla desteklenmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Kadınlar en çok hangi sosyal medyayı kullanılıyor? Amerikalılar en çok hangi sosyal medyayı kullanıyor? Z kuşağı erkekleri en çok hangi sosyal medyayı kullanıyor gibi sorular dijital pazarlama alanında çok daha net veriler elde etmek için sorulması gereken sorulardır. Ancak yine de günün sonunda hangi sosyal medya platformunun daha çok kullanıldığına dair istatistikleri de bilmek ve bu veriler doğrultusunda daha detaylı planlama yapmak gerekir.
İlginizi Çekebilir: İşletmem İçin Hangi Sosyal Medyayı Kullanmalıyım?
Dünyada internet erişimi olan ve internet kullanılabilen insan sayısının 4,38 milyar olduğu biliniyor. Bu sayı toplam dünya nüfusunun %56’sını kapsıyor. İnternet erişimi olup da sosyal medyada hesabı olan insanların sayısı da yaklaşık olarak 3,4 milyar. Bu da dünya nüfusunun %45’inin sosyal medya kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Sosyal medya kullanıcılarının çok büyük bir kısmı akıllı telefonları aracılığı ile bu platformları kullanıyorlar. Bu sayıları da hesapladığımız zaman kullanıcıların yaklaşık olarak %90’ının mobil cihazlarla sosyal medya kullandığı anlamına geliyor.
Facebook sosyal medyada pazar lideri olarak adlandırılır. Hem hizmetleri hem de kullanıcı veritabanı ile şu an en çok kullanılan sosyal medya platformu olduğunu rahatlıkla söylemek mümkün. Aktif olarak 2,32 milyardan fazla kullanıcısı olan Facebook, toplam sosyal medya kullanıcılarının %60’ının hesap açmayı tercih etti bir platform. Aktif kullanıcı tanımı ise Facebook için son 1 ay içerisinde sisteme giriş yapmış olma şartı üzerinden belirleniyor. Bu da oldukça yüksek bir rakam olarak tüm sosyal medya platformlarını etkileyici bir şekilde geride bırakıyor. Şu an Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan yetişkinlerin %68’inin aktif olarak kullandığı bir Facebook hesabı var. Toplam Facebook kullanıcılarının %56’sı erkek, %44’ü ise kadın. 2019’un ilk çeyreği ve bir yıl önceki aynı dönem kıyaslandığı zaman reklam erişimlerinin %35’ olduğu da ortaya çıkıyor.
Facebook kullanıcılarının %27’si 18 – 24 yaş aralığında; %32’si ise 24 – 34 yaş aralığında. Z jenerasyonunun Facebook kullanma oranı oldukça düşük. Dünya devi olarak da adlandırılan Facebook’un +45 yaş ve üzeri kullanıcıları da toplam kullanıcıların %20’sini oluşturuyor.
- Facebook kullanımı gençler arasında popülerliğini yitiriyor. 2015 yılından bu yana gençlerin platformu kullanım oranı %20 oranında azalmış.
- Facebook kullanıcılarının %74’ü platformu her gün kontrol ediyor. Pek çok insan bir günde 8 kere platforma giriş yapıyor. Kullanıcıların %96’sı platforma mobil cihazlar ile erişiyor.
- Facebook reklamları görüntülü ise normal içerik reklamlarından %75 ila %90 aralığında daha fazla etkili oluyor. Sosyal medya reklamlarını pazarlama aracı olarak kullananların %93’ü Facebook reklamlarını düzenli olarak kullanıyor.
- Facebook’ta bir gönderinin en iyi etkileşimi alabilmesi için hafta içi 10:00 ile 15:00 arasında yayınlanması gerekiyor.
- Platformda en yüksek etkileşim alınan gün çarşamba ve en düşük etkileşim alınan gün ise pazar olarak biliniyor.
2012 yılında Facebook tarafından satın alınan Instagram son yılların en popüler sosyal medya platformu olarak görülüyor. 894.9 milyon kullanıcısı olan platformun reklam raporları da her geçen gün daha yüksek etkileşim oranı veriyor. 2018 yılına oranla %15 oranında etkileşim artışına sahip olan platformun çalışma prensibi sebebiyle tüm kullanıcılar mobil cihaz üzerinden sistemi kullanıyor. Instagram kullanıcılarında erkek ve kadın dağılımı yapıldığı zaman ortaya oldukça dengeli bir sonuç çıkıyor. Kadınlara yönelik hedefleme yapacak firmaların çok fazla tercih ettiği platformda aslında kadın – erkek kullanıcı dağılımı %50,3 ve %49,7 olarak istatistiklere yansıyor.
Instagram kullanıcıları da tıpkı Facebook kullanıcıları gibi 18 – 34 yaş aralığında yoğunlaşıyor. 18 – 24 yaş aralığındaki kişiler platformun toplam kullanıcı sayısının %32’sini oluştururken 25 – 34 yaş aralığındaki kullanıcılar ise toplam kullanıcı sayısının %33’ünü oluşturuyorlar. 45 yaş üzeri Instagram kullanıcılarına bakıldığında ise Facebook ile kıyasla daha düşük bir kullanım oranı görüyoruz. Tüm kullanıcıların %12’sini oluşturan bu grup özellikle orta yaş ve üzeri hedef kitleye sahip firmaların Facebook’a yönelmesine neden oluyor.
- Instagram her geçen gün gençler arasında daha popüler oluyor. Yapılan araştırmalarda gençlerin %72’sinin Instagram kullanıcısı olduğu görülüyor. Platformun tüm kullanıcılarının %59’u 30 yaşın altında.
- Instagram’da yapılan reklam harcamaları, Facebook reklam harcamalarından %23 oranında daha yüksek.
- Platformda video içerikler, fotoğraflardan daha yüksek etkiletişim alıyor. Videolar fotoğraflardan %21,2 oranında, kaydırmalı postlardan da %18,6 oranında daha yüksek etkileşim elde ediyor.
- Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şirketlerin %71’i Instagram kullanıyor.
- Platformda paylaşım yapmak için en iyi zaman çarşamba günleri 11:00 ile cuma günleri 10:00-11:00 aralığında. Pazar günleri ise platformun en az etkileşim sağladığı gün olarak dikkat çekiyor.
Twitter da son yılların hızla yükselişe geçen sosyal medya platformlarından birisi. Facebook’un rakip olarak gördüğü ve pek çok geliştirmesini kısa sürede kopyalayarak pazardan çıkarmak istediği Twitter, her geçen gün daha da popüler olmaya devam ediyor. Platformun toplamda 250 milyonu aşkın kullanıcısı bulunuyor. Bu kullanıcıların %65,5’nin erkek olması ise mecranın daha erkek egemen olduğunu söylemek mümkün. Twitter reklamlarının çok kolay suistimal edilebilir olması 2019 yılında reklam etkileşimlerinin %1,5’luk düşüş yaşamasına neden olmuş.
Twitter kullanıcılarının yaş dağılımına bakıldığında diğer platformlardan farklı sonuçlar görülüyor. 18 – 34 yaş aralığında tüm kullanıcılarının %54’ü bulunan Twitter’da; 18 – 24 yaş aralığındaki kişiler platformun toplam kullanıcı sayısının %23’ünü oluştururken 25 – 34 yaş aralığındaki kullanıcılar ise toplam kullanıcı sayısının %31’ini oluşturuyorlar. 35 yaş üzeri Twitter kullanıcılarına bakıldığında ise Diğer platformlara kıyasla daha yüksek bir kullanım oranı görüyoruz. Tüm kullanıcıların %34’ünü oluşturan bu grup özellikle orta yaş ve üzeri hedef kitleye sahip firmaların bu mecraya yönelmesine neden oluyor.
Twitter’ın bir önceki yıla kıyasla daha popüler olduğu istatistiklerde de ortaya çıkıyor. Günlük kullanım oranı bir önceki yıla göre %9 ortan platform; Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan yetişkinlerin %24’ü tarafından aktif kullanılıyor.
- Twitter’da paylaşılan linklere tıklama oranı, platformdaki tüm etkileşimlerin %92’sini oluşturuyor.
- Bir markaya tweet atan ve geri dönüş alan kişlilerin %83’ü o marka hakkında çok daha olumlu düşünmeye başlıyor.
- Kullanıcılar Twitter’da gördükleri herhangi bir içeriği diğer platformlara kıyasla çok daha kolay hatırlıyor, platformun hatırlama oranı %31 ve bu oldukça yüksek bir oran.
- Twitter kullanıcılarının %53, platformda ilk kez karşılaştıkları ürünü aldıklarını ifade ediyorlar.
- Twitter reklamlarının televizyon reklamlarına kıyasla %11 daha etkili olduğu görülüyor.
- Platformda tweet atmak için en uygun zaman ise Çarşamba ve Cuma günleri 09:00. En düşük erişim zamanları ise salı, çarşamba ve cumartesi olarak biliniyor.
SnapChat
Bir dönem çok popüler olan etkisinin yavaş bir şekilde azaldığı düşünülen SnapChat, 2019 yılında ilk istatistiklerini yayınlayarak herkesi şaşırttı. Platformun yayınladığı istatistiklere göre yaklaşık olarak 306 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Platform daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor. Snapchat’in büyüme istatistiklerinde ise platformun %12’lik bir düşüş yaşadığı ortaya çıkıyor. Snapchat istatistiklerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise kullanıcı yaş dağılımında ortaya çıkıyor. Pek çok sosyal medya platformu kullanıcı istatistiklerinde +65 yaşa kadar verilerini sunarken Snapchat, +35 olarak tüm yaş aralıklarını bir arada sunuyor. Bunun en temel nedeninin platformun gerçekten genç kitleye hitap etmesi olarak görülüyor.
Snapchat kullanıcılarının yaş dağılımına bakıldığında diğer platformlarla kıyasla daha genç bir kitleye sahip olduğu görülüyor. 13 – 17 yaş aralığındaki kullanıcılar platformun %17’sini oluştururken 18 – 20 yaş aralığında da %21’lik bir kitle bulunuyor. Bununla birlikte platformda 21 – 24 yaş arası %18; 25 – 34 yaş arasıda %23’lük bir kitle bulunuyor. Yaş aralıkları konusunda diğer sosyal medya platformlarından daha farklı bir davranış sergileyen platformun +35 yaş ve üzeri kullanıcılarının oranı da tüm kullanıcıların %18’i olarak ifade edilmiş.
Microsoft tarafından satın alınan ve iş dünyasının vazgeçilmez sosyal medya platformlarından birisi haline gelen LinkedIn’de son dönemlerde hem kullanıcıları hem de içerikleriyle gündeme gelen mecralardan birisi. Bir grup insanın sadece iş amacıyla kullanılması gerektiğini savunduğu platform bir grup insanın da tam aksine bir sosyal medya platformunun daha geniş kapsamlı kullanılması gerektiğini düşünmesi ile birlikte zaman zaman karışıklar yaşayabiliyor.
LinkedIn yayınladığı raporda 604 milyonun üzerinde kullanıcısı olduğunu ve 18 yaşın üzerinde eklam erişimlerinin %11’e ulaştığını ifade ediyor. Platform son 1 yılda %3,2’lik bir büyüme elde etmiş. Erkeklerin biraz daha yoğun olarak kullandığı mecrada %56 oranında erkek, %44 oranında ise kadın kullanıcı bulunuyor.
LinkedIn kullanıcılarının yaş dağılımına bakıldığı zaman Facebook ve Twitter ile kıyasla daha genç bir kitleye sahip olduğu görülüyor. 18 – 24 yaş aralığındaki kullanıcılar platformun %14’ünü oluştururken 25 – 34 yaş aralığında ise ciddi bir yoğunluk göze çarpıyor ve oran %38’e yükseliyor. Platformdaki 35 – 54 yaş arası %30 ve 55 yaz üzeride %9 oranında bir kitle bulunuyor. Bu oranlar Z ve Y jenerasyonlarının iş bulmak ya da kariyerleri ile ilgili girişimlerde bulunmak için kariyer siteleri yerine LinkedIn’i daha ön planda tuttuğunu gösteriyor.
- İş dünyasının nabzını tutan platform özellikle B2B iş yapan firmaların dikkatini çekiyor. Bu firmaların toplam etkileşiminin %80’i LinkedIn üzerinden geliyor.
- Şirketlerin kurumsal web sitelerinin tüm sosyal medya trafiğinin %46’sını da LinkedIn oluşturuyor.
- Platformda içerik paylaşmak için en uygun zaman çarşamba günleri 9:00 – 10:00 aralığında ya da 12:00 olarak belirlenmiş. Platformda etkileşimin en düşük olduğu gün ise pek çok platformda olduğu gibi pazar günü olmuş.
Youtube
Youtube bir sosyal medya mecrası olmanın yanı sıra tüm dünyada video içerik alanında en geniş istatistiklere sahip platform olma unvanını da elinde tutuyor. TV kanalları için en önemli zaman dilimi olan prime time’da Youtube, bir kanalın 1 haftada erilebildiği kitleye sadece mobil cihaz kullanıcıları ile erişebiliyor. Platform’un reklamları da TV reklamlarından %84 daha fazla ilgi çekiyor. Yeni nesil izleyicilerin dikkatini çekmenin yanı sıra artık bir iş modeli haline gelen Youtube; dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın hayatlarını, hobilerini ve düşüncelerini paylaştığı bir platform olarak dikkat çekiyor.
Platformun aylık ziyaretçi sayısı 1,9 milyar ve günlük aktif kullanıcı sayısı 30 milyon. İnternet kullanıcılarının %80’den fazlasının birkaç yıl içerisinde bir Youtube hesabı açması bekleniyor. Platformda şu an 46 bin yıl boyunca izlenebilecek video içerik bulunuyor. Bir insan ortalama olarak günde 40 dakika YouTube’da video izliyor. Platforma 1 dakika içerisinde yüklenen videoların uzunluğu ise 18.000 dakika.
Platformu kullananların %55’i erkek, %45’i ise kadın. 16 – 24 yaş aralığındaki bireylerin %59’u platformu kullanıyor; 25 – 34 yaş aralığındakilerin de yani Y kuşağının %46’sı da bu platform üzerinden video izlemeyi tercih ediyor.
- 91 ülkede, 80 farklı dilde hizmet veren platform en fazla ABD, Hindistan, Çin, Rusya ve Japonya’dan trafik alırken, yasaklarla dolu ülkede engelli olan Youtube’un elde ettiği bu istatistik gerçek bir başarı hikayesi oluyor.
- Youtube izlenme istatistiklerinin hızla artmasının yanı sıra kanal ve içerik üretici istatistikleri de hızla yükseliyor. Son bir yılda 1 milyon aboneyi geçen Youtube kanalı sayısı %80 oranında arttı.
- Google’ın şirketi Alphabet bünyesinde bulunan Youtube, dünyanın en büyük ikinci arama motoru olarak kabul ediyor. Elbette listenin başında ise Google var.
- Bir yılda 46.000 yıla denk gelecek uzunlukta Youtube videosu izleniyor.
- Ürün satın alma kararında videolara çok önem veren bir kitle bulunuyor. Tüketicilerin %68’i satın alma kararını mutlaka Youtube üzerinden izledikleri bir video ile veriyorlar. Bunun yanı sıra alışveriş öncesinde video izleyerek seçeneklerini değerlendirenlerin oranı da %80.
- Bir günde yaklaşık olarak 180 milyon saatlik video izleniyor. Son yıllarda ASMR, White noise, meditasyon ya da rahatlama konseptli videoların izlenme oranlarında %70’lik bir artış elde edildi.
Dünyanın en yüksek bilinirliğe sahip olan sosyal medya platformları ile ilgili detaylı analizlere göre firmalar da tercihlerini değiştiriyor. Dijital pazarlama dinamikleri bu analizlerle yeniden şekilleniyor. Ancak uzak diyarlarda çok yüksek kullanıcı sayılarına sahip sosyal medya platformları olduğunu da unutmamak gerek. Çin dünyaya kapılarını açma konusunda oldukça katı kurallı bir ülke olarak pek çok popüler sosyal medya platformunun kullanımını engelliyor. Durum böyle olunca da alternatif olarak yeni platformlar ortaya çıkıyor. Weibo, QQ ve Baidu gibi platformlar Çin’in kendi sosyal medya mecralarından bazıları.
Sina Weibo, Çin’in Twitter platformu olarak biliniyor. Çince hizmet vermeye başlayan ama zamanla dünya dillerinde de hizmet sunan platform orjinalinden çok daha yüksek kullanıcı sayısına sahip. 250 milyon kullanıcı sayısına sahip olan Twitter ile kıyaslandığı zaman Weibo’nun 400 milyon civarında kullanıcısının olması, bazı markaların bu platformda da varlık göstermesi için oldukça etkili ve geçerli bir sebep oluyor.
WeChat, Çin’de engellenen uygulamalardan birisi de WhatsApp son yıllarda dünyanın iletişim aracı haline gelen ve SMS kullanımını neredeyse ortadan kaldıran WhatsApp’ın Çin’de yasaklı olması elbette Çinli teknoloji firmaları için büyük bir fırsat yaratıyor. WhatsApp yerine kullanılabilen ve aynı zamanda arkadaşlık uygulaması da olan WeChat ile durum güncellemeleri ve oyun içerikleri ile Facebook ile benzerlik gösteren QQ, Çin’de ve hatta Uzak Doğu’da oldukça popüler olan uygulamalar arasında yer alıyor. QQ ve WeChat’in toplamda 1 milyarı aşkın kullanıcısı bulunuyor.
Sosyal Medya Kullanım Oranlarının Pazarlamaya Etkisi
Sosyal medya platformlarının hayatımıza girmeye başlamasının üzerinden yaklaşık olarak 20 yıl geçti. Bununla birlikte tüm dünyayı bir anda etkisi altına Facebook’da 15. yılını yeni doldurdu. Artık hayatımızda tüm dünya ile kolayca iletişim kurmamıza yardımcı olacak pek çok platform bulunuyor. Krizler, olaylar ve kararlar geçmişe kıyasla çok daha hızlı ortaya çıkıyor ve yayılıyor. Elbette sosyal medyanın insan hayatına getirdiği pek çok olumsuz durum da var. Devletlerin sansürü destekleyici açıklamaları, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların yargıya taşınması, engellerin gelmesi ve yalan haberlerin çok kolay bir şekilde dünyaya yayılması ve insanların sosyal medyada gördükleri her şeye inanmaya başlaması sonucunda ortama çıkan kaos bu platformların olumsuz yanlarından bazıları. Bu olumsuzluklara rağmen platformların yükselişte olduğunu inkar edemeyiz. Akıllı telefon ve internet kullanımının artması ile birlikte platformlar her geçen gün daha da büyüyecek ve dünyayı etkilemeye devam edecek. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının internet kullandığı; ve %45’lik bir kesiminde sosyal medyada varlık gösterdiğini göz önünde bulundurduğumuz zaman bu platformlarda yer almamanın yaratacağı olumsuz etkiyi bir kez daha düşünmekte fayda var.
Sosyal Medya Kullanımına İlişkin Önemli Veriler
- Y kuşağı ya da milennialler olarak bilinen, 80 ve sonrası doğanların %90.4’ü sosyal medyayı aktif bir biçimde kullanılıyor.
- X kuşağında bu rakam %77.5, Baby Boomers olarak da bilinen 2. Dünya Savaşı sonrasında doğan kuşakta ise oran %48,2.
- Oranların yüksekliği hedef kitlenin yaş aralığı değişse bile her firmanın mutlaka dijital pazarlama alanında sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanması gerektiğini gösteriyor. Baby Boomers kuşağının %48’ine dijital pazarlama ile ulaşabilmek, geleneksel yöntemleri rafa kaldırmak için yeterli olmasa da bütçeleri eşit dağıtmak için oldukça önemli bir bilgi.
- Bir marka ile sosyal medya üzerinden iyi bir deneyim yaşayan tüketiclerin %71’i markayı çevresine tavsiye ediyor.
- Geleneksel pazarlama ile uğraşıp dijital pazarlama ile tanışan kişilerin %73’ü sosyal medyanın pazarlamada etkili olduğunu düşünüyor.
- Sosyal medya Z ve Y jenerasyonlarına reklamla ulaşmak isteyenler için en etkili yöntem. Bu kitlenin yaklaşık olarak %50’sine sosyal medya reklamcılığı ile erişebilmek mümkün.
- Tüketicilerin %50’si bir kullanıcı tarafından üretilen içeriği sosyal medyada gördükleri zaman ürünü satın almaya daha kolay karar verdiklerini belirtiyorlar.
- e-Ticaret ile ürün alacak kişilerin %54’ü ürünlere dair bilgi almak için sosyal medyayı kullanıyor.
- Bir insan günün ortalama olarak 2 saat 22 dakikasını sosyal medya platformlarında mesajlaşarak geçiriyor.
- Her gün sosyal medya platformlarına yaklaşık olarak 1 milyon insan katılıyor.
Tüm veriler sosyal medya pazarlamasının çok etkili olduğunu gösterse de bu alanda çalışmak için deneyim sahibi olmak gerektiği unutulmamalıdır. Bahsettiğimiz yüksek etkileşimler olumsuz durumlar için de geçerlidir ve sosyal medya platformları pek çok farklı dinamiğin öne çıktığı hassas bir platformlardır.