Bir iş fikriniz ya da şirketiniz var ve hedef kitlenizin dikkatini çekmek istiyorsanız zaman kaybetmeden sosyal medya platformları arasından size en uygun olanı seçmeli ve içerik pazarlamasının gücüyle kendinizi tanıtmalısınız. Dijital dünyada oluşturduğunuz ya da oluşturmak istediğiniz kimlik doğrultusunda sosyal medyayı efektif olarak kullanabilmeniz için aşmanız gereken en büyük engeller doğru sosyal medya platformunu seçebilmeniz, bu platformun gerekliliklerini yerine getirip hedef kitlenizde markanız ile ilgili olumlu duygular uyandırabilmenizdir. O zaman kendinize sorduğunuz soruya odaklanalım; Hangi Sosyal Medyayı Kullanmalıyım?
Hedef kitlenizin yoğun olarak bulunduğu platformlarda,
platformların algoritmalarına uygun şekilde markanızı özgün bir şekilde
tanıtabilirseniz ürün veya hizmetlerinizle ilgilenen çok sayıda potansiyel
müşteriye erişebilir, müşterilerinizin firmanız ile ilgili düşüncelerini
yönetebilir ve hedef kitlenizin tüketim alışkanlıkları ile ilgili fikir sahibi
olup satışlarınızı arttıracak kampanyalar düzenleyebilirsiniz.
Markanız İçin En Uygun Sosyal Medya
Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları
arasında Youtube, Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest, Snapchat, LinkedIn
ve Foursquare gibi sosyal ağlar yer alıyor. Her sosyal medya ağının kullanım
amacı, kullanım şekli, kullanıcıları ve algoritmaları aynı olmadığı için sosyal
medya platformu seçimi yapacak işletme sahiplerinin “Hangi sosyal medyayı
kullanmalıyım?” sorusuna gerçekçi yanıtlar vermesi gerekiyor. Bu soruya yanıt
vermeden başlatılan sosyal medya çalışmaları markalara zaman ve para
kaybettirebiliyor.
Hangi Sosyal Medya Platformunda Yer Almalısınız?
“Hangi sosyal medyayı kullanmalıyım?” sorusuna aşamalı
olarak yanıt verilebilir. İşletmenizin marka bilinirliği, hedef kitlenizin
özellikleri (yaşı, gelir düzeyi, cinsiyeti, yaşadıkları yer ve satın alma
alışkanlıkları), amaçlarınız ve sosyal medya platformu ile şirket imajınızın
uyumu gibi önemli kriterlere odaklanarak var olmanız gereken sosyal medyayı
bulabilirsiniz. Bu süreçte tercih ettiğiniz sosyal medyanın kullanıcı sayısını
da göz önünde bulundurmalı, sektörel dinamiklerinizi de hesaba katarak en çok
kişiye en iyi şekilde erişebileceğiniz tercihleri yapmalısınız.
Sosyal medya aracılığı ile dijital parmak izlerinizi
çoğaltmak, müşterilerinizle eş zamanlı interaktif bir ilişki kurmak ya da
satışlarınızı yükseltmek istiyorsanız tüm sosyal medya platformlarında aynı
anda var olmanıza gerek yoktur. Önemli olan tercih ettiğiniz sosyal medya
ağının sunduğu avantajlardan maksimum derecede yararlanmaktır. Bunun için de
Türkiye’deki hangi sosyal medya ağlarının hangi amaçla ve ne şekilde
kullanılacağını öğrenmeniz gerekir. Bu bilgi size hedef kitle ve sosyal medya
ağı seçimi noktasında kritik bir dayanak sunar.
1. Facebook
Sosyal medya kullanımının dünya genelinde yayılmasını sağlayan bu etkin platform şirketler için de sonsuz fırsat barındırıyor. Facebook gençler tarafından da kullanılıyor, ancak orta yaş grubunun bu platformdaki etkisi baskın geliyor. Hedef kitlesi son tüketiciler olan diğer bir deyişle B2C (Business to Customer) firmalar için en doğru seçeneklerden biri olarak değerlendirilen Facebook spor, sağlık, perakende, moda, otomobil, e-ticaret, eğitim ve gıda gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların akınına uğruyor. Firmanın ve hedef kitlesinin eğilimlerine göre günde 1 ya da 2 paylaşım yapılması halinde Facebook markaların 7 gün 24 saat boyunca reklamını yapan bir personel edasıyla fayda sağlıyor. Facebook ağında başarı sağlamak isteyen işletmelerin müşterilerinin aktif olduğu saatlerde kurumsal duruşlarını sergileyen, özgün ve dikkat çekici paylaşımlara odaklanması gerekiyor. Facebook reklamları da hızlı sonuç almak isteyen işletmelere göz kırpıyor.
2. Pinterest
Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya olmasa da dünya genelinde en fazla kullanılan sosyal ağ olma unvanı Pinterest’e ait. Moda, organizasyon, ev dekorasyonu, yiyecek, fotoğrafçılık, sağlık gibi sektörlerde faaliyet gösterenler için mükemmel bir tercih olarak gösterilen Pinterest kullanıcılarının büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Dolayısıyla hedef kitlesini ağırlıklı olarak kadınların oluşturduğu işletmeler için Pinterest kullanımı tercihten çok zorunluluk sınıfına giriyor. Pinterest algoritmaları doğru uygulandığında Pinterest arama motoru markaların paylaştığı görsellerin daha çok kişiye ulaştırılmasını ve görsellerin dikkat çekmesini de kolaylaştırıyor. Hangi sosyal medyayı kullanmalıyım diye merak ediyor ve kadınlara hitap eden bir markaya sahipseniz cevap pinterest olacaktır.
3. Instagram
Her yaştan kişinin, özellikle de genç ve orta yaş grubuna ait olanların en çok kullandığı, en sevdiği ve gün içerisinde en sık ziyaret ettiği sosyal medya platformunun Instagram olduğu biliniyor. Hali hazırda faaliyetleri devam eden kurumsal şirketler kadar girişimciler ve işini yeni kuranlar da Instagram sayesinde satış potansiyellerini arttırabiliyor. Instagram platformu büyük bir potansiyel barındırıyor; paylaşım içeriklerinin çeşitliliği de firmaların yaratıcı çalışmalar yapmasına olanak sağlıyor. Instagram işletme hesapları ile hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet gösteren B2C ve B2B firmalarının buluşma noktası olarak ilgi çekici kısa videolar, hikayeler, yorum yapma ihtiyacı hissettiren görseller paylaşabilen işletmelerin fark edilir bir ivme kazanmasını mümkün kılıyor. Instagram üzerinden verilen sponsorlu reklamlar üzerinde çalışıldığında markaların sosyal medya hesapları ziyaretçi akınına uğruyor. İnstagram üzerinden markanızı pazarlamak için daha fazla bilgi için İşinizi Instagram Üzerinden Nasıl Pazarlarsınız? başlıklı içeriğe göz atın. Hangi sosyal medyayı kullanmalıyım diyorsanız cevabımız şudur; Instagram kesin.
3. LinkedIn
İş dünyasının kalbi LinkedIn’de atıyor desek doğru bir çıkarım yapmış oluruz. Hedef kitlesi yani müşterileri diğer şirketler olan B2B (Business to Business) firmaların mutlaka LinkedIn’de varlık göstermesi gerekiyor. Aynı zamanda nitelikli personel arayışında olan şirketlerin de aktif olması gereken LinkedIn’deki paylaşımların konsepti de diğer sosyal medya ağları ile kıyaslandığında farklılık arz ediyor. İş odaklı profesyonel duruşu sergileyen firmalar LinkedIn sayesinde kurumsal imajlarını iyileştirebiliyor. Sektör hakkında yorumlar yapılması, sektörel yeniliklerin duyurulduğu haberlerin paylaşılması ve hatta iş sahiplerinin blog yazılarının yayımlanması LinkedIn’de dikkat çekmeyi kolaylaştırıyor. Profesyonel çevrenin marka ile farkındalığının artmasına aracılık eden LinkedIn son yıllarda yıldızı parlayan sosyal ağlardan biri olmayı başarıyor.
4. Youtube
Her gün milyonlarca kişi ve her gün eklenen milyonlarca video ile hacmi sürekli büyüyen Youtube en popüler sosyal medya platformları arasında bulunuyor. Sanıldığı gibi yalnızca bireysel kullanıcılar tarafından domine edilmeyen Youtube’da, kendini tanıtmak isteyen firmaların da etkisi hissediliyor. Hastalıklarla ilgili açıklama yapan doktorlar, sosyal medya yönetimi hakkında bilgi veren profesyoneller, ürünlerinin özelliklerini açıklayan üreticiler ve daha nicesi Youtube üzerinden reklamlarını etkili bir şekilde yapabiliyor. Genellikle 1,5 dakikalık kısa videolarla hedef kitlesine erişenlerin başarılı oldukları bu platformda haftada 1 ya da 2 video yüklenmesi yeterli oluyor. Siz de işletmeniz ile ilgili farkındalığı arttırmak ve sektörünüzde otoriteler arasında yer almak gibi amaçlara sahipseniz Google arama motorunun ardından ülkemizde en çok kullanılan arama motoru olma özelliği gösteren Youtube algoritmaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İlgi çekici, yararlı, hedef kitlenin soru işaretlerini gideren videolar sayesinde YouTube sosyal medya ağının gücünü lehinize döndürebilirsiniz. İşletmenizi Pazarlarken Youtube’u Nasıl Kullanacağınıza dair daha fazla fikir için ilgili içeriğe göz atın.
5. Twitter
Markaların kullanmayı tercih ettiği platformlar arasında yer alan Twitter kendisine has dinamikleri ile profesyonel bir sosyal medya yönetimi yapılmasını gerektiriyor. Twitter platformunu pazarlama ve tanıtım amacıyla kullanmak isteyen şirketlerin öncelikle marka isimlerini barındıran bir kullanıcı adı seçmesi, profil bilgilerini eksiksiz doldurması, twit atmadan önce sektörel arama yapması, söylenenleri dinleyip mantıklı çıkarımlar gerçekleştirmesi, hedef kitlesini kalbinden yakalayacak içerikleri paylaşması başarıyı getiriyor. Genellikle B2C firmaların boy gösterdiği Twitter’ı B2B firmalar da başarılı bir şekilde kullanabiliyor. Kadın ve erkek kullanıcıların dengeli olduğu Twitter genellikle genç ve orta yaşlı gruba hitap ediyor. Twitter paylaşım sıklığını dengeleyen firmalar influencerlar ile de anlaşma yaparak Twitter platformundaki başarılarını arttırabiliyor.
Özetlemek gerekirse dijital dünyada var olmak isteyen tüm
şirketlerin artık sosyal medya ağlarında olması gerektiğini söyleyebiliriz.
Ancak sosyal medyada olmak için olmanın beklenen sonuçları getirmeyeceğini de
bilmelisiniz. Sosyal medya platformlarının seçimi sırasında hedef kitlenize en
kolay ulaşabileceğiniz ağları önceliklendirmeli ve o ağların dinamiklerini
içerik paylaşımlarınızın merkezine almalısınız. Örneğin Youtube’da video
yayımladığınızda o videoyu metin içeriklerine boğmamalısınız, Instagram’da
sıradan görselleri paylaşmamalısınız; markanızın duruşunu yansıtacak seçimler
yaparak kısa sürede varlığınızı güçlendirebilirsiniz. Sosyal medya ağ
seçiminize ek olarak sosyal medyadan sizinle etkileşime geçen kişilere hızlı
yanıt vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Mevcut ve potansiyel müşterilerinizle
aranızdaki bariyerleri kaldıran bu platformlardan gelen yorumlara tüm
samimiyetinizle yanıt vermelisiniz.
Sosyal Medyada Varlığınızı Güçlendirmek İçin Profesyonel
Destek Alabilirsiniz
Destek Alabilirsiniz
Yazımızın başından itibaren sosyal medya ağlarının kendine
has özelliklere sahip olduğunu ve hepsinin dinamiklerinin ayrıştığından
bahsettik. Bireysel çabayla sosyal medyada iyi bir yere gelmenin zor olduğu
gerçeğini de hatırlatmak istiyoruz. Siz de işletmenizin sosyal medya
hesaplarını en iyi şekilde yönetmek ve belirlediğiniz stratejilerle ticari
hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız sosyal medya yönetimi konusunda hizmet veren
ajanslarla iletişime geçebilirsiniz. Kurum kültürünüzü anlayan, sizin için
farklı stratejiler belirleyen ve tüm platformlarda öne çıkmanın inceliklerini
bilen profesyonellerle beklentilerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz.